Για μεζεδάκι στην όμορφη Λότζα

Για μεζεδάκι στην όμορφη Λότζα Facebook Twitter
Ένα παλιό καφενείο μεταμορφώθηκε σε έναν χαριτωμένο χώρο με χαρούμενα χρώματα και μεγάλη πράσινη αυλή με σιδερένια τραπεζάκια και κίτρινες, ξύλινες καρέκλες.
0


Φαγάδικα με πρωταγωνιστή το εθνικό μας street food, το σουβλάκι, υπάρχουν πολλά και διαρκώς ανοίγουν περισσότερα. Και πάνω που αναρωτιέσαι τι παραπάνω θα μπορούσε να προσφέρει ένα καινούργιο, συνειδητοποιείς ότι σε αυτές τις περιπτώσεις του παραδοσιακού και του κλασικού δεν μετρά τόσο το να προσφέρεις κάτι διαφορετικό αλλά το να τηρήσεις με ευλάβεια τους βασικούς κανόνες: ποιότητα στις πρώτες ύλες, προσεγμένη παρασκευή, φροντισμένος χώρος και καλό σέρβις. Με αυτές τις προδιαγραφές το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι κακό. Ένα τέτοιο μαγαζί είναι το Λότζα που άνοιξε πριν από έναν μήνα στην Ηλιούπολη.

Ένα παλιό καφενείο μεταμορφώθηκε σε έναν χαριτωμένο χώρο με χαρούμενα χρώματα και μεγάλη πράσινη αυλή με σιδερένια τραπεζάκια και κίτρινες, ξύλινες καρέκλες. Κουζίνα ανοιχτή που αστράφτει από καθαριότητα και ψησταριά με τα κάρβουνα αναμμένα, σε ετοιμότητα. Υπάρχει σπιτική προσέγγιση που ανακαλύπτεις στη σαλάτα «Λότζα» που έρχεται με φρεσκοκομμένο μαρούλι, λόλα, iceberg, φέτες πορτοκάλι, κρουτόν και είναι καλά αρτυμένη με σος μουστάρδας, ενώ στην κορυφή της φιγουράρει ψητό χαλούμι (€6). Δροσερή, με τα λαχανικά όλο φρεσκάδα, τρώγεται ευχάριστα. Η καταγωγή του ιδιοκτήτη από το Αίγιο δίνει και την ιδέα του αιγιώτικου καγιανά με σουτζούκι (€4,50), που του χαρίζει πικάντικη γεύση. Εκτός από τα κλασικά καλαμάκια σουβλάκια με χοιρινό (€1,70) και στήθος κοτόπουλο (€1,80), υπάρχει πρόταση και για χορτοφάγους, με μανιτάρια Πορτομπέλο, χαλούμι και ντομάτα (€2,20). Παραγγείλαμε το γιαουρτλού κεμπάπ και ήρθε στο τραπέζι ένα πιάτο με τρία ζουμερά κεμπάπ που συνοδεύονταν από ψητή ντομάτα, πίτα, ψητή πιπεριά και κρεμμύδι με μαϊντανό (€7). Καλοφτιαγμένο το κεμπάπ, με πλούσια γεύση και διακριτικά πικάντικη επίγευση. Για πιο ψαγμένους κρεατολάγνους σερβίρονται και μπριζολάκια πρόβατο φιλέτο (€6,50). Στη Λότζα, εκτός από το φαγητό, θα χαρείς και τη φιλοξενία και στο τέλος θα σε γλυκάνουν με ένα σφηνάκι παγωτό λεμόνι για καλό κατευόδιο.

☛ Λότζα, Κυπρίων Ηρώων 57, Ηλιούπολη, 210 9950057.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της LIFO.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ