Οι φωτογραφίες είναι του Carl Warner, o οποίος ξοδεύει εβδομάδες για το στήσιμο της κάθε μίας και μετά, άπειρες φωτογραφίες μέχρι να βγει η κατάλληλη:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εσείς πώς πλένετε τα λαχανικά; 

Το θέμα της υγιεινής στην κουζίνα είναι πολύ σημαντικό και παραδόξως, είναι κάτι που δεν συζητιέται ποτέ, λες και όλοι τα κάνουμε όλα σωστά.

 

Η αλήθεια είναι ότι επειδή έχουμε άφθονο καθαρό και τρεχούμενο νερό για ξόδεμα, απείρων ειδών σαπούνια και αντισηπτικά και πλυντήρια είναι σα να έχουμε το θέμα λυμένο. Ευτυχώς για μας (που κάνουμε ό,τι έκανε η μαμά μας πριν από μας) υπάρχουν επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα κάνοντας πειράματα. Ο Kilonzo-Nthenge A και οι συνεργάτες τους δημοσίευσαν μία μελέτη στην οποία κατέληξαν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλύνει κανείς λαχανικά και φρούτα, κάνοντας δοκιμές με σκέτο νερό, με διαλύματα ξιδιού κι άλλα πολλά.

 

Επειδή υποψιάζομαι ότι θα βαριόσαστε να το διαβάσετε μπορώ να σας αποκαλύψω το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν: το να πλένεις τα λαχανικά και τα φρούτα με σκέτο νερό δεν έχει μεγάλη διαφορά από να τα πλένεις με διαφόρων ειδών διαλύματα, αρκεί να τα τρίβεις  καλά. Ευτυχώς, είναι τόσο απλό.

 

Αυτό ισχύει όμως, όταν ισχύουν και οι εξής προϋποθέσεις:

 

  • Όλες οι επιφάνειες πρέπει να είναι καθαρές. Αρκεί και το ζεστό νερό, αρκεί να είναι σίγουρα καθαρά τα σφουγγάρια (τα οποία μαζεύουν εύκολα βακτήρια).
  • Ο ασφαλέστερος τρόπος για να μαγειρευτεί σωστά το κρέας (ειδικά τα πουλερικά) είναι το θερμόμετρο που ανιχνεύει την εσωτερική θερμοκρασία και όχι το χρώμα ή ο χρόνος ψησίματος.
  • Χρησιμοποιήστε επιφάνειες κοπής ξεχωριστές για κρέατα, ψάρια και λαχανικά ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης. Ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να έχετε πλαστικές διαφορετικού χρώματος.

Αν έχετε κάποια δικιά σας πατέντα, πείτε μας στα σχόλια!