Φαγώσιμα τοπία

Facebook Twitter
0

Οι φωτογραφίες είναι του Carl Warner, o οποίος ξοδεύει εβδομάδες για το στήσιμο της κάθε μίας και μετά, άπειρες φωτογραφίες μέχρι να βγει η κατάλληλη:

Εσείς πώς πλένετε τα λαχανικά; 

Το θέμα της υγιεινής στην κουζίνα είναι πολύ σημαντικό και παραδόξως, είναι κάτι που δεν συζητιέται ποτέ, λες και όλοι τα κάνουμε όλα σωστά.

Η αλήθεια είναι ότι επειδή έχουμε άφθονο καθαρό και τρεχούμενο νερό για ξόδεμα, απείρων ειδών σαπούνια και αντισηπτικά και πλυντήρια είναι σα να έχουμε το θέμα λυμένο. Ευτυχώς για μας (που κάνουμε ό,τι έκανε η μαμά μας πριν από μας) υπάρχουν επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα κάνοντας πειράματα. Ο Kilonzo-Nthenge A και οι συνεργάτες τους δημοσίευσαν μία μελέτη στην οποία κατέληξαν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλύνει κανείς λαχανικά και φρούτα, κάνοντας δοκιμές με σκέτο νερό, με διαλύματα ξιδιού κι άλλα πολλά.

Επειδή υποψιάζομαι ότι θα βαριόσαστε να το διαβάσετε μπορώ να σας αποκαλύψω το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν: το να πλένεις τα λαχανικά και τα φρούτα με σκέτο νερό δεν έχει μεγάλη διαφορά από να τα πλένεις με διαφόρων ειδών διαλύματα, αρκεί να τα τρίβεις  καλά. Ευτυχώς, είναι τόσο απλό.

Αυτό ισχύει όμως, όταν ισχύουν και οι εξής προϋποθέσεις:

  • Όλες οι επιφάνειες πρέπει να είναι καθαρές. Αρκεί και το ζεστό νερό, αρκεί να είναι σίγουρα καθαρά τα σφουγγάρια (τα οποία μαζεύουν εύκολα βακτήρια).
  • Ο ασφαλέστερος τρόπος για να μαγειρευτεί σωστά το κρέας (ειδικά τα πουλερικά) είναι το θερμόμετρο που ανιχνεύει την εσωτερική θερμοκρασία και όχι το χρώμα ή ο χρόνος ψησίματος.
  • Χρησιμοποιήστε επιφάνειες κοπής ξεχωριστές για κρέατα, ψάρια και λαχανικά ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης. Ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να έχετε πλαστικές διαφορετικού χρώματος.

Αν έχετε κάποια δικιά σας πατέντα, πείτε μας στα σχόλια!

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ