Εξαιρετική κουζίνα και φιλοξενία στο γοητευτικό Zampano

Εξαιρετική κουζίνα και φιλοξενία στο γοητευτικό Zampano Facebook Twitter
0
Εξαιρετική κουζίνα και φιλοξενία στο γοητευτικό Zampano Facebook Twitter
Τίμια κουζίνα με σπιτική διάθεση και εύστοχη τεχνικά...

Υπάρχουν εστιατόρια που διαθέτουν το χάρισμα να σου εμπνέουν «love at first sight» με την αύρα που αποπνέουν. Αυτό, συνήθως, έχει να κάνει με το πώς εντάσσονται στο περιβάλλον της πόλης, με το κτίριο που τα φιλοξενεί, με το πώς είναι διαμορφωμένος ο εσωτερικός χώρος, ακόμη και με το όνομά τους. Το Zampano, στην καρδιά της περιοχής όπου έχουν συγκεντρωθεί τα θέατρα στου Ψυρρή, διαθέτει αναμφισβήτητα την ικανότητα να δένει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά σε ένα αρμονικό σύνολο που σου προκαλεί θετική προδιάθεση πριν ακόμη δοκιμάσεις το φαγητό και το σέρβις. Στεγασμένο σε εξαιρετικό και καλοσυντηρημένο νεοκλασικό του 1900, με ατμοσφαιρική διακόσμηση bar-restaurant και όνομα δανεισμένο από τον φελινικό ήρωα του τσίρκου, το Zampano σε γοητεύει με την πρώτη ματιά, μόλις περάσεις την εντυπωσιακή είσοδό του.

Το εστιατόριο είναι δημιούργημα των ίδιων ανθρώπων που στο υπερκείμενο και παρακείμενο κτίριο έχουν στεγάσει το εντυπωσιακό και επιτυχημένο hostel «Circus». Ο Δημοσθένης Μισεντζής και ο Νώντας Σκορπιδέας εμπνεύστηκαν από την πλούσια ταξιδιωτική τους εμπειρία τη δημιουργία ενός γοητευτικού hostel στο κέντρο της Αθήνας και το επόμενο βήμα τους ήταν το στήσιμο του εστιατορίου «Zampano» με τα ίδια «υλικά». Σοφιστικέ περιβάλλον, με έπιπλα περασμένων δεκαετιών και μπάρα εντυπωσιακή, που δένει το μάρμαρο με τον χαλκό. Το μενού είναι απόλυτα ταιριαστό με τον χώρο. Είναι οικείο, καλοφτιαγμένο, με φροντισμένη επιτήδευση. Όλα αυτά τα στοιχεία διαθέτει και η καλόγουστη σάλα του.

Εξαιρετική κουζίνα και φιλοξενία στο γοητευτικό Zampano Facebook Twitter
Είναι οικείο, καλοφτιαγμένο, με φροντισμένη επιτήδευση. Σε καλεί να χαλαρώσεις και να το απολαύσεις. Όλα αυτά τα στοιχεία διαθέτει και η καλόγουστη σάλα του...

Τίμια κουζίνα με σπιτική διάθεση και εύστοχη τεχνικά. Το διαπιστώνεις μόλις προσγειωθεί στο τραπέζι η σαλάτα με φασόλια τσαουλιά, kale, αρακά και πίκλα κρεμμυδιού σε ντρέσινγκ μουστάρδας Dijon (€6,50) – η άνοιξη στο πιάτο. Τα πράσινα φασόλια κρατούν τη ζωντάνια τους και με τα σγουρά φύλλα kale (είναι ένα είδος λαχανίδας, εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία) δένουν απολαυστικά όπως τα αγκαλιάζει ιδανικά το ντρέσινγκ της μουστάρδας Dijon. Είναι πρωτότυπη σαλάτα, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και χαίρεσαι την κάθε μπουκιά της. Ακολούθησαν τα πικάντικα κεφτεδάκια, αφράτα, περασμένα διακριτικά από το τηγάνι και τον φούρνο, που συνόδευαν στο πιάτο σος γιαουρτιού, ψητά ντοματίνια, πίκλα κρεμμυδιού και τραγανές πιτούλες σαν πανιά ιστιοπλοϊκού (€6). Εύγευστη ήρθε η χυλωμένη ρεβιθάδα του Μούρτζινου που παραπέμπει στη Μάνη, φτιαγμένη στη γάστρα, αρωματισμένη με δεντρολίβανο και ενισχυμένη με ψιλοκομμένο και ελαφρά σοταρισμένο σύγκλινο Μάνης, που χάριζε στη γεύση το κάπνισμά του (€6). Νόστιμα και τραγανά ήταν τα ελαφρώς πικάντικα πιτάκια, φτιαγμένα από φύλλο κρούστας, με γέμιση σπετζοφάι, που συνόδευε ευωδιαστή σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο και εκτυφλωτικά κόκκινη γλυκοκαυτερή μαρμελάδα ντομάτας (€7). Τρώγονται απνευστί. Δοκιμάσαμε ένα εξαιρετικό ρολό μπούτι κοτόπουλο γεμιστό με σουτζούκι Καππαδοκίας, που η σεφ Χρύσα Κατάκη συνδύαζε στο πιάτο με πλιγούρι και ροζ σάλτσα γιαουρτιού με καυτερή πιπεριά (€11). Τραγανό απέξω το ρολό και στην καρδιά του ζουμερό και τρυφερό, με το σουτζούκι να απογειώνει τη γεύση του. Καλοφτιαγμένο το πλιγούρι και νόστιμο και η πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού χάριζε πόντους γευστικής έντασης. Η μοσχαρίσια ταλιάτα ήρθε άψογα ψημένη και πολύ της πήγαινε το πέστο μαϊντανού, όσο για τις φρέσκες και τραγανές τηγανητές πατάτες, τι να πω; Ήταν τέλειες και ωραία παρουσιασμένες στο πιάτο.

Η σεφ Χρύσα Κατάκη μαγειρεύει στην ανοιχτή κουζίνα με αγάπη comfort food χωρίς ακροβασίες και αγγίζει την ψυχή σου. Φαγητό με άποψη, ποιότητα στην παρασκευή του, που σε ηρεμεί και που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Ο κατάλογος των κρασιών είναι μικρός, αλλά με ενδιαφέρουσες προτάσεις και καλή τιμολόγηση, που υποστηρίζει με πάθος ο οινοχόος Στέργιος Τεκερίδης. Όταν βρεθείς στην έξοδο του Zampano, έχοντας διαπιστώσει ότι το φαγητό που γεύτηκες και η περιποίηση που δέχτηκες δένουν απόλυτα με το αρμονικό σύνολο της πρώτης εντύπωσης, αισθάνεσαι ότι ο έρωτας με την πρώτη ματιά ήταν δικαιολογημένος.

Εξαιρετική κουζίνα και φιλοξενία στο γοητευτικό Zampano Facebook Twitter

☛ Zampano, Σαρρή 18, Ψυρρή, 213 0237244

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ