Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο

Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Tο Βostani πήρε το όνομά του από τον πλούσιο κήπο που έχουν για φόντο τα τραπέζια του.
0

Στην ανατολική Ζάκυνθο, στο χωριό Ακρωτήρι, το θέρετρο του Lesante Cape αποτελείται από 95 σουίτες και βίλες διασκορπισμένες σε μια έκταση διαμορφωμένη σαν χωριό – με τη δική του πλατεία, καφενείο, ταβέρνα και τρία εστιατόρια. Σε κάθε ένα από αυτά τα εστιατόρια, ένας νέος σεφ προτείνει κάτι διαφορετικό, αξιοποιώντας όλες του τις αναφορές.

Στο τιμόνι της κουζίνας που προσφέρει το Lesante Cape −όχι μόνο στους ενοίκους του αλλά και στους εξωτερικούς επισκέπτες του− βρίσκεται ο ταλαντούχος Σταύρος Υφαντίδης, ο οποίος στα τριαντακάτι του έχει να δείξει ένα δυνατό βιογραφικό: έχει περάσει από το DeSi im Tower στη Στουτγκάρδη και από το Epicure στο Celtic Manor Resort στην Ουαλία, από το  Petrus του Γκόρντον Ράμσεϊ στο Λονδίνο και από το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin Vendome του Γιόαχιμ Βισλέρ στην Κολωνία.

Όλα όσα διδάχθηκε σε αυτά τα υψηλών γαστρονομικών ταχυτήτων μέρη τα εφαρμόζει στο Fiore, στο fine dining εστιατόριο του Lesante Cape, παντρεύοντας τις τεχνικές με τις συνταγές και όσα δίνει το νησί − μπορεί να μην κατάγεται από εκεί, αλλά ο σεφ έχει αγαπήσει τον τόπο και την παραδοσιακή ζακυνθινή κουζίνα και έτσι την αναδεικνύει με τον δικό του μοντέρνο τρόπο στο γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου.

Στημένο έτσι που μοιάζει λες και δεν βρίσκεται μέσα σε ένα πολυτελές θέρετρο, το Bostani προσφέρει αυθεντική ελληνική κουζίνα, γεύσεις γνώριμες που, αν και όλοι μας τις έχουν φάει και ξαναφάει, λαχταράμε να τις βρούμε και τις απολαύσουμε περιποιημένες και στις διακοπές μας.

«Όταν έρχεσαι ως επισκέπτης από το εξωτερικό στο Lesante Cape, θέλω να γνωρίσεις τον ελληνικό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει και τον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουμε το φαγητό, μέσα από τις παραδόσεις και τις συνήθειές μας.

Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Βάζει το προζυμένιο του ψωμί στα κάρβουνα και το σερβίρει όπως θα το βρίσκαμε σε μια ταβέρνα, με λάδι και ρίγανη, σερβίρει και όλα εκείνα τα κλασικά ορεκτικά που βάζουμε στη μέση του τραπεζιού, τζατζίκι και μελιτζανοσαλάτα, φάβα, φέτα και χειροποίητες πίτες, ντολμαδάκια και χωριάτικη σαλάτα φυσικά.

Επιπλέον, είναι σημαντικό για μένα να ανακαλύψεις την ιστορία που κάθε πιάτο έχει να διηγηθεί και να κατανοήσεις πώς διαμορφώθηκε η ελληνική κουζίνα και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια. Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα που έχω όταν δοκιμάζω κάτι και ξέρω ότι θα μου μείνει αξέχαστο. Ή όταν αναπολώ τις γεύσεις και ανυπομονώ να βρεθώ ξανά στο ίδιο μέρος. Αυτό είναι το συναίσθημα που θέλω να έχεις φεύγοντας από εδώ», λέει ο σεφ.

Εκτός όμως από τα αστεράτα εστιατόρια, ο Σταύρος Υφαντίδης έχει περάσει και από ένα ιστορικό μαγειρείο της Αθήνας, την Ήπειρο στη Βαρβάκειο, όπου πήρε τις βάσεις του. Στις κατσαρόλες του μαγαζιού που ταΐζει την κεντρική δημοτική αγορά της Αθήνας έμαθε την ελληνική κουζίνα, και είναι κάτι που το αναφέρει με την ίδια περηφάνεια όπως και τους βραβευμένους σταθμούς στην πορεία του.

Αυτά που πήρε από εκεί τα βλέπουμε σε ένα εστιατόριο του Lesante Cape που πρέπει να επισκεφθείτε αν είστε στη Ζάκυνθο και ψάχνετε να γευτείτε κάτι γνώριμο και καλοφτιαγμένο, πιάτα που σηματοδοτούν το ελληνικό καλοκαίρι, όπως είναι τα γεμιστά, που τα κάνει φανταστικά.

Το εστιατόριο αυτό είναι το Βostani, που πήρε το όνομά του από τον πλούσιο κήπο που έχουν για φόντο τα τραπέζια του, από το μποστάνι που γεμάτο με λαχανικά και μυρωδικά τροφοδοτεί −όσο αυτό είναι δυνατό− με πρώτες ύλες την ανοιχτή κουζίνα που θα δείτε εκεί.

Στημένο έτσι που μοιάζει λες και δεν βρίσκεται μέσα σε ένα πολυτελές θέρετρο, το Bostani προσφέρει αυθεντική ελληνική κουζίνα, γεύσεις γνώριμες που, αν και όλοι μας τις έχουν φάει και ξαναφάει, λαχταράμε να τις βρούμε και τις απολαύσουμε περιποιημένες και στις διακοπές μας.

Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Tο μποστάνι που είναι γεμάτο με λαχανικά και μυρωδικά τροφοδοτεί −όσο αυτό είναι δυνατό− με πρώτες ύλες την ανοιχτή κουζίνα που θα δείτε εκεί.
Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Το Bostani έχει ένα μεγάλο ατού: τον ξυλόφουρνό του.
Ένα μποστάνι και ένας ξυλόφουρνος, σούβλες και άψογα γεμιστά στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Το ξέρω πως δεν είναι στην κουλτούρα μας να τρώμε μέσα σε ξενοδοχεία, δεν το συνηθίζουμε αν δεν διαμένουμε σε αυτά, όμως πραγματικά το Bostani αξίζει να το δοκιμάσετε.

Το Bostani έχει ένα μεγάλο ατού: τον ξυλόφουρνό του. Από εκεί βγάζει τα γεμιστά του και έτσι η γεύση τους απογειώνεται. Βάζει το προζυμένιο του ψωμί στα κάρβουνα και το σερβίρει όπως θα το βρίσκαμε σε μια ταβέρνα, με λάδι και ρίγανη, σερβίρει και όλα εκείνα τα κλασικά ορεκτικά που βάζουμε στη μέση του τραπεζιού, τζατζίκι και μελιτζανοσαλάτα, φάβα, φέτα και χειροποίητες πίτες, ντολμαδάκια και χωριάτικη σαλάτα φυσικά.

Το φοβερό ιμάμ, το μοσχάρι γιουβέτσι, το μπριάμ και το παστίτσιο δεν έχουν twists, ο Σταύρος Υφαντίδης τα κάνει παραδοσιακά και τα βγάζει όλα από τον ξυλόφουρνο. Βάζει και σούβλες, κοντοσούβλι κοτόπουλο και χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί.

Το ξέρω πως δεν είναι στην κουλτούρα μας να τρώμε μέσα σε ξενοδοχεία, δεν το συνηθίζουμε αν δεν διαμένουμε σε αυτά, όμως πραγματικά το Bostani αξίζει να το δοκιμάσετε. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, άλλωστε, από έναν έμπειρο σεφ που καταπιάνεται με τα πιο κλασικά μας φαγητά.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM