Ένα μπαρ από άλλο πλανήτη προσγειώθηκε στην Πλατεία Κοτζιά

Subject Facebook Twitter
«Όλα μέσα στο μπαρ συνδέονται μεταξύ τους και πρέπει να ψάξεις για να βρεις το πώς, αν φυσικά θες και έχεις τη διάθεση». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ένα από τα αθηναϊκά μπαρ των τελευταίων ετών που έχει να δείξει κάτι το διαφορετικό είναι το Abstract Athens του Παγκρατίου, το street bar που χωρίς να είναι σοβαροφανές κάνει σοβαρή δουλειά, φτιάχνοντας ποτά που δεν κοπιάρουν άλλα. Η ανήσυχη ομάδα του θέλησε να παρουσιάσει και κάτι ακόμα, και από τον στενό πεζόδρομο του Άγιου Σπυρίδωνα κατέβηκε πιο κέντρο –πιο downtown δεν έχει– και σε έναν πολυεπίπεδο χώρο.   

Το νέο τους εγχείρημα μάς κατεβάζει στην Ομόνοια, σε έναν όχι και τόσο κλασικό προορισμό για ποτά δηλαδή. «Είχα βγει με ένα κορίτσι, παρκάραμε ακριβώς δίπλα στο δημαρχείο, πήγαμε στο ένα μπαρ που λειτουργεί στην περιοχή και παρότι έχω μεγαλώσει στο κέντρο δεν είχα στο μυαλό μου ότι σε αυτό το σημείο του μπορεί να υπάρξει τέτοιο μαγαζί», λέει ο Κωσταντίνος Βασιλακόπουλος από την ομάδα του Abstract Athens, που ήθελε να βρει τον τρόπο να συνεργαστεί με τον Δημήτρη Ρούσσο – και αυτό είναι ένα απόλυτα ταιριαστό δίδυμο πίσω από την μπάρα. Το ραντεβού του μπορεί να μην πέτυχε, αλλά βγήκε κάτι άλλο καλό από εκείνη τη βραδιά. Μια άλλη μέρα πέρασε μαζί με τον Δημήτρη από τη Γεωργίου Σταύρου –το στενό που ενώνει τη Σταδίου και την Αιόλου με την Πλατεία Κοτζιά–, είδαν ένα ενοικιαστήριο και το έβγαλαν φωτογραφία για να πάρουν τηλέφωνο «μόνο και μόνο για να γελάσουμε, δεν πιστεύαμε ότι θα ακούσουμε ένα λογικό ενοίκιο». Έπεσαν έξω όμως.  

«Είναι άλλο πράγμα να προσφέρεις ένα κοκτέιλ και να είναι όσο πιο σωστό γίνεται και άλλο να περιστρέφεσαι γύρω από αυτό, έτσι που όλα μέσα στο μπαρ σου να είναι αποστειρωμένα. Δεν θέλουμε να χάνεται η έννοια της φιλοξενίας, το να περνάμε δηλαδή καλά. Kαι τα απρόσωπα μαγαζιά δεν δουλεύουν πια».

Έτσι, σε ένα πρώην κατάστημα με είδη αλιείας που παρέμενε κλειστό για χρόνια έστησαν όχι ένα αλλά δύο μπαρ, ενώ μέσα στην επόμενη χρονιά αναμένεται και ένα τρίτο, που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί στην Αθήνα. Στο πολλά υποσχόμενο concept του Subject of Athens τούς οδήγησε ο χώρος, το γεγονός ότι έχει διαφορετικά επίπεδα προς αξιοποίηση. Από την τζαμαρία του ισογείου βλέπουμε ένα καλοδιατηρημένο κτίριο τράπεζας που έρχεται σε πλήρη και ενδιαφέρουσα αντίθεση με το φουτουριστικό και cyberpunk σκηνικό που έχουν δημιουργήσει στο μπαρ. Κοιτάξτε προς τα μέσα, δοκιμάστε να τσεκάρετε τι χρώμα είναι ο τοίχος τους από διαφορετικά σημεία· είναι μια καλή αρχή για να καταλάβετε τις προθέσεις τους. «Όλα μέσα στο μπαρ συνδέονται μεταξύ τους και πρέπει να ψάξεις για να βρεις το πώς, αν φυσικά θες και έχεις τη διάθεση».

Subject Facebook Twitter
Ο Κωσταντίνος Βασιλακόπουλος, ο Δημήτρης Ρούσσος και ο Κωνσταντίνος Τζιρίτας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Όποιον και να ρωτήσεις από εμάς θα σου δώσει και μια διαφορετική ερμηνεία για το τι πάει να πει για εκείνον “subject”, κάτι που μας δίνει το ελεύθερο να πειραματιστούμε και να εξελιχθούμε». Το πείραμά τους μέχρι στιγμής έχει ως αποτέλεσμα δύο διαφορετικά μπαρ, δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στο ποτό μέσα στο ίδιο μαγαζί: στο ισόγειο θα βρίσκουμε «εύκολα» μεν ποτά όσον αφορά το γευστικό τους προφίλ, περίπλοκα δε όσον αφορά την τεχνική τους, την οποία όμως δεν θα την επικοινωνούν, δεν σκοπεύουν να μας κουράσουν με ορολογίες και διαδικασίες που καταλαβαίνουν μόνο οι ίδιοι. «Δεν θέλουμε να σου λέμε ότι γι’ αυτό που πίνεις κάναμε τρεις επαναποστάξεις και δύο clarifications, δεν αφορούν κανέναν αυτά. Αν έρθουν επαγγελματίες και μας ρωτήσουν πώς βγάλαμε ένα ποτό, φυσικά και θα τους πούμε, αλλά τον υπόλοιπο κόσμο δεν τον ενδιαφέρουν όλες αυτές τις λεπτομέρειες και δικαίως, για άλλους λόγους επιλέγει ένα μπαρ». 

Θα σας πω μόνο ότι αν διαβάσετε πως ένα ποτό –το φοβερό τους Mojito συγκεκριμένα, που βγάζει τη δροσιά του δυόσμου χωρίς να έχει και τα φύλλα του στο ποτήρι– περιέχει μπανάνα, τότε σίγουρα δεν θα τη βρείτε στο ποτήρι σας ως πουρέ ή σε κάποια άλλη γνώριμη μορφή. Θα σας σερβίρουν ένα ποτό μέσα στο οποίο θα έχουν ρίξει ένα pâte de fruit σε σχήμα φράουλας – φάτε την, έχει γεύση μπανάνα και λάιμ. Επίσης την καραμέλα που θα σας βγάλουν αν παραγγείλετε το highball με το ουίσκι δαγκώστε τη με το περιτύλιγμα.  

Mojito δεν πίνω και δεν παραγγέλνω πουθενά, όπως δεν προτιμώ και το Martini, που όμως στο Subject of Athens δεν είναι τυπικό, έχει τζιν και βότκα, ενώ το umami στοιχείο του προκύπτει από μανιτάρια (σιτάκε και πορτσίνι), μαύρο σκόρδο, μπλε τυρί και blueberry. Σε αυτό το μπαρ θα τα ξαναπαραγγείλω σίγουρα και τα δύο. Αν δεν θέλετε να πίνετε ξεροσφύρι, σερβίρουν και meatball σάντουιτς σε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές. Εκτός από το κλασικό, δοκιμάστε και αυτό με το κοτόπουλο.  

Subject Facebook Twitter
Θα σας σερβίρουν ένα ποτό μέσα στο οποίο θα έχουν ρίξει ένα pâte de fruit σε σχήμα φράουλας - φάτε την, έχει γεύση μπανάνα και λάιμ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Dry Martini Facebook Twitter
To Martini του Subject of Athens δεν είναι τυπικό, έχει τζιν και βότκα, ενώ το umami στοιχείο του προκύπτει από μανιτάρια (σιτάκε και πορτσίνι), μαύρο σκόρδο, μπλε τυρί και blueberry. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ανεβαίνοντας την ξύλινη σκάλα του χώρου θα βγείτε στον πάνω όροφο που είναι κάτι τελείως άλλο. Θα συναντήσετε ένα clean-cut περιβάλλον με ατέλειες που έχουν αφεθεί επίτηδες έτσι, όπως μια γυμνή γυψοσανίδα. Μην αναρωτηθείτε πότε σκοπεύουν να τη βάψουν, γιατί δεν θα το κάνουν. Αυτό το δεύτερο μπαρ έχει το δικό του όνομα, λέγεται Informal, και θα έχει και τον δικό του ξεχωριστό κατάλογο και τρόπο λειτουργίας. «Μας αρέσει το σερβίρισμα των ποτών μας να είναι formal, αλλά ως άνθρωποι είμαστε εντελώς informal. Είναι άλλο πράγμα να προσφέρεις ένα κοκτέιλ και να είναι όσο πιο σωστό γίνεται και άλλο να περιστρέφεσαι γύρω από αυτό, έτσι που όλα μέσα στο μπαρ σου να είναι αποστειρωμένα. Δεν θέλουμε να χάνεται η έννοια της φιλοξενίας, το να περνάμε δηλαδή καλά. Kαι τα απρόσωπα μαγαζιά δεν δουλεύουν πια».  

Σε αντίθεση με το κάτω μπαρ, που είναι ορθάδικο, στο διαφορετικά φουτουριστικό πάνω όλη η δράση θα είναι επικεντρωμένη στην μπάρα και εμείς θα πρέπει να καθόμαστε για να απολαύσουμε αυτό που θα προσφέρει. Από μια μισάνοιχτη κουρτίνα θα μπορούμε να δούμε μερικές από τις κινήσεις που γίνονται πίσω, στο εργαστήριό τους – από αυτό το άνοιγμα είδα να καθαρίζουν και τις μπανάνες που χρησιμοποίησαν για το διαφορετικό τους Mojito. Προτιμούν να δουλεύουν με φρέσκα υλικά παρά με έτοιμα και τεχνητά. 

Με έμπνευση από τα fine dining εστιατόρια αλλά διατηρώντας ένα dirty στοιχείο στον χώρο του, στο Informal, που θα ανοίξει σύντομα, κάθε ποτό θα αποτελείται από τρία διαφορετικά μέρη –δηλαδή, η γαρνιτούρα δεν θα μπαίνει στο ποτήρι μας αλλά θα σερβίρεται δίπλα–, ενώ θα μπορούμε να δοκιμάσουμε και όλο τον κατάλογο σε μισές μερίδες, σαν να επιλέγουμε ένα degustation εστιατορικό μενού. Για τον πάνω όροφο έχουν ετοιμάσει πιο boozy κοκτέιλ βασισμένα σε κλασικές συνταγές, σαν αυτή του Boulevardier, του Manhattan, του Gibson και του El presidente, ποτά δηλαδή που δεν καταναλώνουν φανατικά οι Αθηναίοι, αλλά κάποτε δεν πίναμε και Negroni, όλα αυτά αλλάζουν. Το Informal θα ανοίγει τρεις μέρες την εβδομάδα (το Subject καθημερινά), ενώ μελλοντικά θα φιλοξενήσει και σεφ για pop-up συνεργασίες.

Informal Facebook Twitter
Tο δεύτερο μπαρ έχει το δικό του όνομα, λέγεται Informal, και θα έχει και τον δικό του ξεχωριστό κατάλογο και τρόπο λειτουργίας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σε αυτά τα μπαρ-διαφορετικούς πλανήτες θα έρθει να προστεθεί ένας τρίτος μέσα στο 2025. Σε μια εποχή που κανένα μπαρ δεν μπορεί να είναι πραγματικά speakeasy, τo Subject of Athens έχει μεταφράσει και έχει ως αναφορά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης με τον δικό του τρόπο. Στα αμερικανικά ‘20s, και ενώ η κατανάλωση αλκοόλ γινόταν στα κρυφά, η τζαζ μουσική θεωρήθηκε πως διαφθείρει, και κάπως έτσι τα πρώτα μέρη που τους χώρεσαν όλους έπαιζαν τέτοια μουσική και σέρβιραν παρανόμως ποτά. Στο EgoDeath, στο υπόγειο μπαρ της Κοτζιά, θα συναντήσουμε ένα πρωτότυπο concept που θα παντρεύει τη spoken word μουσική με το ποτό, αφού ο Άσαρκος από τους ΒήταΠεις θα γράφει κομμάτια και ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος θα φτιάχνει ποτά πάνω σε αυτά. «Θα είναι κάτι σαν διαδραστική παράσταση, στην οποία οι συμμετέχοντες θα πρωταγωνιστούν στην ιστορία του εαυτού τους, θα δανείζεται στοιχεία από τη “Θεία Κωμωδία” και θα έχει και πολλή προσωπική δουλειά από τον Χρήστο. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό το τρίτο μπαρ θα απευθύνεται σε λίγους, σε εκείνους που έχουν ασχοληθεί με το ποτό και με τον εαυτό τους, και είμαι οκ με αυτό», εξηγεί ο Κωνσταντίνος. 

Subject of Athens: Ένα μπαρ απ’ άλλο πλανήτη προσγειώθηκε στην Πλατεία Κοτζιά Facebook Twitter
Ο σχεδιασμός έχει την υπογραφή του So Far Studio. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο Αbstract Athens συνειδητοποίησε ότι ο κόσμος πια δίνει σημασία στη μουσική των μπαρ, και ότι ψάχνει πού θα χορέψει. Στο Subject of Athens κυρίως θα γκρουβάρουμε, «και αν το φέρει η στιγμή μπορεί να προκύψει και χορός. Αυτό που σίγουρα δεν θα φέρει ποτέ η στιγμή είναι να ανέβουμε στην μπάρα και να πετάμε τεκίλα στο στόμα του κόσμου», δεσμεύεται η ομάδα του νέου μπαρ που ήρθε για να συζητηθεί.

Subject of Athens, Γεωργίου Σταύρου 2-4, Αθήνα

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Living / Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Μετά την πανδημία η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μια πόλη όπου καθημερινά συμβαίνει κάτι καινούργιο. Η ομάδα της LiFO διαλέγει 100 μπαρ, εστιατόρια, πάρτι, χώρους τέχνης και όλα τα σημεία της πόλης που είναι πάντα γεμάτα με κόσμο, και πάντα κάτι παίζει.
THE LIFO TEAM
ΣΑΒΒΑΤΟ Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι

Γεύση / Brain freeze! Έχουμε τις πιο εύκολες συνταγές για frozen cocktails στο σπίτι

Επειδή όλο και σε κάποιο μπαλκόνι θα μαζευτούμε το καλοκαίρι, ζητήσαμε από τον Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο του Abstract Athens να μας δώσει απλές συνταγές για να απολαύσουμε υπερκάλτ πολύχρωμα και πολύ δροσιστικά ποτά. Τα δοκιμάσαμε φυσικά, και είναι πεντανόστιμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ