Ένα Μαγαζάκι Χριστός Και Παναγία

Ένα Μαγαζάκι Χριστός Και Παναγία Facebook Twitter
7

Τη μέρα που γεννήθηκε η κυρία Αμαλία, 54 χρόνια πριν, ο θείος της έβαζε το κλειδί στο καινούριο του εμπορικό, στην προσφυγική αγορά του Βύρωνα. Τα διπλά γεννητούρια φαίνεται ότι σφράγισαν την τύχη της μικρής Αμαλίας, που μέσα από μια δίδυμη μοίρα, μαζί με την πρώτη ανάσα, κληρονόμησε και το κλειδί του οικογενειακού καταστήματος.

Μια προσωπική μυθολογία που την κουβαλά σαν σπάνιο κισμέτ, με ένα “άκου τώρα να δεις!” μου δείχνει το δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας που επιβεβαιώνει το συμβάν, σαν να μην εμπιστεύεται την προσωπική της μαρτυρία, φτιαγμένη μόνο από λέξεις κι όχι από τυπωμένα γράμματα. Σε έναν κόσμο καταναλωτικής σαφήνειας, όπου το κάθε κατάστημα πουλάει ακριβώς αυτό που λέει η ταμπέλα του, το μαγαζάκι της Αμαλίας πλέει στα νερά μιας απόλυτης αοριστίας που έρχεται από πολύ παλιά, καλύβα του Αλή-Μπαμπά και γιγάντιο βαλιτσάκι του Σπορτ-Μπίλι, στριμώχνεται με τους τίτλους και τις ετικέτες, φλυαρεί, τυλίγει σε χάρτινο αμπαλάζ το παρελθόν σε ένα σχεδόν παράφωνο παρόν.

Ένα Μαγαζάκι Χριστός Και Παναγία Facebook Twitter

Τα πολύχρωμα πλαστικά λουλούδια μαζί με τους σπόρους αζαλέας, το μισοτελειωμένο φλιτζανάκι του καφέ με τα μπισκότα του κολατσιού της αφεντικίνας και το φτερένιο ξεσκονιστήρι στην είσοδο, δεν σου λένε και πολλά για καλωσόρισμα, η πληροφορία δεν σε τραβά από τη μύτη, στο σκοτεινό εσωτερικό που λυπάται να τα σπαταλάει στη ΔΕΗ. Είναι, όμως, το γέλιο της, δυό-τρεις πειστικές λέξεις,  το βομβαρδισμένο σκηνικό της δεν “πουλάει” σε σένα. Αλλά σε ό,τι κουβαλάς μέσα σου από τον κόσμο της γιαγιάς και της προγιαγιάς σου, στο κύτταρο που εν αγνοία σου περικλείεις από το παραμύθι της άλλοτε ελληνικότητας.

Ένα Μαγαζάκι Χριστός Και Παναγία Facebook Twitter

Στα σκονισμένα ντέξιον, συγκατοικούν οι βίοι των Αγίων, τα τροπάρια των μεγάλων εορτών, φυλαχτά, εικονισματάκια με τον προστάτη σου άγιο, κουφέτα, μπουκαλάκια για τον αγιασμό, ο αγιασμός ο ίδιος, μαγνητάκια της Παρθένου για το ψυγείο ή το παρμπρίζ του αυτοκινήτου, κρεμαστοί εσταυρωμένοι, βαφές για τα αβγά του επόμενου Πάσχα, χαλκομανίες του “Χριστός Ανέστη”, αλοιφή κέδρου και έλαιο πανάκεια για όλους τους πόνους-με μεγάλη επιτυχία στα αρθριτικά.

Κομπολόγια, κεριά και σπαρματσέτα, μείγματα μπαχαρικών, τσάγια και χαμομίλια, υποφαές “Το Θαύμα” και γκότζι μπέρις, αποξηραμμένες πιπεριές, κράνμπερις και κακουλές, κόλιανδρος και τζίντζερ, πιπέρια και σαλέπι, ατάκτως ειρημμένα, χωμένα μέσα σε πλαστικές σακκούλες, φίρδην-μίγδην στα ράφια, σε κουτιά στα πατώματα.

Ένα Μαγαζάκι Χριστός Και Παναγία Facebook Twitter

Η ίδια μυρωδιά από τις αγορές του Καϊρου και του Χαλεπιού, η Ελλάδα-Ανατολή, εκεί όπου ο χριστιανισμός αγκαλιάζει τη μαγεία, την αρχαιότητα και τις μαγικές ικανότητες του μανδραγόρα, τα ματζούνια, τα σερνικοβότανα και τα λιβάνια αδελφωμένα στην ίδια επίκκληση-για μακροζωία, αποθεραπεία, λύτρωση. Τα λευκά κουφέτα του γάμου και τα ασημένια του μνημοσύνου πλάι-πλάι, ο κύκλος της ζωής εν συντομία παγανιστική και χριστιανική.

Αγόρασα μια σακοράφα να ράβω τις γεμιστές κοιλιές από κατσίκια και κότες, αυτοκόλλητα αγγελάκια για τα τετράδια των συνταγών μου, σταυρουδάκια για τα μπιζού μου. Τη βεβαιότητα της Αμαλίας για τη θεραπευτική δράση του σπαθόλαδου, τη μυρωδιά του παλιού χρόνου, πριν το μάρκετινγκ φωτίσει με προβολείς τα πολύχρωμα, μακιγιαρισμένα ράφια του “πλαστικού” καταναλωτισμού.

Ένα Μαγαζάκι Χριστός Και Παναγία Facebook Twitter
Γεύση
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
λατρευω τετοιου ειδους μαγαζακια-ευρυματα, ισιαιτερα για την "μυρωδια" τους, που σχεδον την αισθανθηκα βλεποντας τις φωτογραφιες. Πρεπει ομως και αυτα να εχουν μια βασικη οργανωση και ποικιλια αντικειμενων, ωστε να μην ειναι απλως μια τρυπα που πουλαει οτι της εχει ξεμεινει στο ντουλαπι απο το 1973. Επισης, οσον αφορα φαγωσιμα....uhh i don't think so!!!!
Κυρία Ψυχούλη μου,συγγνώμη κιόλας,αλλά το "ειρημένο" (με ένα μι) είναι κάτι που έχει λεχθεί,αυτό που έχει ριφθεί-ατάκτως ή μή-είναι το "εριμμένο". Με πολλή εκτίμηση!
Μ αρεσουν αυτα τα μαγαζακια που ξεπηδανε μεσα απο χρονοντουλαπο.Οι περισσοτεροι δε τα θεωρουν ουτε στο ελαχιστο ''πιασαρικα'', αλλα αν δοκιμασεις να μπεις ειναι λες και σε απορροφουν οι μυρωδιες και η αυρα αλλων χρονων.