Απεργία την Πρωτομαγιά

Είναι η σελίδα BuzzFeedFood το πιο ανθυγιεινό πράγμα που υπάρχει στο internet;

Είναι η σελίδα BuzzFeedFood το πιο ανθυγιεινό πράγμα που υπάρχει στο internet; Facebook Twitter
2
Είναι η σελίδα BuzzFeedFood το πιο ανθυγιεινό πράγμα που υπάρχει στο internet; Facebook Twitter
Φωτογραφίες από το λογαριασμό instagram του BuzzFeedFood

Μεγάλος ντόρος γίνεται τελευταία (όχι και τόσο μεγάλος στην Ελλάδα αλλά στις υπόλοιπες χώρες) για τη στροφή της Nigella Lawson προς την υγιεινή και απλή μαγειρική. Το γράψαμε κι εμείς εδώ, η συζήτηση συνεχίστηκε εκεί έξω μέχρι που έφτασαν οι φανατικοί της αναγνώστες να αναπολούν τις παλιές (και πολύ παχυντικές) της συνταγές. Αναδημοσιεύσαμε κι εμείς εδώ τη συνταγή για Cheesecake με nutella που χθες αναπαράχθηκε από ένα τεράστιο αριθμό sites και blogs παγκοσμίως, σε μια προσπάθεια να «ανακαλέσουν» ευγενικά της όμορφη μαγείρισσα στην τάξη. Να την παρακαλέσουν ευγενικά να παρατήσει τα αβοκάντο και τα ψητά ραπανάκια και να επιστρέψει στον παλιό καλό (κακό) της εαυτό.

Mε την στόχευση για άπειρα shares και clicks (που όλοι την έχουμε και όλοι τα ποθούμε) έφτιαξε μια σελίδα όπου προτείνει βασικά και αποκλειστικά μόνον αυτά. Κάθε φορά που μια αλυσίδα με junk προτείνει άλλο ένα ανοσιούργημα γεμιστό με τριπλά τυριά και πατάτες και απροσδιόριστες σάλτσες το BuzzFeedFood είναι το πρώτο που θα το παρουσιάσει υμνώντας το.

Χωρίς να τα καταλάβω προσπαθούσα τόσες μέρες να μεταβολίσω όλο αυτό το τσουνάμι ενάντια σε κάτι που θα έπρεπε να  θεωρηθεί αυτομάτως καλό! Στην τελική, η γυναίκα δεν μας είπε να γίνουμε βέγκανς ούτε να τρώμε αέρα κοπανιστό. Είδα τις εκπομπές και διάβασα το τελευταίο της βιβλίο από την ημέρα που έγραψα το πρώτο κείμενο για αυτή την ιστορία. Και πρέπει να σας πω, πως αυτά που προτείνει είναι πάρα πολύ νόστιμα και αληθινά ενδιαφέροντα. Κάνει χρήση όλων των νέων τάσεων στη μαγειρική, χώνει τις δικές τις γαστρονομικές εμπειρίες εκεί μέσα, τα ταξίδια της και φυσικά την αδιαμφισβήτητα μεγάλη γνώση που κατέχει. Και δεν είναι όλα διαίτης! Απλώς σου λέει μην είσαι διαρκώς γουρουνάκι ρε παιδί μου! Μη χώνεις τυριά και σοκολάτες και λίπη και απ’ όλα καθημερινά  στο στόμα σου. Η νοστιμιά μπορεί να επιτευχθεί κι αλλιώς! Και, ναι, τα πολλά γαλακτοκομικά δεν κάνουν καλό, ούτε και οι υδατάνθρακες, ας αρχίσει και κάποιος μάγειρας να το εφαρμόζει αυτό σε μια μεγαλύτερη κλίμακα, σε μεγαλύτερο κοινό και όχι μόνο στο στεγανό κοινό των Healthy Eaters και των διαιτολόγων. Για να μάθουμε να τρώμε καλύτερα πρέπει αυτό να γίνει καθημερινότητα και όχι κάτι «ειδικό».  Κάποια άλλη ερμηνεία θα έλεγε «μην τρως τα αισθήματά σου» με την οποία συμφωνώ και πιστεύω πως ταιριάζει και στην περίπτωσή της που όλοι έχουμε δει τι έχει περάσει με τον τύρρανο και τώρα παλεύει να το μαζέψει. Όπως και να ‘χει η γυναίκα προτείνει έναν καλύτερο τρόπο για να τρώμε, δίνει ιδέες με χαλαρό και καθόλου στρατευμένο στυλ για το πώς πρέπει να τρώμε υγιεινά και είναι να απορεί κανείς που όλο αυτό ξεσηκώνει αντιδράσεις.

Είναι η σελίδα BuzzFeedFood το πιο ανθυγιεινό πράγμα που υπάρχει στο internet; Facebook Twitter
Το φημισμένο chesecake της Nigella Lawson

Πάμε τώρα στην αντίπερα όχθη. Ένα από τα μεγαλύτερα sites στον κόσμο, το BuzzFeed, έχει ειδική σελίδα αφιερωμένη στο φαγητό. Όλοι ξέρουμε το BuzzFeed είναι αυτό το φανταστικό, υπερ–επιτυχημένο μηντιακό εγχείρημα, που όλοι έχουν ζηλέψει την επιτυχία του και τα απίστευτα ratings που κάνει αναπαράγοντας την επικαιρότητα με έναν εντελώς διαφορετικό, ελαφρύ, fun και πολύ νεανικό τρόπο. Εκεί υμνήθηκε περισσότερο από οπουδήποτε αλλού το στυλ “10 άνδρες που αποδεικνύουν πως αυτό και το άλλο”. Ο λόγος που πέτυχε το BuzzFeed είναι κατά τη γνώμη μου επειδή όσο light και αν φαίνονται σε πολλούς αυτά τα θέματα, γίνονται από καλούς, έξυπνους δημοσιογράφους, είναι ψαγμένα όσο λίγα πράγματα στο διαδύκτιο, είναι εν ολίγοις καλή δημοσιογραφία άσχετα αν σε ενδιαφέρει αυτό το στυλ ή όχι.

Το BuzzFeedFood τώρα είναι μια άλλη ιστορία. Προσπαθώντας να ικανοποιήσει το βασικό κοινό του, το Buzzfeed έφτιαξε μια σελίδα για το φαγητό στην οποία προσπαθεί να απαντήσει τα εξής ερωτήματα:

Ερώτηση: Τι τρώει ο μέσος αμερικάνος; Απάντηση: Junk Food / Υδατάνθρακες

Ερώτηση: Τι τρώνε οι νέοι; Απάντηση: Junk Food/ Υδατάνθρακες

Mε αυτή τη συγκλονιστική απάντηση ανά χείρας και με την στόχευση για άπειρα shares και clicks (που όλοι την έχουμε και όλοι τα ποθούμε) έφτιαξε μια σελίδα όπου προτείνει βασικά και αποκλειστικά μόνον αυτά. Κάθε φορά που μια αλυσίδα με junk προτείνει άλλο ένα ανοσιούργημα γεμιστό με τριπλά τυριά και πατάτες και απροσδιόριστες σάλτσες το BuzzFeedFood είναι το πρώτο που θα το παρουσιάσει υμνώντας το. Εννοείται πως τεράστιες viral επιτυχίες του τύπου «αυτό είναι το πιο παχυντικό burger στον κόσμο» ή «αυτό το κοκτέηλ έχει μέσα πενήντα ντόνατ και δύο κιλά παγωτό» ή το αγαπημένο μου «η πίτσα τούρτα» έχουν ξεκινήσει από αυτή τη σελίδα η οποία τα προτείνει και τα κάνει viral πρώτα σε μια χώρα που έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με την παχυσαρκία και μετά στον υπόλοιπο κόσμο. Η εικονογράφηση αυτών των θεμάτων είναι ένα ακόμα θέμα αφού στο BuzzFeed έχουν πάρει την έννοια «food porn” ένα βήμα πάρα κάτω τονίζοντας περισσότερο κατά τη γνώμη μου το κομμάτι porn, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Κάνοντας μια βόλτα στη σελίδα facebook του BuzzFeedFood ανακαλύπτει κανείς τον αντίποδα της σκέψης Nigella. Η γενικότερη αντίληψη είναι «βάλε λίγο τυρί ακόμα πάνω σε όλα», «τίποτα καλύτερο από μια βόλτα στο τηγάνι για να γίνουν όλα πιο νόστιμα», «500 γλυκά που μπορούμε να φτιάξουμε με μπισκότα OREO, κρέμα, smarties και καραμέλα και άφθονη ζάχαρη». Αυτό το βίντεο ανέβηκε πριν λίγες μέρες και είναι πιστεύω πολύ αντιπροσωπευτικό. Κάθε κουταλιά, σε πάει ένα βήμα πιο κοντά στον καρδιολόγο:

Pizza Mac & CheesePin it for later: http://bzfd.it/1OR6zPX

Δημοσιεύτηκε από BuzzFeed Food στις Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Υπάρχουν πάντα και οι «υγιεινές επιλογές» του τύπου «μάθε να φτάχνεις πράσινα smoothies” αλλά κανέναν δεν πείθουν. Εννοείται πως ο καθένας κάνει ό,τι θέλει με τις επιλογές του. Και φυσικά είναι απολύτως οκ να θέλει κανείς να πλακώνεται καθημερινά στα macaroni n’ cheese και να καταναλώνει ή να θαυμάζει τα φαγητά τύπου Buzzfeed Food όμως η πραγματικότητα είναι άλλη: τρώμε πολύ ανθιυγιεινά, υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας μεγάλο στο δυτικό κόσμο, η κατανάλωση κρέατος και η κακοποίηση ζώων έχει φτάσει στο ζενίθ και δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που συνδέουν την κατανάλωση συγκεκριμένων ομάδων τροφών με την κατάθλιψη. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος. Πρέπει στο μεγάλο κοινό να επικοινωνείται η γνώση για την υγιεινή διατροφή κι ας μην είναι έτοιμο να τη δεχτεί ή να την ακολουθήσει πλήρως. Κι ας μην είμαστε απολύτως σίγουροι για κάποια πράγματα ότι λειτουργούν 100%. Γι’ αυτό σέβομαι απόλυτα όλους όσους ασχολούνται με το φαγητό και προσπαθούν έστω και λίγο να προτείνουν έναν καλύτερο τρόπο για να τρώμε. Γι’ αυτό και δεν σέβομαι αυτούς που χτίζουν πάνω στα πιο ποταπά μας ένστικτα και μας προτείνουν «λίγη ακόμα μαγιονέζα πάνω στο εφταπλό τσιζ».

Ευγενικό unfollow λοιπόν σε όλες τις γαστρονομικές σελίδες που δεν προσπαθούν.

Γεύση
2

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ