Είναι η σελίδα BuzzFeedFood το πιο ανθυγιεινό πράγμα που υπάρχει στο internet;

Είναι η σελίδα BuzzFeedFood το πιο ανθυγιεινό πράγμα που υπάρχει στο internet; Facebook Twitter
2
Είναι η σελίδα BuzzFeedFood το πιο ανθυγιεινό πράγμα που υπάρχει στο internet; Facebook Twitter
Φωτογραφίες από το λογαριασμό instagram του BuzzFeedFood

Μεγάλος ντόρος γίνεται τελευταία (όχι και τόσο μεγάλος στην Ελλάδα αλλά στις υπόλοιπες χώρες) για τη στροφή της Nigella Lawson προς την υγιεινή και απλή μαγειρική. Το γράψαμε κι εμείς εδώ, η συζήτηση συνεχίστηκε εκεί έξω μέχρι που έφτασαν οι φανατικοί της αναγνώστες να αναπολούν τις παλιές (και πολύ παχυντικές) της συνταγές. Αναδημοσιεύσαμε κι εμείς εδώ τη συνταγή για Cheesecake με nutella που χθες αναπαράχθηκε από ένα τεράστιο αριθμό sites και blogs παγκοσμίως, σε μια προσπάθεια να «ανακαλέσουν» ευγενικά της όμορφη μαγείρισσα στην τάξη. Να την παρακαλέσουν ευγενικά να παρατήσει τα αβοκάντο και τα ψητά ραπανάκια και να επιστρέψει στον παλιό καλό (κακό) της εαυτό.

Mε την στόχευση για άπειρα shares και clicks (που όλοι την έχουμε και όλοι τα ποθούμε) έφτιαξε μια σελίδα όπου προτείνει βασικά και αποκλειστικά μόνον αυτά. Κάθε φορά που μια αλυσίδα με junk προτείνει άλλο ένα ανοσιούργημα γεμιστό με τριπλά τυριά και πατάτες και απροσδιόριστες σάλτσες το BuzzFeedFood είναι το πρώτο που θα το παρουσιάσει υμνώντας το.

Χωρίς να τα καταλάβω προσπαθούσα τόσες μέρες να μεταβολίσω όλο αυτό το τσουνάμι ενάντια σε κάτι που θα έπρεπε να  θεωρηθεί αυτομάτως καλό! Στην τελική, η γυναίκα δεν μας είπε να γίνουμε βέγκανς ούτε να τρώμε αέρα κοπανιστό. Είδα τις εκπομπές και διάβασα το τελευταίο της βιβλίο από την ημέρα που έγραψα το πρώτο κείμενο για αυτή την ιστορία. Και πρέπει να σας πω, πως αυτά που προτείνει είναι πάρα πολύ νόστιμα και αληθινά ενδιαφέροντα. Κάνει χρήση όλων των νέων τάσεων στη μαγειρική, χώνει τις δικές τις γαστρονομικές εμπειρίες εκεί μέσα, τα ταξίδια της και φυσικά την αδιαμφισβήτητα μεγάλη γνώση που κατέχει. Και δεν είναι όλα διαίτης! Απλώς σου λέει μην είσαι διαρκώς γουρουνάκι ρε παιδί μου! Μη χώνεις τυριά και σοκολάτες και λίπη και απ’ όλα καθημερινά  στο στόμα σου. Η νοστιμιά μπορεί να επιτευχθεί κι αλλιώς! Και, ναι, τα πολλά γαλακτοκομικά δεν κάνουν καλό, ούτε και οι υδατάνθρακες, ας αρχίσει και κάποιος μάγειρας να το εφαρμόζει αυτό σε μια μεγαλύτερη κλίμακα, σε μεγαλύτερο κοινό και όχι μόνο στο στεγανό κοινό των Healthy Eaters και των διαιτολόγων. Για να μάθουμε να τρώμε καλύτερα πρέπει αυτό να γίνει καθημερινότητα και όχι κάτι «ειδικό».  Κάποια άλλη ερμηνεία θα έλεγε «μην τρως τα αισθήματά σου» με την οποία συμφωνώ και πιστεύω πως ταιριάζει και στην περίπτωσή της που όλοι έχουμε δει τι έχει περάσει με τον τύρρανο και τώρα παλεύει να το μαζέψει. Όπως και να ‘χει η γυναίκα προτείνει έναν καλύτερο τρόπο για να τρώμε, δίνει ιδέες με χαλαρό και καθόλου στρατευμένο στυλ για το πώς πρέπει να τρώμε υγιεινά και είναι να απορεί κανείς που όλο αυτό ξεσηκώνει αντιδράσεις.

Είναι η σελίδα BuzzFeedFood το πιο ανθυγιεινό πράγμα που υπάρχει στο internet; Facebook Twitter
Το φημισμένο chesecake της Nigella Lawson

Πάμε τώρα στην αντίπερα όχθη. Ένα από τα μεγαλύτερα sites στον κόσμο, το BuzzFeed, έχει ειδική σελίδα αφιερωμένη στο φαγητό. Όλοι ξέρουμε το BuzzFeed είναι αυτό το φανταστικό, υπερ–επιτυχημένο μηντιακό εγχείρημα, που όλοι έχουν ζηλέψει την επιτυχία του και τα απίστευτα ratings που κάνει αναπαράγοντας την επικαιρότητα με έναν εντελώς διαφορετικό, ελαφρύ, fun και πολύ νεανικό τρόπο. Εκεί υμνήθηκε περισσότερο από οπουδήποτε αλλού το στυλ “10 άνδρες που αποδεικνύουν πως αυτό και το άλλο”. Ο λόγος που πέτυχε το BuzzFeed είναι κατά τη γνώμη μου επειδή όσο light και αν φαίνονται σε πολλούς αυτά τα θέματα, γίνονται από καλούς, έξυπνους δημοσιογράφους, είναι ψαγμένα όσο λίγα πράγματα στο διαδύκτιο, είναι εν ολίγοις καλή δημοσιογραφία άσχετα αν σε ενδιαφέρει αυτό το στυλ ή όχι.

Το BuzzFeedFood τώρα είναι μια άλλη ιστορία. Προσπαθώντας να ικανοποιήσει το βασικό κοινό του, το Buzzfeed έφτιαξε μια σελίδα για το φαγητό στην οποία προσπαθεί να απαντήσει τα εξής ερωτήματα:

Ερώτηση: Τι τρώει ο μέσος αμερικάνος; Απάντηση: Junk Food / Υδατάνθρακες

Ερώτηση: Τι τρώνε οι νέοι; Απάντηση: Junk Food/ Υδατάνθρακες

Mε αυτή τη συγκλονιστική απάντηση ανά χείρας και με την στόχευση για άπειρα shares και clicks (που όλοι την έχουμε και όλοι τα ποθούμε) έφτιαξε μια σελίδα όπου προτείνει βασικά και αποκλειστικά μόνον αυτά. Κάθε φορά που μια αλυσίδα με junk προτείνει άλλο ένα ανοσιούργημα γεμιστό με τριπλά τυριά και πατάτες και απροσδιόριστες σάλτσες το BuzzFeedFood είναι το πρώτο που θα το παρουσιάσει υμνώντας το. Εννοείται πως τεράστιες viral επιτυχίες του τύπου «αυτό είναι το πιο παχυντικό burger στον κόσμο» ή «αυτό το κοκτέηλ έχει μέσα πενήντα ντόνατ και δύο κιλά παγωτό» ή το αγαπημένο μου «η πίτσα τούρτα» έχουν ξεκινήσει από αυτή τη σελίδα η οποία τα προτείνει και τα κάνει viral πρώτα σε μια χώρα που έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με την παχυσαρκία και μετά στον υπόλοιπο κόσμο. Η εικονογράφηση αυτών των θεμάτων είναι ένα ακόμα θέμα αφού στο BuzzFeed έχουν πάρει την έννοια «food porn” ένα βήμα πάρα κάτω τονίζοντας περισσότερο κατά τη γνώμη μου το κομμάτι porn, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Κάνοντας μια βόλτα στη σελίδα facebook του BuzzFeedFood ανακαλύπτει κανείς τον αντίποδα της σκέψης Nigella. Η γενικότερη αντίληψη είναι «βάλε λίγο τυρί ακόμα πάνω σε όλα», «τίποτα καλύτερο από μια βόλτα στο τηγάνι για να γίνουν όλα πιο νόστιμα», «500 γλυκά που μπορούμε να φτιάξουμε με μπισκότα OREO, κρέμα, smarties και καραμέλα και άφθονη ζάχαρη». Αυτό το βίντεο ανέβηκε πριν λίγες μέρες και είναι πιστεύω πολύ αντιπροσωπευτικό. Κάθε κουταλιά, σε πάει ένα βήμα πιο κοντά στον καρδιολόγο:

Pizza Mac & CheesePin it for later: http://bzfd.it/1OR6zPX

Δημοσιεύτηκε από BuzzFeed Food στις Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Υπάρχουν πάντα και οι «υγιεινές επιλογές» του τύπου «μάθε να φτάχνεις πράσινα smoothies” αλλά κανέναν δεν πείθουν. Εννοείται πως ο καθένας κάνει ό,τι θέλει με τις επιλογές του. Και φυσικά είναι απολύτως οκ να θέλει κανείς να πλακώνεται καθημερινά στα macaroni n’ cheese και να καταναλώνει ή να θαυμάζει τα φαγητά τύπου Buzzfeed Food όμως η πραγματικότητα είναι άλλη: τρώμε πολύ ανθιυγιεινά, υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας μεγάλο στο δυτικό κόσμο, η κατανάλωση κρέατος και η κακοποίηση ζώων έχει φτάσει στο ζενίθ και δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που συνδέουν την κατανάλωση συγκεκριμένων ομάδων τροφών με την κατάθλιψη. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος. Πρέπει στο μεγάλο κοινό να επικοινωνείται η γνώση για την υγιεινή διατροφή κι ας μην είναι έτοιμο να τη δεχτεί ή να την ακολουθήσει πλήρως. Κι ας μην είμαστε απολύτως σίγουροι για κάποια πράγματα ότι λειτουργούν 100%. Γι’ αυτό σέβομαι απόλυτα όλους όσους ασχολούνται με το φαγητό και προσπαθούν έστω και λίγο να προτείνουν έναν καλύτερο τρόπο για να τρώμε. Γι’ αυτό και δεν σέβομαι αυτούς που χτίζουν πάνω στα πιο ποταπά μας ένστικτα και μας προτείνουν «λίγη ακόμα μαγιονέζα πάνω στο εφταπλό τσιζ».

Ευγενικό unfollow λοιπόν σε όλες τις γαστρονομικές σελίδες που δεν προσπαθούν.

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM