Είναι η σελίδα BuzzFeedFood το πιο ανθυγιεινό πράγμα που υπάρχει στο internet;

Είναι η σελίδα BuzzFeedFood το πιο ανθυγιεινό πράγμα που υπάρχει στο internet; Facebook Twitter
2
Είναι η σελίδα BuzzFeedFood το πιο ανθυγιεινό πράγμα που υπάρχει στο internet; Facebook Twitter
Φωτογραφίες από το λογαριασμό instagram του BuzzFeedFood

Μεγάλος ντόρος γίνεται τελευταία (όχι και τόσο μεγάλος στην Ελλάδα αλλά στις υπόλοιπες χώρες) για τη στροφή της Nigella Lawson προς την υγιεινή και απλή μαγειρική. Το γράψαμε κι εμείς εδώ, η συζήτηση συνεχίστηκε εκεί έξω μέχρι που έφτασαν οι φανατικοί της αναγνώστες να αναπολούν τις παλιές (και πολύ παχυντικές) της συνταγές. Αναδημοσιεύσαμε κι εμείς εδώ τη συνταγή για Cheesecake με nutella που χθες αναπαράχθηκε από ένα τεράστιο αριθμό sites και blogs παγκοσμίως, σε μια προσπάθεια να «ανακαλέσουν» ευγενικά της όμορφη μαγείρισσα στην τάξη. Να την παρακαλέσουν ευγενικά να παρατήσει τα αβοκάντο και τα ψητά ραπανάκια και να επιστρέψει στον παλιό καλό (κακό) της εαυτό.

Mε την στόχευση για άπειρα shares και clicks (που όλοι την έχουμε και όλοι τα ποθούμε) έφτιαξε μια σελίδα όπου προτείνει βασικά και αποκλειστικά μόνον αυτά. Κάθε φορά που μια αλυσίδα με junk προτείνει άλλο ένα ανοσιούργημα γεμιστό με τριπλά τυριά και πατάτες και απροσδιόριστες σάλτσες το BuzzFeedFood είναι το πρώτο που θα το παρουσιάσει υμνώντας το.

Χωρίς να τα καταλάβω προσπαθούσα τόσες μέρες να μεταβολίσω όλο αυτό το τσουνάμι ενάντια σε κάτι που θα έπρεπε να  θεωρηθεί αυτομάτως καλό! Στην τελική, η γυναίκα δεν μας είπε να γίνουμε βέγκανς ούτε να τρώμε αέρα κοπανιστό. Είδα τις εκπομπές και διάβασα το τελευταίο της βιβλίο από την ημέρα που έγραψα το πρώτο κείμενο για αυτή την ιστορία. Και πρέπει να σας πω, πως αυτά που προτείνει είναι πάρα πολύ νόστιμα και αληθινά ενδιαφέροντα. Κάνει χρήση όλων των νέων τάσεων στη μαγειρική, χώνει τις δικές τις γαστρονομικές εμπειρίες εκεί μέσα, τα ταξίδια της και φυσικά την αδιαμφισβήτητα μεγάλη γνώση που κατέχει. Και δεν είναι όλα διαίτης! Απλώς σου λέει μην είσαι διαρκώς γουρουνάκι ρε παιδί μου! Μη χώνεις τυριά και σοκολάτες και λίπη και απ’ όλα καθημερινά  στο στόμα σου. Η νοστιμιά μπορεί να επιτευχθεί κι αλλιώς! Και, ναι, τα πολλά γαλακτοκομικά δεν κάνουν καλό, ούτε και οι υδατάνθρακες, ας αρχίσει και κάποιος μάγειρας να το εφαρμόζει αυτό σε μια μεγαλύτερη κλίμακα, σε μεγαλύτερο κοινό και όχι μόνο στο στεγανό κοινό των Healthy Eaters και των διαιτολόγων. Για να μάθουμε να τρώμε καλύτερα πρέπει αυτό να γίνει καθημερινότητα και όχι κάτι «ειδικό».  Κάποια άλλη ερμηνεία θα έλεγε «μην τρως τα αισθήματά σου» με την οποία συμφωνώ και πιστεύω πως ταιριάζει και στην περίπτωσή της που όλοι έχουμε δει τι έχει περάσει με τον τύρρανο και τώρα παλεύει να το μαζέψει. Όπως και να ‘χει η γυναίκα προτείνει έναν καλύτερο τρόπο για να τρώμε, δίνει ιδέες με χαλαρό και καθόλου στρατευμένο στυλ για το πώς πρέπει να τρώμε υγιεινά και είναι να απορεί κανείς που όλο αυτό ξεσηκώνει αντιδράσεις.

Είναι η σελίδα BuzzFeedFood το πιο ανθυγιεινό πράγμα που υπάρχει στο internet; Facebook Twitter
Το φημισμένο chesecake της Nigella Lawson

Πάμε τώρα στην αντίπερα όχθη. Ένα από τα μεγαλύτερα sites στον κόσμο, το BuzzFeed, έχει ειδική σελίδα αφιερωμένη στο φαγητό. Όλοι ξέρουμε το BuzzFeed είναι αυτό το φανταστικό, υπερ–επιτυχημένο μηντιακό εγχείρημα, που όλοι έχουν ζηλέψει την επιτυχία του και τα απίστευτα ratings που κάνει αναπαράγοντας την επικαιρότητα με έναν εντελώς διαφορετικό, ελαφρύ, fun και πολύ νεανικό τρόπο. Εκεί υμνήθηκε περισσότερο από οπουδήποτε αλλού το στυλ “10 άνδρες που αποδεικνύουν πως αυτό και το άλλο”. Ο λόγος που πέτυχε το BuzzFeed είναι κατά τη γνώμη μου επειδή όσο light και αν φαίνονται σε πολλούς αυτά τα θέματα, γίνονται από καλούς, έξυπνους δημοσιογράφους, είναι ψαγμένα όσο λίγα πράγματα στο διαδύκτιο, είναι εν ολίγοις καλή δημοσιογραφία άσχετα αν σε ενδιαφέρει αυτό το στυλ ή όχι.

Το BuzzFeedFood τώρα είναι μια άλλη ιστορία. Προσπαθώντας να ικανοποιήσει το βασικό κοινό του, το Buzzfeed έφτιαξε μια σελίδα για το φαγητό στην οποία προσπαθεί να απαντήσει τα εξής ερωτήματα:

Ερώτηση: Τι τρώει ο μέσος αμερικάνος; Απάντηση: Junk Food / Υδατάνθρακες

Ερώτηση: Τι τρώνε οι νέοι; Απάντηση: Junk Food/ Υδατάνθρακες

Mε αυτή τη συγκλονιστική απάντηση ανά χείρας και με την στόχευση για άπειρα shares και clicks (που όλοι την έχουμε και όλοι τα ποθούμε) έφτιαξε μια σελίδα όπου προτείνει βασικά και αποκλειστικά μόνον αυτά. Κάθε φορά που μια αλυσίδα με junk προτείνει άλλο ένα ανοσιούργημα γεμιστό με τριπλά τυριά και πατάτες και απροσδιόριστες σάλτσες το BuzzFeedFood είναι το πρώτο που θα το παρουσιάσει υμνώντας το. Εννοείται πως τεράστιες viral επιτυχίες του τύπου «αυτό είναι το πιο παχυντικό burger στον κόσμο» ή «αυτό το κοκτέηλ έχει μέσα πενήντα ντόνατ και δύο κιλά παγωτό» ή το αγαπημένο μου «η πίτσα τούρτα» έχουν ξεκινήσει από αυτή τη σελίδα η οποία τα προτείνει και τα κάνει viral πρώτα σε μια χώρα που έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με την παχυσαρκία και μετά στον υπόλοιπο κόσμο. Η εικονογράφηση αυτών των θεμάτων είναι ένα ακόμα θέμα αφού στο BuzzFeed έχουν πάρει την έννοια «food porn” ένα βήμα πάρα κάτω τονίζοντας περισσότερο κατά τη γνώμη μου το κομμάτι porn, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Κάνοντας μια βόλτα στη σελίδα facebook του BuzzFeedFood ανακαλύπτει κανείς τον αντίποδα της σκέψης Nigella. Η γενικότερη αντίληψη είναι «βάλε λίγο τυρί ακόμα πάνω σε όλα», «τίποτα καλύτερο από μια βόλτα στο τηγάνι για να γίνουν όλα πιο νόστιμα», «500 γλυκά που μπορούμε να φτιάξουμε με μπισκότα OREO, κρέμα, smarties και καραμέλα και άφθονη ζάχαρη». Αυτό το βίντεο ανέβηκε πριν λίγες μέρες και είναι πιστεύω πολύ αντιπροσωπευτικό. Κάθε κουταλιά, σε πάει ένα βήμα πιο κοντά στον καρδιολόγο:

Pizza Mac & CheesePin it for later: http://bzfd.it/1OR6zPX

Δημοσιεύτηκε από BuzzFeed Food στις Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Υπάρχουν πάντα και οι «υγιεινές επιλογές» του τύπου «μάθε να φτάχνεις πράσινα smoothies” αλλά κανέναν δεν πείθουν. Εννοείται πως ο καθένας κάνει ό,τι θέλει με τις επιλογές του. Και φυσικά είναι απολύτως οκ να θέλει κανείς να πλακώνεται καθημερινά στα macaroni n’ cheese και να καταναλώνει ή να θαυμάζει τα φαγητά τύπου Buzzfeed Food όμως η πραγματικότητα είναι άλλη: τρώμε πολύ ανθιυγιεινά, υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας μεγάλο στο δυτικό κόσμο, η κατανάλωση κρέατος και η κακοποίηση ζώων έχει φτάσει στο ζενίθ και δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που συνδέουν την κατανάλωση συγκεκριμένων ομάδων τροφών με την κατάθλιψη. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος. Πρέπει στο μεγάλο κοινό να επικοινωνείται η γνώση για την υγιεινή διατροφή κι ας μην είναι έτοιμο να τη δεχτεί ή να την ακολουθήσει πλήρως. Κι ας μην είμαστε απολύτως σίγουροι για κάποια πράγματα ότι λειτουργούν 100%. Γι’ αυτό σέβομαι απόλυτα όλους όσους ασχολούνται με το φαγητό και προσπαθούν έστω και λίγο να προτείνουν έναν καλύτερο τρόπο για να τρώμε. Γι’ αυτό και δεν σέβομαι αυτούς που χτίζουν πάνω στα πιο ποταπά μας ένστικτα και μας προτείνουν «λίγη ακόμα μαγιονέζα πάνω στο εφταπλό τσιζ».

Ευγενικό unfollow λοιπόν σε όλες τις γαστρονομικές σελίδες που δεν προσπαθούν.

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ