Βγές έξω επιτελους!

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
0
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
Μάνας κουζίνα κουζίνα
  • Ανακαλώντας αναμνήσεις. Οι περισσότεροι νέοι χώροι εστίασης κρατούν αποστάσεις από τα γευστικά ρίσκα και τις θεαματικές αλλαγές. Η κρίση έχει στεγνώσει ακόμα και τη φαντασία από τις φρέσκες προτάσεις. Πάντα, όμως, θα υπάρχουν ιδέες και τολμηροί που παίρνουν το ρίσκο προτείνοντας κάτι διαφορετικό. Το ολοκαίνουργιο μαγαζί «Μάνας κουζίνα κουζίνα» που μόλις άρχισε να «μπουσουλάει» στη hot γειτονιά της πλατείας Αγ. Ειρήνης, στο κέντρο της Αθήνας, προσφέρει μια διαφορετική άποψη. Ο μεγάλος σχολικός χάρτης της Ελλάδας σε περίοπτη θέση δηλώνει ότι η κουζίνα μαγειρεύει παραδοσιακές συνταγές από κάθε γωνιά της. Η διάθεση των ιδιοκτητών είναι να αναβιώσουν τις παλιές συνταγές, ακολουθώντας την εποχικότητα και σερβίροντας την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα της νέας γενιάς. Μέχρι εδώ όλα γνωστά. Η ιδέα είναι ότι σερβίρεσαι μόνος σου, διαλέγοντας από τη βιτρίνα, όπου φιγουράρουν τα ταψιά. Επιλέγεις είτε το μεγάλο λευκό πιάτο που χωράει τρεις γεύσεις και πληρώνεις €7,8, είτε το μεσαίο με 2 γεύσεις (€5) ή το μπολ για σαλάτα ή σούπα με (€2,8). Το Μάνας κουζίνα κουζίνα ανοίγει από το πρωί, προσφέροντας ελληνικό πρωινό, το μεσημέρι μαγειρευτά φαγητά και από τις 11.00 το βράδυ ακολουθεί ουζοκατάσταση με ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, πίτες και ρακόμελα στα τραπεζάκια στην πλατεία κάτω από τα δέντρα. Ο νεαρός μάγειρας Θοδωρής Φουράκης μαγειρεύει σε δική του εκδοχή το χανιώτικο μπουρέκι και το πετυχαίνει. Ψιλοκομμένη πατάτα, κολοκύθια, ντομάτες και μυζήθρα συνθέτουν ένα πιάτο απλό και σπιτικό. Καλοφτιαγμένο το κλέφτικο με το αρνάκι, τη φέτα, τις πιπεριές και το δεντρολίβανο, όλα ψημένα στην λαδόκολλα. Η κολοκυθοπαστίτσα, μια παραδοσιακή συνταγή της Νάξου, ήταν μια ομελέτα λαχανικών χωρίς αυγά. Δεν με ενθουσίασε, αντιθέτως τα μελιτζανοκεφτεδάκια με φέτα ήταν νόστιμα. Το στυλ του καλόγουστου μαγαζιού παραπέμπει σε νεο-μπακάλικο, με ελληνικά προϊόντα στα ράφια που μπορείς να αγοράσεις. Καλή αρχή! ☛ Μάνας κουζίνα κουζίνα, Αιόλου 27Α, κέντρο, 210 3252335.
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
Το Αποστακτήριον
  • Για φαγητό που το θυμάσαι. Θεωρώ ότι μέρος της επιτυχίας ενός μαγαζιού είναι φεύγοντας να θυμάσαι τουλάχιστον δύο πιάτα που έφαγες και να θέλεις να επιστρέφεις γι' αυτές τις γεύσεις. Αυτή είναι η σκέψη που κάνω καθισμένη κάτω από την πλούσια φυλλωσιά της μουριάς, δοκιμάζοντας το εξαίσιο ντολμαδάκι γιαλαντζί (€6) με βιολογικά αμπελόφυλλα, κουκουνάρι και σταφίδες, σαν μπιζουδάκι, φτιαγμένο από τα χεράκια της Ζωής. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Ζωή και ο Κωνσταντίνος, δύο αδέρφια, έστησαν με αγάπη το Αποστακτήριον, ένα ζεστό και χαριτωμένο μεζεδοπωλείο. Τώρα το καλοκαίρι τα τραπέζια βγαίνουν σε μια κλασική πλατεία της Νέας Ερυθραίας, δίνοντάς σου την αίσθηση χωριού και εξοχής. Μου άρεσε και η οικεία σάλα τους με τα εντυπωσιακά ράφια φουλ στα αποστάγματα. Οι μεζέδες είναι κλασικοί, με προσέγγιση σπιτική. Είναι σαν να σε έχουν καλέσει τα αδέλφια στο σπίτι τους για φαγητό. Εδώ, ο ουρανίσκος δεν προσπαθεί να προσαρμοστεί στα τερτίπια των γαστρονομικών επιταγών. Όλα είναι γνωστά. Ο μαριναρισμένος γαύρος (€7,5) είναι εξαιρετικός και η Ζωή πρόθυμη να σου πει τον τρόπο για να τον φτιάξεις σπίτι σου. Στην κουζίνα μπαίνουν πρώτες ύλες που έρχονται από βιολογικές καλλιέργειες αλλά και από το ιδιωτικό μποστάνι της οικογένειας. Το λιαστό πλοκάμι χταποδιού (€10) έρχεται μόλις βγει από τη σχάρα και η σάρκα του είναι ζουμερή και θαλασσινή. Τα παστουρμαδοπιτάκια με αρμένικο παστουρμά, ντοματούλα και κασέρι Μυτιλήνης (€7,5), μια μπουκιά, τρώγονται απνευστί. Καλά λόγια έχω να πω και για το αφράτο και γευστικό κεμπάπ που συνοδεύεται με ψητή ντομάτα και μείγμα γιαουρτιού (€9,5). Τιμήθηκε και ο κλασικός ντάκος, με την κριθαροκουλούρα λουσμένη σε μαριναρισμένη ντομάτα και ωραιότατο ξύγαλο Σητείας (€7). Όλα τα πιάτα έρχονται φροντισμένα, χωρίς φιοριτούρες, τίμια. Με κέρδισαν η απλότητα, η ευγένεια των ιδιοκτητών και η καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Αν θα ξαναπήγαινα; Φυσικά, και με μεγάλη μου χαρά.  ☛ Το Αποστακτήριον, Αγίων Αναργύρων 2 & πλ. 28ης Οκτωβρίου (Τσακπίνη), Νέα Ερυθραία, 210 6207126.
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
Κτήμα Κοκοτού
  • Κρασί και μουσική. Η πρόταση από το Κτήμα Κοκοτού στη Σταμάτα Αττικής είναι ελκυστική, αφού συνδυάζει τα μοναδικά αρώματα του κρασιού με τη μουσική. Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου μπορείτε να ξεναγηθείτε στους αμπελώνες, στο οινοποιείο, και να πάρετε γεύση από τέσσερα κρασιά του κτήματος που θα συνοδεύονται από finger food του «Δειπνοσοφιστηρίου». Ακολουθούν ο σολίστας του σαξοφώνου Θεόδωρος Κερκέζος, με τον συνθέτη και σολίστα Χρίστο Παπαγεωργίου στο πιάνο, που θα ερμηνεύσουν έργα διάσημων Ελλήνων και ξένων συνθετών. Σε έκτακτη συμμετοχή η σοπράνο Ματίνα Βελιμαχίτη. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί υπέρ του συλλόγου «Φλόγα», ο οποίος φροντίζει παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες. ☛ Κρατήσεις στο τηλέφωνο: 6948 509 580 & 6946 068 010.
  • Food+Wine by Olivier CampanhaΑφίξεις. Ο σεφ Olivier Campanha, μετά την προσπάθειά του στο εστιατόριο Mono, συμπράττει με τον εξαιρετικό οινοχόο Γιάννη Μακρή Aiws και κάνουν νέα αρχή στο Κολωνάκι, στην οδό Ξενοκράτους 49, με το , στη θέση που βρισκόταν το εστιατόριο Duo. Ένα δίδυμο που δημιουργεί προσδοκίες. / Στον Πειραιά ετοιμάζεται δυνατή εστιατορική άφιξη σε κτίριο νεοκλασικό, όπου θα σερβίρεται μια μεγάλη ποικιλία λαχταριστών παραδοσιακών μεζέδων διά χειρός του πολύ καλού σεφ Χρήστου Τζιέρα και θα συνοδεύεται από ενδιαφέρουσα ποικιλία αποσταγμάτων. Και το όνομα αυτού... Belle Amie, που παραπέμπει ευθέως σε άλλες εποχές, και όχι μόνο, με το όνομα αλλά και την τοποθεσία του, αφού επιστρέφει στο κτίριο που το φιλοξένησε για πολλές δεκαετίες.

Σεφ Χρήστος Τζιέρας

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT