Ας απολαύσουμε τη μαγευτική επιστροφή του ζελέ

Ας απολαύσουμε τη μαγευτική επιστροφή του ζελέ Facebook Twitter
Jello art από την Jenna Derman.
0ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΖΕΛΑΤΙΝΗ
, σύριγγες, κορνέ, vintage καλούπια και πολλή υπομονή θα βρεις αυτήν τη στιγμή σε διάφορες γωνιές του Instagram, του YouΤube και του Pinterest τους στωικούς αναβιωτές του ζελέ. Φτιάχνουν «παράδοξα απολαυστικές» δημιουργίες και εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τις χαζεύουμε.

Κάντε ένα πέρασμα από τον λογαριασμό Adventures In Jelly. Ο διαχειριστής συλλέγει φόρμες για ζελέ που είναι αντίκες και ανεβάζει μια φωτογραφία την ημέρα παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των πειραμάτων του να τρέμουν και να ταλαντεύονται. Ή κοιτάξτε το Nunchi με τα παστέλ χρώματα και τις ασιατικές αναφορές, τα βρώσιμα γλυπτά του Paid Technologies και τους 3D ζελατινένιους ροδώνες που ανεβαίνουν στο Bad Taste.

Τα «island cakes», το ζαχαροπλαστικό trend του φετινού καλοκαιριού, είναι εντυπωσιακές τούρτες που αναπαριστούν κάποιο τροπικό τοπίο με ωκεανούς από μπλε ζελέ και νησιά φτιαγμένα από κέικ, τριμμένα μπισκότα και ganache – η ανάγκη για φυγή από την πραγματικότητα των lockdown και η θεραπευτική στροφή στη κουζίνα σε ένα περίτεχνο, ινσταγκραμικό πακετάκι.

Η online μανία με το ζελέ ίσως εξηγείται πιο εύκολα αν τη συσχετίσουμε όχι με το σεξ αλλά με τα βίντεο με γλίτσες –τα γνωστά «slime videos» που μαζεύουν αναρίθμητα views τα τελευταία χρόνια– και τον όρο «oddly satisfying» (παράδοξα απολαυστικό σε ελεύθερη μετάφραση).

Από ρετρό μέχρι υπερ-φουτουριστικά, τα δημιουργήματα που ξανακάνουν το ζελέ τάση κινούνται στα όρια του κιτς και της τέχνης προξενώντας με την όψη και την κίνησή τους μια ειδική ικανοποίηση.

Ένα από τα χιλιάδες μέλη της ομάδας «Show me Your Aspics» (αργό χειροκρότημα για το σέξι γαστρονομικό λογοπαίγνιο) γράφει χαρακτηριστικά: «Το ακαταμάχητο τρέμουλο-συνεχής απειλή κατάρρευσης. Η συγκίνηση όταν το κουτάλι αποκόπτει καθαρά τη στιλπνή, λαμπερή σάρκα. Και έπειτα στο στόμα, αυτή η αναπήδηση, η λεπτή σφριγηλότητα που αρχικά αντιστέκεται και αμέσως μετά παραδίνεται στην πίεση των δοντιών».   

Ας απολαύσουμε τη μαγευτική επιστροφή του ζελέ Facebook Twitter
Jello art από την Jenna Derman.

Πάντως η online μανία με το ζελέ ίσως εξηγείται πιο εύκολα αν τη συσχετίσουμε όχι με το σεξ αλλά με τα βίντεο με γλίτσες –τα γνωστά «slime videos» που μαζεύουν αναρίθμητα views τα τελευταία χρόνια– και τον όρο «oddly satisfying» (παράδοξα απολαυστικό σε ελεύθερη μετάφραση).

Σύμφωνα με τη Wikipedia ο όρος εμφανίστηκε το 2010 και περιγράφει την απρόσμενα απολαυστική αίσθηση που προκαλεί η παρακολούθηση μιας ευρείας γκάμας βίντεο, με πιο χαρακτηριστικά ανάμεσά τους βίντεο στα οποία ζελατινώδη υλικά, σαπούνια κ.ά. κόβονται, λαξεύονται, διαλύονται κ.ο.κ. κατ’ επανάληψη. Κάποιοι ερευνητές αποδίδουν αυτή την αίσθηση ευχαρίστησης στο γεγονός ότι τα βίντεο εστιάζουν στις αισθήσεις ικανοποιώντας παράλληλα την επιθυμία του ανθρώπινου εγκεφάλου για συμμετρία, μοτίβα και επανάληψη αλλά και το έμφυτο ενδιαφέρον μας να εξερευνούμε τη συμπεριφορά των υλικών γύρω μας.

Το αποτέλεσμα τέτοιων βίντεο περιγράφεται και ως «εγκεφαλικό μασάζ», μια αίσθηση που φαίνεται να βοηθά πολλούς με το άγχος και την αϋπνία. Αν παρατηρήσετε τις σελίδες που είναι αφιερωμένες στα ζελέ, θα δείτε ότι πέρα από τις αισθητικά ικανοποιητικές φωτογραφίες φιλοξενούν επίσης συχνά σύντομα βίντεο που καταγράφουν τις λεπτομερείς διαδικασίες παρασκευής των γλυκών, αλλά και τα ζελέ να κουνιούνται ανεξέλεγκτα ή να κόβονται σε χοντρές, γυαλιστερές φέτες. Και κάπως έτσι ένα ελαφρύ, χαλαρωτικό γαργαλητό ίσως απλωθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας. 

Αυτή βέβαια είναι απλά μια θεωρία. Για ερευνητικούς σκοπούς μπορείτε να δείτε παρακάτω μερικές από τις εντυπωσιακές δημιουργίες των σύγχρονων καλλιτεχνών του ζελέ και να προσπαθήσετε μόνοι σας να καταλάβετε τον λόγο που είναι τόσο ελκυστικές.

Ας απολαύσουμε τη μαγευτική επιστροφή του ζελέ Facebook Twitter
Ζελέ από το Eat Nunchi.

Facts για το ζελέ

• Το ζελέ φτιάχνεται συνήθως από ζελατίνη, ένα ημιδιαφανές, άχρωμο συστατικό που προέρχεται από ζωικό κολλαγόνο. Προερχόμενο από ένα είδος κόκκινων φυκιών από τη Νοτιοανατολική Ασία, το άγαρ άγαρ είναι η φυτική εναλλακτική της ζελατίνης.

• Η πρώτη χρήση της ζελατίνης στα τρόφιμα τεκμηριώνεται τον 15ο αιώνα στη Μεσαιωνική Βρετανία, όπου οι οπλές βοοειδών βράζονταν για παρατεταμένες χρονικές περιόδους για να παράγουν μια γέλη. Αυτή η διαδικασία ήταν επίπονη και χρονοβόρα και γινόταν κυρίως στα πλουσιότερα νοικοκυριά.

• Το φτηνό, επιδόρπιο ζελέ στιγμής σε σκόνη ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές από το ’30 μέχρι το ’50 στις ΗΠΑ και εξέφραζε το πνεύμα της εποχής του διαστήματος. Η τεχνητή του φύση ήταν μέρος της γοητείας του.

• Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι γυναίκες «σπρώχτηκαν» και πάλι προς την κουζίνα. Η δημιουργικότητα και οι φιλοδοξίες τους καταπιέστηκαν για άλλη μια φορά και ο κοινωνικά αποδεκτός τρόπος να τις εκφράσουν ήταν μέσω του ρόλου της οικοδέσποινας που διασκεδάζει τους καλεσμένους. Το ζελέ σε φόρμα, δημοφιλές την ίδια χρονική περίοδο, μπορεί να ιδωθεί και ως μεταφορά για τον ρόλο της γυναίκας που έπρεπε να είναι συγκρατημένη, λαμπερή, όμορφη και να αντέχει.

• Σήμερα όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες χρησιμοποιούν το ζελέ και τη ζελατίνη στη δουλειά τους. Συνδεδεμένα με την ετεροκανονικότητα, την καταπίεση και την οικιακή ζωή, τα υλικά αυτά τοποθετούνται σε διαφορετικά πλαίσια (φεμινιστικά, queer, πορνογραφικά) και αποκτούν νέα νοήματα. 

Ας απολαύσουμε τη μαγευτική επιστροφή του ζελέ Facebook Twitter
Ζελέ από το Eat Nunchi.
Ας απολαύσουμε τη μαγευτική επιστροφή του ζελέ Facebook Twitter
Δημιουργία της Jena Derman.
Ας απολαύσουμε τη μαγευτική επιστροφή του ζελέ Facebook Twitter
Island Cake.
View this post on Instagram

green tea almond jello cake for @murmurs.la @thirdmagazine #eatnunchi

A post shared by NÜNCHI (Lexie Park) (@eatnunchi) on

View this post on Instagram

Well this was a fun, albeit somewhat inedible experience, and my first using vegan setting agent agar agar. Kohakutou are Japanese sweets that are sometimes called edible jewels. They have a stratospherically high sugar content and this sugar slowly crystallises on the sweet's exterior, giving the impression of a raw gem or crystal. In theory this should happen to my shards. I loved making the marbled effect, and the way you can slice the solidified agar agar into a variety of angular shapes. Now I need to find a decent recipe! #agaragar #kohakutou #marbling #jelly #jello #camberjelly #jelly #jello #camberjell #camberwell #peckham #jellicious #quiver #pudding #wibblewobble #dessert #storecupboard #foodporn #instadessert #forkit #foodphotography #glutenfree #noartificialflavour #isolationcreation #antiquejellymould #antiquejellomould #kitchenalia #vintagejellymould #vintagejellomould #foodhistory #culinaryhistory #designhistory

A post shared by Quiver (@quiverjelly) on


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Caroline (@adventuresinjelly) στις

Με πληροφορίες από New York Times & Slow Ghost.

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δοκιμάσαμε τα εξαιρετικά γλυκά και παγωτά του ολοκαίνουριου Bon Bon στο Σύνταγμα

Γεύση / Δοκιμάσαμε τα εξαιρετικά γλυκά και παγωτά του ολοκαίνουριου Bon Bon στο Σύνταγμα

Ο καταξιωμένος ζαχαροπλάστης Κρίτων Πουλής μας ξενάγησε στον νέο του χώρο στο κέντρο της πόλης, στον οποίο θα βρεις εκπληκτικό παγωτό γαλλικής τεχνικής και λεπτοδουλεμένα γλυκά.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Four Ηands: Το νέο μπέργκερ της Αθήνας έχει την υπογραφή δυο διπλά μισελενάτων σεφ

Γεύση / Four Ηands: Το νέο μπέργκερ της Αθήνας έχει την υπογραφή δυο μισελενάτων σεφ

Αφού έχουν κάνει πρωταθλητισμό στην υψηλή γαστρονομία, ο Θάνος Φέσκος και ο Γιώργος Παπαζαχαρίας παρουσιάζουν τη street food πρότασή τους σε έναν χώρο παρεΐστικο, που θυμίζει φεστιβάλ φαγητού.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Είναι η Λημνιώνα η ποικιλία που θα αντέξει την κλιματική αλλαγή;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Λημνιώνα η ποικιλία που θα αντέξει την κλιματική αλλαγή;

Η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και o Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τον οινοποιό και οινολόγο Χρήστο Ζαφειράκη για τη Λημνιώνα, την κομψή ερυθρή ελληνική ποικιλία με το διεθνές και σύγχρονο προφίλ.
THE LIFO TEAM
Δύο εστιατόρια-έκπληξη στην Πάρο, μακριά από την πολυκοσμία

Γεύση / Δύο εστιατόρια-έκπληξη στην Πάρο, μακριά από την πολυκοσμία

Στο Parōn, ο μισελενάτος Θάνος Φέσκος δείχνει τον πιο comfort εαυτό του και σερβίρει κορυφαία ταραμοσαλάτα. Στο Parostia, o Γιάννης Κιόρογλου προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό μενού και πιάτα για βούτες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Cannelait

Γεύση / Ο Κωνσταντίνος φτιάχνει τάρτα σοκολάτας με παριανή κάππαρη

Σε ένα μικρό εργαστήριο στη Νάουσα της Πάρου ο νεαρός ζαχαροπλάστης Κωνσταντίνος Κασιδόπουλος «ευλογεί» έναν ελληνογαλλικό γάμο υλικών και τεχνικών με αποτέλεσμα ενδιαφέρον όσο και αναπάντεχο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ο Δημήτρης Λίεμ φτιάχνει το πιο εθιστικό kimchi

Radio Lifo / Ο Δημήτρης Λίεμ φτιάχνει το πιο εθιστικό kimchi στο λιμάνι του Πειραιά

Ο Ελληνοϊνδονήσιος σεφ, που μεγάλωσε μέσα στο karaoke μπαρ των γονιών του στην Τρούμπα, φτιάχνει σήμερα το πιο νόστιμο ασιατικό fusion στην πόλη στο Kitschen bar, ένα μικρό dim sum bar στο μεγάλο λιμάνι.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Γεύση / Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Στο φετινό Around the table θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη γευστική μας κληρονομιά…αλλιώς, θα βρούμε και την τέλεια αφορμή για να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι με τους φίλους μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ρωμέικο Orange de Noir, η ανάμνηση από τα Χανιά

Γεύση / Ρωμέικο Orange de Noir: Ένα κρασί - εμπειρία από τα Χανιά

Δεν είναι ένα κλασικό, τυπικό κρασί, φτιάχνεται χωρίς βιασύνη και άγχος. Είναι όμως προσιτό, και έκανε έναν τριάστερο σεφ να κλείσει τα μάτια και να πει πως έχει φανταστεί το πιάτο που θα του ταίριαζε.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Ασημάκης Χανιώτης

Γεύση / Ασημάκης Χανιώτης: Ο νεότερος σεφ που κατέκτησε αστέρι Michelin στο Λονδίνο έχει σχέδια

Αφήνει την κουζίνα του Pied à Terre για μια νέα προσπάθεια, για να στήσει το δικό του εστιατόριο με το όνομα «Myrtos», και μια και τον συναντήσαμε στο Terre στην Κεφαλονιά, μοιράστηκε μαζί μας τρεις συνταγές που αναδίδουν άρωμα από το νησί.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM