Ας απολαύσουμε τη μαγευτική επιστροφή του ζελέ

Ας απολαύσουμε τη μαγευτική επιστροφή του ζελέ Facebook Twitter
Jello art από την Jenna Derman.
0ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΖΕΛΑΤΙΝΗ
, σύριγγες, κορνέ, vintage καλούπια και πολλή υπομονή θα βρεις αυτήν τη στιγμή σε διάφορες γωνιές του Instagram, του YouΤube και του Pinterest τους στωικούς αναβιωτές του ζελέ. Φτιάχνουν «παράδοξα απολαυστικές» δημιουργίες και εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τις χαζεύουμε.

Κάντε ένα πέρασμα από τον λογαριασμό Adventures In Jelly. Ο διαχειριστής συλλέγει φόρμες για ζελέ που είναι αντίκες και ανεβάζει μια φωτογραφία την ημέρα παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των πειραμάτων του να τρέμουν και να ταλαντεύονται. Ή κοιτάξτε το Nunchi με τα παστέλ χρώματα και τις ασιατικές αναφορές, τα βρώσιμα γλυπτά του Paid Technologies και τους 3D ζελατινένιους ροδώνες που ανεβαίνουν στο Bad Taste.

Τα «island cakes», το ζαχαροπλαστικό trend του φετινού καλοκαιριού, είναι εντυπωσιακές τούρτες που αναπαριστούν κάποιο τροπικό τοπίο με ωκεανούς από μπλε ζελέ και νησιά φτιαγμένα από κέικ, τριμμένα μπισκότα και ganache – η ανάγκη για φυγή από την πραγματικότητα των lockdown και η θεραπευτική στροφή στη κουζίνα σε ένα περίτεχνο, ινσταγκραμικό πακετάκι.

Η online μανία με το ζελέ ίσως εξηγείται πιο εύκολα αν τη συσχετίσουμε όχι με το σεξ αλλά με τα βίντεο με γλίτσες –τα γνωστά «slime videos» που μαζεύουν αναρίθμητα views τα τελευταία χρόνια– και τον όρο «oddly satisfying» (παράδοξα απολαυστικό σε ελεύθερη μετάφραση).

Από ρετρό μέχρι υπερ-φουτουριστικά, τα δημιουργήματα που ξανακάνουν το ζελέ τάση κινούνται στα όρια του κιτς και της τέχνης προξενώντας με την όψη και την κίνησή τους μια ειδική ικανοποίηση.

Ένα από τα χιλιάδες μέλη της ομάδας «Show me Your Aspics» (αργό χειροκρότημα για το σέξι γαστρονομικό λογοπαίγνιο) γράφει χαρακτηριστικά: «Το ακαταμάχητο τρέμουλο-συνεχής απειλή κατάρρευσης. Η συγκίνηση όταν το κουτάλι αποκόπτει καθαρά τη στιλπνή, λαμπερή σάρκα. Και έπειτα στο στόμα, αυτή η αναπήδηση, η λεπτή σφριγηλότητα που αρχικά αντιστέκεται και αμέσως μετά παραδίνεται στην πίεση των δοντιών».   

Ας απολαύσουμε τη μαγευτική επιστροφή του ζελέ Facebook Twitter
Jello art από την Jenna Derman.

Πάντως η online μανία με το ζελέ ίσως εξηγείται πιο εύκολα αν τη συσχετίσουμε όχι με το σεξ αλλά με τα βίντεο με γλίτσες –τα γνωστά «slime videos» που μαζεύουν αναρίθμητα views τα τελευταία χρόνια– και τον όρο «oddly satisfying» (παράδοξα απολαυστικό σε ελεύθερη μετάφραση).

Σύμφωνα με τη Wikipedia ο όρος εμφανίστηκε το 2010 και περιγράφει την απρόσμενα απολαυστική αίσθηση που προκαλεί η παρακολούθηση μιας ευρείας γκάμας βίντεο, με πιο χαρακτηριστικά ανάμεσά τους βίντεο στα οποία ζελατινώδη υλικά, σαπούνια κ.ά. κόβονται, λαξεύονται, διαλύονται κ.ο.κ. κατ’ επανάληψη. Κάποιοι ερευνητές αποδίδουν αυτή την αίσθηση ευχαρίστησης στο γεγονός ότι τα βίντεο εστιάζουν στις αισθήσεις ικανοποιώντας παράλληλα την επιθυμία του ανθρώπινου εγκεφάλου για συμμετρία, μοτίβα και επανάληψη αλλά και το έμφυτο ενδιαφέρον μας να εξερευνούμε τη συμπεριφορά των υλικών γύρω μας.

Το αποτέλεσμα τέτοιων βίντεο περιγράφεται και ως «εγκεφαλικό μασάζ», μια αίσθηση που φαίνεται να βοηθά πολλούς με το άγχος και την αϋπνία. Αν παρατηρήσετε τις σελίδες που είναι αφιερωμένες στα ζελέ, θα δείτε ότι πέρα από τις αισθητικά ικανοποιητικές φωτογραφίες φιλοξενούν επίσης συχνά σύντομα βίντεο που καταγράφουν τις λεπτομερείς διαδικασίες παρασκευής των γλυκών, αλλά και τα ζελέ να κουνιούνται ανεξέλεγκτα ή να κόβονται σε χοντρές, γυαλιστερές φέτες. Και κάπως έτσι ένα ελαφρύ, χαλαρωτικό γαργαλητό ίσως απλωθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας. 

Αυτή βέβαια είναι απλά μια θεωρία. Για ερευνητικούς σκοπούς μπορείτε να δείτε παρακάτω μερικές από τις εντυπωσιακές δημιουργίες των σύγχρονων καλλιτεχνών του ζελέ και να προσπαθήσετε μόνοι σας να καταλάβετε τον λόγο που είναι τόσο ελκυστικές.

Ας απολαύσουμε τη μαγευτική επιστροφή του ζελέ Facebook Twitter
Ζελέ από το Eat Nunchi.

Facts για το ζελέ

• Το ζελέ φτιάχνεται συνήθως από ζελατίνη, ένα ημιδιαφανές, άχρωμο συστατικό που προέρχεται από ζωικό κολλαγόνο. Προερχόμενο από ένα είδος κόκκινων φυκιών από τη Νοτιοανατολική Ασία, το άγαρ άγαρ είναι η φυτική εναλλακτική της ζελατίνης.

• Η πρώτη χρήση της ζελατίνης στα τρόφιμα τεκμηριώνεται τον 15ο αιώνα στη Μεσαιωνική Βρετανία, όπου οι οπλές βοοειδών βράζονταν για παρατεταμένες χρονικές περιόδους για να παράγουν μια γέλη. Αυτή η διαδικασία ήταν επίπονη και χρονοβόρα και γινόταν κυρίως στα πλουσιότερα νοικοκυριά.

• Το φτηνό, επιδόρπιο ζελέ στιγμής σε σκόνη ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές από το ’30 μέχρι το ’50 στις ΗΠΑ και εξέφραζε το πνεύμα της εποχής του διαστήματος. Η τεχνητή του φύση ήταν μέρος της γοητείας του.

• Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι γυναίκες «σπρώχτηκαν» και πάλι προς την κουζίνα. Η δημιουργικότητα και οι φιλοδοξίες τους καταπιέστηκαν για άλλη μια φορά και ο κοινωνικά αποδεκτός τρόπος να τις εκφράσουν ήταν μέσω του ρόλου της οικοδέσποινας που διασκεδάζει τους καλεσμένους. Το ζελέ σε φόρμα, δημοφιλές την ίδια χρονική περίοδο, μπορεί να ιδωθεί και ως μεταφορά για τον ρόλο της γυναίκας που έπρεπε να είναι συγκρατημένη, λαμπερή, όμορφη και να αντέχει.

• Σήμερα όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες χρησιμοποιούν το ζελέ και τη ζελατίνη στη δουλειά τους. Συνδεδεμένα με την ετεροκανονικότητα, την καταπίεση και την οικιακή ζωή, τα υλικά αυτά τοποθετούνται σε διαφορετικά πλαίσια (φεμινιστικά, queer, πορνογραφικά) και αποκτούν νέα νοήματα. 

Ας απολαύσουμε τη μαγευτική επιστροφή του ζελέ Facebook Twitter
Ζελέ από το Eat Nunchi.

Ας απολαύσουμε τη μαγευτική επιστροφή του ζελέ Facebook Twitter
Δημιουργία της Jena Derman.

Ας απολαύσουμε τη μαγευτική επιστροφή του ζελέ Facebook Twitter
Island Cake.

View this post on Instagram

green tea almond jello cake for @murmurs.la @thirdmagazine #eatnunchi

A post shared by NÜNCHI (Lexie Park) (@eatnunchi) on

View this post on Instagram

Well this was a fun, albeit somewhat inedible experience, and my first using vegan setting agent agar agar. Kohakutou are Japanese sweets that are sometimes called edible jewels. They have a stratospherically high sugar content and this sugar slowly crystallises on the sweet's exterior, giving the impression of a raw gem or crystal. In theory this should happen to my shards. I loved making the marbled effect, and the way you can slice the solidified agar agar into a variety of angular shapes. Now I need to find a decent recipe! #agaragar #kohakutou #marbling #jelly #jello #camberjelly #jelly #jello #camberjell #camberwell #peckham #jellicious #quiver #pudding #wibblewobble #dessert #storecupboard #foodporn #instadessert #forkit #foodphotography #glutenfree #noartificialflavour #isolationcreation #antiquejellymould #antiquejellomould #kitchenalia #vintagejellymould #vintagejellomould #foodhistory #culinaryhistory #designhistory

A post shared by Quiver (@quiverjelly) on


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Caroline (@adventuresinjelly) στις

Με πληροφορίες από New York Times & Slow Ghost.

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δοκιμάσαμε τα εξαιρετικά γλυκά και παγωτά του ολοκαίνουριου Bon Bon στο Σύνταγμα

Γεύση / Δοκιμάσαμε τα εξαιρετικά γλυκά και παγωτά του ολοκαίνουριου Bon Bon στο Σύνταγμα

Ο καταξιωμένος ζαχαροπλάστης Κρίτων Πουλής μας ξενάγησε στον νέο του χώρο στο κέντρο της πόλης, στον οποίο θα βρεις εκπληκτικό παγωτό γαλλικής τεχνικής και λεπτοδουλεμένα γλυκά.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Δέκα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Ris Project: Tο νέο καφέ του Παγκρατίου είναι “human friendly”

Γεύση / Tο πρώτο καφέ για σκύλους άνοιξε στο Παγκράτι

Από εκεί που κάποιοι Αθηναίοι έψαχναν τα φιλικά προς τα ζώα μέρη για να πιουν τον καφέ τους ή να εργαστούν εκτός σπιτιού, πλέον υπάρχει ένα μαγαζί που ετοιμάζει γλυκά χωρίς ζάχαρη και υγιεινά treats για σκύλους, ενώ φροντίζει να έχει κάτι και για εμάς.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
To έθιμο της Καμήλας

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / To έθιμο της Καμήλας στη Θεσσαλία

Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Eλλάς, ο σεφ Ανδρέας Λαγός συζητά με τον μουσικό Θωμά Κωνσταντίνου για το έθιμο της Καμήλας που συναντάμε στη Θεσσαλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά και με τον σεφ Δημήτρη Αϊβαλιώτη για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Γεύση / Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Δύο Παριζιάνοι, ένας Έλληνας σεφ με νομαδικές τάσεις, φυσικά κρασιά, φαγητό με επιρροές από διαφορετικές εθνικές κουζίνες, μουσική που ξεκινάει από την ιαπωνική funk και φτάνει στην Aaliyah. Αυτή είναι μια σύγχρονη cave à manger που περιμένει με ανυπομονησία η hip Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Γεύση / «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Ο restaurateur που κατείχε επί δεκαπέντε χρόνια την υψηλότερη διάκριση που έχει δει ποτέ η εγχώρια γαστρονομική σκηνή μιλά μετά την τελευταία αξιολόγηση του αναγνωρισμένου οδηγού που δεν είχε τα καλύτερα νέα για ένα εκ των σημαντικότερων εστιατορίων της Ελλάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Γεύση / Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Η όψη ενός νεοκλασικού σπιτιού του 1890 στον πεζόδρομο της Ηρώνδα δεν μαρτυρά με τίποτα όσα θα συναντήσετε στο εσωτερικό: fusion επιλογές, προτάσεις από τον διεθνή αμπελώνα και κλασικά κοκτέιλ με απρόβλεπτες ανατροπές.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
To έθιμο της Αρσαλής

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / To έθιμο της Αρσαλής στη Στερεά Ελλάδα

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Ελλάς, ο ηθοποιός Πέτρος Λαγούτης συζητά με την τραγουδίστρια Δέσποινα Ραφαήλ για το έθιμο της Αρσαλής που αναβιώνει στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Αλεξάνδρα Κοκολοπούλου για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Οι κρέπες επέστρεψαν! Πού να βρεις τις καλύτερες στην Αθήνα

Γεύση / Οι κρέπες επέστρεψαν! Πού να βρεις τις καλύτερες στην Αθήνα

Η ζύμη που η ιστορία της (μάλλον) ξεκινάει τον 13ο αιώνα στη Βρετάνη της Γαλλίας έχει περάσει από διάφορες φάσεις, έχει μετατραπεί σε πολυπόθητο γλυκό-τούρτα στο Upper East Side του Μανχάταν, έχει υπάρξει και συνεχίζει να είναι λύση μετά τα ξενύχτια των Αθηναίων. Πλέον όμως υπάρχουν μέρη στην Αθήνα που της δίνουν την προσοχή που της αξίζει και την πάνε σε άλλο επίπεδο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ