Αμπιμπάγιο, ένα μεζεδοπωλείο στο Θησείο

Αμπιμπάγιο, ένα μεζεδοπωλείο στο Θησείο Facebook Twitter
Στέκι φιλικό, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο, κάτω από τη σκέπη της Ακρόπολης.
0


Ο παλιός είναι αλλιώς. Ο λόγος για το Αμπιμπάγιο, ένα μεζεδοπωλείο που με συνέπεια καταπιάνεται με νόστιμα μαγειρέματα πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Στέκι φιλικό, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο, κάτω από τη σκέπη της Ακρόπολης. Η ιστορία συνεχίζεται με νέο κεφάλαιο στην κουζίνα του και αυτό είναι ο σεφ Ανδρέας Γιαννόπουλος, με εμπειρία πολλών χρόνων σε γνωστές κουζίνες της Αθήνας αλλά και εκτός συνόρων, όπως στο εστιατόριο Lafayette της Νέας Υόρκης.

Αμπιμπάγιο, ένα μεζεδοπωλείο στο Θησείο Facebook Twitter

Το μενού προσφέρει κλασικές προτάσεις με αφορμή τη γη και τη θάλασσα. Η περίσταση καλούσε τα πρώτα πιάτα για «ζέσταμα» στο ξεκίνημα, με ταραμοσαλάτα (€4) δουλεμένη με λευκό ταραμά, ξερό κρεμμύδι, λεμόνι και ελαιόλαδο, με ωραία υφή και αληθινή γεύση. Ταίριαξε όμορφα με το ζυμωτό ψωμάκι, που οι μπουκιές του βυθίστηκαν λαίμαργα και στη ρεγγοσαλάτα (€4,60) με την έντονη γεύση. «Η μελιτζάνα είναι το υλικό που ενώνει τη Μεσόγειο και δίνει νόημα στη μεσογειακότητα» σκέφτομαι, έχοντας μόλις δοκιμάσει την καπνιστή ψίχα της ώριμης μελιτζάνας (€3,60), ενισχυμένη με κομματάκια ψιλοκομμένης πιπεριάς, μαϊντανό και μια πινελιά σκορδέλαιο. «Η μελιτζάνα είναι ένα από τα αγαπημένα μου υλικά» λέει ο σεφ, όταν παινεύουμε το πιάτο. Στο τραπέζι προσγειώνεται μια γευστική σαλάτα οσπρίων (€6,30) με πλιγούρι, μαύρα φασόλια, ψιλοκομμένες πιπεριές σε μινιόν κύβους, μαϊντανό, δυόσμο, φρέσκο κρεμμύδι και Κατίκι Δομοκού, «ντυμένη» με σος μηλόξιδο – τόσο, όσο έπρεπε. Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια με τη φρουτώδη Μαλαγουζιά του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου και την καλή διάθεση να περισσεύει. Νόστιμος αποδείχθηκε ο συνδυασμός ανάμεσα στο πηλιορείτικο σπετζοφάι και την παραδοσιακή φάβα Σαντορίνης (€7,30). Ευωδιαστή ήρθε η τηγανιά με ζουμερές μπουκιές κοτόπουλο αρωματισμένο με θρούμπι, φρέσκια ντομάτα, χαλούμι Κύπρου και σβησμένη με λευκό κρασί Σαντορίνης (€7,60). Ο σεφ πρότεινε να δοκιμάσουμε το πιάτο ημέρας και ήταν περήφανος για τα σουτζουκάκια του. Όχι άδικα, αφού ήρθαν αφράτα, με σωστή δόση κύμινου και πλούσια μυρωδάτη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας που χάριζε τη γεύση της στο συνοδευτικό ρύζι – εύγε! Το πιάτο που αναδείχθηκε ήταν η πατάτα-ακορντεόν (€5,20). Κατέφτασε ψιλοκομμένη φουρνιστή πατάτα Νάξου, αρωματισμένη με φρέσκο κρεμμυδάκι και πασπαλισμένη με καπνιστή πάπρικα. Τα πιρούνια πήραν φωτιά και δεν σταμάτησαν με την εμφάνιση του πληθωρικού κεμπάπ, φτιαγμένου παραδοσιακά, συνοδεία ψητής πίτας και σος γιαουρτλού (€7). Περιττεύει να προσθέσω ότι σκάσαμε από τις νόστιμες γεύσεις, αλλά δεν δυσκολευτήκαμε να τιμήσουμε το χειροποίητο παγωτό βανίλιας και σοκολάτας, φτιαγμένο με φρέσκο γάλα που μας ταξίδεψε στα χρόνια της παιδικής αθωότητας.

Αμπιμπάγιο, ένα μεζεδοπωλείο στο Θησείο Facebook Twitter
Σαλάτα οσπρίων με πλιγούρι, μαύρα φασόλια, ψιλοκομμένες πιπεριές σε μινιόν κύβους, μαϊντανό, δυόσμο, φρέσκο κρεμμύδι και Κατίκι Δομοκού
Αμπιμπάγιο, ένα μεζεδοπωλείο στο Θησείο Facebook Twitter

Αμπιμπάγιο, Ηρακλειδών 3, Θησείο, 210 3426794

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ