10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter
0

Ενώ ο τρύγος του 2015 ακόμα εξελίσσεται στα ελληνικά αμπελοτόπια, όλες οι ενδείξεις είναι θετικές σε ότι αφορά την ποιότητα. Κατά τόπους δεν λείπουν τα προβλήματα λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, όμως το τελικό αποτέλεσμα δείχνει να δικαιώνει τους κόπους μιας χρονιάς. Ετοιμαστείτε για γερές οινοποσίες τον προσεχή χειμώνα!

Κτήμα Σκούρα - Πελοπόννησος

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Το 2015 εξελίσσεται υπέροχα στο Κτήμα Σκούρα. Τα λευκά κρασιά μας φαίνονται αρωματικά και γεμάτα, όσο για τη Νεμέα, σίγουρα είναι μια προβληματική χρονιά με πολύ χαμηλές αποδόσεις, αλλά με υποσχέσεις για πολύ υψηλής ποιότητας κρασί.

Γιώργος Σκούρας

Κτήμα Γεροβασιλείου - Κεντρική Μακεδονία

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Το 2015 εξελίχθηκε σε μια όψιμη χρονιά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον χειμώνα και οι δροσερές συνθήκες κατά τη διάρκεια της άνοιξης καθυστέρησαν την έναρξη του βλαστικού κύκλου, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έκπτυξη των οφθαλμών και η ανθοφορία κατά 12 μέρες. Τον Ιούνιο, οι όχι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι αρκετές βροχοπτώσεις καθυστέρησαν την ωρίμαση των σταφυλιών, χωρίς όμως να προκαλέσουν προβλήματα ασθενειών. Τα σταφύλια παρουσιάζουν έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά και καλές οξύτητες.

Βαγγέλης Γεροβασιλείου

 

Kτήμα Κυρ-Γιάννη

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Ο τρύγος του 2015 ξεκίνησε πολύ καλά με τις λευκές ποικιλίες μας στο Αμύνταιο.  Η χρονιά δείχνει εξαιρετική, με πολύ καθαρά και υγιή σταφύλια και πολύ ωραία αρώματα.  Οι υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα σε συνδυασμό με τις χαμηλές τα βράδια, επιτρέπουν τα σταφύλια να ωριμάσουν ακόμα καλύτερα.  Υπολογίζουμε να μαζέψουμε τα Ξινόμαυρα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Τα σταφύλια έχουν ωριμάσει μέχρι στιγμής ομοιόμορφα, με χαλαρά και μικρά τσαμπιά.  Η παραγωγή είναι μειωμένη κατά περίπου 20% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.  Μετά την περσινή καταστροφική χρονιά ( χαλάζι στις 22 Ιουλίου και βροχές όλο το Σεπτέμβριο ), είμαστε αισιόδοξοι ότι φέτος θα είναι μια πολύ καλή μέχρι και εξαιρετική χρονιά! 

Στέλιος Μπουτάρης

 

Κτήμα Κίκονες - Θράκη

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Η σοδειά του 2015 στο Κτήμα Κίκονες προμηνύεται εξαιρετική. Ο καιρός μέχρι τώρα ήταν ο ευνοϊκότερος δυνατός. Καθ’ όλη τη διάρκεια του τρύγου στη Θράκη (Μαρώνεια) είχαμε ηλιοφάνεια με ζέστη, χωρίς καύσωνες όμως, ενώ μόνο για μια νύχτα έβρεξε απαλά, αφού τελείωσε ο τρύγος όλων των λευκών σταφυλιών και του Syrah. 

Η ποιότητα των σταφυλιών από τους ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες ήταν τόσο υψηλή φέτος, που κάναμε ρεκόρ της μεγαλύτερης ποσότητας που παραλάβαμε ποτέ στο οινοποιείο μέσα σε μία μέρα.

Μελίνα Τάσσου

Κτήμα Παυλίδη - Δράμα

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Ο τρύγος του 2015 στο Κτήμα Παυλίδη έδωσε πολύ αρωματικά  λευκά.

Καλή εικόνα έχουν και τα ερυθρά και αν συνεχίσει ο καλός καιρός (ζέστη, χωρίς καύσωνες και βροχές), θα είναι εξαιρετική χρονιά.

Ποσοτικά είμαστε λίγο πιο κάτω από πέρσι (5-10%).

Παναγιώτης Κυριακίδης

Κτήμα Σιγάλα - Σαντορίνη

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Η χρονιά στη Σαντορίνη έχει χαμηλή παραγωγή, όπως οι προηγούμενες δυο-τρεις χρονιές. Οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές τον χειμώνα και την άνοιξη. Δεν είχαμε καύσωνες το καλοκαίρι, αλλά τον τελευταίο μήνα είχαμε υψηλές θερμοκρασίες , χωρίς βοριάδες που αναζητούμε. Αν και είναι νωρίς για να αξιολογήσουμε, φαίνεται να είναι μια χρονιά με λεπτότητα, ενώ διακρίνεται μια ελαφριά τανικότητα.

Πάρις Σιγάλας

Κτήμα Χαριτάτου - Κεφαλονιά

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Η χρονιά ήταν δύσκολη στην Κεφαλονιά, με πολλές βροχές τη βλαστική περίοδο και παρότι φαινόταν ότι θα έχουμε μια όψιμη χρονιά, τρυγήσαμε τη Μαυροδάφνη στις περσινές ημερομηνίες . Μικρότερη παραγωγή, αλλά σαφέστατα εντυπωσιακά καλύτερη ποιότητα. Δικαιολογημένα, λοιπόν, περιμένουμε μια εξαιρετικής ποιότητας ξηρή Μαυροδάφνη, με σωστή συμπύκνωση τανινών και ανθοκυάνων. Όσο για την ξηρή οινοποίηση του Μοσχάτου, που είχε μια ελαφρά πρωιμότητα, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η φετινή παραγωγή θα υπερτερεί όλων των προηγούμενων ετών.

Χρήστος Πέππας

Κτήμα Δουλουφάκη - Κρήτη

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Ο φετινός τρύγος στον Νομό Ηρακλείου χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής, που προσμετριέται στα θετικά της ποιότητας. Ο χειμώνας που προηγήθηκε είχε δυνατές βροχοπτώσεις, που ήταν επιθυμητές. Ακολούθησε ένα δροσερό καλοκαίρι, επίσης θετικό για την πορεία της ωρίμανσης των σταφυλιών. Όμως το χαλάζι που έπεσε στον Νομό Ηρακλείου τη Μεγάλη Πέμπτη και η δυνατή βροχή την ημέρα της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου –πολύ σπάνιο φαινόμενο– ήταν καθοριστικά για τη μείωση της παραγωγής. Σε γενικές γραμμές, όμως, όσοι παραγωγοί είχαν σωστές καλλιεργητικές μεθόδους δεν είχαν σοβαρό πρόβλημα και είχαν καλή ποιότητα.

Νίκος Δουλουφάκης

Οινοποιείο Μελισσινού - Κεφαλονιά

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Ο φετινός τρύγος στην Κεφαλονιά ήταν δύσκολος όσον αφορά την υγιή κατάσταση των σταφυλιών, με τα περισσότερα προβλήματα να παρατηρούνται στις Ρομπόλες, εξαιτίας των καλοκαιρινών βροχοπτώσεων και της χαλαζόπτωσης κατά τον Ιούλιο. Ο τρύγος ήταν όψιμος λόγω των ήπιων θερμοκρασιών του φετινού καλοκαιριού και η ωρίμανση των σταφυλιών ήταν φυσιολογική, με αποτέλεσμα την καλή διατήρηση αρωμάτων και οξύτητας. 

Κική Σιαμέλη

Κτήμα Τέχνη Οίνου - Δράμα

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Η καλλιέργεια και ο τρύγος του 2015 στο Κτήμα Τέχνη Οίνου πραγματοποιήθηκαν υπό συνθήκες τυπικές της περιοχής της Δράμας, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας και του κάθε αμπελοτεμαχίου. Σε λίγο καιρό θα γευτούμε κρασιά που αντανακλούν το οινικό δυναμικό της περιοχής, με αρωματικά, φρουτώδη λευκά και πλούσια, χυμώδη ερυθρά.

Ηρακλής Τοπαλίδης

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM