Salty Bag: Δίνοντας νέα ζωή σε παροπλισμένα ελληνικά ιστιοπλοϊκά πανιά
Χρύσα Χαλικιοπούλου, Σπύρος Ντάικος, Στρατής Ανδρεάδης: «Η Salty Bag γεννήθηκε για να φτιάξει αντικείμενα, καθημερινά, απλά, και εύχρηστα, με μια ταυτότητα που βγαίνει από σύγχρονες ιστορίες στις θάλασσες μας. Aυτοπροσδιοριστήκαμε από μια θέληση, όπως είπε ο Έζρα Πάουντ "Να το κάνουμε νέο"».

 

Το προηγούμενο μόλις καλοκαίρι μία παρέα φίλων της ιστιοπλοΐας αποφάσισε να ιδρύσει το brand τσαντών και αξεσουάρ Salty Bag, με έδρα το νησί της Κέρκυρας. Από εκεί ξεκίνησε η κατασκευή 100% χειροποίητων .."αλμυρών" τσαντών φτιαγμένες αποκλειστικά από παροπλισμένα παλιά ιστιοπλοϊκά πανιά, οι οποίες σήμερα ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Εν μέσω κρίσης η Χρύσα, ο Σπύρος, και ο Στρατής καινοτομούν στον χώρο του design επιμένοντας ελληνικά. Και τα καταφέρνουν περίφημα.


Τους γνωρίζουμε.

 

Η Salty Bag γεννήθηκε για να φτιάξει αντικείμενα, καθημερινά, απλά, και εύχρηστα, με μια ταυτότητα που βγαίνει από σύγχρονες ιστορίες στις θάλασσες μας.

 

Who is who:
H Χρύσα Χαλικιοπούλου είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Domus Academy του Μιλάνου- όπου και εργάστηκε σε projects υπό την επίβλεψη πολύ σημαντικών designer.
Ο Σπύρος Ντάικος έχει σπουδάσει χρηματοοικονομικά στην Αθηνά ,με μεταπτυχιακό στο Marketing στο πανεπιστήμιο του Surrey της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ παράλληλα ασχολείται με την εμπορία ενδυμάτων στην Κέρκυρα.
Ο Στρατής Ανδρεάδης σπούδασε Φιλοσοφία στην Βοστόνη και είναι δεινός ιστιοπλόος, no33 στην παγκόσμια κατάταξη.

 

Salty Bag: Δίνοντας νέα ζωή σε παροπλισμένα ελληνικά ιστιοπλοϊκά πανιά
«Η αλήθεια είναι πως κοστίζει πολύ σε χρόνο και σε χρήμα το να δημιουργείς κάτι νέο στην Ελλάδα. Αλλά εξ' αρχής ο σκοπός μας ήταν να κάνουμε κάτι μοναδικό στον τόπο μας, και επιμένουμε σε αυτό».

 

Μιλήστε μας για την Salty Bag. Περί τίνος πρόκειται;

Το concept της Salty Bag ειναι η κατασκευή τσαντών από παροπλισμένα ιστιοπλοϊκά πανιά. Βασιζόμαστε στην ιδέα του upcycling, μιας πρωτοποριακής για την Ελλάδα, ιδέας. Για εμάς βασικό κομμάτι της δουλειάς μας είναι η συλλογή των ιστοριών των πανιών που ζουν ξανά μέσω των νέων ιδιοκτητών. Το motto μας είναι "We love making bags that you love" και μάλιστα πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται μια ακόμα τσάντα. Γι αυτο θέλουμε να δώσουμε πολύ παραπάνω από αυτό.

 

Πώς ξεκίνησαν όλα; Ποια είναι η ιστορία σας;

Η ιδέα ξεκίνησε από την Κέρκυρα. Είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε σε αυτό το πανέμορφο νησί του Ιονίου. Μάλιστα, οι δυο από εμάς, έχουμε καταγωγή από εκεί ( Χρύσα, Σπύρος )ενώ ο Στρατής είναι από την Αθήνα.

Τον Γενάρη του 2013, ο Στρατής επισκέφθηκε την Κέρκυρα για ένα ναυταθλητικό σεμινάριο, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Κερκύρας.

Εκεί γνωρίστηκε με τον Σπύρο Ντάικο όπου μέσα από τις πρώτες μας συζητήσεις, συνειδητοποιήσαμε ότι εκτός από την αγάπη μας για τη θάλασσα, μας "ενώνει" η αγάπη για τα πανιά, αυτούς τους "ζωντανούς οργανισμούς", που κρύβουν τη δική τους ιστορία, όντας πολυταξιδεμένα στις ελληνικές θάλασσες.

Ο ίδιος με έφερε σε επαφή με τη Χρύσα Χαλικιοπούλου και έτσι σχηματίστηκε αυτή η ιδρυτική ομάδα της Salty Bag που επίσημα πια συστήθηκε τον Μάρτιο του 2013.

 

Salty Bag: Δίνοντας νέα ζωή σε παροπλισμένα ελληνικά ιστιοπλοϊκά πανιά
«Η μεγαλύτερη επιβράβευση είναι τα mails που λαμβάνουμε από αγοραστές. Ένας κύριος μας εξομολογήθηκε ότι αγόρασε την τσάντα "Ascania" ( σ.σ. Ασκανιά=μια μικρή βραχονησίδα νότια της Σαντορίνης ) καθώς ήταν το μέρος που έκανε ,εν πλω, πρόταση γάμου στη γυναίκα του».

 

Salty Bag: Δίνοντας νέα ζωή σε παροπλισμένα ελληνικά ιστιοπλοϊκά πανιά


Πώς προέκυψε η ιδέα κατασκευής τσαντών και αξεσουάρ αποκλειστικά από παροπλισμένα πανιά σκαφών;

Όπως άλλες καινοτόμες εταιρίες που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση αυτοπροσδιοριστήκαμε από μια θέληση, όπως είπε ο Έζρα Πάουντ "Να το κάνουμε νέο".

Η Salty Bag γεννήθηκε για να φτιάξει αντικείμενα, καθημερινά, απλά, και εύχρηστα, με μια ταυτότητα που βγαίνει από σύγχρονες ιστορίες στις θάλασσες μας.

 

Τι σχέση έχετε με την ιστιοπλοΐα ;

Είμαστε όλοι ιστιοπλόοι. Ο Σπύρος πήρε το πρώτο του πτυχίο ιστιοπλοΐας πριν από 15 χρόνια. Ο Στρατής τρέχει αγωνιστική ιστιοπλοΐα τα τελευταία 30 χρόνια και ασχολείται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε αγωνιστικό και θεσμικό επίπεδο με το να φέρνει "κόσμο στη θάλασσα". Η Χρύσα, πιο νέα στο χώρο, αγάπησε τα τελευταία χρόνια την ιστιοπλοΐα για να ανακαλύπτει νέες δυσπρόσιτες ομορφιές του Ιονίου.

 

Salty Bag: Δίνοντας νέα ζωή σε παροπλισμένα ελληνικά ιστιοπλοϊκά πανιά
«Όταν ξεκινήσαμε την Salty Bag είπαμε πως πρέπει, αν θέλουμε να είμαστε μια σύγχρονη μεταποιητική επιχείρηση, να έχουμε ως κορμό την επανάχρηση υλικών».

 

Η φιλοσοφία του brand είναι το upcycling. Μιλήστε μας γι' αυτό; Τι σημαίνει;

Βασικός πυλώνας της φιλοσοφίας μας είναι η εταιρική κοινωνική ευθύνη. Θεωρούμε ότι μια εταιρεία πρέπει όχι μόνο να προστατεύει το περιβάλλον αλλά και να επιστρέφει κάτι και στην κοινωνία όπου δραστηριοποιείται.

Το upcycling περιφραστικά στα ελληνικά μπορεί να εξηγηθεί ως η προσπάθεια να δώσουμε ζωή σε ένα απόρριμμα "εξελίσσοντας" το σε κάτι χρηστικό, που να μας χρησιμεύει καθημερινά, και όχι απλά να το ανακυκλώσουμε.

Επίσης, να το "μεταμορφώσουμε" σε ένα προϊόν που έχει ιστορία και μπορεί να αποκτήσει και νέα ιστορία από αυτόν που το αγοράζει. Και βλέπουμε τελικά ότι όλη αυτή προσπάθεια επικροτείται από τον κόσμο που μας στηρίζει!

 

Salty Bag: Δίνοντας νέα ζωή σε παροπλισμένα ελληνικά ιστιοπλοϊκά πανιά

 

Salty Bag: Δίνοντας νέα ζωή σε παροπλισμένα ελληνικά ιστιοπλοϊκά πανιά
«Η συλλογή "Road to Rio" αποτελείται από αντικείμενα φτιαγμένα από πανιά που χάρισαν τις μεγαλύτερες διακρίσεις στην ελληνική ιστιοπλοΐα. Τα κέρδη από την σειρά θα πάνε σε ιστιοπλόους που θα αγωνιστούν με τα χρώματα της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.»

 

Η εταιρεία σας εδρεύει στην Κέρκυρα. Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του να εργάζεστε και να δημιουργείτε μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα;

Καθώς είπαμε και πριν, οι δύο από τους τρεις της ομάδας είμαστε από την Κέρκυρα και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που μπορέσαμε να στήσουμε εδώ την επιχείρηση ενισχύοντας ταυτόχρονα το νησί.

Στα υπέρ σίγουρα καταγράφονται η ποιότητα ζωής, οι χαλαροί ρυθμοί και τα συνεχή ερεθίσματα για δημιουργία. Αρνητικά δεν υπάρχουν πολλά, ίσως μόνο κάποιες δυσκολίες στην προμήθεια των πρώτων υλών λόγω απόστασης, κατάσταση που πλέον ελέγχεται.

 

Salty Bag: Δίνοντας νέα ζωή σε παροπλισμένα ελληνικά ιστιοπλοϊκά πανιά
«Όποτε κατασκευάζουμε κάτι προσπαθούμε να βρούμε συνεργάτες από την Ελλάδα. Ο στόχος μας είναι να κατασκευάζουμε παγκοσμίου βεληνεκούς τσάντες στον τόπο μας».

 

Δεν έχετε σκεφτεί τις δυνατότητες ή και τις ευκολίες που θα δημιουργούνταν αν δραστηριοποιούσασταν στην Αθήνα;

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κάτι μεγάλο μέσα από τα στενά όρια ενός νησιού του Ιονίου.

Και μας δίνει ιδιαίτερη χαρά και ενέργεια να συνεχίσουμε! Φανταστείτε ότι, υπό μία έννοια, έχουμε δώσει "ζωή" και στο μικρό στενό όπου στεγάζονται τα γραφεία και το εργαστήριο μας. Αποτελεί πλέον έναν επισκέψιμο χώρο όπου μπορεί να έρθει κάποιος για να δει από κοντά τη διαδικασία της επεξεργασίας, να περιεργαστεί την πρώτη ύλη, κτλ και ξαφνικά ένας μικρός επαρχιακός δρόμος αποκτά κίνηση.

 

Salty Bag: Δίνοντας νέα ζωή σε παροπλισμένα ελληνικά ιστιοπλοϊκά πανιά
«Υπό μία έννοια, έχουμε δώσει "ζωή" και στο μικρό στενό όπου στεγάζονται τα γραφεία και το εργαστήριο μας. Αποτελεί πλέον έναν επισκέψιμο χώρο όπου μπορεί να έρθει κάποιος για να δει από κοντά τη διαδικασία της επεξεργασίας, να περιεργαστεί την πρώτη ύλη, κτλ και ξαφνικά ένας μικρός επαρχιακός δρόμος αποκτά κίνηση».

 

Μιλήστε μας λίγο για την κατασκευή των τσαντών. Πώς δημιουργείται βήμα προς βήμα ένα προϊόν; Με πόσους ανθρώπους συνεργάζεστε, και πόσο χρόνο παίρνει περίπου μία εξ ολοκλήρου χειροποίητη τσάντα για να κατασκευαστεί από το μηδέν;

Εκτός από εμάς τους τρεις υπάρχει και ένα επιτελείο τεσσάρων επιπλέον ταλαντούχων συνεργατών που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της κατασκευής των τσαντών, που είναι όλες χειροποίητες.

Η διαδικασία -ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της τσάντας- διαρκεί από τρεις έως πέντε μέρες. Συγκεκριμένα, τα πανιά έρχονται σε εμάς και αφού γίνει η απαραίτητη καταγραφή, πλένονται μέσα από μία ειδική διαδικασία και στεγνώνουν.

Μετά, ανάλογα με το μοντέλο της τσάντας κόβονται στο χέρι και στην συνέχεια ράβονται και πάλι στο χέρι. Παρόλο που λέμε συνέχεια ότι είναι εξ' ολοκλήρου φτιαγμένες στο χέρι, ο κόσμος όταν τις βλέπει από κοντά εντυπωσιάζεται μιας που σήμερα για λίγα πράγματα μπορούμε να πούμε ότι είναι πραγματικά χειροποίητα.

 

Salty Bag: Δίνοντας νέα ζωή σε παροπλισμένα ελληνικά ιστιοπλοϊκά πανιά

 

Salty Bag: Δίνοντας νέα ζωή σε παροπλισμένα ελληνικά ιστιοπλοϊκά πανιά
«Ανάμεσα στους στόχους μας είναι να σωθούν όσα περισσότερα γίνεται από τα 285.000 τετραγωνικά μέτρα πανιών που καίγονται με τεράστια επιβάρυνση για το περιβάλλον».


Δουλεύετε με πρώτες ύλες και υλικά 100% ελληνικά, έτσι; Πόσο σημαντικό είναι σήμερα για μια εταιρεία να επιμένει ελληνικά, τι κερδίζεται και τι χάνεται ακολουθώντας αυτή τη στρατηγική;

Όποτε κατασκευάζουμε κάτι προσπαθούμε να βρούμε συνεργάτες από την Ελλάδα. Είναι σημαντικό για λόγους αειφορίας, για λόγους επιμονής, σε παραγωγούς που δουλεύουν με μεράκι. Άλλωστε, αυτό φαίνεται και στο τελικό αποτέλεσμα. Σε περιπτώσεις που δεν μπορούμε να βρούμε στην Ελλάδα κάτι για ένα μοντέλο κοιτάζουμε να βρούμε ό,τι καλύτερο υπάρχει στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο στόχος μας είναι να κατασκευάζουμε παγκοσμίου βεληνεκούς τσάντες στον τόπο μας. Η αλήθεια είναι πως κοστίζει πολύ σε χρόνο και σε χρήμα το να δημιουργείς κάτι νέο στην Ελλάδα. Αλλά εξ' αρχής ο σκοπός μας ήταν να κάνουμε κάτι μοναδικό στον τόπο μας, και επιμένουμε σε αυτό.


Δεν είναι λίγο περιοριστικό το να δουλεύετε αποκλειστικά με παλιά πανιά από ιστιοφόρα; Υπάρχουν σχέδια να επεκταθείτε και σε άλλα υλικά, ή ακόμα και σε σειρά ρούχων;

Όταν ξεκινήσαμε την Salty Bag είπαμε πως πρέπει, αν θέλουμε να είμαστε μια σύγχρονη μεταποιητική επιχείρηση, να έχουμε ως κορμό την επανάχρηση υλικών. Τα ιστιοπλοϊκά πανιά είναι εξαιρετικό υλικό για τσάντες αλλά και για επόμενα αντικείμενα που θα αρχίσουμε να παράγουμε από το 2015. Σύντομα θα επεκταθούμε και σε άλλα παλαιά υλικά.

 

Salty Bag: Δίνοντας νέα ζωή σε παροπλισμένα ελληνικά ιστιοπλοϊκά πανιά


Και η υποδοχή του κόσμου; Οι τσάντες σας έχουν βρει μεγάλο κοινό και σε χώρες του εξωτερικού.

Τα σχόλια είναι ιδιαιτέρως θετικά και αρκετά συγκινητικά! Ένας κύριος μας εξομολογήθηκε ότι αγόρασε την τσάντα "Ascania" ( σ.σ. Ασκανιά=μια μικρή βραχονησίδα νότια της Σαντορίνης ) καθώς ήταν το μέρος που έκανε, εν πλω, πρόταση γάμου στη γυναίκα του.
Η μεγαλύτερη επιβράβευση είναι τα mails που λαμβάνουμε από αγοραστές. Διαβάζουν την ιστορία της τσάντας που μόλις αποκτήσανε, και ξεκινούν να γράφουν πλέον την δική τους.
Είναι πολύ ελπιδοφόρο πως από την πρώτη στιγμή η Salty Bag έχει ένα ιδιαίτερα πιστό κοινό που αποτελείται και από Έλληνες και από ξένους που μας υποστηρίζουν.

Μάλιστα, μετά από προτροπή φίλων και πελατών ανεβάσαμε στο site μας ένα video που αποκαλείται "the making of a Salty Bag" για να μπορούμε να μοιραστούμε μαζί τους την μοναδικότητα της δημιουργίας μιας τσάντας.

 

 

 

Μιλήστε μας για το πρότζεκτ Road to Rio.

Η συλλογή "Road to Rio" λανσαρίστηκε τον περασμένο Μάρτιο και αποτελείται από αντικείμενα και μοντέλα, φτιαγμένα από πανιά που χάρισαν τις μεγαλύτερες διακρίσεις στην ελληνική ιστιοπλοΐα. Τα κέρδη από την σειρά θα πάνε σε ιστιοπλόους που θα αγωνιστούν με τα χρώματα της Ελλάδας στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

 

Πού μπορεί αν βρει κανείς σήμερα τα προϊόντα σας;

Online με απευθείας αγορά στο eshop, αλλά και στο Forget me not (Αδριανού 100, Πλάκα) , και σε περισσότερα από είκοσι καταστήματα στην Ελλάδα.

 

Επόμενα σχέδια;

Στους μακροπρόθεσμους στόχους για αυτό το έτος περιλαμβάνεται α)η αύξηση του δικτύου πωλήσεων, β)να ενταθούν τα ανοίγματα προς το εξωτερικό. Παράλληλα στόχοι, είναι να σωθούν, όσο περισσότερο γίνεται από τα 285.000 τετραγωνικά μέτρα πανιών που καίγονται με τεράστια επιβάρυνση για το περιβάλλον.

 

Salty Bag: Δίνοντας νέα ζωή σε παροπλισμένα ελληνικά ιστιοπλοϊκά πανιά
«Βασικός πυλώνας της φιλοσοφίας μας είναι η εταιρική κοινωνική ευθύνη. Μια εταιρεία πρέπει όχι μόνο να προστατεύει το περιβάλλον αλλά και να επιστρέφει κάτι και στην κοινωνία όπου δραστηριοποιείται.»

 

______________________

Salty Bag