Αφιερώματα

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ―ΕΝΑΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ―ΕΝΑΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ

Κείμενα δικά του στη LIFO, συνεντεύξεις του και οι αποχαιρετισμοί φίλων του
44 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Γράμμα απ' την Ελλάδα στον Νικήτα Σινιόσογλου.― Του Ευγένιου Αρανίτση.

Ιδέες / Γράμμα απ' την Ελλάδα στον Νικήτα Σινιόσογλου.― Του Ευγένιου Αρανίτση.

«Θα όφειλε κανείς να καταλάβει τον Παπαγιώργη πλησιάζοντάς τον όχι μέσω του Σιοράν αλλά μέσα απ' τα λαϊκά του '60, που τα ακούγαμε κάποτε υπό τον έναστρο ουρανό σαν προφητείες μιας συγκυρίας που θα μας έκανε ευτυχισμένους έστω κι αν άφηνε όλες τις αντιφάσεις ανεπίλυτες.» Ένα νέο κείμενο του Ευγένιου Αρανίτση στη LIFO.
Ευγένιος Αρανίτσης
Η φιλία του σκύλου

Οπτική Γωνία / Η φιλία του σκύλου. Του Κωστή Παπαγιώργη

Η σκυλοφιλία είναι απόλυτη και σώψυχη ταύτιση. Όποιος πενθεί για το σκύλο του, πενθεί για την προαπώλεια του εαυτού του. Xάνει ένα μύχιο στοιχείο του εαυτού του το οποίο ασυνειδήτως είχε επενδυθεί στη σκυλίσια παρουσία.
Κωστής Παπαγιώργης
Η ερωμένη μεγαλούπολη. Toυ Κωστή Παπαγιώργη

Διάφορα / Η ερωμένη μεγαλούπολη. Toυ Κωστή Παπαγιώργη

Η πόλη αποτελεί ένα είδος ερωμένης που καθημερινά βγαίνουμε ραντεβού μαζί της. Ξέρουμε τις μοναξιές κάποιων παραλιακών δρόμων, την ξετρελαμένη πολυκοσμία των σικ βραδυνάδικων, μυστικές κρύπτες της νύχτας και κοσμικά καφενεία της ημέρας. Εκείνο που δεν σκεπτόμαστε είναι ότι στα μύχια διατηρούμε ένα παρήγορο απόθεμα της πόλης. Όπου κι αν βρεθούμε, όπως κι αν βρεθούμε, η πόλη δεν μας εγκαταλείπει.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πρώτη νέα εθνική αφήγηση. Από τον Κωστή Παπαγιώργη

Βιβλίο / Η πρώτη νέα εθνική αφήγηση. Από τον Κωστή Παπαγιώργη

H ιστορία της διαμάχης που ξέσπασε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο τον Μάρτιο του 1925 για τον τρόπο με τον οποίο η Ρόζα Ιμβριώτη δίδασκε την Επανάσταση του 1821, μέσα από μια συναρπαστική διατριβή της Μαρίας Ρεπούση.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ
Ο άλλος Φρόυντ. Aπο τον Κωστή Παπαγιώργη

Βιβλίο / Ο άλλος Φρόυντ. Aπο τον Κωστή Παπαγιώργη

Ο ρηξικέλευθος Γάλλος διανοητής, Μισέλ Ονφρέ, βάζει στο στόχαστρο τον Ζίγκμουντ Φρόυντ και, αποδομώντας τις θεωρίες του, προσπαθεί να ανακαλύψει το κλειδί της φροϋδικής επιστημολογίας, συντάσσοντας μια ενδιαφέρουσα αντι-αγιογραφία.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ
Ο καιρός του Εμίρ. Απο τον Κωστή Παπαγιώργη

Βιβλίο / Ο καιρός του Εμίρ. Απο τον Κωστή Παπαγιώργη

Ο σπουδαίος Σέρβος κινηματογραφιστής αφηγείται τη μυθιστορηματική ζωή του που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την -σημαδεμένη από τον πόλεμο- ιστορία της πατρίδας του, σε ένα βιβλίο που μοιάζει με τις ονειρικές ποιητικές σκηνές των ταινιών του.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ
Όσοι γερνούν ωραία. Από τον Κωστή Παπαγιώργη.

Οπτική Γωνία / Όσοι γερνούν ωραία. Από τον Κωστή Παπαγιώργη.

«Οι γυναίκες χάνουν την ομορφιά τους και παρατείνουν την ύπαρξή τους σαν δοξασμένα λείψανα που χαίρονταν σε υπερσυντέλικο παρόν αλλά πενθούν σε ενεστωτικό. Αντίθετα, οι άντρες έχουν κάποια δυνατότητα να δεχθούν ξώφαλτσα τα βόλια και να περάσουν μια δεύτερη εποχή αρρενωπής ομορφιάς. »(2007)
Κωστής Παπαγιώργης
ΒΙΒΛΙΟΜΑΝΙΑ, του Κωστή Παπαγιώργη: Ζούμε και πεθαίνουμε με το όπλο στο χέρι.

Βιβλίο / ΒΙΒΛΙΟΜΑΝΙΑ, του Κωστή Παπαγιώργη: Ζούμε και πεθαίνουμε με το όπλο στο χέρι.

Ο Μισέλ Ουελμπέκ και ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβύ, δυο θεωρητικά αταίριαστοι συγγραφείς, ανταλλάσσουν mails και στοχάζονται, μεταξύ άλλων, πάνω στην ποίηση, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και τη στράτευση των διανοουμένων.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ
Η Σοά και η ανάκτηση της μνήμης. Από τον Κωστή Παπαγιώργη

Βιβλίο / Η Σοά και η ανάκτηση της μνήμης. Από τον Κωστή Παπαγιώργη

Tέσσερα βιβλία γραμμένα από εβραϊκό χέρι και φρόνημα ιστορούν τις πρωτοφανείς φρικαλεότητες του ολοκαυτώματος (Σοά) και προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις λυπομανίες, τους καβγάδες και το πένθος όσων το έζησαν.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ
Κωστής Παπαγιώργης: Παλιές διακοπές

Στήλες / Κωστής Παπαγιώργης: Παλιές διακοπές

Tα παιδικά καλοκαιρία κυλούσαν πάντα στο χωριό. Οι σκηνές αυτές έχουν διάκοσμο παιδικά κλάματα, σκληρές αγροτικές δουλειές, τη σαρκοφανέλα που κολλούσε στο δέρμα και δεν έβγαινε όση ζέστη και αν έκανε. Καλοκαίρια σκληρά μα αλησμόνητα.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ