ADVERTORIAL

 

Τα τελευταία χρόνια ίσως καταναλώνουμε περισσότερο καφέ από ποτέ. Τον απολαμβάνουμε στο σπίτι ή σε καλά καφέ, τον παίρνουμε στο χέρι καθώς πηγαίνουμε στη δουλειά ή σε μια βόλτα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά έχουμε ανάγει τον καφέ σε μια σοβαρή υπόθεση, θέλοντας πάντα αυτό που φτάνει στην κούπα ή το ποτήρι μας να έχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα.

 

Πολλοί coffee roasters δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό κάθε μέρα για να διανέμουν στην αγορά εκλεκτής ποιότητας καφέ. Ανάμεσα σε αυτούς και ο AREA 51, μια ομάδα που ένωσε τις δυνάμεις της και πρόταξε την αγάπη της για τον καφέ ώστε να κάνει τον specialty coffee μέρος της καθημερινότητάς μας.

 

 Πολλά café τα τελευταία χρόνια έχουν επιλέξει καφέδες από τις μοναδικές γεωγραφικές προελεύσεις που προσφέρει ο AREA 51, προκειμένου να εξασφαλίσουν πως όσοι κάνουν μια τονωτική στάση σε αυτά, θα φύγουν με χαμόγελο.

 

 Εμείς πήγαμε σε 4 μαγαζιά που προμηθεύονται τους καφέδες τους από τον AREA 51 για να ρωτήσουμε τους experts τους τι σημαίνει γι’ αυτούς specialty, γιατί εμπιστεύονται την ποιότητα του AREA 51 αλλά και πώς βλέπουν να διαμορφώνονται οι συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών γύρω από τον καφέ.

 

.

Στο Dizer κάθε λεπτομέρεια στο παρασκευαστικό του καφέ μετράει

 

.

Οι άνθρωποι του AREA 51 γνωρίζουν ακριβώς τι θα πει specialty coffee
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LiFO

Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LiFO

 

.

Οι άνθρωποι του Dizer, ενός ζεστού και φιλόξενου café που βρίσκεται στην Πεύκη, γνωρίζουν πολύ καλά πως για να χαρακτηριστεί ένας καφές specialty, δηλαδή ανώτερης ποιότητας, είναι πολλά εκείνα που έχουν συμβάλει σε αυτό: «Μιλάμε για την ποιότητα της πρώτης ύλης, δηλαδή των κόκκων του καφέ, για τις συνθήκες υπό τις οποίες καλλιεργείται, διαλέγεται, ψήνεται και συσκευάζεται, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζεται, ο οποίος έχει πάντα υψηλές προδιαγραφές, αλλά δεν είναι παντού ίδιος, καθώς οι εξειδικευμένοι baristi είναι ικανοί να κρίνουν και να έχουν την προσωπική τους άποψη για την παρασκευή των ροφημάτων. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η φρεσκάδα, καθώς οι specialty καφέδες καβουρδίζονται και διακινούνται σε μικρές παρτίδες, έτσι ώστε κάθε εβδομάδα να καταφθάνουν στα καταστήματα καφέδες με διαφορετική ημερομηνία καβουρδίσματος», εξηγεί η Ελένη Κουλουμέντα.

 

 Έτσι, στο Dizer κάθε ρόφημα καφέ που προσφέρεται έχει από πίσω του μια μικρή τελετουργία και τα πάντα έχουν προσεχθεί στις λεπτομέρειες. Για αρχή, κάθε δόση καφέ ζυγίζεται και αλέθεται εκείνη τη στιγμή. Η κάθε συσκευασία καφέ που ανοίγεται χρησιμοποιείται το πολύ 3 μέρες, όχι γιατί δεν μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται, αλλά επειδή τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά του κάθε καφέ χάνονται ή αλλοιώνονται όσο περνούν οι ημέρες.

 

 Όλοι δίνουμε σημασία στον ίδιο τον καφέ, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και το γάλα που χρησιμοποιείται στον καφέ μας απαιτεί κι αυτό προσοχή. Στο Dizer χρησιμοποιείται φρέσκο γάλα με συγκεκριμένα λιπαρά κι αυτό δε θερμαίνεται ποτέ πάνω από τους 60 βαθμούς Κελσίου, μιας και αν υπερβεί αυτή τη θερμοκρασία, μπορεί να αποκτήσει μια γευστική αίσθηση «καμένου» και να επισκιάσει τη γεύση του καφέ. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και ο συχνός καθαρισμός του εξοπλισμού και της μηχανής καφέ έχει μεγάλη σημασία για το ρόφημα που θα καταλήξει στα χέρια μας.

 

.

Οι άνθρωποι του AREA 51 γνωρίζουν ακριβώς τι θα πει specialty coffee
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LiFO

Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LiFO

 

.

Ένα μαγαζί που δίνει τόση προσοχή στον καφέ, είναι λογικό να χρησιμοποιεί καφέδες AREA 51. Συγκεκριμένα, προτιμούν τους καφέδες που προέρχονται από την Κένυα, μιας και «είναι η πιο γλυκόπιοτη χώρα που διατηρεί όμως γεμάτο σώμα, και έντονες οξύτητες. Ειδικά για όσους δεν προτιμούν τους καφέδες με γάλα, η Kenya είναι εξαιρετική για καφέ φίλτρου, cold brew, freddo espresso και americano» σημειώνει η Ελένη Κουλουμέντα.

 

 Όπως παρατηρεί η coffee expert του Dizer, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν κάνει συνήθειά τους τον καλό καφέ και προσέχουν πού θα ξοδέψουν τα χρήματά τους: «Υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις ως προς το προϊόν που καταναλώνουν και μια όμορφη θέα, ένας ωραίος χώρος ή ένα γρήγορο σέρβις, δεν μπορούν πλέον να αντισταθμίσουν την μέτρια ποιότητα του προϊόντος. Θεωρώ πλέον ότι ο Έλληνας καταναλωτής θέλει όλο το πακέτο, και αυτό περιλαμβάνει και τον άριστης ποιότητας καφέ».

 

Dizer
Ηρώων Πολυτεχνείου 2, 151 21, Πεύκη (τηλ.: 21 3038 7357)
Δήμητρας 17, 151 24, Μαρούσι (τηλ.: 21 0806 6692)

 

.

Στο High Hope, σημασία έχει η σταθερότητα του καφέ

 

.

Οι άνθρωποι του AREA 51 γνωρίζουν ακριβώς τι θα πει specialty coffee
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LiFO

Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LiFO

 

.

Αν βρεθείτε στη Γλυφάδα και θέλετε να απολαύσετε έναν καλό καφέ, το High Hope είναι εκεί για εσάς, μιας και εξειδικεύεται στον specialty coffee, ο οποίος, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Κιρμπάση, προκύπτει από τον συνδυασμό κόκκων καφέ εξαιρετικής ποιότητας και την άριστη επεξεργασία αυτών από τον roaster και τους baristi.

 

Στο High Hope η υψηλή ποιότητα καφέ εξασφαλίζεται μέσα από το σωστό degas στους καφέδες (δηλαδή, την απελευθέρωση συστατικών όπως το διοξείδιο του άνθρακα που προκύπτουν από το ψήσιμο του καφέ) αλλά και τη συνεχή ρύθμιση, τον έλεγχο και τη σωστή καθαριότητα των μύλων και της μηχανής του καφέ.

 

Όπως εξηγεί ο Βαγγέλης Κιρμπάσης, η σταθερότητα του καφέ που προσφέρει ένα μαγαζί έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Κι αυτή επιτυγχάνεται από την καλή προέλευση της πρώτης ύλης, αλλά και την ποιότητα του καβουρδίσματος του καφέ.

 

.

Οι άνθρωποι του AREA 51 γνωρίζουν ακριβώς τι θα πει specialty coffee
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LiFO

Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LiFO

 

.

Από τους specialty coffees του AREA 51, στο High Hope αγαπούν λίγο παραπάνω τον καφέ που προέρχεται από τη Βραζιλία και τον οποίο χρησιμοποιούν ως τον βασικό καφέ ροής τους -πρόκειται άλλωστε για έναν δημοφιλή καφέ ανάμεσα στους καταναλωτές.

 

Όπως φαίνεται, ο κόσμος στρέφεται όλο και περισσότερο προς τον specialty coffee, κάτι που χαροποιεί τους ανθρώπους του High Hope, όπως παραδέχεται ο Βαγγέλης Κιρμπάσης, ο οποίος καταλήγει πως «ο κόσμος στρέφεται προς την ποιότητα και όχι προς την ποσότητα ή την τιμή που έχει ένα ποτήρι καφέ».

 

High Hope Specialty Coffee
Γεωρ. Γεννηματά 29, 165 62, Γλυφάδα (τηλ. 21 0964 1120)

 

.

Στο Espressaki πάνω από όλα μετράει η αγάπη και το μεράκι για τον καφέ

 

.

Οι άνθρωποι του AREA 51 γνωρίζουν ακριβώς τι θα πει specialty coffee
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LiFO

Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LiFO

 

.

Σε μια γωνιά του πολύβουου Βύρωνα, μια ομάδα ανθρώπων αφοσιωμένοι στον καλό καφέ άνοιξαν το Espressaki που προσφέρει καφέδες, γρήγορα snacks και ροφήματα σε όσους απλά περνούν από εκεί αλλά και στους σταθερούς του πελάτες.

 

Όπως φαίνεται από τα λεγόμενα του Χρήστου Πετρέκα, specialty coffee δε σημαίνει μόνο μια σειρά από συγκεκριμένες διαδικασίες και πρωτόκολλα, αλλά και «την κοπιαστική δουλειά μιας μεγάλης αλυσίδας ανθρώπων που ξεκινάει από τους παραγωγούς και καταλήγει στο φλυτζάνι του καταναλωτή».

 

.

Οι άνθρωποι του AREA 51 γνωρίζουν ακριβώς τι θα πει specialty coffee
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LiFO

Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LiFO

 

.

Φυσικά, στο Espressaki γίνονται όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί ότι κάθε εκχύλιση θα αποδίδει τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ κάθε προέλευσης. Όμως, οι άνθρωποί του δεν ξεχνούν το σημαντικότερο «εργαλείο» απ’ όλα: την αγάπη και το μεράκι για τον καφέ.

 

Αυτό τον καιρό, στο Espressaki χρησιμοποιείται ο καφές του AREA 51  Kenya, από τον παραγωγό Kijani Kiboko, που προσφέρει μια ιδιαίτερη και πολύπλοκη γευστική παλέτα με όποια μέθοδο και αν παρασκευαστεί. Βέβαια, το Espressaki δεν επέλεξε τη συνεργασία του με τον AREA 51 μόνο για την εκλεκτή ποιότητα των καφέδων: «Οι συνεργασίες γεννιούνται και συνεχίζουν μέσα από τον επαγγελματισμό και την επικοινωνία μεταξύ συνεργατών. Εκεί οι άνθρωποι του AREA 51 είναι άψογοι από την πρώτη στιγμή!», καταλήγει με ενθουσιασμό ο Χρήστος Πετρέκας.

 

Espressaki 
Λεωφ. Χρυσοστόμου Σμύρνης 102-112, 162 32, Βύρωνας (τηλ.: 21 0764 2900)

 

.

Στο Markhor, οι πελάτες θέλουν να δοκιμάζουν καινούργια γευστικά χαρακτηριστικά στον καφέ τους

 

.

Οι άνθρωποι του AREA 51 γνωρίζουν ακριβώς τι θα πει specialty coffee
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LiFO

Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LiFO

 

.

Και οι επαγγελματίες πίσω από το συγκεκριμένο café των Αχαρνών επέλεξαν τον δρόμο του specialty coffee, αυτού του καφέ που έχει πάντα μια προσωπικότητα που ξεχωρίζει.

 

Κάθε καφές που σερβίρεται στα ποτήρια του Markhor είναι μοναδικός, μιας και δίνεται ιδιαίτερη προσοχή τόσο στην παρασκευή του από το εξειδικευμένο προσωπικό του, όσο και στον εξοπλισμό υψηλής ποιότητας με τον οποίο δουλεύει.

 

.

Οι άνθρωποι του AREA 51 γνωρίζουν ακριβώς τι θα πει specialty coffee
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LiFO

Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LiFO

 

.

Εννοείται πως δεν ξεχνάμε και τον ίδιο τον καφέ, τον οποίο προμηθεύονται από τον AREA 51, που ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης, την ποικιλία στους καφέδες ανά χώρα προέλευσης αλλά και τη φιλική και συγχρόνως επαγγελματική προσέγγιση των ανθρώπων του. Στις μηχανές του Markhor πάντως, μπαίνει ο βραζιλιάνικος καφές του AREA 51 από τη φάρμα Salto Estate, λόγω του σταθερού αλλά και ιδιαίτερου γευστικού προφίλ του.

 

 Έχουμε, άραγε, περάσει στην επόμενη μέρα του καφέ; Αυτή στην οποία όλοι απαιτούμε ποιότητα από την αγαπημένη μας συνήθεια που μας συνοδεύει σχεδόν σε κάθε στιγμή της ημέρας; Το Markhor πάντως, είναι άλλο ένα café που έρχεται να επιβεβαιώσει πως τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας καταναλωτής ενημερώνεται, δοκιμάζει, γεύεται και έχει κρίση όσον αφορά τον καλό ή κακό καφέ.

 

 Καφέ, κανείς;

 

Markhor 
Επταλόφου, 136 72, Αχαρνές (τηλ.: 21 0240 7764)

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον AREA 51 εδώ.