«Δεν υπάρχει φιλία μεταξύ γυναικών». «Τώρα που έκανες παιδί πάει η καριέρα σου». «Οι γυναίκες δεν έχουν χιούμορ». «Τι την θες την καριέρα; Κοίτα να βρεις ένα καλό παιδί να παντρευτείς».

 

Αυτές είναι εκφράσεις που αν όχι όλες, οι περισσότερες γυναίκες έχουν ακούσει έστω και μια φορά στην ζωή τους. Είναι τόσο βαθιά ριζωμένες στην κοινωνία και τον καθημερινό λόγο, που χρειάζεται ενεργή, συνειδητή προσπάθεια για να εξαλειφθούν σε κάθε τους έκφανση. Η έμφυλη προκατάληψη είναι παρούσα σε κάθε πτυχή της ζωής μιας γυναίκας. Είναι κάθε «bias» που θα αντιμετωπίσει από το σπίτι της, μέχρι την εργασία, ακόμα και περπατώντας στον δρόμο. Κι αυτό το bias χρειάζεται να σπάσει.

 

 

 

 
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, δεν είναι απλώς άλλη μια παγκόσμια γιορτή. Είναι μια ημέρα-ορόσημο που θεσπίστηκε πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, για να προωθήσει τα δικαιώματα των γυναικών και να αναδείξει τις έμφυλες διακρίσεις. Είναι μια γιορτή που τιμά τους αγώνες των γυναικών της ιστορίας για τα δικαιώματα στην μόρφωση, στην ψήφο, στις ισότιμες επαγγελματικές ευκαιρίες, σε κάθε πτυχή της κοινωνίας.
 
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αναγνωρίσουμε πως η ημέρα αυτή έχει μια μακρά και σημαντική ιστορία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε. Στο σήμερα, οι γυναίκες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις και διακρίσεις για το γεγονός πως είναι γυναίκες. Η προσπάθεια για να καταρριφθούν, χρειάζεται να είναι συλλογική και συνειδητή, για έναν κόσμο που τα φύλα θα είναι ισότιμα μεταξύ τους.
 
Γι' αυτό, λοιπόν, κάθε δράση που πάει κόντρα στα στερεότυπα, έχει σημασία. Φέτος, η Sephora, μια εταιρεία που στηρίζει τη διαφορετικότητα στην ομορφιά και ο οργανισμός «Υπέροχες Γυναίκες», που στηρίζει την ενδυνάμωση των γυναικών μέσα από την συλλογική αλληλεπίδραση, συνεργάστηκαν για να μεταδώσουν ένα σημαντικό μήνυμα: πως τα στερεότυπα πρέπει να σπάσουν.
 
Μέσα από το #breakthebias, στοχεύουν στο να διαδώσουν ακόμα περισσότερο τη σημασία του να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις κατά των γυναικών, μέσα από μια ξεχωριστή καμπάνια, στην οποία συμμετέχουν γυναίκες που καθημερινά «στέκονται» απέναντι στα στερεότυπα, επαγγελματικά και κοινωνικά και τα καταρρίπτουν.
 

 

 
Με αφορμή τα παραπάνω, διοργανώθηκε ένα διαδραστικό online workshop για το προσωπικό της Sephora, με συντονίστρια την Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, ιδρύτρια των Υπέροχων Γυναικών, ενώ στην συζήτηση συμμετείχαν καταθέτοντας τις προσωπικές τους εμπειρίες η Μαίρη Συνατσάκη και η Κατερίνα Βρανά. Οι δύο αυτές γυναίκες, σε διαφορετικούς τομείς η κάθε μια, στηρίζουν έμπρακτα το #breakthebias, είτε μιλώντας για θέματα που αφορούν τις έμφυλες διακρίσεις, είτε καταρρίπτοντας οποιαδήποτε προκατάληψη μέσα από τη δουλειά και το έργο τους. Στο workshop συζητήθηκε η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, όσο και στο πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα patterns της έμφυλης προκατάληψης στην κοινωνία μας.
 

 

 
Οι «Υπέροχες Γυναίκες» ιδρύθηκαν το 2019 ως η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα διάδρασης γυναικών στην Ελλάδα και σήμερα είναι μία αστική, μη-κερδοσκοπική επιχείρηση, στόχος της οποίας είναι η ενδυνάμωση των γυναικών μέσα από τη συμμετοχή τους και η δημιουργία δράσεων που έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Στη συνεργασία με τη Sephora, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Ήρθε η στιγμή να σχεδιάσουμε ένα νέο μέλλον, αλλάζοντας ριζικά το παρόν. Σε κάθε έκφραση που διαιωνίζει στερεότυπα για τις γυναίκες και τις θηλυκότητες, να υπάρχει απάντηση. Όχι απλά με λόγια αλλά με πράξεις. 
 

 

 
Στα social media, οι Μαίρη Συνατσάκη, Κατερίνα Βρανά, Σουζάνα Κεγγίτση και Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, ιδρύτρια των Υπέροχων Γυναικών, πήραν για μια ακόμη φορά θέση απέναντι στις στερεοτυπικές εκφράσεις που ακούν οι γυναίκες καθημερινά, μέσα από ένα ιδιαίτερο video με σκοπό #breakthebias, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο. Από τον κόσμο των media, μέχρι της ομορφιάς και του stand-up comedy, οι γυναίκες αυτές στέλνουν τα δικά τους μηνύματα. Βάζουν «Χ» σε κάθε bias, στερεότυπο, προκατάληψη και διάκριση. 
 

 

 
Βάζοντας αυτό το «Χ», οι γυναίκες αυτές μας καλούν να κάνουμε το ίδιο. Να μην αφήσουμε ξανά οποιαδήποτε προκατάληψη και διάκριση να μας εμποδίσει από το να καταφέρουμε όλα όσα θέλουμε. Να νιώθουμε υπέροχα μέσα στη διαφορετικότητά μας, να κυνηγάμε τα όνειρά μας, να κάνουμε καθημερινά #breakthebias. Από τώρα και κάθε μέρα.
 

#sephora_greece                            

#BreakTheBias                                 

#yperoxes.gynaikes