Τα ανιμιστικά έργα του Thisisopium

Τα ανιμιστικά έργα του Thisisopium Facebook Twitter
0

Τα ανιμιστικά έργα του Thisisopium Facebook Twitter
 

Ο νεαρός Thisisopium ξεκίνησε να κάνει γκραφίτι στους δρόμους της Αθήνας από τα 12 του. Τα έργα του στους τοίχους συχνά είναι αφαιρετικά με ένα ονειρικό περιεχόμενο και βγάζουν ένα πρωτόγονο συναίσθημα σαν να είναι οι δημιουργίες αρχαίων φυλών της γης που τώρα δεν υπάρχουν πια. Στην νέα του σόλο έκθεση που την βαφτίζει ‘animistic futurism’ θα παρουσιάσει περίπου 18 μεγάλου μεγέθους ζωγραφικά έργα, πειραματικές μονοτυπίες και βίντεο που εμπνέονται από τον ανιμισμό, την κρυφή ζωή που μπορεί να έχουν τα φυσικά στοιχεία και τα αντικείμενα αλλά και την και την αρχαιολογία του μέλλοντος σαν ψευδο-ανθρωπολογικά ευρήματα. Θα έλεγε κανείς ότι το έργο του δανείζεται στοιχεία από την επιστημονική φαντασία. Ενδιαφέρον έχει επίσης και το μέρος που θα τα παρουσιάσει. Ένας εργασιακός χώρος στο κέντρο της Αθήνας που δεν έχει καμία σχέση με γκαλερί. Μιλήσαμε μαζί του πριν τα εγκαίνια την Παρασκευή 19 Ιουνίου. Η έκθεση διήρκεσε τρεις μέρες μέχρι την Κυριακή 21 Ιουνίου.

— Πώς προέκυψε το thisisopium; Και γιατί ενώνεις τις λέξεις;

Όταν άρχισα να βάφω έπρεπε να βρω ένα ψευδώνυμο. Ο Mαρξ είχε πει ότι η θρησκεία είναι το όπιο του λαου, ο Αρίγκο Σάκι, ένας Ιταλός προπονητής το παράφρασε πολύ αργότερα για να πει ότι το ποδόσφαιρο είναι το όπιο του λαού και γω σκεφτόμουν ότι η ζωγραφική είναι το δικό μου. Αλλά δεν είχε στην πραγματικότητα και μεγάλη σημασία. Ούτε το ότι ενώνω τις λέξεις.

Μετά από μία φαντασίωση που είχα για μια ολοκληρωτική επανάσταση των φυσικών στοιχείων και ζώων ενάντια στο ανθρώπινο είδος αποφάσισα ότι θα ήθελα να εξερευνήσω τις ανιμιστικές πραγματικότητες που δεν είναι ανθρωποκεντρικές.

— Ασχολείσαι από μικρός με τη ζωγραφική;

Μικρός έκανα λίγο γκραφίτι στο σχολείο– για ένα μικρό διάστημα όταν ήμουν γύρω στα 12-13-  μετά το ψιλοάφησα. Ποτέ όμως δεν σταμάτησα να σχεδιάζω και με βρήκε αργότερα με άλλο τρόπο γιατί κοίταζα πολύ τις εικονογραφήσεις από μουσικούς δίσκους, αυτοεκδόσεις και εικονογράφους από τον χώρο του skate. Πολλοί από αυτούς προέρχονταν από τον δρόμο ή είχαν τουλάχιστον κοινές επιρροές. Εντατικά ασχολούμαι τα τελευταία 5-6 χρόνια.

Τα ανιμιστικά έργα του Thisisopium Facebook Twitter

— Πώς θα χαρακτήριζες αυτά που φτιάχνεις;

Ψευδοσύμβολα, εναλλακτικές (ή παράλληλες) πραγματικότητες, υπενθυμίσεις της φύσης, χώρους για περισυλλογή.

— Τι σε εμπνέει γι' αυτά που κάνεις;

Η παρατήρηση της φύσης γενικότερα, οι φίλοι μου, οι παλιές ανιμιστικές εικόνες και σύμβολα, η ανατολή.

 

— Γιατί ονόμασες την έκθεση σου animistic futurism; Πώς είχες την ιδέα;

Ξεκίνησα να φτιάχνω τα έργα μετά από παραμονή μεγάλης περιόδου σε φυσικό περιβάλλον και σκεπτόμενος μόνο αυτό. Το μυαλό μου ταξίδευε συνεχώς εκεί και δεν έβρισκα ενδιαφέρον σε οτιδήποτε άλλο. Μετά από μία φαντασίωση που είχα για μια ολοκληρωτική επανάσταση των φυσικών στοιχείων και ζώων ενάντια στο ανθρώπινο είδος αποφάσισα ότι θα ήθελα να εξερευνήσω τις ανιμιστικές πραγματικότητες που δεν είναι ανθρωποκεντρικές. Όταν άρχισα αργότερα να κάνω μονοτυπίες χρησιμοποιούσα αρκετά ανορθόδοξα υλικά επειδή δεν είχα κάτι άλλο στη διάθεση μου και το αποτέλεσμα μου φάνηκε κάπως φουτουριστικό αλλά παλαιικό ταυτόχρονα. Θυμήθηκα έναν φίλο μου που μου έλεγε ότι η βιομηχανική αρχαιολογία θα είναι η αρχαιολογία του μέλλοντος και κόλλησε ο όρος αυτός στο μυαλό μου. Ψάχνοντας για την αρχαιολογία του μέλλοντος το μόνο που ανακάλυψα είναι μια δορυφορική αποστολή που έχει προγραμματιστεί για το 2015 (αν και επαναπρογραμματίζεται συνέχεια) και έχει σκοπό να επιστρέψει στη Γη μετά από 50.000 χρόνια με δείγματα φυσικού περιβάλλοντος,ανθρώπινου αίματος, τέχνης κλπ αλλά και μηνύματα για να μπορούν οι άνθρωποι του μέλλοντος να δημιουργήσουν μια υπόθεση για το παρελθόν. Σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο να στείλω μερικά από τα τυπώματα για να τους μπερδέψω και να νομίσουν ότι είμαστε ανιμιστές ή ότι τελικά η φύση υπερίσχυσε επομένως θα πρέπει να προσέχουν.

Τα ανιμιστικά έργα του Thisisopium Facebook Twitter

— Πιστεύεις ότι υπάρχει ζωή στα πάντα;

Υπάρχει κάποιο είδος ζωής στα περισσότερα πράγματα. 

— Τι θα δει ο επισκέπτης που θα έρθει;

Ο επισκέπτης που θα έρθει θα δει μερικούς ακόμα επισκέπτες για να πούνε τα νέα τους και αν είμαστε τυχεροί  μεγάλα ζωγραφικά έργα, πειραματικές μονοτυπίες, μερικά βίντεο και κάποιες εκπλήξεις ακόμα,

— Γιατί διάλεξες το Vessel για να εκθέσεις τα έργα σου;

Αναζητούσα ένα χώρο που να βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας αλλά να μην είναι γκαλερί και να μην έχει συγκεκριμένη ταυτότητα ώστε να μπορεί να εδραιωθεί μια ατμόσφαιρα με τους δικούς της όρους και να προκαλεί τον επισκέπτη. Το Vessel ταίριαζε με όλα αυτά.

— Υπάρχει κάποιος  Έλληνας ή ξένος καλλιτέχνης που θαυμάζεις;

Μου αρέσουν αρκετοί καλλιτέχνες και έργα. Άλλοι για το σχέδιό τους άλλοι για μία ιδέα που αποτυπώνουν με συγκεκριμένο τρόπο, άλλοι για τις συνθέσεις τους. Είναι πολλοί επομένως δεν νομίζω ότι υπάρχει νόημα να ξεχωρίσω κάποιους. Αυτοί που πραγματικά θαυμάζω είναι όσοι παλεύουν και πιστεύουν σ' αυτό που κάνουνε χωρίς εκπτώσεις χωρίς βοήθεια από πουθενά και χωρίς να περιμένουνε τίποτα. Τους ρομαντικούς , τους ουτοπιστές, τους καταστασιακούς, αυτούς που χτίζουν και έχτισαν αντικουλτούρα. 

Τα ανιμιστικά έργα του Thisisopium Facebook Twitter

— Υπάρχει ιδανικό σημείο στην πόλη για να ζωγραφίσεις;

Τα εγκαταλελειμμένα μέρη και κτίσματα. Και εκτός πόλης.

— Πιστεύεις ότι η street art και το γκραφίτι έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα;

Όχι. Το αντίθετο μάλλον. 

— Τι πιστεύεις ότι λείπει αυτή τη στιγμή από την σκηνή;

Δράσεις. Το φαν, το αυθόρμητο, το ενοχλητικό, το ακραίο. Αυτό μάλλον είναι μια άλλη σκηνή .

— Έχει γίνει πιο πολιτικό λόγω των τελευταίων γεγονότων; Θα έκανες εσύ πιο πολιτικό γκραφίτι;

Προτιμώ τις πολιτικές δράσεις από την πολιτική ζωγραφική. Το γκραφίτι είναι αυτό που είναι και είναι πολιτικό. Οντολογικά, δεν νομίζω ότι γίνεται λιγότερο ή περισσότερο πολιτικό.

— Πουλάς έργα σου ή είσαι αντίθετος;

Πουλάω και έργα σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι αυτοσκοπός.

— Επόμενα σχέδια;

Τον Αύγουστο με έχουν προσκαλέσει να ζωγραφίσω μερικές τοιχογραφίες σε ένα φεστιβάλ στην Ουγγαρία και ελπίζω και σε κάτι που θα είναι εκτός πόλης και εκτός studio.

Τα ανιμιστικά έργα του Thisisopium Facebook Twitter
Τα ανιμιστικά έργα του Thisisopium Facebook Twitter
Τα ανιμιστικά έργα του Thisisopium Facebook Twitter
Τα ανιμιστικά έργα του Thisisopium Facebook Twitter

Ιnfo:  

Vessel

Καϊρη 6 (εντός στοάς, 3ος όροφος), Αθήνα

Εγκαίνια: Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015/ 20:00- 22:30, Σάββατο-Κυριακη/ 12:00 - 18:00

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM