Οι χρυσοί κανόνες του τραπεζιού

Facebook Twitter
0

 

Η επιστήμη

  1. To σύμπαν δεν θα ήταν τίποτα αν δεν υπήρχε μέσα του η ζωή και όλες οι ζωές που πρέπει να τραφούν.
  2. Τα ζώα τρέφονται  – ο άνθρωπος τρώει. Μόνο ο άνθρωπος ξέρει πώς να τρώει.
  3. Η μοίρα των εθνών εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο τρώνε.
  4. Πες μου τι τρως, για να σου πω ποιος είσαι.
  5. Ο Δημιουργός, αναγκάζοντας τον άνθρωπο να φάει, τον δελεάζει με την πείνα, και τον ανταμείβει με την ευχαρίστηση.
  6. Η λαιμαργία είναι μία απόφαση που παίρνουμε όταν αναγνωρίζουμε την προτίμησή μας σε πράγματα που είναι ευχάριστα σε αντίθεση με αυτά που δεν έχουν αυτή την ιδιότητα.
  7. Η ευχαρίστηση στο τραπέζι ανήκει σε όλες τις ηλικίες, σε όλες τις συνθήκες, σε όλες τις χώρες και σε όλες τις περιοχές. Αναμιγνύεται με όλες τις ηδονές και παραμένει να μας παρηγορεί όταν οι υπόλοιπες μας εγκαταλείψουν.
  8. Το τραπέζι είναι το μόνο μέρος όπου η ανία δεν εμφανίζεται από την πρώτη ώρα.
  9. Η ανακάλυψη ενός καινούριου πιάτου δίνει περισσότερη χαρά στην ανθρωπότητα από την ανακάλυψη ενός άστρου.
  10. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από δυσπεψία, ή αυτοί που μεθούν στο τραπέζι, είναι εντελώς αδαείς σχετικά με τις αρχές του φαγητού και του ποτού.
  11. Η σειρά του φαγητού πρέπει να είναι από το πιο ουσιώδες στο πιο ελαφρύ.
  12. Η σειρά του ποτού πρέπει να είναι από το πιο ήπιο μέχρι το πιο αφρώδες και αρωματικό.
  13. Το να υποστηρίζει κανείς ότι δεν πρέπει να αλλάζουμε ποτό κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι ιεροσυλία: η γλώσσα παθαίνει ανοσία και μετά το τρίτο ποτήρι δεν αισθάνεται τίποτα.
  14. Επιδόρπιο χωρίς τυρί είναι όπως μια όμορφη γυναίκα που έχει χάσει το ένα της μάτι.
  15. Ένας μάγειρας μπορεί να εκπαιδευτεί αλλά ο άντρας που ξέρει να ψήνει, έχει γεννηθεί μ’ αυτή την ικανότητα,
  16. Η πιο απαραίτητη ιδιότητα ενός καλού μάγειρα είναι η προθυμία. Αυτή είναι και η πιο σημαντική για τους καλεσμένους.
  17. Το να περιμένεις πολύ ώρα έναν αργοπορημένο καλεσμένο δείχνει αγένεια απέναντι σε όσους είναι στην ώρα τους.
  18. Αυτός που υποδέχεται φίλους και δεν προσέχει το φαγητό που τους προσφέρει, δεν είναι άξιος να έχει φίλους.
  19. Η κυρία του σπιτιού πρέπει να φροντίζει πάντα ότι ο καφές θα είναι άριστος. Ο κύριος του σπιτιού ότι το αλκοολούχα ποτά θα είναι μόνο πρώτης ποιότητας.
  20. Το να προσκαλείς κάποιον στο σπίτι σου σημαίνει ότι όσο βρίσκεται κάτω από τη στέγη σου είσαι υπεύθυνος για την ευτυχία του.

Όλο το κείμενο βρίσκεται εδώ.

 

Gateau Savarin 

Πρόκειται για ένα γλυκό γαλλικό: το Σαβαρέν είναι στην ουσία ένας μπαμπάς με ρούμι, χωρίς τις σταφίδες.

Δημιουργήθηκε στο Παρίσι το 1845 από τον Auguste Jullien προς τιμήν του γαστρονόμου Brillat-Savarin.

To baba au rum είχε δημιουργηθεί έναν αιώνα νωρίτερα από τον Stanislas Lezinski.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM