Γευστικές ακροβασίες Ρωμαίων (μέρος 1ο)

Facebook Twitter
0

“Μετά από ένα γενναιόδωρο τρίψιμο με ελαιόλαδο φορέσαμε τα ρούχα του δείπνου. Οδηγηθήκαμε στο επόμενο δωμάτιο όπου υπήρχαν τρία ανάκλιντρα και ένα τραπέζι, πολυτελώς διακοσμημένο.

Μόλις πήραμε τις θέσεις μας σκλάβοι από την Αίγυπτο μπήκαν στο δωμάτιο και μας έριξαν παγωμένο νερό στα χέρια μας. Σερβιρίστηκαν τα ορεκτικά. Πάνω σε ένα μεγάλο δίσκο βρισκόταν ένας γάιδαρος από χαλκό. Στην πλάτη του είχε δύο καλάθια, ένα με πράσινες ελιές κι ένα με μαύρες. Σε κάθε πλευρά υπήρχαν δασομυωξοί (πιο απλά: ποντίκια), βουτηγμένοι σε μέλι και πασπαλισμένοι με παπαρουνόσπορους. Δίπλα, σε μία ασημένια ψησταριά που έκαιγε, ψηνόταν μικρά λουκάνικα. Όσο για το κρασί, σχεδόν κολυμπούσαμε μέσα του.» (Petronius, γύρω στα 60μ.Χ.)

Αγαπητοί μου, σας φαντάζομαι ξαπλωμένους στους καναπέδες μετά από το τριήμερο ακολασίες που περάσατε στα σπίτια και στις εξοχές σας. Ακόμα κι αυτοί που δεν τρώνε αρνιά και κοκορέτσια τρώνε τσουρέκια και κουλουράκια, κι όσοι δεν τρώνε κουλουράκια, πίνουν κρασί, τέλος πάντων όλοι έχουμε την ευκαιρία να φάμε και μετά να γκρινιάξουμε στους καναπέδες.

Μέσα σ’αυτό το κλίμα λοιπόν απολύτως ταιριαστό θέμα είναι οι αρχαίοι Ρωμαίοι, τα φαγητά τους και φυσικά ο Καλιγούλας.

 

Τα φημισμένα ρωμαϊκά όργια πιθανότατα να έγιναν διάσημα μέσω του Χόλυγουντ. Σίγουρα υπήρξαν πιο περιπετειώδεις και τολμηροί καλοφαγάδες όπως και παλαβοί που έκαναν εμετό προκειμένου να φάνε κι άλλο, όμως η έκταση αυτών των φαινομένων πιθανόν να μην είχε διαφορά με σήμερα. Πάντως, τέτοιου είδους γιορτές γινόταν στις ισημερίες και σε άλλες σημαντικές μέρες της χρονιάς, χωρίς να διαφημίζονται.

Πολλοί αξιωματούχοι και ιερείς συμμετείχαν σ’αυτά τα πιο πριβέ πάρτυ (όπως και σήμερα) και οι κατά καιρούς επίσημες έρευνες αποκάλυψαν τόσο μεγάλη διείσδυση στην κυβέρνηση που οι έρευνες γρήγορα σταμάτησαν. Ο πιο διάσημος καλοφαγάς της Ρώμης είναι ο Απίκιος, ο πιο διάσημος παλαβός ο Καλιγούλας.

Ο Καλιγούλας έγινε Καίσαρας χωρίς να έχει εμπειρία στη διοίκηση, όμως αμέσως άρχισε να ανακαλεί αποφάσεις και να αθωώνει κατηγορούμενους. Υιοθέτησε επίσημα τον ξάδερφό του και έκανε σύμβουλό του τον θείο του. Μετά αρρώστησε. Όταν συνήρθε η Ρώμη έζησε έναν εφιάλτη.

Ο Καλιγούλας παραφρόνησε εντελώς με παραλήρημα μεγαλείου. Πίστεψε ότι είναι θεότητα. Καταδίκασε τον θείο του και τον ξάδερφό του σε θάνατο χωρίς δίκη, τοποθέτησε αγάλματα με τη μορφή του σε εκκλησίες, οι υπερβολές του δεν είχαν όρια και άρχισε να αυξάνει τη φορολογία για να κάνει τις ακρότητές του πραγματικότητα.

Είχε τρεις αδερφές με τις οποίες λέγεται ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις. Σίγουρα πάντως είχαν τιμές όπως καμία άλλη αδερφή αρχηγού στην ιστορία: τα ονόματά τους υπήρχαν στον όρκο που έδιναν οι στρατιώτες. Η μία αδερφή, η Ντρουσίλα, πέθανε, και οι άλλες δύο βρέθηκαν στην εξορία για συμμετοχή σε συνομωσία εναντίον του.

Στρατηγικά κάποια στιγμή αποφάσισε να καταλάβει τη Βρετανία, όταν όμως ο στρατός έφτασε στη θάλασσα, διέταξε τους στρατιώτες αντί να πολεμήσουν, να μαζέψουν στρείδια, κάτι που κανείς δε μπορεί να εξηγήσει μέχρι σήμερα.

Ο Suetonius περιγράφει τον Καλιγούλα ως εξής:

"Δεν είχε κανένα σεβασμό στην αυτοσυγκράτηση και είχε κατηγορηθεί για ομοφυλόφιλες σχέσεις, ενεργητικές και παθητικές με τον Marcus Lepidus, με τον κωμικό Mnester και με διάφορους ξένους κρατούμενους. Ένας νεαρός από γνωστή οικογένεια, ο Valerius Catullus αποκάλυψε δημόσια ότι είχε κουτουπώσει τον αυτοκράτορα και εξαντλήθηκε εντελώς στην διαδικασία. Εκτός από τις σχέσεις του με τις αδερφές του και το πάθος του για την εταίρα Pyrallis, έκανε τις κινήσεις του με όλες τις γυναίκες της Ρώμης, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης. Συνήθιζε να καλεί κάποιες για δείπνο μαζί με τους άντρες τους προκειμένου να τις περιεργαστεί με την ησυχία του καθώς περνούσαν από μπροστά του, όπως ένας αγοραστής εκτιμάει το εμπόρευμα. Όταν διάλεγε κάποια, έφευγε από το δείπνο μαζί της αφήνοντας τους καλεσμένους του. Όταν επέστρεφε συζητούσε με τους καλεσμένους τις επιδόσεις και την εμπειρία του λεπτομερώς, δίνοντας βαθμολογίες, αναλύοντας τα θετικά και αρνητικά στοιχεία. Αν κάποια του άρεσε πολύ, διέτασσε άμεσο διαζύγιο από τον άντρα της."

 

(αύριο: εκσυγχρονισμένες συνταγές του Απίκιου)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ