Kύριε υπουργέ, αν δεν ξέρουμε, γκουγκλάρουμε

Τι διαβάζουμε σήμερα Facebook Twitter
«Πρώτα διάλεξα ένα δέντρο μέσα στο νερό ώστε να έχω καλή αντανάκλαση του ουρανού, η οποία κάνει την εικόνα να μοιάζει το επάνω κάτω. Κατόπιν, σκαρφάλωσα στο δέντρο και περίμενα για ώρες. Αυτός είναι συχνός δρόμος των ουρακοτάγκων για να φτάσουν σε άλλο μικρό νησί, έτσι ένιωθα σίγουρος ότι θα έπαιρνα αυτό το καρέ, αν περίμενα υπομονετικά». (Τόμας Βιτσαγιάν, Καναδάς: Χρυσός Νικητής και Μεγάλο Βραβείο, Βραβεία 2020 Φωτογραφίας της Παγκόσμιας Φύσης)
0

ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ, ΓΚΟΥΓΚΛΑΡΟΥΜΕ

Τέλος καλό, όλα καλά. Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την φαρμακευτική κάνναβη.

Προηγουμένως, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε, από το βήμα της Βουλής, ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας το 2018 στις νομοθετικές κινήσεις της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη φαρμακευτική κάνναβη ήταν λανθασμένη. 

Γενναία παραδοχή, αλλά δεν με εντυπωσίασε ούτε η συγγνώμη που ζήτησε ο κ. Γεωργιάδης από τον κ. Καρανίκα για τη νομιμοποίηση φαρμακευτικών προϊόντων από κάνναβη, ούτε η παραδοχή του ότι η ΝΔ έκανε λάθος το 2018.

Απεναντίας, με εντυπωσίασε αυτό που είπε: «Το 2018 δεν ήμασταν ώριμοι να αναγνωρίσουμε τις μεγάλες προοπτικές που έδινε η φαρμακευτική κάνναβη στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Με εντυπωσίασε, διότι ο υπουργός φαίνεται να ομολογεί ότι δεν διαβάζουν απολύτως τίποτε από όσα γράφονται έξω από τη μικρή μας χώρα. Και εν πάση περιπτώσει, κύριε υπουργέ, αν δεν ξέρουμε, γκουγκλάρουμε. 

• • •

   

ΛΙΝΤΣΑΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΕΣ

Αργά χθες την Τετάρτη, ένας όχλος ακροδεξιών Ισραηλινών τράβηξαν έναν οδηγό, που πίστευαν ότι είναι Άραβας (και πιθανόν μάλιστα δεν είναι), έξω από το αυτοκίνητό του, τον ξυλοκόπησαν και τον άφησαν αναίσθητο και αιμόφυρτο στον δρόμο. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με καθυστέρηση, τα τραύματά του είναι πολλά, αλλά η κατάστασή του παραμένει σταθερή.  

Στις ταραχές είναι έντονη η συμμετοχή των ακροδεξιών Ισραηλινών, οι οποίοι κέρδισαν έδρες στη Βουλή στις πρόσφατες εκλογές. Πολλοί σημαίνοντες Ισραηλινοί καταδίκασαν απερίφραστα τη βαρβαρότητά τους.

Όσο για εμάς που βρισκόμαστε μακριά, μια σύντομη πρόταση του Κας Μούντε μπορεί να αποτελέσει καλή αφετηρία, αν θέλουμε να αξιολογήσουμε τα γεγονότα: «Αν είστε αντισημίτης, δεν είστε αντιρατσιστής. Αν είστε ισλαμοφοβικός, δεν είστε αντιρατσιστής».

• • •

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΡΟΜΠΟΤ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

noise book
Daniel Kahneman, Olivier Sibony, Cass R. Sunstein, «Noise: A Flaw in Human Judgment», Little, Brown Spark, May 2021.

Μια καλή είδηση για όσους ενδιαφέρονται για το έργο του Ντάνιελ Κάνεμαν. Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του (με συν-συγγραφείς τους Olivier Sibony και Cass R. Sunstein) «Noise: A Flaw in Human Judgment, για το οποίο είχα γράψει δυο λόγια πριν από μήνες. 

Αντιγράφω μια περικοπή από την ομιλία του Κάνεμαν στο πανεπιστήμιο του Τορόντο σχετικά με τα οικονομικά της Τεχνητής Νοημοσύνης, που περιέχει μια νύξη και για τον «θόρυβο» (Alliance for Decision Education, 10 Μαΐου 2021). 

«Σε τι θα διέφερε ένα ρομπότ από τους ανθρώπους; Προτείνω τρεις κύριες διαφορές. Μία είναι προφανής: Το ρομπότ θα είναι πολύ καλύτερο στους στατιστικούς συλλογισμούς και λιγότερο ερωτευμένο με ιστορίες και αφηγήσεις από τους ανθρώπους. Η άλλη είναι ότι το ρομπότ θα έχει πολύ υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη. Και η τρίτη ότι το ρομπότ θα είναι σοφότερο. Σοφία είναι η ευρύτητα. Σοφία είναι να μην έχεις στενή άποψη· αυτή είναι η ουσία της σοφίας. Είναι το ευρύ πλαίσιο, και ένα ρομπότ θα προικίζεται με ευρύ πλαίσιο. Και πράγματι δεν βλέπω γιατί, όταν θα έχει μάθει αρκετά, δεν θα είναι σοφότερο από εμάς αφού δεν έχουμε ευρύ πλαίσιο. Είμαστε στενοί στοχαστές, είμαστε θορυβώδεις στοχαστές. Είναι πολύ εύκολο να βελτιωθεί σε σχέση με εμάς, και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούμε να κάνουμε, τα οποία οι υπολογιστές πιθανόν δεν θα προγραμματίζονταν να κάνουν».

• • •

ΨYXHΣ ΙΑΤΡΕΙΟΝ 

Σύμφωνα με τον Διόδωρο Σικελιώτη, μια από τις βιβλιοθήκες που είδε στην Αίγυπτο έφερε πάνω από την είσοδό της την επιγραφή «Ψυχής Ιατρείον» (Αλμπέρτο Μανγκέλ).

Ψυχής Ιατρείον, επίσης, η κρατική Βιβλιοθήκη Beyazıt, που κατασκευάστηκε σε κτήριο του 16ου αιώνα, εγκαινιάστηκε στις 24 Ιουνίου 1884 από τον Σουλτάνο Αμπντουλχαμίντ Β΄. Είναι η παλιότερη δημόσια βιβλιοθήκη της Τουρκίας και μια από τις πλέον εξέχουσες βιβλιοθήκες της Κωνσταντινούπολης. 

Βιβλιοθήκη Beyazıt Facebook Twitter
Η κρατική Βιβλιοθήκη Beyazıt εγκαινιάστηκε στις 24 Ιουνίου 1884 από τον Σουλτάνο Αμπντουλχαμίντ Β΄.

Το 2015 ανακαινίστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Tabanlioglu Architects, ανακαίνιση που εγκωμιάστηκε εντός και εκτός Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκαν ερείπια μιας βυζαντικής βασιλικής, τα οποία καλύφθηκαν με γυάλινο δάπεδο που επιτρέπει σε επισκέπτες να τα βλέπουν εκ των άνω. 

Η βιβλιοθήκη περιέχει 1,2 εκατομμύρια βιβλία, ανάμεσά τους πολύ σπάνια, και μεγάλη συλλογή εφημερίδων και περιοδικών, βρίσκεται δε σε εξέλιξη η ψηφιοποίησή της. 

Πριν από την πανδημία, λειτουργούσε 24 ώρες την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα (αν αυτό λέει κάτι σε εμάς...).  

Πηγή: Daily Sabah, FloorNature

Βιβλιοθήκη Beyazıt Facebook Twitter
Η Βιβλιοθήκη Beyazıt ανακαινίστηκε το 2015 από το αρχιτεκτονικό γραφείο Tabanlioglu Architects.

• • •

ΩΡΑΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Όσοι θυμούνται από το σχολείο λίγα από αριθμητική πρόοδο θα το εξηγήσουν εύκολα. Οι άλλοι, απολαύστε το.

1 = 1²

1 + 3 = 2² 

1 + 3 + 5 = 3²

1 + 3 + 5 + 7 = 4²

1 + 3 + 5 + 7 + 9 = 5²

1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 = 6²

1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 +13 = 7²

κ.ο.κ.

math
Το σχήμα δείχνει το άθροισμα περιττών αριθμών ως το τετράγωνο του αριθμού τους.


 

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ