Η τύχη δεν είναι στρατηγική

bee farm Facebook Twitter
Καταχωρημένο ως μνημείο εθνικής κληρονομιάς, το παλαιότερο συλλογικό μελισσοκομείο του κόσμου στο μικρό μαροκινό χωριό Ινζερκί του Μαρόκου βίωσε πρόσφατα μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση των αποικιών του, ως αποτέλεσμα της χειρότερης ξηρασίας που γνώρισε η χώρα τα τελευταία 40 χρόνια.
0

Η ΤΥΧΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
«Σήμερα, η ανθρωπότητα απέχει μόνο μια παρεξήγηση, έναν λάθος υπολογισμό από τον πυρηνικό αφανισμό», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στη 10η διάσκεψη αναθεώρησης της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, της διεθνούς συνθήκης που τέθηκε σε ισχύ το 1970 για την αποτροπή της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

Επικαλούμενος τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία και τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο και στη Μέση Ανατολή, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι φοβάται ότι οι κρίσεις «με πυρηνικές προεκτάσεις» θα μπορούσαν να κλιμακωθούν.

«Ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί μέχρι στιγμής. Αλλά η τύχη δεν είναι στρατηγική. Ούτε αποτελεί ασπίδα προστασίας από τις γεωπολιτικές εντάσεις που εξελίσσονται σε πυρηνικές συγκρούσεις», πρόσθεσε, καλώντας τα έθνη να «βάλουν την ανθρωπότητα σε μια νέα πορεία προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».

Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη Ρωσία και την Κίνα να συμμετάσχουν σε συνομιλίες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί «ταχέως» μια νέα συνθήκη για τον περιορισμό των διηπειρωτικών πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η οποία λήγει το 2026.

Το κάλεσμα του Αμερικανού προέδρου είναι διπλά σημαντικό. Πρώτον, αποτελεί όντως στρατηγική κίνηση και δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους· και, δεύτερον, αποδεικνύει ότι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και οι συνομιλίες, ακόμη και σε αυτή την περίοδο των εντάσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αποτελούν μονόδρομο για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Πηγή: Le Monde, The Guardian

• • •

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΪΝΤΕΝ 
Αναμφισβήτητα, ο εντοπισμός και η εξόντωση του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, και κυρίως το ότι δεν υπήρξαν άλλα θύματα, αποτελεί σημαντικό επιχειρησιακό επίτευγμα της CIA. Επιβεβαιώνει, επίσης, τη σταθερά της αμερικανικής πολιτικής που επανέλαβε ο Μπάιντεν: «Όσο καιρό κι αν χρειαστεί, όπου κι αν κρύβεσαι, αν αποτελείς απειλή για τον λαό μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σε βρουν και θα σε εξουδετερώσουν».

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθούν τα ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν, τα οποία βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, διότι περιορίζονται οι κακές εντυπώσεις που προκάλεσε η άρον-άρον φυγή από το Αφγανιστάν και η εύκολη κατάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Εύλογα περιμένει κανείς ότι θα υπάρξει κάτι παρόμοιο με το σλόγκαν που ακούστηκε στην επανεκλογή του Τζο Μπάιντεν: «Η General Motors είναι ζωντανή και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι νεκρός».

Ωστόσο, το γεγονός ότι το Αφγανιστάν παρέχει καταφύγιο στην Αλ Κάιντα, παρά τις επανειλημμένες αντίθετες δηλώσεις των Ταλιμπάν, ασφαλώς επίσης ρίχνει μια σκιά στην επιτυχία αυτή.

Πηγή: Politico, Le Monde

Τζο Μπάιντεν Facebook Twitter
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνει τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, στην Καμπούλ, την 1η Αυγούστου 2022.

• • •

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 99,11% ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Οι τιμές καταναλωτή στην πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας, Κωνσταντινούπολη, αυξήθηκαν κατά 99,11% σε ετήσια βάση και κατά 4,09% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης (İTO).

Διευρύνεται συνεχώς η διαφορά μεταξύ των επίσημων ποσοστών πληθωρισμού της Κωνσταντινούπολης και της Τουρκίας, η οποία για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, ήταν αντιστοίχως 9,9, 13,8 και 15,6 μονάδες.

Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK) αναμένεται να ανακοινώσει αύριο 3 Αυγούστου το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού του Ιουλίου, ο οποίος εκτιμάται ότι θα πλησιάζει το 81%.

Η εκτίναξη των τιμών καταναλωτή έχει πλήξει σκληρά τον πληθυσμό των 84 εκατ. κατοίκων της Τουρκίας, καθώς οι τιμές των τροφίμων σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το TÜİK. Λίγες ελπίδες υπάρχουν για βελτίωση στο εγγύς μέλλον, λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας και των τροφίμων και την έντονα υποτιμημένη λίρα, η οποία έχει χάσει το 44% της αξίας της το 2021 και περίπου 24% φέτος.

Πηγή: Business Turkey, Turkish Minute

Πληθωρισμός 99,11% στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter
Ο πληθωρισμός στην Κωνσταντινούπολη έφθασε στο 99,11% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τη διαφορά με τον εθνικό πληθωρισμό. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

• • •

ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΕΣΤΑΤΟΣ
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε χθες με τουίτ του ότι θα υπάρξει προτομή τού Χο Τσι Μινχ στην Έδεσσα. 

Είναι γνωστό ότι ο θρυλικός ηγέτης του Βιετνάμ ήρθε στην Ελλάδα το 1917 μαζί με τα σώματα των Ινδοκινέζων (Αναμίτες), και υπηρέτησε στις τάξεις του γαλλικού στρατού. Λιγότερο ίσως γνωστό είναι το συχνό πέρασμά του από τη Σιάτιστα.

Ο Γενικός Αρχίατρος του Υγειονομικού του Γαλλικού Στρατού είχε την έδρα του στη Βέροια. Όποτε τον έφερνε ό δρόμος, έκανε μια στάση στη Σιάτιστα να επισκεφθεί τον φίλο του γιατρό, Μηνά Θεοδώρου, ο οποίος είχε σπουδάσει στη Γαλλία και γνώριζε τη γαλλική γλώσσα. Μαζί του είχε πάντα τον ιπποκόμο του, Χο Τσι Μινχ. 

Ο Μηνάς Θεοδώρου (1880-1940) που διετέλεσε δήμαρχος υπήρξε σημαντική προσωπικότητα της περιοχής. Λέγεται ότι στη μάχη με τους Τούρκους το 1912 έτρεχε ανάμεσα στις σφαίρες να σώσει τραυματίες.

Ο Χο Τσι Μινχ ήταν έξυπνος και ευγενικός. Ο αρχίατρος είχε εκμυστηρευτεί στον Θεοδώρου τον θαυμασμό του, για τον ιπποκόμο του: «Ο ιπποκόμος μου είναι τόσο έξυπνος που αποκλείεται να τον αφήσω να πάει πίσω στο Βιετνάμ, χωρίς να του δώσω υποτροφία». Πράγματι, μετά τον πόλεμο ο Χο Τσι Μινχ πήρε υποτροφία για την Σορβόννη και σπούδασε Νομικά. 

Ο αρχίατρος εκτιμούσε τη φιλοξενία του Θεοδώρου, και λάτρευε το ηλιαστό κρασί, το οποίο θεωρούσε πολύ ανώτερο από το φημισμένο ναπολιτάνικο κρασί «Lacryma Christi». Η μητέρα του Θεοδώρου που πρόσφερε πάντα και ένα ποτήρι κρασί στον Χο Τσι Μιν, ο οποίος την ευχαριστούσε θερμά, έλεγε πως δεν είχε γνωρίσει ευγενέστερο άνθρωπο. 

Δεν ξέρω αν αληθεύει το περιστατικό, αλλά ούτως ή άλλως είναι πολύ ωραίο για να το παραβλέψω. Μετά την κατάληψη της Σαϊγκόν, ο Χο Τσι Μιν κάλεσε για να ενημερώσει τους δημοσιογράφους. Όταν έμαθε ότι υπήρχαν και Έλληνες δημοσιογράφοι τους ρώτησε: «Ρε τι κάνει ο μπάρμπα Μήτσιους από τη Βέροια;».

[Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από ανάρτηση και συνομιλίες με τον πρώην φοιτητή και νυν φίλο μου, Λάζαρο Κώτσικα].

Ινδοκινέζοι Αμανίτες στη Θεσσαλονίκη το 1917. Facebook Twitter
Ινδοκινέζοι Αμανίτες στη Θεσσαλονίκη το 1917.

• • •

Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΙ
«Ο Δίας διέταξε κάποτε τον Προμηθέα να δείξει στην ανθρωπότητα τους δύο δρόμους: τον δρόμο της ελευθερίας και τον δρόμο της δουλείας. 

Ο Προμηθέας έκανε τον δρόμο της ελευθερίας δύσβατο στην αρχή, αδιάβατο και απόκρημνο, χωρίς νερό πουθενά για να πιει κανείς, γεμάτο πανταχόθεν αγκάθια και κινδύνους. Τελικά, όμως, γινόταν μια ομαλή πεδιάδα, στρωμένη με μονοπάτια και γεμάτη με άλση από οπωροφόρα δέντρα και υδάτινους δρόμους. Έτσι, η οδυνηρή εμπειρία κατέληγε σε ανάπαυση για όσους ανέπνεαν τον αέρα της ελευθερίας. 

Ο δρόμος της δουλείας, ωστόσο, ξεκινούσε στην αρχή σαν μια ομαλή πεδιάδα, γεμάτη λουλούδια, ευχάριστη στην όψη και αρκετά πολυτελής, αλλά στο τέλος γινόταν απροσπέλαστος, απότομος και ανυπέρβλητος από όλες τις πλευρές».

Πηγή: «Aesop's Fables», A new translation by Laura Gibbs, Oxford University Press, Oxford, 2002.

• • •

Ο ΚΑΦΚΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΠΙ
«2 Αυγούστου 1914: Η Γερμανία κήρυξε πόλεμο στη Ρωσία. Πήγα για κολύμπι το απόγευμα».
— Από το ημερολόγιο του Φραντς Κάφκα

Στα τέσσερα επόμενα χρόνια υπήρξαν 18.000.000 νεκροί.

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ