ΕΝΑΣ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ ΣΤΗ Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

Στην προσεχή σύνοδο των G7 αναμένεται να ασκηθεί μεγάλη πίεση από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ζητάει να ξανασυζητηθούν το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας και άλλα θέματα. Ο Εμ. Μακρόν δήλωσε ότι «δεν είναι σοβαρό να θέλουν να υπάρξει μια ακόμη ματιά τον Ιούλιο σε κάτι που οριστικοποιήθηκε τον Δεκέμβριο μετά από πολυετείς συζητήσεις και εργασία».

 

Τα πράγματα περιπλέκονται, επίσης, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στη Βόρεια Ιρλανδία από τον ακραίο Πολ Γκίβαν, του υπερσυντηρητικού κόμματος, Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), που τάσσεται υπέρ της διατήρησης της επαρχίας υπό το βρετανικό στέμμα.

 

Οπαδός της σκληρής γραμμής, ο 39χρονος Γκίβαν είναι τυπικός προτεστάντης φονταμενταλιστής. Δεν πιστεύει στη θεωρία της εξέλιξης, και το 2015 υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει «ρήτρα συνείδησης για να τεθεί τέλος στις διακρίσεις των πιστών», η οποία είχε ερμηνευτεί ως τρόπος που θα επέτρεπε τις διακρίσεις εις βάρος των ομοφυλοφίλων. 

 

Παρά ταύτα, οι Ευρωπαίοι μπορούν να θεωρούν δεδομένη την υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι το Brexit δεν μπορεί να υποσκάψει τη συμφωνία της Good Friday.

 

Πηγή: Le Monde, The Guardian

 

• • •

 

ΕΝΑΣ ΓΙΟΓΚΙ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ

Η Ινδία ανακοίνωσε χθες 6.100 θανάτους από τον κορωνοϊό — τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό θανάτων από κάθε άλλη χώρα από την έναρξη της πανδημίας. Ο αριθμός αυτός προέκυψε διότι ένα κρατίδιο ανάφερε προηγούμενους θανάτους που δεν είχαν προσμετρηθεί, ενισχύοντας τους ισχυρισμούς ότι η Ινδία δεν μετρούσε επακριβώς κρούσματα και θανάτους.

 

Ενδεικτική της χαοτικής κατάστασης είναι η διαδήλωση χιλιάδων Ινδών γιατρών στις αρχές Ιουνίου εναντίον του γκουρού της γιόγκα, Baba Ramdev, ζητώντας τη σύλληψή του. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του στις οποίες κατηγορούσε τις φαρμακοβιομηχανίες για «ανόητη και αποτυχημένη επιστήμη» και ότι «εκατοντάδες χιλιάδες πέθαναν εξαιτίας της αλλοπαθητικής (συμβατικής) ιατρικής». 

 

Μετά τις αντιδράσεις τα «μάζεψε», αλλά προκάλεσε νέα κατακραυγή, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστεί, διότι προστατεύεται από τη γιόγκα και την παραδοσιακή ιατρική Ayurveda.

 

Δημιουργός μιας τεράστιας αυτοκρατορίας εναλλακτικής ιατρικής, ο γιόγκι Ramdev προώθησε με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μόντι το φυτικό παρασκεύασμα Coronil ως φάρμακο για τον κορωνοϊό.

 

Χθες τα «ξαναμάζεψε» μετά την ανακοίνωση του Νεπάλ, και προηγουμένως του Μπουτάν, ότι απαγορεύουν τη διανομή του Coronil.

 

Ο δικός μας Καματερός μοιάζει υπερβολικά ασήμαντος μπροστά του. Ιδιοκτήτης τηλεοπτικού καναλιού, με εκατομμύρια ακόλουθους στα κοινωνικά μέσα, ο Ramdev είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Patanjali, που ισχυρίζεται ότι έχει φάρμακα για τον καρκίνο, ο ίδιος δε έχει δηλώσει ότι μπορεί να θεραπεύσει την ομοφυλοφιλία και το AIDS. Μπορεί μεν να είναι σκιτζής στα ιατρικά, αλλά επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι. Άλλωστε, αυτό είναι το μόνο που τον ενδιαφέρει.

 

Πηγή: The Times of India, Asian News International

 

Baba Ramdev
O γκουρού της γιόγκα, Baba Ramdev, που ισχυρίζεται ότι η γιόγκα τον προστατεύει από τον κορωνοϊό.

 

• • •

 

ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΔΡΙΣΜΟΥ

Από τις 7 έως 9 Ιουνίου διεξήχθησαν οι εισαγωγικές εξετάσεις στα κινεζικά πανεπιστήμια. Όπως κάθε χρόνο, αναμένεται ότι τα κορίτσια θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τα αγόρια. Και όπως κάθε χρόνο εδώ και μια πενταετία, θα αναθερμανθούν οι συζητήσεις για τη «Nanhai weiji», την «κρίση των αγοριών».

 

Μια μικρή μειοψηφία μεν ακαδημαϊκών, βουλευτών και άλλων δημοσιολογούντων, αλλά με πρόσβαση στα ΜΜΕ και στην εξουσία, επαναλαμβάνουν μονότονα το σλόγκαν «σώστε τα αγόρια», προωθώντας την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να αναδείξουν τον ανδρισμό τους και να αντιμετωπιστεί η «κρίση του ανδρισμού».

 

Φαίνεται πως εισακούστηκαν, και αρκετά σχολεία για αγόρια (ακριβέστερα «κλαμπ αγοριών») δημιουργήθηκαν σε διάφορες περιοχές, στα οποία γονείς αφήνουν τα αγόρια τους το Σαββατοκύριακο να εξασκηθούν σε πολεμικές τέχνες, στο σούμο, στο ράγκμπι, και να μάθουν να είναι «θαρραλέα», «δυνατά», «περήφανα για την πατρίδα».

 

Όλα αυτά αναδίνουν μπόλικη αντιδραστικότητα, που αντιμάχεται την ισότητα των δύο φύλων. Συγχρόνως επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι ο καπιταλισμός μπορεί να εμπορευματοποιήσει τα πάντα ή, σε απλά ελληνικά, ότι καπάτσοι μπορούν να βγάλουν λεφτά από τα πιο απίθανα πράγματα. Αρκεί να υπάρχει η σχετική ζήτηση, έστω και τεχνητή. 

 

Πηγή: RFI, The New Lens  

 

chinese boys
Σχολεία για αγόρια λειτουργούν στη Κίνα για να αναδείξουν τον ανδρισμό τους.

 

• • •

 

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Υπάρχουν 52! = 1×2×3×4×...×51×52 (52 παραγοντικό) τρόποι να ανακατώσουμε μια τράπουλα 52 φύλλων. Πόσο μεγάλος είναι αυτός ο αριθμός;

 

Με το Excel υπολογίζουμε ότι το 52! ισούται περίπου με 8 × 10⁶⁷. 

 

Οι φυσικοί μάς λένε ότι από το Big Bang μέχρι σήμερα πέρασαν κάπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, άρα 4,35 × 10¹⁷ δευτερόλεπτα.

 

Αν κάποιος δαίμονας έκανε 100.000 δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων ανακατώματα κάθε δευτερόλεπτο ξεκινώντας από το Big Bang, μετά βίας θα είχε κάνει μέχρι σήμερα το 0,00000000000000000000000005% όλων των δυνατών τρόπων ανακατώματος. 

 

• • •

 

ΜΑΚΡΟΝΗΔΕΣ

Στις 11 Ιουνίου 1901, δόθηκε στις ΗΠΑ η υπ’ αριθμόν 676.332 ευρεσιτεχνία στον Γουλιέλμο Μαρκόνι για την ασύρματη τηλεγραφία.

 

Είχε προηγηθεί η διάσημη αγγλική ευρεσιτεχνία 7.777 του 1900 στον ίδιο.

 

Σύντομα θα γεννηθεί ένα νέο επάγγελμα, οι μακρόνηδες, με πιο διάσημο ανάμεσά τους τον Νίκο Καββαδία.

 

marconi telegraph
Η υπ’ αριθμόν 676.332 ευρεσιτεχνία στον Γουλιέλμο Μαρκόνι για την ασύρματη τηλεγραφία.

 

• • •

 

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

arnolfini
Γιαν βαν Άικ, «Ο Γάμος των Αρνολφίνι» («Το Πορτρέτο των Αρνολφίνι»), 1434, Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.