ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙ-ΛΟΑΤΚΙ+ ΝΟΜΟ

Μετά από εισήγηση της Βελγίδας υπουργού Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργού, Σοφί Βιλμές, 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν χθες κοινή δήλωση, με την οποία καταδικάζουν τον πρόσφατο νόμο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. 

 

«Ο νέος ουγγρικός νόμος υπονομεύει τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης που υποστηρίζουμε. Το Βέλγιο αμέσως πήρε την πρωτοβουλία να αναδείξει το ζήτημα στο σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, μαζί με τους συναδέλφους μας από τη Μπενελούξ — παραδοσιακούς υπερασπιστές των ΛΟΑΤΚΙ+», δήλωσε η Βιλμές.

 

«Μια ένωση αξιών δεν είναι μενού αλά καρτ. Έχουμε συλλογική ευθύνη να προστατεύουμε τα διακαιώματα όλων των πολιτών της ΕΕ, και συνεπώς έχουμε καθήκον να κάνουμε να ακουστεί η φωνή μας και να αντιδρούμε όταν αυτά τα δικαιώματα και οι αξίες μας υπονομεύονται», πρόσθεσε η Βιλμές.

 

Τα 13 κράτη-μέλη της ΕΕ που υπογράφουν τη δήλωση είναι τα εξής: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία και Φινλανδία.

 

Τα υπογράφοντα κράτη-μέλη διαπιστώνουν ότι οι τροπολογίες παρουσιάζουν «σκανδαλώδη μορφή διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού», και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, «να χρησιμοποιήσει όσα εργαλεία διαθέτει», συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς νόμους.

 

Πηγή: The Brussels Times, Politico

 

Update: Η Ιταλία προστέθηκε στη λίστα των χωρών που υπέγραψαν τη δήλωση, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενώ σήμερα υπογράφει και η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

 

lgbt hungary
13 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδικάζουν τον πρόσφατο νόμο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

 

• • •

 

ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Ο 60χρονος υπερσυντηρητικός, Εμπραχίμ Ραϊσί, κέρδισε στις προεδρικές εκλογές του Ιράν με περίπου 62% των ψήφων.

 

Το αποτέλεσμα δεν προκάλεσε την παραμικρή έκπληξη, δεδομένου ότι προβλήθηκε ως θρησκευτικό και εθνικό καθήκον από τον ανώτερο θρησκευτικό ηγέτη και υποστηρικτή του Ραϊσί, Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί.

 

Ο Ραϊσί, που υπηρέτησε στο μεγαλύτερο μέρος της θητείας του ως εισαγγελέας, κατηγορείται για τις μαζικές δολοφονίες του 1988. Γνωστός ως «ο δικαστής της κρεμάλας», συμμετείχε στη λεγόμενη «Επιτροπή του Θανάτου», που δολοφόνησε χιλιάδες φυλακισμένους διαφωνούντες με συνοπτικές διαδικασίες (σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις 5.000 άτομα). Οι ΗΠΑ τού επέβαλαν επίσης κυρώσεις, διότι μετά τις εκλογές του 2009 συμμετείχε στην «ωμή καταστολή των διαδηλώσεων» του λεγόμενου Πράσινου Κινήματος.

 

Ο δικηγόρος και ακτιβιστής, Σαντί Σαντρ, δήλωσε ότι ο Ραϊσί «θα έπρεπε να είναι στη φυλακή» και όχι πρόεδρος, και τα ίδια επανέλαβε η εκλεγμένη πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν, Maryam Rajavi.

 

Παντρεμένος με την καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Σαχίντ- Μπεχεχντί της Τεχεράνης, Τζαμιλέχ Αλαμολχοντά, ο Ραϊσί υποστηρίζεται από τον πεθερό του Αχμάντ Αλαμολχοντά, Μεγάλου Ιμάμη στην ιερή πόλη Μαχσάντ και συμπατριώτη του Χαμεϊνί.

 

Σύμφωνα με την ερευνήτρια στο London School of Economics, Massoumeh Torfeh, με την εκλογή του Ραϊσί στην προεδρία οι σκληροπυρηνικοί ελέγχουν πλήρως όλα τα κέντρα εξουσίας. Απεναντίας, η εκλογική τακτική των μεταρρυθμιστών ήταν απερίγραπτη, με αποτέλεσμα η εκλογική τους βάση να μειωθεί κατά 7% από το 2017, ενώ των συντηρητικών να αυξηθεί κατά 4%. 

 

Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει σκλήρυνση της πολιτικής του Ιράν. Από την άλλη, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί έχουν οξύνει την οικονομική κατάσταση της χώρας. Είναι νωρίς για εκτιμήσεις, και παρά τη δήλωση του Ραϊσί, στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την εκλογή του, πως δεν έχει καμία πρόθεση να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δεν αποκλείεται μεγαλύτερη ευελιξία από την πλευρά του Ιράν.

 

Πηγή: TRTWORLD, AP

 

iran
Μια σπάνια φωτογραφία του νέου προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, με τον δολοφονημένο από αμερικανικό δρόνο, Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Quds της ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς.

 

• • •

 

ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΜΑΤΙΖΟΥΝ

Με τα πορτοκαλί μαλλιά της — χρώμα που διάλεξε η σύντροφός της — να κυματίζουν καθώς επιταχύνει, η ύψους μόλις 1,55 μέτρα, 21χρονη Sha’Carri Richardson, θριάμβευσε με 10,86 δευτερόλεπτα στα προκριματικά των 100 μέτρων για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Το ατομικό της ρεκόρ 10,72 που πέτυχε στις 10 Απριλίου, είναι η ταχύτερη αναγνωρισμένη επίδοση στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία.

 

Μετά τη νίκη της, ανακοίνωσε ότι την προηγούμενη βδομάδα είχε χάσει τη μητέρα της.  

 

Η Richardson δείχνει ικανή να σπάσει το ρεκόρ που κατέχει, με 10,49 δευτερόλεπτα από το 1988, το ίνδαλμά της, η μακαρίτισσα «Φλο Τζο» (Φλόρενς Τζόινερ), από την οποία αντέγραψε τα υπερβολικά μακριά νύχια της.

 

 

• • •

 

Ο ΠΡΟΥΣΤ ΨΑΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ

Στον Αντριέν Προυστ

Λεωφόρος Μαλσέρμπ 9

[Σεπτέμβριος 1893]

 

Αγαπημένε μου μπαμπά

 

proust letters
Proust Correspondance: Choix de lettres et présentation par Jerome Picon, GF Flammarion, 2007.

Πάντοτε ήλπιζα ότι τελικά θα συνέχιζα τις φιλολογικές και φιλοσοφικές σπουδές για τις οποίες πιστεύω ότι κάνω. Αλλά επειδή βλέπω ότι κάθε χρονιά δεν παύει να μου φέρνει έναν ολένα πιο πρακτικό κλάδο, προτιμώ να διαλέξω μια από τις πρακτικές καριέρες που μου προσφέρεις. Θα προετοιμαστώ σοβαρά, σύμφωνα με την εκλογή σου, για τις εξετάσεις των Διεθνών Σχέσεων ή για εκείνες της Εκόλ των Σαρτ.

 

– Όσο για τις σπουδές του δικηγόρου θα προτιμούσα χίλιες φορές να πάω σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος. Άλλωστε, να είσαι βέβαιος ότι δεν θα έμενα εκεί ούτε τρεις μέρες! –. Δεν είναι ότι δεν πιστεύω πάντοτε ότι οτιδήποτε πράγμα που θα έκανα εκτός από τη φιλολογία και τη φιλοσοφία, είναι για μένα χαμένος χρόνος. Ανάμεσα, όμως, σε πολλά κακά υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα. Δεν σκέφτηκα ποτέ κάτι πιο απεχθές, στις πιο απελπισμένες μέρες μου, από τις σπουδές δικηγόρου. Οι πρεσβείες, επιτρέποντάς με να τις αποφύγω, θα μου έμοιαζαν όχι η κλίση μου, αλλά ένα γιατρικό.

 

Ελπίζω ότι θα δεις εδώ τον κ. Roux και τον κ. Fitch. Στον κ. Fitch υπάρχει νομίζω Delpit. Σου θυμίζω (φόβος ξαφνικής αμνησίας) ότι είναι ο αδελφός της κυρίας Guyon.

 

Είμαι πολύ ευχαριστημένος που ξαναβρέθηκα στο σπίτι που η ευχαρίστησή του με παρηγορεί για τη Νορμανδία και το να μη βλέπω πια (όπως λέει ο Μπωντλαίρ σε έναν στίχο που θα εγκρίνεις ελπίζω όλη τη δύναμή του)

 

... τον ήλιο ακτινοβολώντας στη θάλασσα.

 

Σε φιλώ χίλιες φορές με όλη μου την καρδιά.

Ο γιός σου

Μαρσέλ

 

• • •

 

ΜΠΙΛΙ ΓΟΥΑΪΛΝΤΕΡ

«Εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Τα λάθη σου θα είναι δικά σου, και όχι κάποιου άλλου».

 

Δύσκολο να φανταστεί κανείς την ιστορία τού κινηματογράφου δίχως τον Μπίλι Γουάιλντερ (22 Ιουνίου 1906 - 27 Μαρτίου 2002). 

 

letter wilder
Επιστολή του Άλφρεντ Χίτσκοκ στον Μπίλι Γουάιλντερ, αφού είδε την ταινία «Η Γκαρσονιέρα» (The Apartment, 1960).