ΑΠΕΙΛΩ, ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ

Ουδέποτε κατάλαβα την απειλή για απεργία των λειτουργών της δημόσιας εκπαίδευσης σε ημέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων, την οποία «μαζεύουν» μερικές μέρες μετά.

 

Είναι εξόφθαλμα εξοργιστική για τους υποψήφιους και τις οικογένειές του, δείχνει έκδηλη περιφρόνηση για την αγωνία τους, και ουδείς από την κοινωνία την εγκρίνει.

 

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ για αυτή την φοβερή ιδέα των συνδικαλιστικών είναι το «απειλώ με απεργία, άρα υπάρχω», ό,τι πρέπει δηλαδή για να κάνουν ένα ακόμη βήμα προς την απόλυτη αναξιοπιστία.

 

• • •

 

ΜΕΡΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

«Αυτή την ντροπιαστική μέρα, η θέση της αντιπολίτευσης δεν είναι στο κοινοβούλιο αλλά στους δρόμους», έγραψε στο Facebook ο δήμαρχος της Βουδαπέστης, Karacsony.

 

Την περασμένη Τρίτη, βουλευτές στην Ουγγαρία ψήφισαν νόμο ο οποίος απαγορεύει να κοινοποιείται στους ανήλικους οποιοδήποτε περιεχόμενο περιγράφει ομοφυλόφιλους ή διεμφυλικούς.

 

Η πρόταση νόμου της κυβέρνησης του Όρμπαν ψηφίστηκε με 157-1 ψήφους. Υπέρ ψήφισαν το κόμμα του Όρμπαν, Φίντεζ, και το ακροδεξιό κόμμα Jobbik, και κατά ένας ανεξάρτητος βουλευτής. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν την ψηφοφορία.

 

Ομάδες ανθρώπινων δικαιωμάτων κατήγγειλαν το μέτρο, λέγοντας ότι πρόκειται για εργαλείο στιγματισμού του πολιτών εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους. 

 

Όπως και άλλοι αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταδίκασε απερίφραστα τον νέο νόμο, λέγοντας ότι «η Ευρώπη αγκαλιάζει τη διαφορά, δεν την κρύβει από τα παιδιά μας».

 

Πηγή: npr

 

hungary lgbt
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο ουγγρικό κοινοβούλιο, την Τρίτη 14 Ιουνίου 2021 που ψηφίστηκε ο νέος νόμος.

 

• • •


 

ΠΙΝΕΤΕ ΚΑΦΕ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΖΩΪΑ

Πριν από ένα δίμηνο, είχα γράψει για μια μελέτη Ισπανών ερευνητών, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, που υποστηρίζει ότι μέχρι 6 φλυτζάνια καφές ημερησίως έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία μειώνοντας τη θνησιμότητα από κάθε αιτία.

 

Άρθρο στους New York Times, στις 14 Ιουνίου 2021, αναφέρει επίσης μελέτες που διαβεβαιώνουν ότι μέχρι 5 φλυτζάνια καφές ημερησίως μειώνουν τον κίνδυνο όλων των ειδών ασθενειών, μεταξύ των οποίων την ασθένεια του Πάρκινσον, καρδιακά νοσήματα, τον διαβήτη τύπου 2, τις πέτρες στη χολή, την κύρωση, τον καρκίνο του ήπατος, το μελάνωμα και τον καρκίνο του προστάτη.

 

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι κατανάλωση 3 με 5 φλυτζανιών καφέ μειώνει κατά 15% τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.

 

Ένα αξιοσημείωτο εύρημα είναι η μείωση κατά 50% των αυτοκτονιών σε άνδρες και γυναίκες, επειδή πιθανόν ο καφές ενεργοποιεί την παραγωγή αντικαταθλιπτικών χημικών στον εγκέφαλο.

 

Το περασμένο καλοκαίρι, μια ερευνητική ομάδα της σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ συμπέρανε ότι, μολονότι δεν μπορεί να συστήσει τον καφέ για την πρόληψη ασθενειών, η ήπια κατανάλωση καφέ «μπορεί να αποτελεί μέρος ενός υγιούς στυλ ζωής».   

 

Πηγή: The New York Times

 

coffee
Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο όλων των ειδών ασθενειών, μεταξύ των οποίων την ασθένεια του Πάρκινσον, καρδιακά νοσήματα, το μελάνωμα, τον καρκίνο του προστάτη, ακόμη και την αυτοκτονία.

 

• • •

 

ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ IBM

Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς την ιστορία του 20ου αιώνα, και ειδικά των υπολογιστών δίχως την ΙΒΜ; Αδύνατον, αν σκεφτεί τις καινοτομίες που εισήγαγε στην αγορά: τη μαλακή δισκέτα, τον σκληρό δίσκο και τη DRAM, τις γλώσσες προγραμματισμού Fortran και SQL, τις σχεσιακές βάσεις δεδομένων, τα ΑΤΜ και τον Universal Product Code (barcode), και τους μεγάλους υπολογιστές System/360.

 

Ηλικίας σήμερα 110 ετών, η ΙΒΜ ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 1911. Ένας ικανός χρηματιστής, ο Charles Flint, οργάνωσε τη συγχώνευση εταιρειών, από  την οποία προέκυψε η Computing-Tabulating-Recording Company ή C-T-R. Το 1924 θα μετονομαστεί σε ΙΒΜ (International Business Machines).

 

Ο διορατικός Flint γρήγορα κατάλαβε ότι στον πυρήνα των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων βρίσκεται η συλλογή, ποσοτικοποίηση και ανάλυση των πληροφοριών, και ότι η νέα εταιρεία χρειαζόταν εμπνευσμένη ηγεσία. 

 

Το 1914 θα προσλάβει Thomas Watson Sr., οποίος θα δομήσει μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα, μετατρέποντας την ΙΒΜ σε «Big Blue». Ο γιός του, Thomas Watson Jr., θα την καθοδηγήσει στην εποχή των υπολογιστών.

 

Το 1911, η C-T-R είχε καθαρό εισόδημα 800.000 δολάρια. Εκατό χρόνια μετά 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Μια μετοχή της το 1915 θα ήταν ίση σήμερα με 11.880.

 

ibm selectric
Η θρυλική γραφομηχανή Selectric της ΙΒΜ με το «μπαλάκι» που έφερε τα τυπογραφικά στοιχεία και ικανότητα διόρθωσης.

 

• • •

 

ΑΝΑΥΔΟΣ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ

Το 1946, μια αντιπροσωπεία του υπουργείου των Αποικιών της Γαλλίας επισκέφθηκε την πόλη Βαλένς.

 

Κατά την υπογραφή του βιβλίου επισκεπτών, ο δήμαρχος στρέφεται σε έναν μαύρο άνδρα και του λέει:

 

– Θέλεις και συ να υπογράψεις;

 

Ο μαύρος άνδρας υπογράφει: 

 

Amadou Lamine-Guèye, Διδάκτωρ Νομικής, Αντιδήμαρχος του Ντακάρ

 

Ο κακομοίρης ρατσιστής δήμαρχος πρέπει να έμεινε σύξυλος. Είχε μπροστά του μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα, τον αρχηγό του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Σενεγάλη και μετέπειτα πρώτο πρόεδρο του ανεξάρτητου εθνικού κοινοβουλίου της χώρας. 

 

Πηγή: Anthologie de la répartie

 

Amadou Lamine-Guèye
Ο Amadou Lamine-Guèye, πρώτος πρόεδρος του ανεξάρτητου εθνικού κοινοβουλίου της Σενεγάλης (1959). Φωτ.: Keystone-France/Gamma-Rapho via Getty Images/Ideal Image