ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

«Αν αυτό το αεροπλάνο απογειωθεί και δεν είσαι μαζί του, θα το μετανιώσεις. Ίσως όχι σήμερα. Ίσως όχι αύριο. Σύντομα, όμως, και για την υπόλοιπη ζωή σου». Όλοι δώσαμε δίκιο στον Χ. Μπόγκαρτ ακούγοντας αυτές τις κουβέντες του προς την Ι. Μπέργκμαν στο ομιχλώδες αεροδρόμιο της Καζαμπλάνκα. Όλοι, εκτός από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Ντάνιελ Γκίλμπερτ.


Μετανιώνουμε περισσότερο όταν οι κακές επιλογές μας είναι ασυνήθεις παρά συμβατικές, όταν ενεργούμε επιπόλαια παρά συνετά, όταν χάνουμε για λίγο παρά για πολύ  — έχει διαπιστωθεί πως οι χάλκινοι ολυμπιονίκες γενικά αισθάνονται πιο χαρούμενοι από τους αργυρούς. Πράγματι, αλλά ο καθηγητής Ψυχολογίας μας λέει ότι αλλού βρίσκεται το σφάλμα μας. 
Έχουμε τάση να υπερεκτιμούμε τη συναισθηματική επίδραση μελλοντικών αρνητικών γεγονότων που ίσως επιφέρουν επαγγελματικές ή ερωτικές αποτυχίες. Παρομοίως, πιστεύουμε πώς διαρκής θα είναι η ικανοποίησή μας από το πανάκριβο στερεοφωνικό συγκρότημα που μόλις αγοράσαμε. Μόνο που αυτές οι προβλέψεις για τα μελλοντικά μας συναισθήματα μπορεί να είναι, και συχνά είναι, εσφαλμένες, επειδή δεν συνειδητοποιούμε πόσο γρήγορα μαθαίνουμε να ζούμε με θετικά ή αρνητικά συμβάντα. Λέμε ότι «αυτή η γυναίκα μόνο τον εαυτό της σκεπτόταν», ή συνειδητοποιούμε, μετά από κάνα δυο βδομάδες, ότι και ο Μάλερ και ο Τσιτσάνης ακούγονται όπως στο παλιό στερεοφωνικό μας.


Εκλογικεύουμε τα συναισθήματά μας για να προσαρμοστούμε σε οδυνηρές προσωπικές κακοτυχίες και, κατά μείζονα λόγο και πολύ πιο εύκολα, σε λιγότερο σοβαρές καταστάσεις. Έτσι, ενώ τώρα οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια (και οι γονείς τους) είναι βέβαιοι ότι το μέλλον τους είναι δύσκολο, αν δεν πιάσουν τη σχολή που θέλουν και ακόμη χειρότερα αν αποτύχουν πλήρως, μετά τα αποτελέσματα θα μονολογούν ότι στις μέρες μας το πτυχίο δεν είναι αυτό που ήταν παλιά, και ότι υπάρχουν πολλές διέξοδοι για όποιον έχει όρεξη για δουλειά. 


Στην καλύτερη κακή ταινία όλων των εποχών, αν η Ίλσα αποφάσιζε να μείνει με τον Ρικ στην Καζαμπλάνκα, ο Ντάνιελ Γκίλμπερτ επιμένει ότι, αν όχι άμεσα, σύντομα, πάντως, και για την υπόλοιπη ζωή της θα αισθανόταν καλά. Όπως και όσοι υποψήφιοι θα «αποτύχουν» στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.


casablanca
«Αν αυτό το αεροπλάνο απογειωθεί και δεν είσαι μαζί του, θα το μετανιώσεις. Ίσως όχι σήμερα. Ίσως όχι αύριο. Σύντομα, όμως, και για την υπόλοιπη ζωή σου» (Μάικλ Κερτίζ, «Καζαμπλάνκα», 1942).

 

• • •

 

ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΤΕΛΟΣ

Κάποια Ιρλανδέζα ρώτησε: «Τι θα κάνουμε τώρα, τώρα που είμαστε ευτυχισμένοι;» (Περιμένοντας τον Γκοντό). 


Μια εύλογη απάντηση θα ήταν: σήμερα πίνετε, χορεύετε, τραγουδάτε. Από αύριο θα δούμε.


Αυτό έκαναν πολλοί Ισραηλινοί μετά την ορκωμοσία του Ναφτάλι Μπένετ ως πρωθυπουργού και την αποχώρηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία ύστερα από 12 χρόνια.

 

 

• • •


ΑΝΕΜΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ;

Απαλλαγή από τον Ντ. Τραμπ το 2020, απαλλαγή από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου το 2021. Τώρα, έρχεται η σειρά του πολωνικού υπερσυντηρητικού, εθνικιστικού Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) το 2022;


Στις τοπικές εκλογές στην πόλη Rzeszów, προπύργιο του PiS, ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, Fijo Konrad, θριάμβευσε με 55,8% έναντι 25,1% της υποψήφιας του PiS.

 

• • •


Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΕΡΙΚΣΕΝ

Ο Κρίστιαν Έρικσεν υπέστη ανακοπή καρδιάς και «είχε φύγει» πριν αναταχθεί γρήγορα στο γήπεδο, αποκάλυψε χθες ο ιατρός της Δανέζικης ομάδας, Morten Boesen.
Ο Έρικσεν υπήρξε πολύ τυχερός. Θα μπορούσε να είχε πάθει την ανακοπή, ενώ ήταν μόνος στο σπίτι του, ενώ οδηγούσε κ.ο.κ. 


Το επεισόδιο συνέβη μέσα στο γήπεδο σε απόσταση λίγων μέτρων από τους γιατρούς και διασώστες τής ομάδας και του γηπέδου. «Ξεκινήσαμε την ανάταξη και την πετύχαμε. Πόσο κοντά ήμασταν στο να τον χάσουμε; Δεν ξέρω, αλλά τον επαναφέραμε με τον απινιδωτή, ταχύτατα», είπε ο Boesen.


Ο Έρικσεν υπήρξε πολύ τυχερός, κι αυτό θα πρέπει να μας διδάξει κάτι για τον ρόλο της τύχης στην προσωπική μας ευημερία.


Ωστόσο, η παρουσία των γιατρών και η επάρκεια του εξοπλισμού τους στο γήπεδο μόνο τυχαία δεν ήταν. Όπως δήλωσε ο αθλητικός καρδιολόγος, καθηγητής Sanjay Sharma, πρόεδρος της ομάδας ειδικών καρδιολόγων της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας «Αυτό που του έσωσε τη ζωή ήταν η κατεπείγουσα και ταχύτατη ιατρική φροντίδα» που δέχτηκε. Κι αυτό, επίσης, κάτι θα πρέπει να μας διδάξει για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα ρίσκα που συνδέονται με τη φθαρτή ύπαρξή μας.


Πηγή: The Guardian


danish football team
Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

 

• • •


ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΑΞΙΑΣ 4.769.000 ΕΥΡΩ

Ένα λευκό και μπλε πιάτο κινεζικής πορσελάνης του 15ου αιώνα έσπασε κάθε ρεκόρ του δανέζικου οίκου δημοπρασιών Bruun Rasmussen. Μετά από μάχη σε δημοπρασία στις αρχές του μήνα, το πιάτο έπιασε περί τα 4.769.000 ευρώ.


Το πιάτο απεικονίζει έναν δράκοντα που φέρει τρεις όνυχες, παραδοσιακό σύμβολο της αξιοπρέπειας, ενώ ο αυτοκρατορικός δράκοντας αναπαριστάνεται πάντα με πέντε όνυχες.


Πηγή: Bbys Magazine


ming dish
Πιάτο του 15ου αιώνα με μοτίβο κινεζικού δράκοντα πουλήθηκε, στις 2 Ιουνίου 2021, σε δημοπρασία του οίκου Bruun Rasmussen 4,7 εκατομμύρια ευρώ. (Φωτό: Bruun Rasmussen)

 

• • •

 

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

 «Η ανεκτικότητα γίνεται έγκλημα όταν εφαρμόζεται στο κακό».

— Τόμας Μαν