Αν έχεις υπογράψει, απολύεσαι

Αν έχεις υπογράψει, απολύεσαι Facebook Twitter
Αυτό είναι το παράθυρο του πολεοδόμου ερευνητή, Lev Shevchenko, στο Κίεβο, το οποίο έφραξε ο ίδιος με βιβλία για να προστατευθεί από τα θραύσματα γυαλιών στον βομβαρδισμό.
0

ΕΝΝΙΑ ΜΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ
Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι οι Ρώσοι τα βρήκαν σκούρα στην Ουκρανία, ότι έχουν βαλτώσει, και ότι κάθε μέρα που περνάει είναι εις βάρος τους. 

Διάφορες ψυχολογικές ερμηνείες κυκλοφορούν, επίσης, για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο περιγράφουν ως ημιπαράφρονα που έχει χάσει εντελώς την αίσθηση της πραγματικότητας.

Οι ευσεβείς πόθοι, που γεννάει η συμπάθεια προς τον αδικημένο και αδύναμο ουκρανικό λαό και ενισχύεται από την αναπόφευκτη προπαγάνδα και τον ψυχολογικό πόλεμο, είναι κακός σύμβουλος για μια ψύχραιμη ανάλυση. 

Η άποψη ότι μια χώρα με πενταπλάσια έκταση και τετραπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με την Ελλάδα μπορεί να καταληφθεί σε λίγες μέρες είναι από εσφαλμένη έως αφελής.

Επιπλέον, πιστεύω ότι ήταν συνειδητή επιλογή των Ρώσων ούτε να προκαλέσουν μεγάλη αιματοχυσία, δική τους και των Ουκρανών, ούτε να ισοπεδώσουν τις πόλεις. Σε αντίθετη περίπτωση, και η διεθνής κατακραυγή θα ήταν τεράστια και τα φέρετρα των Ρώσων θα προκαλούσαν μεγάλες αντιδράσεις στον ρωσικό πληθυσμό. Το αν, βεβαίως, αυτή η τακτική θα συνεχιστεί, μένει να το δούμε τώρα που προχωρούν στην κατάκτηση πόλεων.  

Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους χρειάστηκαν 20 μέρες για να καταλάβουν τη Βαγδάτη στον πόλεμο του Ιράκ το 2003, και 40 μέρες συνολικά τη χώρα — χώρα με τα δύο τρίτα της έκτασης της Ουκρανίας και περίπου ίδιο πληθυσμό. Ο στρατός του Ιράκ ήταν μεν πολλαπλάσιος της Ουκρανίας, αλλά και οι βομβαρδισμοί των Αμερικανών ασύγκριτα σφοδρότεροι από των Ρώσων. 

Εννιά μέρες από την εισβολή είναι ελάχιστες για να αξιολογηθεί η επιτυχία ή μη των Ρώσων. Τηρουμένων των αναλογιών, η πραγματική αποτίμηση θα γίνει σε έναν τουλάχιστον μήνα από την 24η Φεβρουαρίου.

• • •

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ, ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ
Περισσότεροι από 13.000 Ρώσοι εργαζόμενοι στον πολιτισμό υπέγραψαν ανοικτή επιστολή στο Google Docs, με την οποία ζητούν να σταματήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η υπογραφή σε τέτοια κείμενα είναι πλέον πολύ επικίνδυνη.

Η διευθύντρια δύο θεάτρων Moskino στη Μόσχα, Κάτια Ντολίνινα, απελύθη από τη δουλειά, τρεις μέρες αφότου υπέγραψε. Η διοίκηση του θεάτρου της ζήτησε να αποσύρει την υπογραφή της, και όταν αρνήθηκε απελύθη αμέσως. Γνωστοί της απολογούμενοι είπαν ότι εκτελούσαν άνωθεν εντολές.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μόσχας απέλυσε δύο μέλη του προσωπικού για τον ίδιο λόγο, οι δε New York Times αναφέρουν ότι κάποια στιγμή οι υπογραφές ήταν κάπου 17.000.

Πηγή: Artnews

Κάτια Ντολίνινα Facebook Twitter
Η Κάτια Ντολίνινα απελύθη από τη δουλειά της, επειδή υπέγραψε επιστολή κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

• • •

ΡΩΣΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 
Στις 26 Φεβρουαρίου, δύο μέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, το «Radio Dolin», που προβάλλει τις νέες ταινίες στη Ρωσία, ανέβασε ένα βίντεο, στο οποίο 15 άνθρωποι του ρωσικού σινεμά — σκηνοθέτες, ηθοποιοί, παραγωγοί — τοποθετήθηκαν κατά της εισβολής. Ανάμεσά τους, ο Anton Vladimirovitch Dolin, διάσημος κριτικός του σινεμά στη Ρωσία και αρχισυντάκτης του Isskustvo Kino (Ο κινηματογράφος ως τέχνη), μηνιαίο περιοδικό για τον κινηματογράφο από το 1931.

Καθένας με τη σειρά του τοποθετείται (στα ρωσικά) για την εισβολή, μετά από μια αρχική κοινή δήλωση:

«Ο πόλεμος δεν μπορεί να περάσει δίχως να χυθεί αίμα, ο πόλεμος είναι πάντοτε καταστροφή. Είναι καθήκον του πολιτισμού (συμπεριλαμβανομένου του κινηματογράφου) να αντιταχθεί στη βία, στο χυμένο αίμα, στις ωμότητες: Είναι καιρός να θυμηθούμε τα παλιά σοβιετικά συνθήματα που παραμένουν πάντα επίκαιρα: παγκόσμια ειρήνη, όχι πόλεμος. Σήμερα, ενώ υπερβολικά πολλοί συμπολίτες μας είναι τρομαγμένοι και φοβούνται να συμπεράνουν τι συμβαίνει, είναι καθήκον των καλλιτεχνών να εκφραστούν καθαρά ενάντια στο ψέμα και τη βία. Ιδού το μοντάζ των δηλώσεων μας».

Anton Vladimirovitch Dolin Facebook Twitter
Ο Anton Vladimirovitch Dolin, διάσημος κριτικός του σινεμά στη Ρωσία και αρχισυντάκτης του Isskustvo Kino, στο βίντεο των Ρώσων κινηματογραφιστών κατά της εισβολής.

• • •

ΤΟ «POUTINE» ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ
Το εστιατόριο, Le Roy Jucep, ανακοίνωσε πως θα αφαιρέσει προσωρινά από το μενού το πιο διάσημο φαγητό του Κεμπέκ, «Poutine», επειδή δέχθηκε ύβρεις και απειλές.

Το εστιατόριο αυτό του Κεμπέκ καυχιέται ότι επινόησε το «Poutine» — «τηγανητές πατάτες, τυρί και σάλτσα» — τη δεκαετία του ΄50, το οποίο φυσικά ουδεμία σχέση έχει με τον Πούτιν.

Πηγή: CTV News Montreal

Poutine Facebook Twitter
Το «Poutine» είναι το πιο διάσημο φαγητό του Κεμπέκ.

• • •

Ο ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΑΜΑΣΤΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ
«Οι Ουκρανοί, που τους ονομάζουμε Κοζάκους, είναι συμμάζεμα των αρχαίων Ροξελανών, Σαρματών, και Ταρτάρων... ερωτευμένους έως υπερβολής με ένα αγαθό που προτιμούν πάνω από όλα, την ελευθερία... Οι Κοζάκοι ποτέ δεν ήθελαν αφεντικά... Η Ουκρανία πάντοτε ήθελε να είναι ελεύθερη». Αυτό είναι το νόημα της λέξης «Κοζάκος»: «ελεύθερος άνθρωπος».

Ο Βολταίρος με ανάμικτα αισθήματα θαυμασμού και περιφρόνησης επισημαίνει: «Χρειάζονται πολλά ώστε η Ρώμη και η Κωνσταντινούπολη, που εξουσίασαν τόσα έθνη, να συγκριθούν ως προς την ευφορία με εκείνη της Ουκρανίας. Η φύση πασχίζει εκεί να κάνει καλό στους ανθρώπους... η Ουκρανία είναι από τις γόνιμες περιοχές του κόσμου».

Αλλά οι άνθρωποι δεν το εκμεταλλεύονται: «Εκεί, οι άνθρωποι δεν βοηθούν τη φύση: Ζούνε με τους καρπούς που παράγει μια γη τόσο ακαλλιέργητη όσο και εύφορη, ζώντας ακόμη περισσότερο με το πλιάτσικο» (Histoire de Charles XII, 1731-68 και Histoire de l’empire de Russie sous Pierre le Grand, 1759-63). 

Πηγή: Philosophie Magazine

• • •

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ilya Efimovich Repin Facebook Twitter
Ilya Efimovich Repin, «Απάντηση των Ζαποροζιανών Κοζάκων στον Σουλτάνο Μεχμέτ τον Δ΄», περ. 1880-91, Κρατικό Ρωσικό Μουσείο, Αγία Πετρούπολη.
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρώτα η Ουκρανία ναι, αλλά μήπως να μην ξεπέφταμε σε πρακτικές Πούτιν;

Δημήτρης Πολιτάκης / Πρώτα η Ουκρανία ναι, αλλά μήπως να μην ξεπέφταμε σε πρακτικές Πούτιν;

Ακόμα και πολλοί από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του δόγματος «πρώτα η Ουκρανία και όλα τα άλλα αργότερα», ομολογούν ότι νοιώθουν εξαιρετικά αμήχανα με την ιδέα του πολιτισμικού εμπάργκο και του ‘μαύρου’ της Ε.Ε. στα μιντιακά φερέφωνα του Κρεμλίνου
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ