Διαφήμιση του πολέμου και του Πούτιν

putin graffiti Facebook Twitter
Πανό στην Μόσχα, με το πορτραίτο του Πούτιν, εκθειάζει «το θάρρος και την αποφασιστικότητα» των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία.
0

ΕΝΑ ΜΙΝΙ 1989
Μια από τις πιο αξιοσημείωτες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία είναι η κατάρρευση του λαϊκιστικού, ευρωσκεπτικιστικού μετώπου που είχε φουντώσει στις ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια.

Η Πολωνία και η Τσεχία είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Οι δύο αυτές χώρες υπήρξαν από τους πρωτεργάτες (μαζί με την Ουγγαρία του Όρμπαν) της ευρωσκεπτικιστικής ομάδας Visegrad, αλλά αμφότερες συμμετέχουν στην ενότητα που επιτεύχθηκε μετά την εισβολή. Στην πολωνική ρητορεία, οι Βρυξέλλες συχνά παρουσιαζόταν ως η νέα Μόσχα, παρομοίωση που εξαφανίστηκε μόλις ο πρώτος Ρώσος στρατιώτης πάτησε το πόδι του στην Ουκρανία. 

Έκδηλη είναι επίσης η αμηχανία που παρατηρείται στα ευρωσκεπτιστικά, λαϊκιστικά κόμματα. Ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι έσπευσε στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία για «να βοηθήσει τους πρόσφυγες», ουσιαστικά όμως για να αποτινάξει το φιλοπουτινικό στίγμα του. Παρομοίως, ολοφάνερη είναι η αδυναμία των ακροδεξιών υποψήφιων για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ιδίως του Ερίκ Ζαμούρ, να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση. Μολονότι οι Ουκρανοί συχνά παρουσιάζονται ως «λευκοί χριστιανοί», η αμέριστη συμπαράσταση της Ευρώπης στους πρόσφυγες έχει υπονομεύσει τα επιχειρήματα τους περί μετανάστευσης, που αποτελούσε κεντρικό θέμα της ρητορείας τους.  

Η κατάσταση θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα μίνι 1989. Η κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου και η μετέπειπα διάλυση της ΕΣΣΔ επέφεραν τη συντριβή του κομμουνιστικού ιδεολογικο-πολιτικού στερεώματος. Είναι άγνωστο τι θα συμβεί στα επόμενα χρόνια, αλλά φαίνεται ότι μόνο δύσκολες μέρες περιμένουν τους λαϊκιστές στην Ευρώπη. Διότι κανένα μεγάλο ιδεολογικο-πολιτικό σύστημα ιδεών δεν κτίζεται από τη μια μέρα στην άλλη.

• • •

ΠΑΛΙ Η ΖΩΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΠΤΗΣΕΩΝ
Προηγουμένως η Εσθονία, και από χθες η Λετονία και η Λιθουανία ζητούν με ομόφωνες αποφάσεις των κοινοβουλίων τους την επιβολή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Δεν πολυμοιάζουν αυτά με «συνδικαλιστικού» τύπου διεκδικήσεις προκειμένου να ενισχυθεί κι άλλο η Ουκρανία. Η βοήθεια της Δύσης υπήρξε και παραμένει τεράστια. Η εμμονή σε ένα αίτημα, που έχει απορριφθεί, επανειλημμένως και κατηγορηματικά, από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί μόνο από ανθρωπιστικούς λόγους. Το ανθρωπιστικό ενδιαφέρον των άλλων χωρών σε καμιά περίπτωση δεν είναι μικρότερο. 

Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας Facebook Twitter
Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας ομόφωνα καλεί τον ΟΗΕ να επιβάλει απαγόρευση πτήσεων στην Ουκρανία.

• • •

Η ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ
Μεταξύ άλλων, ο Πούτιν είπε σε πρόσφατη ομιλία του: «Κάθε λαός, και ιδιαίτερα ο ρωσικός, είναι ικανός να διακρίνει τους αληθινούς πατριώτες από τα αποβράσματα και τους προδότες και να φτύνει τους τελευταίους όπως μια σκνίπα που έχει προσγειωθεί στο στόμα τους. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η φυσική και αναγκαία κάθαρση της κοινωνίας θα ενισχύσει τη χώρα μας».

Ανασυρμένη από το λεξιλόγιο και την πρακτική του σταλινισμού, η «κάθαρση» προμηνύει μεγάλες διώξεις για όποιον τολμήσει να καταγγείλει τον πόλεμο. Εναρμονισμένη μεν με τις απόψεις που έχει διατυπώσει για την Ουκρανία στο παρελθόν, αποτελεί ωστόσο πισωγύρισμα. Η Ρωσία υφίσταται, όχι μόνον οικονομική και πολιτική καταστροφή, αλλά της επιβάλλεται και πνευματική μέγγενη.

Πάντως, μένει να δούμε ποιο θα είναι το μέλλον του Πούτιν. Όποιος πιστεύει ότι είναι ακλόνητος, πρέπει να σκεφτεί ότι η «παντοδύναμη και ακλόνητη» Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μέσα σε λίγες μέρες.

• • •

ΡΩΣΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΣΤΟ ΜΑΧΙΜ’S
Μολονότι παραπλανητικός, ο τίτλος υποδηλώνει ότι οι σύγχρονοι Ρώσοι ολιγάρχες συνεχίζουν την παράδοση της προεπαναστατικής ρωσικής αριστοκρατία: Η γοητεία της ευρωπαϊκής χλιδής δεν μειώθηκε καθόλου παρά τα χρόνια που μεσολάβησαν.

Μεταφράζω από το βιβλίο της Helen Rappaport, «The Last Days of the Romanovs: Tragedy at Ekaterinburg»:

«Η ρωσική αριστοκρατία ταίριαζε τέλεια με το Le Tout-Paris (η ελίτ του Παρισιού) της Μπελ Επόκ, που λειτουργούσε σαν μεγάλο ιδιωτικό κλαμπ με τους κανόνες του. Ο γαλλικός Τύπος συστηματικά σκανδάλιζε τους αναγνώστες με ιστορίες για τα βίτσια και τις εκκεντρικότητες των μεγάλων δουκών, ιδίως με κουτσομπολιά από τη συμπεριφορά τους στο εστιατόριο Maxim’s, «όπου πήγαιναν όλοι εκτός από την épouse légitime (νόμιμη σύζυγο)» για μια φασαριόζικη νυχτερινή έξοδο. Εδώ θα μπορούσες εύκολα να κάνεις παρέα με τον «πρίγκιπα Galitzine, τον πρίγκιπα Karageorgevitch, τον Έλληνα πρίγκιπα Γεώργιο, και, φυσικά, με τον Βλαντίμιρ και τους γιούς του [αδελφός του Τσάρου Αλέξανδρου Γ΄]». Μια ιστορία ακούστηκε επίσης για τον ξάδελφο του Βλαντίμιρ, Μεγάλο Δούκα Sergey Mikhailovitch, γνωστός ως μεγάλος τζογαδόρος στις Κάννες. Μια βραδιά στου Maxim’s, ο Μεγάλος Δούκας Sergey παρουσίασε στην ερωμένη του, Augustine de Lierre — μια από τις grandes cocottes (υψηλής κλάσης πόρνες) του Παρισιού — «ένα κολιέ μαργαριταριών αξίας 20 εκατομμυρίων φράγκων καλαίσθητα σερβιρισμένο σε μια πιατέλα με στρείδια». Άλλοι μεγάλοι δούκες συναγωνίζονταν για την εύνοια της πόρνης Ισπανίδας χορεύτριας, La Belle Otero, που κάποτε επέστρεψε από ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη με μια ταξιδιωτική βαλίτσα γεμάτη διαμάντια, σμαράγδια και ρουμπίνια».  

Maxim’s Facebook Twitter
Το εστιατόριο Maxim’s στο Παρίσι, γνωστό για την Αρ Νουβώ διακόσμησή του.

• • •

Η ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από τη γέννηση της Ρόζας Μπονέρ (16 Μαρτίου 1822 – 25 Μαΐου 1899), γνωστής ως «η ζωγράφος των ζώων».

Δύο εμβληματικά της έργα είναι το «Όργωμα στο Νιβερνέ» (Μουσείο ντ’ Ορσέ) και «Η αγορά των αλόγων» (Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης).

Πολλές εκδηλώσεις οργανώνονται, τόσο στη γενέτειρά της Μπορντώ όσο και στο Παρίσι, για να τιμηθεί η επέτειος «της πιο φημισμένης ζωγράφου της εποχής της, πιθανόν όλων των εποχών» (New York Times).

Όργωμα στο Νιβερνέ Facebook Twitter
Ρόζα Μπονέρ, «Όργωμα στο Νιβερνέ», 1849, Μουσείο ντ’ Ορσέ, Παρίσι.

• • •

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Η διάσημη Καναδή του φεμινιστικού κόμικς, Julie Doucet, τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο του 49ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς της Ανγκουλέμ 2022 για το σύνολο του έργου της μεταξύ 1987 και 1999.

Dirty Plotte Facebook Twitter
Εξώφυλλο του Dirty Plotte της Julie Doucet.c

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αμφιλεγόμενη επιστροφή του Ερντογάν στη Δύση ως άσωτου υιού

Βασιλική Σιούτη / Η αμφιλεγόμενη επιστροφή του Ερντογάν στη Δύση ως άσωτου υιού

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, χαρακτηρίζοντάς τη «θεμέλιο για μια καλύτερη εποχή στις σχέσεις των δύο κρατών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μπορούν οι ιστορίες να νικήσουν τον Πούτιν;

Από τον Jo Nesbo- Aποκλειστικό / Μπορούν οι ιστορίες να νικήσουν τον Πούτιν;

Το αφήγημα του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία για να σώσει τον καταπιεσμένο λαό από «μια συμμορία ναρκομανών και νεοναζί» έχει τύχει καλής υποδοχής – στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, όμως, έχει φιμώσει τις φωνές που ίσως να έλεγαν κάπως αλλιώς την ιστορία. Μήπως τελικά είναι αυτό το πραγματικό πεδίο της μάχης, η αφήγηση; Και τι ρόλο μπορεί να παίξει η λογοτεχνία όταν η αλήθεια έχει αποτύχει;
JO NESBO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ