Η αμφιλεγόμενη επιστροφή του Ερντογάν στη Δύση ως άσωτου υιού

Η αμφιλεγόμενη επιστροφή του Ερντογάν στη Δύση ως άσωτου υιού Facebook Twitter
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν είναι μία από τις (μικρότερες) συνέπειες των αλλαγών που πυροδότησε η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0



Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ
στη Ουκρανία πυροδοτεί μια σειρά αλλαγών στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μία από αυτές είναι η μεταμόρφωση (ή μεταμφίεση) του Ερντογάν από ταραχοποιό σε ειρηνοποιό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, χαρακτηρίζοντάς τη «θεμέλιο για μια καλύτερη εποχή στις σχέσεις των δύο κρατών». Ο πόλεμος της Ουκρανίας φαίνεται ότι αλλάζει την Ευρώπη και πολλές από τις παλιές ισορροπίες της. Θα επηρεάσει και τα ελληνοτουρκικά; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν είναι μία από τις (μικρότερες) συνέπειες των αλλαγών που πυροδότησε η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Ωστόσο, παρά το καλό κλίμα που υποστήριξαν ότι υπήρχε στη συνάντησή τους και οι δύο, δεν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτό που να δικαιολογεί την αισιοδοξία για απόσυρση των τουρκικών απειλών που έχουν διατυπωθεί τελευταία ή για την επίλυση των υπαρκτών διαφορών για την  υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, είναι η τουρκική πλευρά αυτή στην οποία ζητήθηκε να γίνει η συνάντηση και όχι το αντίθετο. Τόσο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όσο και η Ε.Ε. είναι γνωστό πως δεν επιθυμούν άλλα προβλήματα την ώρα που υπάρχει το ανοιχτό μέτωπο με τη Ρωσία.

«Τα υπόλοιπα, περί αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και αυτού που ονομάζουν "Γαλάζια Πατρίδα”, είναι αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών, των συνόρων και του διεθνούς δικαίου και η Ελλάδα δεν τα συζητά. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει παράνομες κι επεκτατικές διεκδικήσεις» αναφέρει διπλωματική πηγή και αυτή είναι άλλωστε η ελληνική θέση που επαναλαμβάνεται σταθερά εδώ και χρόνια. «Το πρόβλημά μας με την Τουρκία δεν είναι οι υπαρκτές διαφορές που αναγνωρίζουμε» εξηγεί Έλληνας διπλωμάτης. «Είναι η τουρκική κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου, το casus belli εναντίον της Ελλάδας, η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, η απαίτηση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας και μερικά ακόμα. Για διαφορές θα μπορούσε να μιλήσει κανείς μόνο αν επρόκειτο για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Αλλά η Τουρκία βάζει κάθε φορά και όλες τις άλλες μονομερείς, παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις».

Η πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν κράτησε περίπου δύο ώρες, αλλά εκτός από τους δύο άνδρες και τον μεταφραστή, κανένας άλλος δεν γνωρίζει με ακρίβεια τι συζητήθηκε. Η ενημέρωση που έγινε δεν διαφώτισε ιδιαίτερα, καθώς περιορίστηκε στα γενικά και αναμενόμενα. Ούτε και όσα είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός στα 15λεπτα τηλεφωνήματα που τους έκανε, τα οποία δεν διέφεραν από εκείνα που διοχέτευσαν οι συνεργάτες του στον Τύπο. 

Της συνάντησης των δύο προηγήθηκαν οι συνήθεις (και κάτι παραπάνω αυτήν τη φορά) υπερβολές: από τη μία εκείνοι που ισχυρίζονταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε για να κλείσει όλα τα θέματα με την Τουρκία, υποχωρώντας παντού, και από την άλλοι εκείνοι που έβλεπαν ότι μετά τη συνάντηση αυτή θα λύνονταν τα προβλήματα. Η αλήθεια όμως (όπως συμβαίνει συχνά) είναι μακριά από τις υπερβολές αυτές. Ούτε ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων υπήρξε (και πώς θα μπορούσε άλλωστε, χωρίς να πάρει πίσω η Άγκυρα τις απειλές της), ούτε επιδείνωση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, είναι η τουρκική πλευρά αυτή στην οποία ζητήθηκε να γίνει η συνάντηση και όχι το αντίθετο. Τόσο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όσο και η Ε.Ε. είναι γνωστό πως δεν επιθυμούν άλλα προβλήματα την ώρα που υπάρχει το ανοιχτό μέτωπο με τη Ρωσία. Η ένταση των ελληνοτουρκικών είναι ένα θέμα που δεν θέλουν να έχουν μπροστά τους το επόμενο διάστημα. Και φυσικά, υπάρχει η σταθερή επιδίωξη να επιστρέψει η Τουρκία στο δυτικό «μαντρί». 

Η αμφιλεγόμενη επιστροφή του Ερντογάν στη Δύση ως άσωτου υιού Facebook Twitter
Η πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν κράτησε περίπου δύο ώρες, αλλά εκτός από τους δύο άνδρες και τον μεταφραστή, κανένας άλλος δεν γνωρίζει με ακρίβεια τι συζητήθηκε. Φωτ.: Eurokinissi

Ο Ερντογάν, ενώ ξέρει να παίζει καλά αυτό το παιχνίδι και έχει καταφέρει να πατάει σε δύο βάρκες, εδώ και πολύ καιρό δεν έχει πετύχει κάτι με αυτήν τη στάση. Αντιθέτως, του έχουν επιβληθεί σημαντικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες τον πονάνε και επιδιώκει την άρση τους εδώ και πολύ καιρό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα ακόμα. Ξέρει επίσης ότι όταν η Ελλάδα τον κατηγορεί διεθνώς ως «ταραξία», όλοι οι διεθνείς παίκτες το συμμερίζονται αυτό, άλλο αν τα οικονομικά και γεωπολιτικά τους συμφέροντα με την Τουρκία δεν τους επιτρέπει να συμφωνούν δημοσίως. Επειδή λοιπόν αυτή την περίοδο βλέπει την επίδειξη ισχύος της Δύσης πάνω στη Ρωσία, παίρνει κι αυτός το μήνυμα κι επιχειρεί να αλλάξει τη δημόσια εικόνα του από εκείνη του ταραχοποιού σε αυτήν του ειρηνοποιού. Έτσι, εκτός από τη διαμεσολάβηση που προσφέρει στη Δύση με τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας ως πλεονέκτημα τη συνεννόησή του με τον Πούτιν, δοκιμάζει να κλείσει και όλα τα ανοιχτά μέτωπα που είχε. 

Την Ελλάδα την είχε αφήσει έξω από τον πρώτο κύκλο, καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε επενδύσει πολλά στην εθνικιστική ρητορική εναντίον της, στο εσωτερικό της χώρας του. Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι δέχθηκε πιέσεις για να βελτιώσει τις σχέσεις του και με την Ελλάδα, αν θέλει να μην υπάρχουν εμπόδια στη σχέση του με την Ε.Ε. και για να υπάρχει και ένα κλίμα αγαστής συνεργασίας στο ΝΑΤΟ αυτή την περίοδο. Έτσι ο Ερντογάν δέχθηκε να συναντηθεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν δεδομένο ότι θα δεχόταν, καθώς το έλεγε δημόσια εδώ και καιρό σε κάθε ευκαιρία ότι αποτελεί επιθυμία του μια τέτοια συνάντηση και επιδιώκει και ο ίδιος την επαφή αυτή. «Βεβαίως ο Ερντογάν τα κάνει όλα αυτά διότι δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο κόστος και ευελπιστεί ότι θα πάρει ανταλλάγματα», εκτιμούν διπλωματικές πηγές, «με πρώτη και βασικότερη επιδίωξή του την άρση των αμερικανικών κυρώσεων». 

Στην Ε.Ε., πάντως, υπάρχει σταθερά η εκτίμηση ότι οι ανησυχίες της Ελλάδας για την Τουρκία είναι βάσιμες –το αναγνωρίζουν αυτό–, αλλά τις θεωρούν υπερβολικές. Πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν θα τολμήσει να υλοποιήσει τις απειλές της, διότι «η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ», όπως αναφέρει Γερμανός αναλυτής, και «δεν έχει καμία σχέση με το στάτους της Ουκρανίας».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ