100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε χωματερές

100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε χωματερές Facebook Twitter
Περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την covid-19 θάφτηκαν σε χωματερές στις φτωχές χώρες μόνον τον Δεκέμβριο, κυρίως λόγω του ελάχιστου χρόνου που μεσολαβούσε από την ημέρα παράδοσης μέχρι την ημερομηνία λήξης.
0

ΤΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρας, σε χθεσινή του ανάρτηση έγραψε ότι «ύστερα από 5 μέρες νόσησης, με βάση τον ΕΟΔΥ, θα μπορούσα να πάω σήμερα στη Βουλή και να κολλήσω συναδέλφους, αφού το τεστ μου βγαίνει ακόμα θετικό», αλλά δεν θα το κάνει σημειώνοντας ότι «πολλοί άλλοι στην ίδια θέση είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». 

Το υπουργείο απάντησε ότι «Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ βασίζεται στις επιστημονικές οδηγίες του CDC και τις ακολουθεί πιστά» και ότι «μετά την 5η μέρα, χωρίς συμπτώματα και με τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε όλες τις επαφές, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης». Αυτή είναι όντως η οδηγία, την οποία η διευθύντρια του CDC, Rochelle Walensky, υπερασπίστηκε λέγοντας ότι «κάποιος είναι μεταδοτικός κυρίως μία ή δύο μέρες πριν από τα συμπτώματα και 2 με 3 μέρες μετά».

Ωστόσο, μελέτη του Οργανισμού Διασφάλισης Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), εκτιμά ότι το 31% παραμένει μεταδοτικό μετά την πέμπτη μέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων ή το θετικό τεστ. Παρομοίως, πρόσφατη μικρή μελέτη (21 περιπτώσεις) του Ιαπωνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Ασθενειών έδειξε ότι τα επίπεδα του ιού φορτίου παρέμεναν υψηλά σε όλους τους ασθενείς μεταξύ των ημερών 7-9, ορισμένοι δε είχαν σημαντικά επίπεδα ακόμη και δύο βδομάδες μετά την αρχική διάγνωση.

Πολλοί επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του Άντονι Φάουτσι, πίεζαν το CDC να προσθέσει στην οδηγία του ένα αρνητικό τεστ στην πέμπτη μέρα, αλλά τελικώς δεν εισακούστηκαν.

Οι μελέτες αυτές υποδεικνύουν ότι ένα αρνητικό τεστ θα έπρεπε να συνιστάται ως προαπαιτούμενο προκειμένου να τεθεί τέλος στην απομόνωση. Πάντως, οι πιθανότητες να αλλάξουν οι υφιστάμενες οδηγίες του CDC θεωρούνται μηδαμινές, δεδομένου ότι η μια χώρα μετά την άλλη κατεβάζουν τη διάρκεια της απομόνωσης στις 5 μέρες. Ο λόγος, που δεν στερείται λογικής, είναι η εκτίμηση ότι θα προκληθούν σοβαρές δυσλειτουργίες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. 

Πηγή: The Guardian, Forbes

• • •

ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Άρθρο στο περιοδικό Nature («The COVID generation: how is the pandemic affecting kids’ brains?», 12.01.2022) περιγράφει, μεταξύ άλλων, τα εντυπωσιακά ευρήματα της επίκουρης καθηγήτριας, παιδιάτρου Dani Dumitriu, και της ομάδας της σχετικά με την επίδραση της πανδημίας σε βρέφη.

Η Dumitriu συνέκρινε τα δεδομένα της νευροανάπτυξης βρεφών ηλικίας μέχρι έξι μηνών που γεννήθηκαν πριν και μέσα την πανδημία.

Τα βρέφη που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία τα κατάφερναν χειρότερα, κατά μέσο όρο, στις κινητικές και επικοινωνιακές δεξιότητες από εκείνα που γεννήθηκαν πριν από αυτή. Η διαπίστωση ήταν ανεξάρτητη από το αν οι γονείς είχαν μολυνθεί ή όχι, πράγμα που υπεδείκνυε ότι η αιτία θα έπρεπε να αναζητηθεί στο περιβάλλον της πανδημίας. 

Στην προδημοσίευσή τους στο περιοδικό JAMA Pediatrics, η Dumitriu και οι συνεργάτες της γράφουν ότι «το σχετιζόμενο με την covid-19 στρες θα πρέπει να θεωρηθεί ως δυνητικός υποκείμενος μηχανισμός». Στις στρεσογόνες αιτίες συμπεριλαμβάνονται η απώλεια της εργασίας, η ανασφάλεια διατροφής και ο φόβος απώλειας της κατοικίας. 

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι «αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν το ενδεχόμενο μιας δημόσιας κρίσης υγείας για τη γενιά που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19, η οποία απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση», προκειμένου να περιοριστούν ουσιαστικές επιπλοκές.

Σημειωτέον, οι πρώτες 1.000 μέρες θεωρούνται σημαντικές για τη νευροανάπτυξη των βρεφών, και ήδη αναρίθμητος αριθμός πέρασε τις πρώτες 650 σε συνθήκες πανδημίας. 

Ανεξαρτήτως των αμφισβητήσεων που ενδεχομένως θα προκαλέσει, η μελέτη αυτή και πολλές άλλες αναδεικνύουν ένα σημαντικό γεγονός. Με όλα τα κακά της, η πανδημία είναι παράλληλα «περίοδος διαφωτισμού» για την επιστήμη.

Πηγή: Nature, JAMA Pediatrics

• • •

ΡΕΚΟΡ 40ΕΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ το 2021 σημείωσε με 7% τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1982.

Ο φόβος ενός σπιράλ αυξήσεων των μισθών και αυξήσεων των τιμών είναι βάσιμος. Ο πληθωρισμός ροκανίζει το εισόδημα των εργαζομένων που θα απαιτήσουν αυξήσεις στους μισθούς, και οι αυξήσεις θα υποχρεώσουν τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές για να καλύψουν τις μεγαλύτερες απολαβές. Πάντως, φαίνεται ότι μέχρι τώρα η αύξηση των τιμών δεν οφείλεται σε αυξήσεις των μισθών. 

Όλα δείχνουν, και το επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, στο Κογκρέσο, ότι θα ακολουθηθεί επιθετική πολιτική για την περιστολή του πληθωρισμού, με αύξηση των επιτοκίων πιθανόν από τον Μάρτιο.

Σημειωτέον, ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη για το 2021 αγγίζει το 5%, το οποίο επίσης αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, και αντίστοιχες αυξήσεις των επιτοκίων μάλλον θα πρέπει να αναμένονται και σε αυτή.

Πηγή: AP News, Reuters

• • •

ΜΝΗΜΗ ΤΖΕΪΜΣ ΤΖΟΪΣ

«yes and his heart was going like mad and yes I said yes I will Yes». 

— Τζέιμς Τζόις (02.02.1882 - 13.01.1941), «Οδυσσέας» (οι τελευταίες λέξεις)

100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε χωματερές Facebook Twitter
Τζέιμς Τζόις (02.02.1882 - 13.01.1941)

• • •

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο Ρόμπερτ Μακγκίνες (γενν. 1926) έκανε εκατοντάδες εξώφυλλα βιβλίων και δεκάδες κινηματογραφικές αφίσες, μεταξύ των οποίων τo «Πρόγευμα στο Τίφανις» και πολλές ταινίες Τζέιμς Μποντ.

100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε χωματερές Facebook Twitter
Το εξώφυλλο του Ρόμπερτ Μακγκίνες για το βιβλίο του Peter Rabe, «Murder me for Nickels».
100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε χωματερές Facebook Twitter
Η αφίσα του Ρόμπερτ Μακγκίνες για την ταινία «Πρόγευμα στο Τίφανις».
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα πολιτικά «στοιχήματα» του 2022

Ευτύχης Βαρδουλάκης / Τα πολιτικά «στοιχήματα» του 2022

Δεν ξέρουμε αν το 2022 θα είναι εκλογική χρονιά. Θα είναι όμως η χρονιά που θα κριθούν οι εκλογές, καθώς στη διάρκειά της θα εδραιωθεί ή θα αποδομηθεί το εκλογικό αφήγημα καθενός από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής μας ζωής.
ΕΥΤΥΧΗΣ ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ