Η μεγαλύτερη υπόθεση παιδοβιασμού της χώρας

Υπόθεση 12χρονης: Πόσα λάθη χωράνε στην μεγαλύτερη υπόθεση παιδοβιασμού της χώρας; Facebook Twitter
Αν –λέμε «αν»– δεν υπάρχει τεχνογνωσία για τη διαχείριση τέτοιων υποθέσεων, ίσως ήρθε η ώρα οι αρμόδιες αρχές να ζητήσουν βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς με εμπειρία στα κυκλώματα αρπακτικών και στην προστασία ανήλικων μαρτύρων. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΑΠΟ ΤΙΣ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022, οπότε και ήρθε στο φως της δημοσιότητας το μαρτύριο του 12χρονου θύματος παιδοβιασμών και trafficking, μέχρι και χθες (οπότε το κορίτσι δέχθηκε επίθεση μέσα στο σπίτι του), δεν έχει υπάρξει μέρα που να μην έχει γίνει κάποιος λάθος χειρισμός στην πιο σημαντική υπόθεση μαστροπείας ανηλίκων στη χώρα.

Σε ένα πρωτοφανές ράλι εγκληματικής ανευθυνότητας που αδιαφορεί για όλα τα διεθνή πρωτόκολλα προστασίας θυμάτων εκτεταμένων κυκλωμάτων trafficking, με την ευρεία συμμετοχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τότε μέχρι χθες, μπορεί κανείς να απαριθμήσει τα εξής:

Απολύτως λανθασμένη διαχείριση των πληροφοριών και των στοιχείων της υπόθεσης. Τις πρώτες μέρες των απανωτών αποκαλύψεων για τη δράση της κεφαλής του κυκλώματος, τα media κατασκήνωναν έξω από το σπίτι, τη γειτονιά της ανήλικης και την ευρύτερη περιοχή στην οποία κινούνταν, στοχοποιώντας πρωτίστως το θύμα και στη συνέχεια τα υπόλοιπα ανήλικα μέλη της οικογένειας της. 

Τα «ρεπορτάζ» εκείνων των πρώτων ημερών εμπλουτίζονταν με φωτογραφίες της μητέρας της, το όνομα της ίδιας και του παιδιού και με διαλόγους που αποκάλυπταν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της ανήλικης.

Η ανακοίνωση των δικηγόρων της 12χρονης για τις ευθύνες της Πολιτείας απέναντι σε ένα από τα θύματα της πιο σοβαρής υπόθεσης κυκλώματος παιδοβιαστών προφανώς και δεν είναι μία ανακοίνωση μόνο και μόνο για να τονιστεί το μηδενικό περιθώριο περαιτέρω λαθών. Αφορά την ασφάλεια και τη ζωή της ανήλικης και τη λήψη μέτρων που θα αποτρέψουν την κατάρρευση της υπόθεσης στα δικαστήρια. 

• Κόντρα σε όσα προβλέπει η διεθνής πρακτική και όσα συμβουλεύουν οι παιδοψυχολόγοι αναφορικά με τη διαχείριση ανήλικων θυμάτων βιασμών και trafficking, η 12χρονη είχε προχωρήσει σε αλλεπάλληλες καταθέσεις στη ΓΑΔΑ, χωρίς ποτέ να γίνονται γνωστές οι συνθήκες υπό τις οποίες δίνονταν αυτές οι καταθέσεις και αν υπήρχε κάποιος να στηρίξει το παιδί σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές του επανατραυματισμού του.

• Όσο το θέμα βρισκόταν στον αφρό της επικαιρότητας, αποκαλύφθηκε η διεύθυνση κατοικίας και τα στοιχεία του κοριτσιού.

• Από τη στιγμή που η ανήλικη επέστρεψε στο σπίτι της και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής της σε δομή, ποτέ δεν έγινε γνωστό αν συνέχιζε να παρακολουθείται από παιδοψυχολόγο κι αν με κάποιο τρόπο είχε τεθεί υπό αστυνομική φύλαξη, μετά και τις αλλεπάλληλες αναγνωρίσεις ατόμων που περιλαμβάνονταν στην ντροπιαστική «waiting list» των 213 που πλήρωναν ή εμφανίζονταν πρόθυμοι να πληρώσουν για να βιάσουν ένα παιδί.  

• Σα να μην ήταν όλα τα παραπάνω αρκετά για τη στοχοποίηση, την ηθική και ψυχολογική εξόντωση ενός ανήλικου κοριτσιού, πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε ότι το παιδί σταμάτησαν για έλεγχο αστυνομικοί και βρέθηκε να σημαδεύεται με όπλο ενώ συνοδευόταν από άλλους αστυνομικούς..!

• Η χθεσινή επίθεση κουκουλοφόρου με μαχαίρι μέσα στο σπίτι της ανήλικης και ο τραυματισμός της σίγουρα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ξέχωρα από άλλες τρεις επιθέσεις που έχουν σημειωθεί εναντίον της ίδιας και μελών της οικογένειάς της (επίθεση με πέτρα στο σπίτι της τη μέρα του δυστυχήματος στα Τέμπη, απόπειρα εκφοβισμού του αδελφού της, λήψη φωτογραφιών της από άγνωστο μέσα σε αμάξι του οποίου τις πινακίδες αναγνώρισε και ενώ η ίδια έπαιζε με τον μικρότερο αδελφό της)...

Η ανακοίνωση των δικηγόρων της 12χρονης για τις ευθύνες της Πολιτείας απέναντι σε ένα από τα θύματα της πιο σοβαρής υπόθεσης κυκλώματος παιδοβιαστών προφανώς και δεν είναι μία ανακοίνωση μόνο και μόνο για να τονιστεί το μηδενικό περιθώριο περαιτέρω λαθών. Αφορά την ασφάλεια και τη ζωή της ανήλικης και τη λήψη μέτρων που θα αποτρέψουν την κατάρρευση της υπόθεσης στα δικαστήρια. 

Και φυσικά, αν –λέμε «αν»– δεν υπάρχει τεχνογνωσία για τη διαχείριση τέτοιων υποθέσεων, ίσως ήρθε η ώρα οι αρμόδιες αρχές να ζητήσουν βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς με εμπειρία στα κυκλώματα αρπακτικών και στην προστασία ανήλικων μαρτύρων. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι ντροπή, οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι ταπείνωση κάθε εμπλεκόμενου φορέα στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Ακροβατώντας / Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Μια μεγάλη έρευνα αποτυπώνει αυτή την αρνητική πραγματικότητα. Tο 17,5% των ερωτηθέντων δείχνει προτίμηση «σε ορισμένες περιπτώσεις» στη δικτατορία, ενώ το 28,4% του γενικού πληθυσμού αναγνωρίζει «καλές πλευρές στη δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967»!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Οπτική Γωνία / Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαβουνέλη, μιλά στη LiFO για την πιθανότητα ευρύτερης σύρραξης μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας, την κλιμάκωση υβριδικών επιθέσεων και τη χρήση drones που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, ενώ εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την επιτυχία των συνομιλιών σχετικά με την «επόμενη μέρα» της Ουκρανίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι για την Ελλάδα και το ευρώ.

Έρευνα / Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι

Το ηθικo-πολιτικό ζήτημα γύρω από την υπόθεση Έπσταϊν, το ενδιαφέρον για το οικονομικό δράμα που ζούσε η Ελλάδα το 2015 και ο «αριστερός φίλος» για τον οποίο έλεγε ότι έστειλε το ιδιωτικό του αεροπλάνο στην Αθήνα για να τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους

Οπτική Γωνία / Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους. H δολοφονία του Μεχντί Κεσασί

Ο μόνος τρόπος να τιμήσει κανείς τα θύματα δολοφονιών είναι αποφεύγοντας τη συμβατική μιντιακή και πολιτική ρητορική, τον ευπώλητο εξωτισμό του κακού ή την υπερ-αστυνομική δημαγωγία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το γκροτέσκο ξεκίνημα της «Ιθάκης» του Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Το γκροτέσκο ξεκίνημα της «Ιθάκης» του Τσίπρα

Από πρώην «ριζοσπάστης μαρξιστής» ο Αλέξης Τσίπρας αυτοπαρουσιάζεται στο βιβλίο του ως ένας πολιτικός που παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις του με βάση ουρανόσταλτα σημάδια της μοίρας και την «κραυγή ενός περιστεριού». Οι παλιοί του σύντροφοι διαψεύδουν πλήθος περιστατικών που περιγράφει. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί στολίζουμε όλο και νωρίτερα για Χριστούγεννα;

Οπτική Γωνία / Γιατί στολίζουμε όλο και νωρίτερα για Χριστούγεννα;

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί τι κρύβεται πίσω από την πρόωρη προσμονή των Χριστουγέννων αλλά και γιατί για πολλούς η γιορτινή περίοδος γίνεται πηγή άγχους αντί χαράς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Κλιματική Αλλαγή / «Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Με αφορμή την COP30 που φιλοξενείται φέτος στην καρδιά του Αμαζονίου, συνομιλούμε με τον Γιώργο Δικαίο, κύριο ερευνητή της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία (ΕΚΠΑ) και του ΕΛΙΑΜΕΠ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ