«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν σε γουστάρουν απλώς γιατί είσαι χοντρός»

mitsola Facebook Twitter
«Δεν μπορώ να τα λέω και όλα όλα, αλλά ό,τι αφορά μόνο εμένα το λέω». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Αν υπήρχε βραβείο για το πιο positive και χαμογελαστό άτομο στο ελληνικό TikTok, θα το κέρδιζε με διαφορά. Η δημοφιλής content creator και influencer Μαρία Μιτσώλα μιλά στη LiFO για το πώς μια μέρα στην καραντίνα αποφάσισε να ανοίξει λογαριασμό στο TikTok −όπως όλοι άλλωστε τότε− και πλέον μετρά πάνω από 580.000 followers, για τη δουλειά που ρίχνει κάποιος προκειμένου να πει ότι το κάνει επαγγελματικά, για τα όσα αντιμετωπίζει κανείς στον χώρο των social media, για το αν μπορεί κανείς να ζήσει μόνο από αυτά, αλλά και για όλα όσα επιδιώκει για το μέλλον.

«Α, εγώ είμαι η κυρία “τίποτα”», ήταν από τα πρώτα λόγια της όταν συναντηθήκαμε, λίγο πριν λυθούμε και οι δύο στα γέλια. Η Μαρία γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1997 και όταν τελείωσε το σχολείο αποφάσισε να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση. Λίγο μετά θα ερχόταν ο Covid με την καραντίνα και, παρόλο που δεν το ήξερε τότε, τα πλάνα της θα άλλαζαν ολοκληρωτικά.

«Ξεκίνησα τα social media το 2020 περίπου, στην καραντίνα. Πριν δεν είχα καμία σχέση, αλλά όταν κατέβασα το TikTok, ξεκίνησα να σκρολάρω και μου άρεσε πολύ. Τότε είπα να κάνω μια απόπειρα και να κάνω ένα βιντεάκι, ένα lipsync. Δεν είχε κανένα νόημα», αναφέρει για το πώς ξεκίνησαν όλα.

«Ξεκίνησα να μιλάω για τα κιλά μου στα βίντεο. Τότε δεν υπήρχε μεγάλη έκθεση plus size ατόμων στην πλατφόρμα και ήταν ωραίο να ταυτίζεται κανείς με κάποιον που περνάει το ίδιο».

«Μετά ξεκίνησα να κάνω κάποια βιντεάκια με μακιγιάζ δειλά δειλά, γιατί πάντα, όταν βγαίνεις προς τα έξω, προς τη δημοσιότητα, είσαι πιο μαζεμένος. Όλοι το έχουν αυτό και το βλέπεις και στην πορεία των creators, αν δεν έχουν σβήσει τα προηγούμενα βίντεό τους. Εγώ τα κρατάω για αυτό τον λόγο, αν και κάποια είναι cringe. Λέω, θα τα κρατήσω για να βλέπω πώς ξεκίνησα και πώς κατέληξα... ελπίζω όχι ακόμα», λέει γελώντας.

@maria_mitsola

ΕΙΜΑΙ ΠΟΝΗΡΗ

♬ Typing Sound - 1B0RiTO&

«Στην αρχή ήταν πιο περιορισμένο το κοινό, γιατί ήταν άτομα που τα ενδιέφερε μόνο το μακιγιάζ, οπότε είπα λίγο να το αναπτύξω, να το μεγαλώσω. Ξεκίνησα να κάνω βίντεο με storytime, με γκομενικά, με αστεία πράγματα, με τα οποία είναι πολύ εύκολο να ταυτιστεί κανείς. Αυτά είχαν πολύ μεγαλύτερη απήχηση από τα άλλα και τότε είπα “εδώ είμαστε, ξεκίνα τώρα”», θυμάται.

«Δεν το είχα πει σε κανέναν ότι είχα TikTok, γιατί ντρεπόμουν στην αρχή»

«Έβλεπα σιγά σιγά να ανεβαίνουν οι αριθμοί. Μέχρι τους 20.000 ακόλουθους δεν το είχα πει σε κανέναν ότι είχα TikTok, γιατί ντρεπόμουν στην αρχή πάρα πολύ», λέει. Ωστόσο, έφτασε αρκετά γρήγορα στους 100.000 followers, μετά από 8 μήνες ασχολίας με την πλατφόρμα.

«Φυσικά με το που φτάσεις στον στόχο σου, δεν τελειώνει εκεί, έχει και συνέχεια. Συνέχισα, με πολλή προσπάθεια. Έκανα βίντεο όλη μέρα, κυριολεκτικά όλη μέρα. Βοήθησε βέβαια και η καραντίνα, αλλά θέλει δουλειά, θέλει ενέργεια πολλή, δεν είναι εύκολο. Κάποιες μέρες, για παράδειγμα, μπορεί να μην είσαι στα καλά σου, αλλά πρέπει να είσαι πάντα εκεί», εξηγεί. Βέβαια, τότε δεν είχε ακόμα αντιληφθεί ότι τελικά είναι κανονική δουλειά το TikTok.

«Δεν ήξερα καν ότι μπορεί να μου έρθει δουλειά από το TikTok, αλλά ήξερα ότι θέλω να υπάρχει συνέπεια, ώστε να υπάρξει και συνέχεια. Μετά έσκασε η πρώτη δουλειά και κατάλαβα ότι το πράγμα μεγαλώνει όλο και περισσότερο», συνεχίζει.

«Σημασία στα social έχει το να έχεις προσωπικότητα, είτε καλή είτε κακή»

«Μπορείς να ζήσεις πολύ άνετα από τα social media»/ «Πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν σε γουστάρουν απλώς γιατί είσαι χοντρός» Facebook Twitter
«Εγώ αισθάνομαι άνετα να διακωμωδώ τον εαυτό μου, άλλοι που έχουν κιλά δεν το βλέπουν έτσι και δεν γουστάρουν να κάνουν πλάκα με αυτό, ok∙ ο καθένας όπως του αρέσει». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το κοινό της στο TikTok νιώθει ότι την ξέρει από πάντα. Δείχνει αρκετές πτυχές της καθημερινότητάς της, είναι εντελώς ακομπλεξάριστη, γεμάτη χιούμορ, δεν κρύβεται πίσω από φίλτρα και είναι μόνιμα χαμογελαστή.

«Επιλέγω τι θα δείξω στον κόσμο και εννοείται ότι θέλω να δείξω μια πιο χαρούμενη και αισιόδοξη πλευρά, γιατί γενικότερα είμαι και τέτοιο άτομο. Ωστόσο, λέω κιόλας ότι έχω τις μαύρες μου καμιά φορά, αυτό είναι και το φυσιολογικό. Όμως δεν θέλω να κάθομαι να κλαίω μπροστά από μια κάμερα, ή να κάθομαι όλη την ώρα να μιρλιάζω. Δεν μπορώ να τα λέω και όλα όλα, αλλά ό,τι αφορά μόνο εμένα το λέω», τονίζει.

«Στα social media έχει μεγάλη σημασία το να έχεις προσωπικότητα. Δεν γίνεται αλλιώς, πρέπει να έχεις κάτι να δείξεις, ό,τι και αν είναι αυτό, είτε καλό είτε κακό. Σίγουρα έτσι θα πετύχεις κάτι. Αν είσαι πολύ φλατ και βαρετός, δεν θα γίνει δουλειά. Θέλει ο άλλος να έχεις κάτι για να σε βλέπει. Είτε θα είσαι πολύ ωραία κοπέλα, είτε θα είσαι πολύ ωραίος άνδρας, είτε θα έχεις πολύ χιούμορ ή οτιδήποτε άλλο», συνεχίζει.

Για την αγάπη και τη στήριξη του κοινού της είναι ευγνώμων. «Είμαι πολύ χαρούμενη, πολύ περήφανη και πάρα πολλές φορές σκέφτομαι “τι τυχερή που είμαι”. Βέβαια, σκέφτομαι και τον προσωπικό χρόνο που έχω θυσιάσει για να τα κάνω όλα αυτά. Δεν έχουν έρθει από το πουθενά, αλλά νιώθω ευγνώμων», συμπληρώνει.

«Θέλει γερό στομάχι για να είσαι στο TikTok»

«Μπορείς να ζήσεις πολύ άνετα από τα social media»/ «Πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν σε γουστάρουν απλώς γιατί είσαι χοντρός» Facebook Twitter
«Έκανα βίντεο όλη μέρα, κυριολεκτικά όλη μέρα. Βοήθησε βέβαια και η καραντίνα, αλλά θέλει δουλειά, θέλει ενέργεια πολλή, δεν είναι εύκολο. Κάποιες μέρες, για παράδειγμα, μπορεί να μην είσαι στα καλά σου, αλλά πρέπει να είσαι πάντα εκεί». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Αυτό που κάνει έναν influencer να ξεχωρίζει στις μέρες μας, σημειώνει, εκτός από την προσωπικότητα, είναι η συνέπεια και η πολλή δουλειά. «Αν έχεις ένα πρόγραμμα και το ακολουθείς, και λες, για παράδειγμα, Τρίτη ανεβάζω μέικ απ, Τετάρτη ανεβάζω μαγειρική, Πέμπτη ανεβάζω vlog κ.λπ., αυτό θα σε φέρει σε ένα σημείο», εξηγεί. Παράλληλα, βέβαια, ξεκαθαρίζει πως δεν είναι όλοι για όλα.

«Δεν μπορούν να τα κάνουν όλοι όλα. Υπάρχει αυτό το άγχος, αυτή η ντροπή τού να βγεις προς τα έξω γιατί φοβάσαι να μη σε κρίνουν. Θέλει και “σταρχιδισμό”, θέλει να είσαι χαλαρός ή να έχεις γερό στομάχι», τονίζει. «Εμένα δεν με ενδιαφέρει, δεν νομίζω ότι έχω γερό στομάχι, κάποια πράγματα απλώς περνάνε. Αλλά σίγουρα πιστεύω ότι χρειάζεται πρόγραμμα, όπως και σε όλες τις δουλειές. Δηλαδή το να είσαι content creator, influencer, είναι όπως όλες οι άλλες δουλειές. Έχεις μια καθημερινότητα και πρέπει να φέρνεις εις πέρας κάποια tasks», επισημαίνει.

«Δεν είναι δουλειά 9-5, ούτε διακοπές κάνεις, είσαι με ένα τηλέφωνο σχεδόν όλη την ώρα. Τα τελευταία πέντε χρόνια στις διακοπές μου δεν χαλαρώνω 100% γιατί πρέπει και εκεί κάτι να δείξω. Η δουλειά δεν είναι μόνο η διαφήμιση για την οποία θα πληρωθώ, η δουλειά μου είναι όλη η καθημερινότητά μου. Θέλει συνέχεια να ανεβάζεις τον πήχη∙ όσο πιο πολύ δουλεύεις, τόσο περισσότερο ανεβαίνει», ξεκαθαρίζει.

@maria_mitsola

Ο άντρας των ονείρων μου 🤤

♬ (Everything I Do) I Do It for You - Brandy

«Οι χοντροί έχουμε τον ίδιο καημό, οπότε ταυτιζόμαστε»

Η αλήθεια είναι πως στα βίντεό της η Μαρία θίγει θέματα τα οποία πολλοί φοβούνται να ακουμπήσουν ακόμη και σήμερα, όπως αυτό του βάρους. Διακωμωδεί καταστάσεις, μιλά ανοιχτά. Με τον τρόπο της, μάλιστα, δίνει κίνητρο σε πολλά άτομα εκεί έξω, τα οποία, όπως φαίνεται και στα comments, τη στηρίζουν. Όπως εξηγεί, τα βίντεο αυτά τα ξεκίνησε αυθόρμητα, δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο σκοπό.

«Δεν είχα σκοπό να προβάλω κάτι τέτοιο, αλλά από την αρχή ξεκίνησα να μιλάω για τα κιλά. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό όμως, γιατί τότε δεν υπήρχε μεγάλη έκθεση plus size ατόμων στην πλατφόρμα και ήταν ωραίο να ταυτίζεται κανείς με κάποιον που περνάει το ίδιο. Άλλος μπορεί να έχει 10 κιλά παραπάνω, άλλος 20, άλλος 30, αλλά όλοι πάνω-κάτω οι χοντροί έχουμε τον ίδιο καημό, οπότε ταυτιζόμαστε», λέει γελώντας, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να το λέει γιατί είναι παθούσα. 

«Πρέπει να τα συζητάμε αυτά, να μιλάμε. Να κάνουμε και χιούμορ, αλλά να δείχνουμε και άλλες πτυχές του εαυτού μας όταν έχουμε κιλά, π.χ., να ντυθούμε πιο σέξι. Είναι όπως νιώθει ο καθένας. Εγώ αισθάνομαι άνετα να διακωμωδώ τον εαυτό μου, άλλοι που έχουν κιλά δεν το βλέπουν έτσι και δεν γουστάρουν να κάνουν πλάκα με αυτό, ok∙ ο καθένας όπως του αρέσει», συμπληρώνει.

Ωστόσο δεν τη φόβισε ποτέ το γεγονός ότι, αγγίζοντας τέτοια θέματα, μπορεί να δεχτεί κάποιο σχόλιο που δεν θα της αρέσει. «Δεν με φόβισε ποτέ, ήξερα ότι μπορεί να συμβεί όταν έβλεπα ότι ανέβαιναν οι ακόλουθοι και τα views», αναφέρει.

Σχετικά με την αυτοπεποίθηση που αποπνέει, σχολιάζει: «Γενικότερα έχω αυτοπεποίθηση, αλλά όποιον άνθρωπο και να ρωτήσεις μπορεί μια μέρα να ξυπνήσει και να σου πει “είμαι χάλια”, γιατί μπορεί το μαλλί να μην κάθεται καλά, να έχεις πρηστεί ή χίλια δυο, και υπάρχουν και μέρες που νιώθεις θεά. Έτσι είναι και έτσι αισθάνομαι και εγώ».

«Δεν έχω κλάψει ποτέ για hate comment»

«Μπορείς να ζήσεις πολύ άνετα από τα social media»/ «Πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν σε γουστάρουν απλώς γιατί είσαι χοντρός» Facebook Twitter
«Στο πρώτο μου βίντεο είχα ζητήσει 100 ευρώ, το οποίο σήμερα είναι ένα ποσό αστείο. Δεν το ήξερα». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Σχετικά με τα hate comments στο TikTok και το πώς τα διαχειρίζεται, όπως εξηγεί, δεν ζορίζεται καθόλου. «Μέσα σε αυτά τα χρόνια υπάρχουν και σχόλια που με έχουν ενοχλήσει προφανώς, αλλά δεν έχω κλάψει ποτέ, ή να κάθομαι να σκέφτομαι δύο μέρες τι μου είπαν. Απλώς το βλέπω, μπορεί να νευριάσω εκείνη την ώρα και μετά το παραβλέπω», εξηγεί.

«Δεν απαντάω και μερικές φορές νευριάζω και με εμένα που μπορεί να νευριάσω, γιατί στην πραγματικότητα πιο πολύ θα με πληγώσει ένα τέτοιο σχόλιο –ή θα το πάρω πιο σοβαρά− από την οικογένειά μου, τη φίλη μου, τον σύντροφό μου. Αν μου πουν κάτι, θα το πάρω σοβαρά. Για τους άλλους δεν με νοιάζει, αντιλαμβάνομαι ότι δεν γίνεται να με γουστάρει όλος ο κόσμος», τονίζει.

Επισημαίνει, δε, πως «αν μου πει κάποιος “είσαι χοντρή” −γιατί υπάρχουν και τέτοια σχόλια που στοχεύουν στα κιλά μου−, δεν με ενοχλεί, γιατί δεν έχουν πίσω κάποιο υπόβαθρο, απλώς εστιάζουν στο εμφανισιακό. Υπάρχει χοντροφοβία στην Ελλάδα φουλ, δηλαδή πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν σε γουστάρουν απλώς γιατί είσαι χοντρός».

Λόγω της πολιτικής ορθότητας που επικρατεί στις ημέρες μας αλλά και της επιρροής που έχουν τα άτομα που ασχολούνται με τα social media στο κοινό τους, πλέον αυτό που λέγεται πρέπει να φιλτράρεται διπλά και τριπλά πριν καν ειπωθεί. Η Μαρία εξηγεί χαρακτηριστικά: «Όσο περνάνε τα χρόνια, σκέφτομαι τι θα πω και πόσο πρέπει να προσέξω. Όχι να πω κάτι άλλο από αυτό που πιστεύω, αλλά να το πω με τα σωστά λόγια, ώστε να μην υπάρξει παρεξήγηση και να κατανοήσουν ακριβώς αυτό που σκέφτομαι».

@maria_mitsola Πολυ αερα πηραμε μου φαινεται 🤣@Ilias Gkotsis ♬ MON LOVE OHO - Liamsi

«Μπορείς να ζήσεις πολύ άνετα από τα social media»

Στο οικονομικό κομμάτι, η Μαρία ξεκαθαρίζει πως ένας influencer μπορεί να ζήσει μόνο από τα social media, ωστόσο πρέπει πρώτα να ξέρει τι παίζει στην αγορά. «Μπορεί, αλλά για να το κάνει όλο αυτό, πέρα από τη δουλειά που χρειάζεται, πρέπει να έχει επικοινωνία και με άλλους content creators, για να ξέρει τις τιμές», αναφέρει.

«Πρέπει να ξέρεις πού βρίσκεσαι, και από μόνος σου δεν μπορείς να ξέρεις. Στο πρώτο μου βίντεο είχα ζητήσει 100 ευρώ, το οποίο σήμερα είναι ένα ποσό αστείο. Δεν το ήξερα. Όταν ήρθα στην Αθήνα και συναναστράφηκα και με άλλους, κατάλαβα ότι οι τιμές είναι οι τάδε και μπορούν να ανέβουν μόνο υπό κάποιες προϋποθέσεις, όπως, π.χ., ανεβάζοντας τους followers και το engagement rate σου. Ναι, μπορείς να ζήσεις, και πολύ άνετα κιόλας, από τα social, αρκεί να είσαι καλός και να έχεις κάτι να δείξεις», ξεκαθαρίζει.

Για το μέλλον έχει πολλά σχέδια. «Θα ήθελα να συνεχίσω με τα social − όσο υπάρχουν. Θα ήθελα όμως να έχω και κάτι δικό μου. Σίγουρα θα ήθελα να κάνω κάτι πιο απτό, απλώς ακόμη δεν ξέρω τι, αν δηλαδή θα είναι κάτι χειροπιαστό ή μια υπηρεσία. Σίγουρα θέλω κάτι έξτρα για να είμαι πιο σίγουρη οικονομικά για τα επόμενα χρόνια και βέβαια να είναι κάτι πολύ καλοδουλεμένο και όμορφο αυτό που θα κάνω», συνεχίζει.

«Δεν ξέρω, μπορεί να είμαι 70 και να κάνω “get ready with me”, δεν είναι απίθανο, αλλά μπορεί και να μη γίνει, οπότε οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει και κάτι άλλο», καταλήγει.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελίνα Καλιτζάκη: Η Gen Z έχει τη δική της προσωπικότητα

Social Media / «Μπορείς να επηρεάσεις πολύ την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου στο TikTok»

Η make up artist και influencer Ελίνα Καλιτζάκη μιλά για την προσοχή που απαιτείται σχετικά με όσα προβάλλoνται στους χρήστες των social media, αλλά και για το αν τελικά θυσιάζονται όλα στον βωμό των πωλήσεων και των views.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Κατερίνα Βισέρη: «Με την ανορεξία χάνεις ανθρώπους, συναισθήματα, έρωτες, τα πάντα»

Υγεία & Σώμα / Κατερίνα Βισέρη: «Με την ανορεξία χάνεις ανθρώπους, συναισθήματα, έρωτες, τα πάντα»

Νομικός και content creator που αναφέρεται ανοιχτά στην προσωπική της μάχη με τις διατροφικές διαταραχές και νεαρή επιχειρηματίας, η Κατερίνα Βισέρη μιλά για τη σκληρή περίοδο των σπουδών της, τον χώρο της μόδας που τη γοήτευε ανέκαθεν, τη νευρική ανορεξία, τη συμμετοχή της στο GNTM, και το «φως» που τελικά ήρθε μέσα από τη δουλειά.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ