Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει» Facebook Twitter
«Τα δικαστήρια αρχίζουν να καταργούν πολλά από τα διατάγματα "έκτακτης ανάγκης", αλλά ο Τραμπ φαίνεται να αγνοεί τις δικαστικές αποφάσεις. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή».
0



ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΘΗΤΕΙΑΣ
, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρήκε έναν απροσδόκητο αντίπαλο, την ακαδημαϊκή κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια, ιστορικά προπύργια διαλόγου, έρευνας και φιλελεύθερης σκέψης, βρέθηκαν πολλές φορές στο επίκεντρο των επιθέσεων του σημερινού Πλανητάρχη, σε μια μάχη που, όπως φαίνεται, εξελίσσεται σε πολιτισμικό και ιδεολογικό πόλεμο. Το τελευταίο διάστημα ειδικότερα υπάρχει μια κλιμάκωση της έντασης, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να περιορίσει την επιρροή τους μέσω πολιτικών όπως ο περιορισμός της εισόδου διεθνών φοιτητών, η απειλή διακοπής της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης και η άρση του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών, αλλά και με αλλαγές στη διοικητική δομή της ηγεσίας τους, ώστε να μειωθεί η επιρροή φοιτητών, καθηγητών και διοικητικών στελεχών που είναι «πιο αφοσιωμένοι στον ακτιβισμό παρά στην ακαδημαϊκή έρευνα». 

«Το Χάρβαρντ, το Κολούμπια και άλλα πανεπιστήμια είναι παλαιότερα και πιο σεβαστά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Θα επιβιώσουν από αυτή την επίθεση, όχι όμως χωρίς να πονέσουν». 

Στον πυρήνα της σύγκρουσης βρίσκεται ένα βαθύ πολιτισμικό χάσμα: τα πανεπιστήμια εκπροσωπούν για τον Τραμπ ένα σύστημα που, κατά τη ρητορική του, περιφρονεί τον απλό Αμερικανό, προωθεί μια «παγκοσμιοποιημένη» ατζέντα και διαμορφώνει μια ελίτ αποκομμένη από τις παραδοσιακές αξίες. Στο στόχαστρό του έχουν βρεθεί επίσης και επειδή φιλοξενούν αντιπολεμικά, αντιρατσιστικά και φιλοπαλαιστινιακά κινήματα. Ωστόσο, οι επιθέσεις του Τραμπ αποκαλύπτουν μια επικίνδυνη τάση αυταρχισμού και μια προσπάθεια ελέγχου της σκέψης που προκαλούν ανησυχία, με την πανεπιστημιακή κοινότητα να περνά στην αντεπίθεση με νομικές ενέργειες κατά της κυβέρνησης. Το Χάρβαρντ και το Κολούμπια, δύο από τους πιο εμβληματικούς ακαδημαϊκούς θεσμούς των ΗΠΑ, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής του – τα κατηγορεί για «ιδεολογική λογοκρισία», «αντιαμερικανισμό» και «προώθηση ακροαριστερής ρητορικής».

ΤΖΈΦΡΙ ΣΑΚΣ
Τζέφρι Σακς. Φωτ.: Gabriella C Marino

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησα την άποψη του διακεκριμένου καθηγητή Οικονομικών και διευθυντή του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζέφρι Σακς. Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις και την επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία, ο διεθνώς αναγνωρισμένος οικονομολόγος μιλά χωρίς περιστροφές για το τι πραγματικά διακυβεύεται στην αντιπαράθεση για το μέλλον της γνώσης. 

— Προσπαθεί ο Τραμπ να ελέγξει τους θεσμούς; Εσείς τι πιστεύετε;
Ναι, η προσπάθεια κατάληψης των πανεπιστημίων είναι σαφής. Δεν θα πετύχει τελικά. Το Χάρβαρντ, το Κολούμπια και άλλα πανεπιστήμια είναι παλαιότερα και πιο σεβαστά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Θα επιβιώσουν από αυτή την επίθεση, όχι όμως χωρίς να πονέσουν. 

— Ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης Τραμπ για τα πανεπιστήμια; Πολλοί πιστεύουν ότι δεν είναι η μεταρρύθμιση αλλά η διάλυση της ελίτ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 
Μπορούμε να σκεφτούμε αυτά τα γεγονότα ως την «πολιτιστική επανάσταση» της Αμερικής, μια επίθεση κατά των πολιτικών εχθρών του Τραμπ και των θεσμών της κοινωνίας των πολιτών, με το ίδιο είδος καταστροφής που έπληξε την Κίνα τη δεκαετία του 1960 και που στην πραγματικότητα πήγε πίσω τη χώρα μία ολόκληρη γενιά.

— Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα στοχοποιήσει τα πανεπιστήμια ως εκκολαπτήριο αριστερής ιδεολογίας. Τι συμπέρασμα βγάζετε από αυτό;
Ο Τραμπ περικόπτει τα κονδύλια για την έρευνα στην επιστήμη, την ιατρική και σε αμέτρητους άλλους τομείς. Αυτή η καταστροφική προσέγγιση του βασικού επιστημονικού και τεχνολογικού μοντέλου Research & Development έχει ελάχιστη σχέση με την «αριστερή ιδεολογία» – η σύνδεση αυτή υπάρχει μόνο στη φλογερή φαντασία των υπευθύνων αυτής της παράλογης και τραγικής πολιτικής. Υπάρχει, βέβαια, και μια προσπάθεια καταστολής και συντριβής εκ μέρους της κυβέρνησης των διαμαρτυριών κατά της πολιτικής της, π.χ. για τη συνενοχή των ΗΠΑ όσον αφορά τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ.

— Αν τα πιο ισχυρά πανεπιστήμια της Αμερικής μπορούν να απειληθούν με ιδεολογική συμμόρφωση, τι ελπίδα υπάρχει για τα υπόλοιπα;
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσωποπαγούς διακυβέρνησης, κατά την οποία ο Τραμπ κυβερνά με εκτελεστικά διατάγματα, κηρύσσοντας κάθε μέρα και από μια «έκτακτη ανάγκη». Αυτό το είδος διακυβέρνησης είναι αντίθετο με τους θεσμούς μας και το Σύνταγμα, δεν θα πετύχει. Η κοινή γνώμη αντιτάσσεται σε αυτό. Η δημοτικότητα του Τραμπ είναι αρνητική (περισσότερες αποδοκιμασίες από εγκρίσεις) και πέφτει. Ωστόσο, η κυβέρνησή του μπορεί σίγουρα να προκαλέσει σημαντική ζημιά προτού σταματήσουν αυτές οι πολιτικές. Μέχρι στιγμής, το Κογκρέσο είναι αδρανές, τουλάχιστον το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Έχουν εγκαταλείψει τα συνταγματικά τους καθήκοντα, τουλάχιστον προς το παρόν. Τα δικαστήρια αρχίζουν να καταργούν πολλά από τα διατάγματα «έκτακτης ανάγκης», αλλά ο Τραμπ φαίνεται να αγνοεί τις δικαστικές αποφάσεις. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή.

— Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα; Στάχτες ή αναγέννηση;
Και τα δύο. Θα υπάρξει βραχυπρόθεσμο κόστος και μακροπρόθεσμη ανάκαμψη. Είναι βέβαια δύσκολο να διακρίνουμε πόσο βαθιά και παρατεταμένη θα είναι η ζημιά. Το χρηματιστήριο πέφτει. Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου μιλούν. Οι πολίτες είναι εναντίον των πολιτικών. Τα δικαστήρια αρχίζουν να εφαρμόζουν τον νόμο. Ωστόσο, η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική των έκτακτων διαταγμάτων, έχοντας με το μέρος της πολλούς ένθερμους υποστηρικτές του Τραμπ, που όμως αποτελούν μειοψηφία.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

Διεθνή / Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

«Η υπόθεση αφορά μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το πάγωμα των κονδυλίων ως μοχλό πίεσης για να ασκήσει έλεγχο στις ακαδημαϊκές μας αποφάσεις»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ