Τροχαία στην Ελλάδα: «Δεν θέλουμε καλούς οδηγούς, αλλά καλούς ανθρώπους»

Γιατί αυξάνονται τα τροχαία στην Ελλάδα - Ιαβέρης: «Όλα έχουν να κάνουν με την οδηγική παιδεία» Facebook Twitter
Τα τελευταία 60 χρόνια, 600.000 άνθρωποι είτε σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα είτε έμειναν ανάπηροι. Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
0

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ στα τροχαία καταγράφεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο 5μηνο του 2023 σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, με τους αριθμούς να είναι αμείλικτοι και τον Ιαβέρη να καταθέτει την άποψή του για τους λόγους πίσω από αυτό το φαινόμενο.

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2023 σημειώθηκαν 5.342 τροχαία στην Ελλάδα, τη στιγμή που το 2022 είχαν σημειωθεί 4.975 (αύξηση κατά 7,4% φέτος) και το 2021 4.430 (αύξηση κατά 20,6% φέτος). Σημειώνεται εδώ πως το 2020 είχε παρατηρηθεί πτώση σε όλους τους δείκτες αναφορικά με τα τροχαία, με τους ειδικούς όμως να την αποδίδουν στα lockdown, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ανάλογη με την αύξηση των τροχαίων είναι και η αύξηση σε νεκρούς και τραυματίες καθώς, ενώ το 2021 είχαν καταγραφεί το διάστημα Ιανουάριος - Ιούνιος 251 νεκροί, 247 βαριά τραυματίες και 4.893 ελαφριά τραυματίες, το 2023 ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων.

«Όλα έχουν να κάνουν με την οδηγική παιδεία. Όχι την παιδεία στα σχολεία, όπου τα παιδιά λαμβάνουν την εκπαίδευση για το επάγγελμα που θα κάνουν στο μέλλον, αλλά την παιδεία από τα σπίτια. Αν δεν υπάρχει παιδεία από το σπίτι, αυξάνονται ραγδαία οι πιθανότητες να γίνει κανείς εγκληματίας. Αυτό είσαι αν δεν σε νοιάζει πώς οδηγάς στον δρόμο».

Ενδεικτικά, φέτος 281 άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα (αύξηση κατά 11,95% σε σχέση με το 2021), 279 τραυματίστηκαν βαριά (12,95% πάνω από το 2021) και 5.934 τραυματίστηκαν ελαφρά (αύξηση κατά 21,27%).

Τροχαία – Ιαβέρης Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΛΣΤΑΤ

Το ίδιο μπορούμε να συμπεράνουμε και αν βάλουμε κάτω τα στοιχεία μόνον αναφορικά με τον μήνα Ιούνιο, όπου και πάλι, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αποτυπώνεται η αύξηση στα τροχαία σε σχέση με το 2021.

Έτσι, ενώ τον Ιούνιο του 2021 είχαμε 984 τροχαία, με 49 νεκρούς και 1.189 τραυματίες, το 2023 παρατηρείται να ανεβαίνουν ραγδαία όλοι οι δείκτες. Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, φέτος τον Ιούνιο σημειώθηκαν 1.028 τροχαία (αύξηση κατά 4,47%), σκοτώθηκαν 62 άτομα (αύξηση κατά 26,53%) και τραυματίστηκαν άλλοι 1.228 άνθρωποι (αύξηση κατά 3,28%).

Τροχαία – Ιαβέρης Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΛΣΤΑΤ
Τροχαία – Ιαβέρης Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΛΣΤΑΤ

Ιαβέρης για τροχαία: «Δεν θέλουμε καλούς οδηγούς αλλά καλούς ανθρώπους»

Λόγω της σημαντικής αυτής αύξησης στα τροχαία, η LiFO επικοινώνησε με τον πρώην οδηγό αγώνων αυτοκινήτων, Αναστάσιο Μαρκουίζο, γνωστό και ως Ιαβέρη, και τον ρωτήσαμε την άποψή του σχετικά με το γιατί το φαινόμενο γίνεται ολοένα και χειρότερο στους ελληνικούς δρόμους.

«Όλα έχουν να κάνουν με την οδηγική παιδεία. Όχι την παιδεία στα σχολεία, όπου τα παιδιά λαμβάνουν την εκπαίδευση για το επάγγελμα που θα κάνουν στο μέλλον, αλλά την παιδεία από τα σπίτια. Αν δεν υπάρχει παιδεία από το σπίτι, αυξάνονται ραγδαία οι πιθανότητες να γίνει κανείς εγκληματίας. Αυτό είσαι αν δεν σε νοιάζει πώς οδηγάς στον δρόμο», σημείωσε ο Ιαβέρης, με τον λόγο του να είναι, όπως πάντα, χειμαρρώδης.

Μάλιστα, ο θρυλικός οδηγός αγώνων αυτοκινήτων έκανε λόγο για γενοκτονία που σημειώνεται στους δρόμους της Ελλάδας. «Τα τελευταία 60 χρόνια, 600.000 άνθρωποι είτε σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα είτε έμειναν ανάπηροι. Επίσης, 2 εκατομμύρια άνθρωποι τραυματίστηκαν και 1 εκατομμύριο δεν γεννήθηκαν ποτέ, αφού κυρίως σκοτώνονται νέα παιδιά. Μιλάμε για μια πραγματική γενοκτονία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, ο Ιαβέρης σημείωσε πως «δεν θέλουμε καλούς οδηγούς αλλά καλούς ανθρώπους. Όλα είναι, ουσιαστικά, θέμα αυτοεκτίμησης. Αυτός που είναι ταπεινός και καλός άνθρωπος καταλαβαίνει πόσο σημαντικός είναι για την οικογένειά του και πόσο τραγικό θα είναι για αυτούς αν τον χάσουν.

Από την άλλη, αυτός που είναι ο "τσαμπουκάς των δρόμων" δεν κάθεται να σκεφτεί αυτά τα πράγματα, αλλά τον νοιάζει να περάσει τον μπροστινό του και να κάνει σφήνες στον δρόμο. Δεν καταλαβαίνει όμως ότι είναι ένα όπλο έτοιμο να πυροβολήσει και πως μπορεί να γίνει η αιτία να πενθήσουν είτε η δική του οικογένεια είτε άλλες».

«Κάμερες και πρόστιμα για να μειωθούν τα τροχαία»

Όπως σημειώνει ο ίδιος, το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας είναι «ο γονιός να θάβει το παιδί του. Μετά από τέτοιες καταστάσεις δεν υπάρχει θέληση για ζωή. Έχω ζήσει τέτοιες περιπτώσεις και γνωρίζω καλά σε ποια ψυχολογία βρίσκεται ο γονέας μετά από μια τέτοια τραγωδία στο σπίτι του».

«Αυτό όμως που πρέπει να καταλάβουν οι Έλληνες είναι ότι δεν ξέρουν να οδηγούν. Ένας οδηγός αγώνων με περγαμηνές κινείται με απόλυτο σεβασμό στον δρόμο, προσεκτικά και με χαμηλή ταχύτητα. Δεν υπάρχουν οδηγοί αγώνων που να βγαίνουν στον δρόμο και να κάνουν αγριάδες και τσαμπουκάδες. Το πρωί που φεύγουμε από το σπίτι μας πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το απόγευμα θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω, να ανοίξει η πόρτα και να δούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να τα πάρουμε αγκαλιά».

Ο Ιαβέρης μας λέει ακόμα ποιο θεωρεί ότι είναι το σημάδι στους ελληνικούς δρόμους ότι δεν υπάρχει οδηγική παιδεία: «Όλα φαίνονται όταν ανάβει το πορτοκαλί φανάρι. Πάρα πολλοί είναι αυτοί που μόλις βλέπουν πορτοκαλί, αντί να σταματήσουν, πατούν γκάζι. Και το πορτοκαλί γίνεται κόκκινο και το τροχαίο είναι προ των πυλών».

Μάλιστα, σε ερώτηση αν συμφωνεί να μπουν κάμερες στα φανάρια έτσι ώστε να τιμωρούνται όσοι παραβιάζουν τον ερυθρό σηματοδότη, απάντησε: «Και βέβαια. Εδώ θα σας πω και μια ιστορία που γνωρίζω. Σε ένα φανάρι στο Κορωπί είχε τοποθετηθεί μια κάμερα ως πείραμα, για να δουν οι υπεύθυνοι πόσα αμάξια περνούσαν με κόκκινο. Ε, μέσα σε μία ημέρα μόνο καταγράφηκαν 800 παραβιάσεις. Αν τοποθετηθούν κάμερες και πιστώνονται στους παραβάτες πρόστιμα, ας πούμε 1.000 ευρώ την πρώτη φορά, που να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο αν το ξανακάνουν, ο Έλληνας θα σταματήσει να περνάει με κόκκινο, γιατί πάνω απ’ όλα τα άλλα αγαπάει τα λεφτά του».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05/05-Αλκοόλ και οδήγηση, έννοιες ασύμβατες

Συνομιλούμε Υπεύθυνα / Αλκοόλ και οδήγηση, έννοιες ασύμβατες

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τις φράσεις, «ένα ποτηράκι είναι, δεν πειράζει», «είμαι καλά, δεν με πιάνει το ποτό», «δεν γίνονται αλκοτέστ, δεν θα με πιάσουν»; Στο επεισόδιο που ακολουθεί μιλούν στον Γιάννη Πανταζόπουλο πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τι σημαίνει ασφαλής οδήγηση και θα εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και τροχαίων ατυχημάτων, αναδεικνύοντας ξεκάθαρα γιατί είναι τόσο σημαντικό, όταν οδηγούμε, να μην πίνουμε καθόλου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας υπουργός χωρίς ενσυναίσθηση

Οπτική Γωνία / Ένας υπουργός χωρίς ενσυναίσθηση

Η συμπεριφορά που υιοθετεί ως υπουργός Δικαιοσύνης ο Γιώργος Φλωρίδης είναι τουλάχιστον προκλητική, κι αυτό εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για το αν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΛ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Μια γενιά διαδηλώνει επειδή δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο

Οπτική Γωνία / Μια γενιά διαδηλώνει επειδή δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο

Τι σηματοδοτούν οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία και την Ισπανία; Και ποιες οι συνέπειες από τη στεγαστική και την εκπαιδευτική κρίση; Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κουλ εμείς, οι σημερινές μαμάδες; Ε, όχι!

Οπτική Γωνία / Cool οι σημερινές μαμάδες; Ε, όχι!

Μεγαλώνεις το παιδί σου δίνοντάς του όλες τις συμβουλές του κόσμου για να γίνει ανεξάρτητος, ελεύθερος άνθρωπος, αλλά κανείς δεν σε προετοιμάζει για εκείνη τη στιγμή που θα φύγει από το παιδικό του δωμάτιο.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Παίζοντας φτηνά παιχνίδια με την ακροδεξιά και το «χάος»

Οπτική Γωνία / Παίζοντας φτηνά παιχνίδια με την ακροδεξιά και το «χάος»

Αντί να αναζητούμε τις πραγματικές αιτίες που γεννούν την κοινωνική αποσταθεροποίηση, η σκέψη μας σκαλώνει σε εικόνες καταστροφής, που καλλιεργούν στον φοβισμένο άνθρωπο την επιθυμία για αποκατάσταση της τάξης.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ο Σαμαράς και ο Σαμουήλ, ο Δούκας, ο Άδωνις και τα ρετάλια του ΠΑΣΟΚ

Πολιτικό επταήμερο / Ο Σαμαράς και ο Σαμουήλ, ο Δούκας, ο Άδωνις και τα ρετάλια του ΠΑΣΟΚ

Μια στήλη που θα σχολιάζει την πολιτική επικαιρότητα και τους πρωταγωνιστές της. Που θα ενοχλεί, θα αναλύει, θα εισβάλλει σε πολλές αυλές αλλά δεν θα ανήκει σε καμία.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΕΣΠΟΤΟ
Αλέξης Τσίπρας: Ευλαβικά συστημικός, βαθιά αντισύριζα

Εν Ψυχρώ / Αλέξης Τσίπρας: Ευλαβικά συστημικός, βαθιά αντισύριζα

Από τον ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΛΑΣ και από τον ΣΚΑΪ στο Άγιο Όρος: ο Τσίπρας επιστρέφει με νέα πολιτική ταυτότητα, αλλά απέναντι σε μια κοινωνία που δυσκολεύεται να ξεχάσει τόσο εύκολα την παλιά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα στρώματα που πετάς στον δρόμο είναι γεμάτα κοριούς

Ρεπορτάζ / Τα στρώματα που πετάς στον δρόμο είναι γεμάτα κοριούς

Τα ογκώδη απορρίμματα είναι μια συνηθισμένη, θλιβερή εικόνα στους δρόμους της Αθήνας. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως όταν τα στρώματα φιλοξενούν κοριούς και απορρίπτονται χωρίς την κατάλληλη διαχείριση, αποτελούν δυνητικό μέσο διασποράς. Ποιες λύσεις υπάρχουν;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πολιτική φίλη του Νετανιάχου είχε προβλέψει τους 1.200 νεκρούς, από το 2018

Guest Editors / Μπορούσε να αποφευχθεί η επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου;

Συγγραφέας και πολιτική φίλη του Νετανιάχου φαίνεται να είχε προβλέψει τον αριθμό των 1.200 νεκρών, ήδη από το 2018. Άγνωστη στην Ελλάδα, η κ. Galit Distel Atbaryan, την ημέρα της επίθεσης ήταν υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ. Σύμπτωση ή κάτι άλλο;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Αθήνα δεν αντέχει άλλο;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Αθήνα δεν αντέχει άλλο;

Η έκρηξη στην Πλάκα ανέδειξε μια πτυχή της τουριστικής ανάπτυξης που συχνά παραβλέπουμε: τις ελλιπείς υποδομές. Πότε η τουριστική αξιοποίηση αρχίζει να αλλοιώνει την ίδια την πόλη; Ο αρχιτέκτονας Σταύρος Μαρτίνος εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μέγαρο Κούπα: Το κόσμημα του Τσίλερ βρήκε ξανά την παλιά του αίγλη

Ρεπορτάζ / Μέγαρο Κούπα: Το κόσμημα του Τσίλερ βρήκε ξανά την παλιά του αίγλη

Το χρονικό της αποκατάστασης του νεοκλασικού κτιρίου στην οδό Πανεπιστημίου 6, που οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, με σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα, και υπήρξε ένα από τα πιο πολυτελή κτίρια της εποχής του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ