Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη μυστηριώδη διάρρηξη στο γραφείο της Διεύθυνσης Εκλογών

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη μυστηριώδη διάρρηξη στο γραφείο της Διεύθυνσης Εκλογών Facebook Twitter
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρθηκε σε «φερόμενη διάρρηξη».
0


ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ για την καταγγελλόμενη διάρρηξη στο γραφείο Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών την περασμένη Παρασκευή. Πολλοί τη συνδέουν με τη διαρροή των email ψηφοφόρων του εξωτερικού που χρησιμοποίησε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, και αυτή είναι μια λογική υπόθεση που δεν θα μπορούσε να αποκλείσει κανείς, αλλά όσο καθυστερούν να δοθούν οι επίσημες απαντήσεις τόσο πληθαίνουν οι εικασίες, μερικές εκ των οποίων περισσότερο θολώνουν παρά φωτίζουν το περίεργο αυτό περιστατικό. 

Ας δούμε τα δεδομένα: Πριν από λίγο καιρό αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελίες αποδήμων ότι τα email τους είχαν δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Το πώς ακριβώς έγινε αυτό και ποια πρόσωπα ενεπλάκησαν είναι υπό διερεύνηση. 

Το πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στον επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Κωνσταντίνο Μενουδάκο

Την ίδια μέρα υπήρξε καταγγελία του υπεύθυνου της Διεύθυνσης Εκλογών ότι παραβιάστηκε η πόρτα του γραφείου του το μεσημέρι, την ώρα που, όπως είπε στην αστυνομία, έλειπε για μια σύσκεψη σε άλλο κτίριο, και δεν γνωρίζει αν έκλεψαν ή αντέγραψαν κάποια αρχεία. 

Το περιστατικό της διάρρηξης αναμένεται να διαλευκανθεί εντός των επόμενων ημερών. Αν αυτό δεν γίνει, το μυστήριο θα παραμένει, θα ρίχνει σκιές και θα τροφοδοτεί σενάρια που επιβαρύνουν το προεκλογικό κλίμα.  

Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που ανέλαβε να εξετάσει τον υπολογιστή του καταγγέλλοντος. Μία πρώτη διαπίστωση είναι ότι η πόρτα του γραφείου της Διεύθυνσης Εκλογών, όπως μπορεί κανείς να δει και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι παλιά, χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας, και άρα ήταν εύκολο να παραβιαστεί. 

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρθηκε σε «φερόμενη διάρρηξη». Φαίνεται δηλαδή να επιφυλάσσεται για την καταγγελία του διευθυντή του τμήματος, για λόγους που δεν είναι γνωστοί σε εμάς ως τώρα. Ίσως επειδή, όπως αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση, από τον δικό τους έλεγχο «δεν έχει προκύψει έως τώρα κάποιο στοιχείο».

Για το θέμα της καταγγελλόμενης διάρρηξης υπήρξε και μια αντιπαράθεση στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη, και της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως

Ο Μιχάλης Κατρίνης ισχυρίστηκε ότι μετά τη διάρρηξη τα αρχεία εξαφανίστηκαν και σταμάτησε η διερεύνηση της υπόθεσης από την Αρχή Προστασίας. Η Νίκη Κεραμέως του απάντησε ότι αυτά είναι «ανεύθυνη λασπολογία με ισχυρές δόσεις επιστημονικής φαντασίας» και ότι το υπουργείο έχει στείλει όλα τα στοιχεία που έχει ζητήσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εδώ και πολύ καιρό.

Επίσης το ΚΚΕ πρότεινε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να συζητηθεί το θέμα και ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε απαντήσεις για το αν έχουν υπεξαιρεθεί προσωπικά δεδομένα. 

Σε επικοινωνία μας με εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης οι οποίοι μίλησαν για στοιχεία που εξαφανίστηκαν από το γραφείο Διεύθυνσης Εκλογών μετά τη διάρρηξη και σταμάτησε η έρευνα, μας είπαν ότι δεν διαθέτουν κάποια στοιχεία ή πληροφόρηση για αυτό, αλλά ότι πρόκειται για εκτίμηση την οποία θεωρούν σοβαρή και εύλογη και ότι πρέπει το υπουργείο Εσωτερικών να δώσει τις απαντήσεις. 

Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης της καταγγελλόμενης διάρρηξης και τα μυστήρια γύρω από αυτήν, το πρώτο ερώτημα είναι αν το γραφείο Διεύθυνσης Εκλογών σχετίζεται με τα email των αποδήμων. Η απάντηση είναι ότι ο διευθυντής του τμήματος της Διεύθυνσης Εκλογών που κατήγγειλε ότι έγινε διάρρηξη στο γραφείο του την Παρασκευή το μεσημέρι είναι από τα πρόσωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών, καθώς λόγω αντικειμένου η Διεύθυνσή του είχε τα στοιχεία των εκλογικών καταλόγων των εθνικών εκλογών του 2023. Αυτό όμως δεν σημαίνει αυτομάτως ότι ο ίδιος εμπλέκεται στη διαρροή των email, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό. 

Ένα άλλο δεδομένο, το οποίο προκύπτει από το ρεπορτάζ μας, είναι ότι όλο αυτό το διάστημα στις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Εσωτερικών επικρατεί πανικός, καθώς κάποιοι φοβούνται ότι μπορεί να βρεθούν κατηγορούμενοι. Ο συγκεκριμένος διευθυντής είναι από τα πρόσωπα που ανησυχούσαν ότι μπορεί να τον κατηγορήσουν και οι πληροφορίες λένε ότι δεν έκρυβε την ανησυχία του, καθώς στο εσωτερικό πόρισμα αναφέρονται όσοι είχαν πρόσβαση στους καταλόγους των εκλογέων του 2023. Δεν ήταν όμως ο μόνος, καθώς πρόσβαση στον κατάλογο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ μας, είχαν άλλα περίπου 30 άτομα. 

Ο διευθυντής που έκανε την καταγγελία είναι μόνιμος δημόσιος υπάλληλος του υπουργείου και όχι μετακλητός. Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα με βεβαιότητα ότι τα email που διέρρευσαν και χρησιμοποιήθηκαν από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ήταν πράγματι από τον κατάλογο των αποδήμων που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του 2023 και όχι όσων δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, όπου ο συγκεκριμένος δεν είχε πρόσβαση. Η απάντηση σε αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και θα καθορίσει την εξέλιξη της έρευνας. 

Στις ερωτήσεις μας προς το υπουργείο Εσωτερικών απάντησαν ότι περιμένουν κι αυτοί τα αποτελέσματα της έρευνας της αστυνομίας. Στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι το κτίριο διαθέτει ιδιωτική ασφάλεια που καταγράφει εισερχόμενους και εξερχόμενους. «Η αστυνομία πήρε τον κατάλογο, θα τον ελέγξει και εντός της εβδομάδας αναμένονται οι απαντήσεις». 

Ο καταγγέλλων φέρεται να έχει καταθέσει ότι δεν διαπίστωσε να λείπουν έγγραφα, άλλωστε σχεδόν όλα διακινούνται ηλεκτρονικά και γι' αυτό τον υπολογιστή του τον πήρε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να εξετάσει αν έχει συνδεθεί με κάποιο στικάκι ή κάτι τέτοιο. Συνάδελφοί του που βρίσκονται στα διπλανά γραφεία «είπαν ότι δεν άκουσαν την πόρτα να σπάει», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου που έχει γνώση της υπόθεσης και μίλησε στη LiFO. 

Ο ίδιος λέει ότι ο επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, «έχει πάρει τα πάντα από τις 15 Μαρτίου, ό,τι έχει ζητήσει». Ο κ. Μενουδάκος, ωστόσο, δεν θα αποκαλύψει τα πρόσωπα από το υπουργείο που εμπλέκονται. Αυτό που αναμένεται να κάνει είναι να προσδιορίσει τις ευθύνες όσων έπρεπε να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα και όσων παράνομα τα διακίνησαν και τα χρησιμοποίησαν και να επιβάλει πρόστιμα. 

Τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαρροή των email θα τα ερευνήσει η Δικαιοσύνη. Η θέση του διευθυντή Εκλογών, πάντως, θεωρείται «θέση ψυγείο» και δεν έχει κάποιον κομβικό ρόλο. «Δεν έχει αρχεία, δεν έχει καταλόγους, δεν τους τυπώνει. Στη λίστα των εκλογέων του 2023 είχε πρόσβαση, όπως πολλοί άλλοι στο υπουργείο, και αυτά τα στοιχεία τα έχει όλα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», υποστηρίζει κυβερνητική πηγή. 

Το περιστατικό της διάρρηξης αναμένεται να διαλευκανθεί εντός των επόμενων ημερών. Αν αυτό δεν γίνει, το μυστήριο θα παραμένει, θα ρίχνει σκιές και θα τροφοδοτεί σενάρια που επιβαρύνουν το προεκλογικό κλίμα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η προσπάθεια του Μαξίμου να μην συνδεθεί η διαρροή των email με την επιστολική ψήφο

Ρεπορτάζ / Η προσπάθεια του Μαξίμου να μη συνδεθεί η διαρροή των e-mails με την επιστολική ψήφο

Η αντιπολίτευση θα επιμείνει να θέτει ερωτήματα για τη διαρροή των e-mails, παρά τις καρατομήσεις. Η κυβέρνηση δεν θέλει με τίποτα να συνδεθεί με την ασφάλεια της επιστολικής ψήφου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Στον αέρα η συναίνεση για την επιστολική ψήφο

Βασιλική Σιούτη / Στον αέρα η συναίνεση για την επιστολική ψήφο

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, χωρίς να ενημερώσει τα κόμματα των οποίων την ψήφο είχε εξασφαλίσει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάζι: Από εργατική συνοικία, «λούνα παρκ» της νύχτας

Αθήνα / Γκάζι: Από εργατική συνοικία, «λούνα παρκ» της νύχτας

Πώς μια περιοχή με έντονα χαρακτηριστικά γειτονιάς, με μια κοινότητα μουσουλμάνων της Θράκης και εργαστήρια καλλιτεχνών στα τέλη του ’80 με αρχές του ’90, εξελίχθηκε σε τόπο μαζικής διασκέδασης.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Gen Z και εργασία στην Ελλάδα: «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Οπτική Γωνία / «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Πώς είναι να προσπαθείς να μπεις στην αγορά εργασίας σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα έχει γίνει κανονικότητα; Ο Βασίλης Τσούτσης, φοιτητής Οικονομικών, περιγράφει την εμπειρία της πρώτης αναζήτησης εργασίας, ενώ ο Χρήστος Γούλας, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, αναλύει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ νέων και εργοδοτών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Πολιτική / Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Το 2025 ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη, που κατέβασαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα, και κλείνει με την προαναγγελία δημιουργίας κόμματος από τη Μαρία Καρυστιανού, την πρόεδρο του Συλλόγου Πληγέντων του Δυστυχήματος των Τεμπών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Από την απώλεια του Κώστα Σημίτη ως την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ και το κίνημα των Τεμπών

Πολιτική Ανασκόπηση 2025 / Η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το κίνημα των Τεμπών

Το 2025 μπήκε με τις μαζικές διαδηλώσεις για τα Τέμπη, οι οποίες επηρέασαν καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Ήταν επίσης μια χρονιά κατά την οποία μεγάλο μέρος της πολιτικής ζωής εξελίχθηκε μέσα από εξεταστικές επιτροπές και δικαστήρια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Οπτική Γωνία / Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Συγγενείς και φίλοι του Ντόναλντ Τραμπ ή χορηγοί του MAGA, σχεδόν όλοι οι νέοι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν εξυμνήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο δυνατά και επίμονα. Σχεδόν κανένας τους δεν έχει καμία διπλωματική εμπειρία.
THE LIFO TEAM