Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη μυστηριώδη διάρρηξη στο γραφείο της Διεύθυνσης Εκλογών

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη μυστηριώδη διάρρηξη στο γραφείο της Διεύθυνσης Εκλογών Facebook Twitter
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρθηκε σε «φερόμενη διάρρηξη».
0


ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ για την καταγγελλόμενη διάρρηξη στο γραφείο Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών την περασμένη Παρασκευή. Πολλοί τη συνδέουν με τη διαρροή των email ψηφοφόρων του εξωτερικού που χρησιμοποίησε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, και αυτή είναι μια λογική υπόθεση που δεν θα μπορούσε να αποκλείσει κανείς, αλλά όσο καθυστερούν να δοθούν οι επίσημες απαντήσεις τόσο πληθαίνουν οι εικασίες, μερικές εκ των οποίων περισσότερο θολώνουν παρά φωτίζουν το περίεργο αυτό περιστατικό. 

Ας δούμε τα δεδομένα: Πριν από λίγο καιρό αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελίες αποδήμων ότι τα email τους είχαν δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Το πώς ακριβώς έγινε αυτό και ποια πρόσωπα ενεπλάκησαν είναι υπό διερεύνηση. 

Το πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στον επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Κωνσταντίνο Μενουδάκο

Την ίδια μέρα υπήρξε καταγγελία του υπεύθυνου της Διεύθυνσης Εκλογών ότι παραβιάστηκε η πόρτα του γραφείου του το μεσημέρι, την ώρα που, όπως είπε στην αστυνομία, έλειπε για μια σύσκεψη σε άλλο κτίριο, και δεν γνωρίζει αν έκλεψαν ή αντέγραψαν κάποια αρχεία. 

Το περιστατικό της διάρρηξης αναμένεται να διαλευκανθεί εντός των επόμενων ημερών. Αν αυτό δεν γίνει, το μυστήριο θα παραμένει, θα ρίχνει σκιές και θα τροφοδοτεί σενάρια που επιβαρύνουν το προεκλογικό κλίμα.  

Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που ανέλαβε να εξετάσει τον υπολογιστή του καταγγέλλοντος. Μία πρώτη διαπίστωση είναι ότι η πόρτα του γραφείου της Διεύθυνσης Εκλογών, όπως μπορεί κανείς να δει και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι παλιά, χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας, και άρα ήταν εύκολο να παραβιαστεί. 

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρθηκε σε «φερόμενη διάρρηξη». Φαίνεται δηλαδή να επιφυλάσσεται για την καταγγελία του διευθυντή του τμήματος, για λόγους που δεν είναι γνωστοί σε εμάς ως τώρα. Ίσως επειδή, όπως αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση, από τον δικό τους έλεγχο «δεν έχει προκύψει έως τώρα κάποιο στοιχείο».

Για το θέμα της καταγγελλόμενης διάρρηξης υπήρξε και μια αντιπαράθεση στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη, και της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως

Ο Μιχάλης Κατρίνης ισχυρίστηκε ότι μετά τη διάρρηξη τα αρχεία εξαφανίστηκαν και σταμάτησε η διερεύνηση της υπόθεσης από την Αρχή Προστασίας. Η Νίκη Κεραμέως του απάντησε ότι αυτά είναι «ανεύθυνη λασπολογία με ισχυρές δόσεις επιστημονικής φαντασίας» και ότι το υπουργείο έχει στείλει όλα τα στοιχεία που έχει ζητήσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εδώ και πολύ καιρό.

Επίσης το ΚΚΕ πρότεινε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να συζητηθεί το θέμα και ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε απαντήσεις για το αν έχουν υπεξαιρεθεί προσωπικά δεδομένα. 

Σε επικοινωνία μας με εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης οι οποίοι μίλησαν για στοιχεία που εξαφανίστηκαν από το γραφείο Διεύθυνσης Εκλογών μετά τη διάρρηξη και σταμάτησε η έρευνα, μας είπαν ότι δεν διαθέτουν κάποια στοιχεία ή πληροφόρηση για αυτό, αλλά ότι πρόκειται για εκτίμηση την οποία θεωρούν σοβαρή και εύλογη και ότι πρέπει το υπουργείο Εσωτερικών να δώσει τις απαντήσεις. 

Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης της καταγγελλόμενης διάρρηξης και τα μυστήρια γύρω από αυτήν, το πρώτο ερώτημα είναι αν το γραφείο Διεύθυνσης Εκλογών σχετίζεται με τα email των αποδήμων. Η απάντηση είναι ότι ο διευθυντής του τμήματος της Διεύθυνσης Εκλογών που κατήγγειλε ότι έγινε διάρρηξη στο γραφείο του την Παρασκευή το μεσημέρι είναι από τα πρόσωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών, καθώς λόγω αντικειμένου η Διεύθυνσή του είχε τα στοιχεία των εκλογικών καταλόγων των εθνικών εκλογών του 2023. Αυτό όμως δεν σημαίνει αυτομάτως ότι ο ίδιος εμπλέκεται στη διαρροή των email, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό. 

Ένα άλλο δεδομένο, το οποίο προκύπτει από το ρεπορτάζ μας, είναι ότι όλο αυτό το διάστημα στις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Εσωτερικών επικρατεί πανικός, καθώς κάποιοι φοβούνται ότι μπορεί να βρεθούν κατηγορούμενοι. Ο συγκεκριμένος διευθυντής είναι από τα πρόσωπα που ανησυχούσαν ότι μπορεί να τον κατηγορήσουν και οι πληροφορίες λένε ότι δεν έκρυβε την ανησυχία του, καθώς στο εσωτερικό πόρισμα αναφέρονται όσοι είχαν πρόσβαση στους καταλόγους των εκλογέων του 2023. Δεν ήταν όμως ο μόνος, καθώς πρόσβαση στον κατάλογο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ μας, είχαν άλλα περίπου 30 άτομα. 

Ο διευθυντής που έκανε την καταγγελία είναι μόνιμος δημόσιος υπάλληλος του υπουργείου και όχι μετακλητός. Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα με βεβαιότητα ότι τα email που διέρρευσαν και χρησιμοποιήθηκαν από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ήταν πράγματι από τον κατάλογο των αποδήμων που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του 2023 και όχι όσων δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, όπου ο συγκεκριμένος δεν είχε πρόσβαση. Η απάντηση σε αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και θα καθορίσει την εξέλιξη της έρευνας. 

Στις ερωτήσεις μας προς το υπουργείο Εσωτερικών απάντησαν ότι περιμένουν κι αυτοί τα αποτελέσματα της έρευνας της αστυνομίας. Στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι το κτίριο διαθέτει ιδιωτική ασφάλεια που καταγράφει εισερχόμενους και εξερχόμενους. «Η αστυνομία πήρε τον κατάλογο, θα τον ελέγξει και εντός της εβδομάδας αναμένονται οι απαντήσεις». 

Ο καταγγέλλων φέρεται να έχει καταθέσει ότι δεν διαπίστωσε να λείπουν έγγραφα, άλλωστε σχεδόν όλα διακινούνται ηλεκτρονικά και γι' αυτό τον υπολογιστή του τον πήρε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να εξετάσει αν έχει συνδεθεί με κάποιο στικάκι ή κάτι τέτοιο. Συνάδελφοί του που βρίσκονται στα διπλανά γραφεία «είπαν ότι δεν άκουσαν την πόρτα να σπάει», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου που έχει γνώση της υπόθεσης και μίλησε στη LiFO. 

Ο ίδιος λέει ότι ο επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, «έχει πάρει τα πάντα από τις 15 Μαρτίου, ό,τι έχει ζητήσει». Ο κ. Μενουδάκος, ωστόσο, δεν θα αποκαλύψει τα πρόσωπα από το υπουργείο που εμπλέκονται. Αυτό που αναμένεται να κάνει είναι να προσδιορίσει τις ευθύνες όσων έπρεπε να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα και όσων παράνομα τα διακίνησαν και τα χρησιμοποίησαν και να επιβάλει πρόστιμα. 

Τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαρροή των email θα τα ερευνήσει η Δικαιοσύνη. Η θέση του διευθυντή Εκλογών, πάντως, θεωρείται «θέση ψυγείο» και δεν έχει κάποιον κομβικό ρόλο. «Δεν έχει αρχεία, δεν έχει καταλόγους, δεν τους τυπώνει. Στη λίστα των εκλογέων του 2023 είχε πρόσβαση, όπως πολλοί άλλοι στο υπουργείο, και αυτά τα στοιχεία τα έχει όλα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», υποστηρίζει κυβερνητική πηγή. 

Το περιστατικό της διάρρηξης αναμένεται να διαλευκανθεί εντός των επόμενων ημερών. Αν αυτό δεν γίνει, το μυστήριο θα παραμένει, θα ρίχνει σκιές και θα τροφοδοτεί σενάρια που επιβαρύνουν το προεκλογικό κλίμα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η προσπάθεια του Μαξίμου να μην συνδεθεί η διαρροή των email με την επιστολική ψήφο

Ρεπορτάζ / Η προσπάθεια του Μαξίμου να μη συνδεθεί η διαρροή των e-mails με την επιστολική ψήφο

Η αντιπολίτευση θα επιμείνει να θέτει ερωτήματα για τη διαρροή των e-mails, παρά τις καρατομήσεις. Η κυβέρνηση δεν θέλει με τίποτα να συνδεθεί με την ασφάλεια της επιστολικής ψήφου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Στον αέρα η συναίνεση για την επιστολική ψήφο

Βασιλική Σιούτη / Στον αέρα η συναίνεση για την επιστολική ψήφο

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, χωρίς να ενημερώσει τα κόμματα των οποίων την ψήφο είχε εξασφαλίσει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Κλιματική Αλλαγή / «Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Με αφορμή την COP30 που φιλοξενείται φέτος στην καρδιά του Αμαζονίου, συνομιλούμε με τον Γιώργο Δικαίο, κύριο ερευνητή της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία (ΕΚΠΑ) και του ΕΛΙΑΜΕΠ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Οπτική Γωνία / Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει στο εσωτερικό τις πρόσφατες συμφωνίες με τις ΗΠΑ και να κλείσει ανοιχτά μέτωπα, ενώ στην αντιπολίτευση μεγαλώνει ο ανταγωνισμός με τους νέους παίκτες που έρχονται από το παρελθόν. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πυρόπληκτος Έβρος, πράσινα σχέδια: H αιολική πίεση στα καμένα / Τα πράσινα σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Ρεπορτάζ / Τα «πράσινα» σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Η πρόσφατη απόρριψη αιτήσεων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών στις καμένες εκτάσεις του Έβρου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ανέδειξε την ανάγκη για σαφές θεσμικό πλαίσιο στη χωροθέτησή τους· η πολιτεία το υποσχέθηκε, αλλά, όπως καταγγέλλεται, δεν το έχει κάνει ακόμη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε να ξεδιπλώνεται σχεδόν σαν διαφημιστική καμπάνια, με καθημερινά επεισόδια, το λεγόμενο rebranding του πρώην πρωθυπουργού, που επιστρέφει με το βιβλίο «Ιθάκη», κάτι σαν απόπειρα σκηνοθεσίας του παρελθόντος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι σημαίνουν οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Οπτική Γωνία / Explainer: Οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Η Ελλάδα αποκτά βασικό ρόλο στην υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου με αμερικανικό LNG στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Ο Ζοχράν Μαμντάνι θα ορκιστεί στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης την 1η Ιανουαρίου. Οι κάτοικοι των πέντε μεγάλων διαμερισμάτων θα τον παρακολουθούν. Το ίδιο κι ένας πρώην Νεοϋορκέζος, περίπου 200 μίλια νοτιότερα.
THE LIFO TEAM
Λειψυδρία: ο οδικός χάρτης για την υδατική ασφάλεια της Αττικής

Ρεπορτάζ / Το νερό τελειώνει. Πώς θα αντιμετωπίσει τη λειψυδρία η Αττική;

Υπό την πίεση της σταδιακής μείωσης των υδατικών αποθεμάτων, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η υδροδότηση της Αττικής τις επόμενες δεκαετίες θα διασφαλιστεί με τεχνικά έργα και θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του συστήματος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς στη LiFO: «Ο Μαμντάνι στέλνει μήνυμα ελπίδας έναντι του αυταρχισμού του Τραμπ»

Μια άμεση ανάλυση της νίκης του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης και ένα σχόλιο από τον διακεκριμένο καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Αν νικήσει ο Μαμντάνι, θα αλλάξει η Νέα Υόρκη, και ίσως η Αμερική»

Οπτική Γωνία / «Αν νικήσει ο Μαμντάνι, θα αλλάξει η Νέα Υόρκη, ίσως και η Αμερική»

Η καθηγήτρια Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Νένη Πανουργιά, μιλά για το τεταμένο πολιτικό κλίμα εν όψει των δημοτικών εκλογών, την άνοδο του Ζοχράν Μαμντάνι ως φωνής των «από τα κάτω» και τη σύγκρουση μεταξύ μιας νέας γενιάς ακτιβιστών και των παλιών κέντρων εξουσίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιστεύει στ' αλήθεια η Gen Z πως η ΑΙ θα της λύσει το γκομενικό;

Οπτική Γωνία / Πιστεύει στ' αλήθεια η Gen Z πως η ΑΙ είναι η λύση σε όλα; Ακόμη και στον έρωτα;

Η Gen Z μεγαλώνει σε έναν κόσμο γεμάτο πληροφορίες, αλλά με λιγότερη πραγματική επαφή. Πόσο μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει; Και τι σημαίνει τελικά υγιής σεξουαλικότητα σήμερα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ