Η προσπάθεια του Μαξίμου να μη συνδεθεί η διαρροή των e-mails με την επιστολική ψήφο

Η προσπάθεια του Μαξίμου να μην συνδεθεί η διαρροή των email με την επιστολική ψήφο Facebook Twitter
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/Eurokinissi
0

ΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ του Μεγάρου Μαξίμου προσπαθεί να προστατεύσει με κάθε τρόπο την επιστολική ψήφο, ώστε αυτή να μην αμφισβητηθεί εξαιτίας της διαρροής των ηλεκτρονικών διευθύνσεων που αποκαλύφθηκε μετά τη μαζική αποστολή e-mails από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, σε ομογενείς – κάποιοι εκ των οποίων διαμαρτυρήθηκαν.

Ο πρωθυπουργός, που παρουσιάζει την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου σαν μία μεγάλη μεταρρύθμιση, έχει ενοχληθεί ιδιαιτέρως επειδή δόθηκε η ευκαιρία, και μάλιστα από στελέχη του κόμματος του, αυτή να αμφισβητηθεί. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της επιστολικής ψήφου και της διαρροής δεδομένων ομογενών ψηφοφόρων και επικαλούνται τη δική τους κυβερνητική «εσωτερική έρευνα» που λένε ότι έκαναν και η οποία κατέδειξε ότι τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις ομογενών τις έδωσε στον γραμματέα Απόδημων της ΝΔ, Νίκο Θεοδωρόπουλο, ο συνεργάτης του πρώην γ.γ. του υπουργείου, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023 και πριν από τις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου. «Αυτό έγινε πριν καν ψηφιστεί η επιστολική ψήφος» υποστηρίζει κυβερνητικό στέλεχος. 

Στην αντιπολίτευση, ωστόσο, δεν φαίνεται να αποδέχονται τις κυβερνητικές εξηγήσεις και όχι μόνο συνδέουν ευθέως τη διαρροή δεδομένων ομογενών ψηφοφόρων με την αμφισβήτηση της επιστολικής ψήφου, αλλά θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ζωντανό το θέμα μέχρι τις ευρωεκλογές. 

Σε παρόμοια γραμμή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι πρόκειται για ζήτημα που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων και όχι την ασφάλεια των εκλογών. «Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο, γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν δηλαδή όχι απλώς από την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο, αλλά και από τον ορισμό της νέας κυβέρνησης του Ιουνίου» είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

Το ίδιο ανέφερε και η Νίκη Κεραμέως, η οποία σε τηλεοπτική συνέντευξή της υποστήριξε ότι η ίδια δεν ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών την περίοδο της διαρροής των e-mails και ότι πρόκειται για «Έλληνες που είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν το 2023» και «για κάποιους εξ αυτών, είχαν δοθεί τα e-mails τους από συνεργάτη του τότε γενικού γραμματέα απόδημου ελληνισμού, στην Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου».

Η προσπάθεια του Μαξίμου να μην συνδεθεί η διαρροή των email με την επιστολική ψήφο Facebook Twitter
Η Νίκη Κεραμέως σε τηλεοπτική συνέντευξή της υποστήριξε ότι η ίδια δεν ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών την περίοδο της διαρροής των e-mails. Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi

Στην αντιπολίτευση, ωστόσο, δεν φαίνεται να αποδέχονται τις κυβερνητικές εξηγήσεις και όχι μόνο συνδέουν ευθέως τη διαρροή δεδομένων ομογενών ψηφοφόρων με την αμφισβήτηση της επιστολικής ψήφου, αλλά θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ζωντανό το θέμα μέχρι τις ευρωεκλογές. 

«Αλήθεια πώς περιμένει η κυβέρνηση να εμπιστευτούν οι εκλογείς τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, όταν μόλις τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές διακινούνται παρανόμως τα προσωπικά στοιχεία των εκλογέων;» αναρωτιόταν σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑμε την οποία ζητούσε την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως. 

Το ΠΑΣΟΚ ζητά να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας και τα δεδομένα και επιμένει επίσης ότι η υπουργός Εσωτερικών πρέπει να λογοδοτήσει για τη διαρροή και να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη. 

Στέλεχος της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι στην περίπτωση αυτή ο πρωθυπουργός έδρασε άμεσα και έκανε αυτό που έπρεπε, οδηγώντας σε παραίτηση τους υπεύθυνους για τη διαρροή και βγάζοντας την Ασημακοπούλου από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν μένει κάτι άλλο για να κάνει» αναφέρει. Η υπόθεση ωστόσο παραμένει ανοιχτή, όπως και η έρευνα της δικαιοσύνης. 

Είναι βέβαιο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αξιοποιήσουν (και) το θέμα αυτό καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας μέχρι τις ευρωεκλογές. Το θέμα της επιστολικής ψήφου ξεκίνησε με τη χαμένη ευκαιρία της συναίνεσης και μετά τη διαρροή των e-mails συνεχίζει με αμφισβήτηση και κόντρες. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ