Τι βγήκε τελικά από την υπόθεση των υποκλοπών;

Τι βγήκε τελικά από την υπόθεση των υποκλοπών; Facebook Twitter
Ούτε «άπλετο φως», ούτε «το μαχαίρι στο κόκαλο». Τα κλισέ αυτά σπάνια επιβεβαιώνονται και η εξεταστική για τις υποκλοπές δεν αποτέλεσε εξαίρεση. 
0

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ οι διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις χωρίς να μάθουμε και πολλά και κυρίως χωρίς όλη αυτή η διαδικασία να οδηγήσει κάπου. Όπως δηλαδή συμβαίνει συχνά με τις εξεταστικές επιτροπές, καθώς πολλές φορές και εκ του αποτελέσματος γίνονται για να κλείνουν και όχι για να ανοίγουν υποθέσεις. Ούτε «άπλετο φως», ούτε «το μαχαίρι στο κόκαλο». Τα κλισέ αυτά σπάνια επιβεβαιώνονται και η εξεταστική για τις υποκλοπές δεν αποτέλεσε εξαίρεση. 

Η πλειοψηφία πέτυχε να χαρακτηριστεί το πόρισμα «απόρρητο», όπως επιδίωκε, παρά τις διαφωνίες των υπολοίπων, επικαλούμενη ότι αφορά την ΕΥΠ και «εθνικά ευαίσθητα θέματα». Το πόρισμα δεν διανεμήθηκε στους βουλευτές, αλλά όποιος ήθελε μπορούσε να το διαβάσει σε ένα γραφείο της Βουλής. Οι βουλευτές της Ν.Δ. άλλωστε έκαναν επιλεκτικές διαρροές στα ΜΜΕ και των βασικών σημείων του πορίσματος. 

Για το Predator το πόρισμα της πλειοψηφίας αναφέρει ότι η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό «προέκυψε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν διενεργήθηκε ούτε από την ΕΥΠ ούτε από οποιονδήποτε άλλο δημόσιο φορέα» και ότι το Δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί κανένα παράνομο λογισμικό παρακολούθησης.

Για τον Δημήτρη Μαρκόπουλο της Ν.Δ. οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης κατέρρευσαν σαν «χάρτινος πύργος». Για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο η ΕΥΠ παρακολουθούσε παράνομα «τόσο τον κ. Ανδρουλάκη όσο και τον κ. Κουκάκη, και με τη διαδικασία της επίσημης επισύνδεσης, αλλά και με το Predator» και τις παρακολουθήσεις αυτές «τις ενορχήστρωσε ο Κ. Μητσοτάκης».

Η Ευαγγελία Λιακούλη του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει πολλά να πει» γι' αυτή την εξεταστική και για τον Νίκο Καραθανασόπουλο του ΚΚΕ «η κοροϊδία ολοκληρώθηκε». Αναφερόμενος, δε, στην υπόθεση υποκλοπών της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, μίλησε για «πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» καταγγέλλοντας και το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. που, όπως είπε, «επιτρέπει τις μαζικές και προληπτικές παρακολουθήσεις όλων…».  

Η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 δήλωσε ότι στην υπόθεση αυτή «υπάρχει διακύβευμα για την ίδια τη δημοκρατία» και γι' αυτό «δεν ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, όπως στις κοινές ποινικές υποθέσεις, αλλά τεκμήριο ενοχής».

εξεταστικη επιτροπη Facebook Twitter
Η πλειοψηφία πέτυχε να χαρακτηριστεί το πόρισμα «απόρρητο», όπως επιδίωκε, παρά τις διαφωνίες των υπολοίπων, επικαλούμενη ότι αφορά την ΕΥΠ και «εθνικά ευαίσθητα θέματα». Φωτ.: Eurokinissi

Όλα καλά για το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας

Το πόρισμα που κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής συμπεραίνει πως από τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα έγγραφα που προσκομίστηκαν, η άρση απορρήτου του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη ήταν «απολύτως νόμιμη» και «τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες».

Σύμφωνα με τη διαρροή της Νέας Δημοκρατίας για το πόρισμά της, αυτό κάνει δεκτό, βασιζόμενο στην κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε, απλώς «έθετε το γενικότερο πλαίσιο στοχοθεσίας χωρίς να λαμβάνει γνώση», ενώ σύμφωνα και με τον νυν διοικητή, Θεμιστοκλή Δεμίρη, αυτός «δεν έδωσε καμία εντολή καταστροφής οποιουδήποτε αρχείου».

Από την κατάθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, επιβεβαιώθηκε, λέει η Ν.Δ., ότι η ΕΥΠ προέβη στην άρση του απορρήτου του Νίκου Ανδρουλάκη τηρώντας τον νόμο (σ.σ. ο οποίος είχε αλλάξει), ενώ «για κανένα πολιτικό πρόσωπο από αυτά που έκαναν αίτηση για να μάθουν αν παρακολουθούνται, περιλαμβανομένου του κ. Σπίρτζη, δεν προέκυψε παρακολούθηση εκ μέρους της ΕΥΠ».

Για το Predator το πόρισμα της πλειοψηφίας αναφέρει ότι η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό «προέκυψε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν διενεργήθηκε ούτε από την ΕΥΠ ούτε από οποιονδήποτε άλλο δημόσιο φορέα» και ότι το Δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί κανένα παράνομο λογισμικό παρακολούθησης.

Ο ιδιοκτήτης της περιβόητης Krikel κατέθεσε ότι οι συμβάσεις της εταιρείας με το ελληνικό Δημόσιο ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2018 και δεν αφορούν κακόβουλα λογισμικά αλλά ενδοεπικοινωνιακά μηχανήματα που χρησιμοποιεί η Αστυνομία, ότι δεν έχει συνεργαστεί ποτέ με την ΕΥΠ και δεν γνωρίζει τον Γρηγόρη Δημητριάδη. 

Η υπεύθυνη της εταιρείας Intellexa που προμηθεύει το Predator δήλωσε ότι ποτέ δεν πούλησε οτιδήποτε στην Ελλάδα, αναφέρει το πόρισμα, και ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των εταιριών Intellexa και Krikel και δεν είχε ποτέ επικοινωνία με τους Γρηγόρη Δημητριάδη και Κοντολέοντα. Επίσης, η εκπρόσωπος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ανέφερε ότι η έρευνα «στις συμβάσεις της ΕΥΠ ήταν εξονυχιστική και στοχευμένη».

Το πόρισμα της Ν.Δ. αναφέρεται και στην παρακολούθηση Πιτσιόρλα επί ΣΥΡΙΖΑ για να πει ότι και τότε παρακολουθούνταν πολιτικοί και να προκύψει εκ των πραγμάτων κάποιος συμψηφισμός, χωρίς να έχει ενδιαφερθεί για τη διαπλοκή και τη διαφθορά που αποκάλυπταν εκείνες οι παρακολουθήσεις, οι οποίες συμπεριλάμβαναν και άλλα πρόσωπα (πολιτικούς, δημοσιογράφους κ.ά.). Παρομοίως, βέβαια, οι αποκαλύψεις εκείνες δεν είχαν απασχολήσει και την προηγούμενη κυβέρνηση.   

ανδρουλακης Facebook Twitter
Για το Predator το πόρισμα της πλειοψηφίας αναφέρει ότι η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό «προέκυψε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν διενεργήθηκε ούτε από την ΕΥΠ ούτε από οποιονδήποτε άλλο δημόσιο φορέα». Φωτ.: Eurokinissi

Πολλές οι «διαβολικές συμπτώσεις» για να είναι συμπτώσεις λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του κείμενο μιλά για «απαράδεκτη και παράνομη άρνηση» του νυν διοικητή της ΕΥΠ να αποστείλει στην εξεταστική επιτροπή έγγραφα και το σύνολο των υπηρεσιακών φακέλων των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη – του οποίου την παρακολούθηση από την ΕΥΠ είχε επιβεβαιώσει ο κ. Κοντολέων επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας, που όμως δεν αποκάλυψε. Σημειώνεται ότι δεν ήρθαν να καταθέσουν όλοι οι μάρτυρες που ζήτησε και κάποιοι από όσους ήρθαν επικαλέστηκαν το απόρρητο για να μην απαντήσουν σε πολλές ερωτήσεις. 

Στο κείμενό του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η ΕΥΠ αρνήθηκε να διευκολύνει το ελεγκτικό έργο της ΑΔΑΕ και επισημαίνει και την άρνηση της νόμιμης εκπροσώπου της εταιρίας Intellexa, που εμπορεύεται το Predator, να καταθέσει στην Επιτροπή, δηλώνοντας ότι είναι κάτοικος εξωτερικού και κωλύεται. Με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας έγινε δεκτό η μάρτυρας να απαντήσει γραπτώς στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής, κάτι που βρήκε αντίθετους τους υπόλοιπους βουλευτές. 

Για τους Ανδρουλάκη και Κουκάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει ότι: «Οι διαβολικές συμπτώσεις είναι πλέον τόσες πολλές, που πλέον δεν είναι καν δυνατόν να γίνεται λόγος για συμπτώσεις, αλλά για προφανή χρήση για λογαριασμό της ΕΥΠ του λογισμικού Predator ή πληροφοριών που αποσπώνται με χρήση του λογισμικού, κατά πάσα πιθανότητα μέσω παράνομων συμφωνιών (outsourcing)».

Στα συμπεράσματά του μιλάει για συγκάλυψη και γνώση του πρωθυπουργού, η οποία «δεν τεκμαίρεται μόνο αντικειμενικά λόγω της σχετικής του αρμοδιότητας, αλλά και από τη στενότατη σχέση του με τον γ.γ. και ανιψιό του, κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, από τον διορισμό του κ. Διονύση Μελιτσιώτη, πρώην διευθυντή του Γραφείου του, στη θέση του β’ υποδιοικητή της ΕΥΠ, από την ειδική μεταχείριση του πρώην πλέον διοικητή της ΕΥΠ, κ. Κοντολέοντα, ο οποίος διορίστηκε μετά από τη σχετική αλλαγή των προβλέψεων του νόμου…».

Η γνώση του πρωθυπουργού τεκμαίρεται και από το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πικραμμένος επιχείρησε να συγκαλύψει τις παρακολουθήσεις, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας θεσμικά φράγματα «μέσω της αντισυνταγματικής τροπολογίας της 31ης Μαρτίου του 2021». Για όλα αυτά θεωρεί αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης τόσο από την ελληνική Βουλή με όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα.

σπιρτζης Facebook Twitter
Για την καταγγελία του Χρ. Σπίρτζη περί παρακολούθησής του δεν αναφέρουν κάποια διαδικασία ελέγχου του κινητού του, αντίστοιχη με αυτή που είχε γίνει με τους Κουκάκη και Ανδρουλάκη. Φωτ.: Eurokinissi

Παράνομη η άρση απορρήτου του Ανδρουλάκη λέει το ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατηγορεί τους βουλευτές της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας στην Εξεταστική Επιτροπή ότι «διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στο οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο συγκάλυψης του διερευνώμενου σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων». 

Υποστηρίζουν ότι δεν προέκυψε λόγος εθνικής ασφάλειας για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του κόμματός τους, Νίκου Ανδρουλάκη, άρα αυτή ήταν παράνομη και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι «όσοι αιτήθηκαν, υπέβαλαν, εισηγήθηκαν, επόπτευσαν, ενέκριναν, εκτέλεσαν και με οποιοδήποτε τρόπο γνώριζαν σε οποιοδήποτε χρόνο, δεν απέτρεψαν ή και συνέδραμαν με πράξεις και παραλείψεις τους στην παράνομη παρακολούθηση έχουν πιθανόν τελέσει αξιόποινες πράξεις».

Το ΠΑΣΟΚ μιλά επίσης για αναγκαία αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της ΕΥΠ και η ενίσχυση του ρόλου της ΑΔΑΕ. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι πολιτικές συνέπειες του σκανδάλου των υποκλοπών

Βασιλική Σιούτη / Οι πολιτικές συνέπειες του σκανδάλου των υποκλοπών

Η κυβέρνηση δείχνει να υποτιμά το σκάνδαλο, έχοντας υπόψιν μετρήσεις που κάνει και αδυνατώντας να αντιληφθεί το εύρος των πολιτικών συνεπειών που έχει και την ζημία που γίνεται στο θεσμικό προφίλ του πρωθυπουργού
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που δεν λάμπουν στην Ευρωβουλή

Βασιλική Σιούτη / Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που δεν λάμπουν στην Ευρωβουλή

Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που έχασαν το φως τους στην Ευρωβουλή και τα παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα. Υπάρχει ωστόσο ακόμα χρόνος για ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, που θα διαχωρίσει την ήρα από το σιτάρι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Το Κοσσυφοπέδιο, η Ντόρα, η Ευρώπη και οι αντιδράσεις

Βασιλική Σιούτη / Το Κοσσυφοπέδιο, η Ντόρα, η Ευρώπη και οι αντιδράσεις

Τι σημαίνει η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κοσσυφοπέδιο; Τι εισηγήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, γιατί την επαίνεσε ο Αλέξης Τσίπρας και ποιες αντιδράσεις υπάρχουν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο διευθυντής των «Financial Times» στη LiFO: «Οι επιστροφές είναι δύσκολες στην πολιτική, ιδίως για τους πρώην πρωθυπουργούς»

Οπτική Γωνία / Ο διευθυντής των «Financial Times» στη LiFO: «Οι επιστροφές είναι δύσκολες στην πολιτική, ιδίως για τους πρώην πρωθυπουργούς»

Ο Πίτερ Σπίγκελ, επικεφαλής των «Financial Times» στις ΗΠΑ και ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους στον κόσμο, μιλά για την τραγωδία στα Τέμπη και τον Κ. Μητσοτάκη, σχολιάζει το rebranding του Τσίπρα, την εκλογή Κασσελάκη αλλά και τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Γιατί οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές;

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές

Τρεις ακαδημαϊκοί αναλύουν τις επιπτώσεις μιας γενικευμένης σύγκρουσης για τον κόσμο και την Ελλάδα και επιχειρούν μια ιστορική αναδρομή, όταν οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ, το Ιράν και την Υεμένη ήταν ασυνήθιστα θετικές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πλατείες

Ρεπορτάζ / Τέσσερις ιστορικές πλατείες της Αθήνας αλλάζουν πρόσωπο

Στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου τέσσερις ιστορικές πλατείες αναμορφώνονται και πρασινίζουν. Ποια θα είναι η νέα τους εικόνα και πότε θα τη δούμε; Μια πρόγευση για το τι θα συμβεί, μέσα από φωτορεαλιστικές αποτυπώσεις.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση εγκρίθηκε, οι διαφωνίες παραμένουν

Βασιλική Σιούτη / Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση εγκρίθηκε, οι διαφωνίες παραμένουν

Εγκρίθηκε χθες το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από σχεδόν δέκα χρόνια διαβουλεύσεων και διαφωνιών που υπήρχαν μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών ομάδων και των κρατών-μελών. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ