Οι παρακολουθήσεις διαμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις

Οι παρακολουθήσεις διαμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις Facebook Twitter
Aτελιέ LIFO
0

ΩΣ «ΛΑΘΟΣ», «ολίσθημα», «ατυχές γεγονός» και «επιχειρησιακή αστοχία» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος όμως δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις  του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού δεν δόθηκαν οι απαντήσεις που ζητούσε σχετικά με το ποιος έδωσε την εντολή να τον παρακολουθήσουν και για ποιον λόγο. 

Μετά τη χθεσινή ολομέλεια, η απόσταση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία μεγάλωσε περισσότερο και το σενάριο πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ του Μητσοτάκη και του Ανδρουλάκη είναι πλέον αδύναμο. Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να εμφανιστεί ως υπερασπιστής του Ανδρουλάκη, δίνοντας την εντύπωση δημιουργίας μετώπου, αν και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. 

Ο πρωθυπουργός χθές στη Βουλή επιχείρησε να κλείσει το τραύμα που άνοιξε η αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, δηλώνοντας ότι αυτή ήταν λάθος και επιδιώκοντας να εκτονώσει την πόλωση που προηγήθηκε. Τουλάχιστον στην κεντρική σκηνή, γιατί στο παρασκήνιο οι κομματικοί μηχανισμοί εξακολουθούν να διατηρούν την ένταση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι επέμεινε για άλλη μια φορά ότι δεν γνώριζε, φάνηκε αποφασισμένος να αναλάβει προσωπικά το damage control, καθώς –με κάποια καθυστέρηση– διαπίστωσε όχι μόνο την έκταση των πολιτικών συνεπειών, αλλά και την αρνητική επιρροή που μπορεί να εχει η υπόθεση αυτή στο οικονομικό κλίμα και στην αγορά. 

Κατά το «ο τρώσας και ιάσεται», προσπάθησε να διορθώσει τα λάθη των προηγούμενων ημερών, παρουσιάζοντας την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη ως λάθος και τον ίδιο ως έναν πολιτικό που, ακόμα και όταν σφάλλει, το αναγνωρίζει, απολογείται και αναλαμβάνει θεσμικές πρωτοβουλίες για να μην επαναληφθεί. 

Όπως παραδέχονταν οι περισσότεροι χθες αποχωρώντας από τη Βουλή, κανένας δεν έφυγε σοφότερος, αλλά όλοι έχουν πλέον μια καλύτερη εικόνα για το πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα αν στις επόμενες εκλογές δεν υπάρχει αυτοδυναμία.

Το δικό του κοινό φάνηκε να το πείθει, αλλά εκτός κόμματος η αμφισβήτηση παραμένει. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τον κατηγόρησε για αλαζονική εμφάνιση, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να δώσει απαντήσεις για το ποιοι ήταν αυτοί οι εθνικοί λόγοι για την παρακολούθησή του, οι οποίοι, ενώ δεν συνέτρεχαν επί οκτώ χρόνια που ήταν ευρωβουλευτής, προέκυψαν ξαφνικά όταν δήλωσε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, υπονοώντας ξεκάθαρα ότι η παρακολούθησή του έγινε για πολιτικούς λόγους (και άρα ήταν παράνομη) επειδή επιδίωκε να θέσει εκείνον και το κόμμα του σε ομηρία. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι δεν μπορεί να μιλήσει δημόσια για τις παρακολουθήσεις, «όταν η κυβέρνηση διαρρέει σενάρια που εμπλέκουν άλλα κράτη, εκθέτοντας τη χώρα», καθώς δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. 

«Και επειδή εξέφρασε μια αγωνία για το πότε θα συναντηθούμε, του δίνω ραντεβού στην Εξεταστική Επιτροπή για να έρθει και να απαντήσει ευθέως σε ό,τι απέφυγε σήμερα, επιλέγοντας ξανά ως μέθοδο διαφυγής την τοξική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα», δήλωσε ενοχλημένος ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας φανερό ότι δεν τον ικανοποίησαν οι εξηγήσεις του πρωθυπουργού.

Είναι γεγονός πως δεν απαντήθηκε ούτε χθες το ερώτημα με ποια αιτιολογία και ποιος έδωσε την εντολή για την  παρακολούθηση του Ανδρουλάκη. Άγνωστο παραμένει επίσης εάν η κυβέρνηση αγόραζε υπηρεσίες παρακολούθησης με το Predator ή άλλα λογισμικά κατασκοπείας από ιδιώτες, καθώς και αν υπάρχουν άλλα πολιτικά πρόσωπα που μπορεί να παρακολουθούνται με μη τεκμηριωμένες αιτιολογίες. Αν κάποιος έκανε το «λάθος» (όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός) να παρακολουθήσει τον Ανδρουλάκη, γιατί να μην έκανε το ίδιο λάθος και με άλλα πρόσωπα, αναρωτιόταν χθες βουλευτής της αντιπολίτευσης.
 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ τώρα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει για την επομένη των εκλογών. Καθώς με τα σημερινά δεδομένα θα είναι δύσκολος ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα στο οποίο θα απευθύνονταν και η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό και μέχρι πρότινος ήταν το μήλο της έριδος για τους δύο αρχηγούς. Με την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη όμως, και ειδικά με τον επιθετικό τρόπο που τη διαχειρίστηκε ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ (διαρρέοντας αστήρικτες πληροφορίες που τον έθιγαν, προκειμένου να δικαιολογηθεί η παρακολούθηση και ρίχνοντας την ευθύνη στον ίδιο), ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να καταστρέψει κάθε πιθανότητα να ευοδωθεί το σχέδιό του. Προεξοφλείται πλέον ότι ο Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να δεχθεί –ούτε καν να συζητήσει– ένα τέτοιο σενάριο μαζί του. 

Για τον Αλέξη Τσίπρα αυτό ήταν δώρο, καθώς θεωρεί ότι ο Ανδρουλάκης, τον οποίο επιχειρεί να προσεγγίσει εδώ και καιρό, τώρα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να συνεργαστεί μαζί του. Τα πράγματα βέβαια δεν θα είναι τόσο εύκολα όσο ελπίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Ανδρουλάκης δεν εμπιστεύεται ούτε εκείνον και θεωρεί ότι τον χωρίζει το χάος από τον τρόπο που πολιτεύεται. Στελέχη κοντά στον Ανδρουλάκη αναφέρουν συχνά ότι «ο Νίκος δεν είναι Καμμένος», σημειώνοντας ότι μεταξύ τους δεν υπάρχει καμία πολιτική χημεία. 

Οι παρακολουθήσεις διαμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ ότι εργαλειοποιούν το θέμα, «διαμορφώνοντας σκηνικό δήθεν πολιτικής κρίσης» και παρουσιάζουν «ένα ατυχές γεγονός» ως μια γενικευμένη κατάσταση και «μια επιχειρησιακή αστοχία» ως πολιτική εντολή της κυβέρνησης για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Φωτό: Eurokinissi

Τα μηνύματα των ομιλιών στη Βουλή

Παρότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι βέβαιος ότι η παρακολούθησή του γινόταν με σκοπό να αναζητηθούν στοιχεία για να θέσουν αυτόν και το κόμμα του σε ομηρία, ο πρωθυπουργός επέμεινε να τη χαρακτηρίζει θέμα «εθνικής ασφάλειας» και «νόμιμη επισύνδεση». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «ήταν λάθος» και «ολίσθημα» που «δεν πρέπει όμως να μηδενίσει το έργο της ΕΥΠ», για την οποία υποστήριξε ότι έχει πολλές αθόρυβες επιτυχίες που δεν γίνονται γνωστές. 

Ο πρωθυπουργός, απολογούμενος στη Βουλή, επικαλέστηκε την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, για να πει ότι κυκλοφορούν πολλά παράνομα λογισμικά παρακολούθησης παντού στην Ευρώπη και αναφέρθηκε στην ισπανική «σοσιαλιστική» κυβέρνηση που δεχόταν πυρά επειδή παρακολουθούσε βουλευτές της, όταν ανακαλύφθηκε ότι είχε παγιδευτεί ακόμα και το κινητό τηλέφωνο του ίδιου του πρωθυπουργού. Δήλωσε  επίσης πως πληροφορήθηκε «από έγκριτους δημοσιογράφους» ότι υπήρξε κι εκείνος «θύμα συνακροάσεων» επί κυβέρνσησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, άρα πρόκειται για «διαχρονική αδυναμία της πολιτείας» η οποία δεν πρέπει να μετατραπεί σε «δηλητήριο της κοινωνίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε επίκληση στο πατριωτικό αίσθημα, υποστηρίζοντας ότι «στο εξωτερικό υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν μια Ελλάδα απροστάτευτη και αδύναμη». Επέμεινε ότι στις ελληνικές υπηρεσίες δεν υπάρχουν κακόβουλα λογισμικά τύπου Predator, αλλά δεν απάντησε αν η ΕΥΠ αγοράζει υπηρεσίες από ιδιώτες. Επέμεινε ότι στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη «η διαδικασία τηρήθηκε κανονικά, με την έγκριση της εισαγγελέως», αλλά «υποτιμήθηκε ότι αφορούσε έναν προβεβλημένο πολιτικό» και «έπρεπε να είχε τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει διαφορετικά αντανακλαστικά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα».

Εκτός από λάθος και ολίσθημα, χαρακτήρισε και ως «πολιτικά μη αποδεκτή» την παρακολούθηση, παρότι «τυπικά νόμιμη». Ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να απαντήσει γιατί δεν ενημερώνει τον Ανδρουλάκη δημόσια ή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως του ζητάει, είπε ότι οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο και κινούνται εκτός δημοσιότητας. Υποστηριξε ότι η κυβέρνηση τον κάλεσε να ενημερωθεί προσωπικά, επειδή «τα στοιχεία δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν» και προκάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αν επιμένει να αμφισβητεί τη νομιμότητα της παρακολούθησής του να προσφύγει σε ελληνικά ή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια. Θεωρητικά αναγνώρισε την ανάγκη για διαφάνεια, αλλά είπε ότι «στο όνομα της διαφάνειας, δεν πρόκειται να γίνουν φέιγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας». 

Τι θα αλλάξει

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση «προτίθεται να φέρει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών» με «προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, χωρίς να υπονομεύουν την αποστολή της, καθώς και πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για τις νόμιμες επισυνδέσεις». 

Στις προτάσεις που ανακοίνωσε συμπεριλαμβάνονται α) η ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ μέσω μιας πιο σταθερής εποπτείας του κοινοβουλίου και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, β) η αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών της ΕΥΠ, γ) η θωράκιση του πλαισίου των νόμιμων επισυνδέσεων, ειδικά όταν αυτές αφορούν πολιτικά πρόσωπα και δ) η ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΥΠ.

Οι παρακολουθήσεις διαμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις Facebook Twitter
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταργήσει τη διάταξη για τη μη ενημέρωση από την ΑΔΑΕ και τον χαρακτήρισε «υπόλογο για βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα», ζητώντας του να απαντήσει αν ο Ανδρουλάκης είναι πράκτορας, κατάσκοπος ξένων δυνάμεων και επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα. Φωτό: Eurokinissi

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα

Παρότι ο πρωθυπουργός είπε πως δεν πιστεύει ότι θυμίζοντας τα λάθη των πολιτικών του αντιπάλων γίνονται κατ’ ανάγκη ελαφρύτερα τα δικά του, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι άλλαξε τον νόμο που ήθελε υπογραφές δύο εισαγγελέων για τις νόμιμες παρακολουθήσεις, καταργώντας τη μία. Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι η ζωή θα διαψεύσει και το νέο σενάριο καταστροφολογίας: «Όχι γιατί στην περίπτωση του κυρίου Ανδρουλάκη δεν υπήρξε σφάλμα, αλλά γιατί η κυβέρνηση είχε το θάρρος να αναλάβει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη και να λάβει μέτρα για να το διορθώσει». Κυρίως, όμως, επειδή μόλις το πληροφορήθηκε, «τόλμησα με θάρρος να διαχωρίσω τη θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών και εσείς επιμένετε να σηκώνετε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο». 

Όπως αναμενόταν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του θύμισε και τη σκοτεινή υπόθεση της υποκλοπής της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας δικαστή του ΣτΕ: «Εσείς, κύριε Τσίπρα, που διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας τώρα για τα ζητήματα της δημοκρατίας και της θεσμικής τάξης, δεν ήσασταν ο πρωθυπουργός επί της εποχής του οποίου υπεκλάπησαν email του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τα οποία κατέληξαν στην "Αυγή" μία μέρα πριν εξετάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες;» του είπε. «Είναι ο νόμος για τον οποίο είχατε δηλώσει ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να κριθεί αντισυνταγματικός. Μάλλον θέλατε να "σιγουρέψετε" ότι δεν θα βγει αντισυνταγματικός». 

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ ότι εργαλειοποιούν το θέμα, «διαμορφώνοντας σκηνικό δήθεν πολιτικής κρίσης» και παρουσιάζουν «ένα ατυχές γεγονός» ως μια γενικευμένη κατάσταση και «μια επιχειρησιακή αστοχία» ως πολιτική εντολή της κυβέρνησης για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. 

Τον ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε επιπλέον «ότι προσφέρει στο πιάτο όσα χρειάζονται αυτοί οι οποίοι καραδοκούν εκτός συνόρων, ποντάροντας στην πολιτική αστάθεια μέσα σε ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον». Και ότι δίνει εύκολα επιχειρήματα «σε εκείνους που θέλουν την αποδυνάμωση των μυστικών μας υπηρεσιών».

Παράπονα προς το ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Μιχάλη Κατρίνη να απαντήσουν «αν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε καλά όταν υπήγαγε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στην ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου», όπως έκανε κι εκείνος «για λόγους που αφορούν μείζονες γεωπολιτικές προκλήσεις που είχα προβλέψει ότι θα αντιμετώπιζε η χώρα». Εξέφρασε όμως και το παραπονό του επειδή αμέσως μετά την εκλογή του Ανδρουλάκη δυο φορές –δημόσια και κατ’ ιδίαν– τον κάλεσε να συναντηθούν και να γνωριστούν αλλά εκείνος του αρνήθηκε. 

«Είχε πει κιόλας ότι δεν θα δεχόταν την παρουσία μου ως πρωθυπουργού της χώρας ακόμα κι αν η Νέα Δημοκρατία επικρατούσε στις εκλογές», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι «είναι δικαίωμά του Ανδρουλάκη να επιλέγει τους φίλους του και τους συμμάχους του, αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο ελληνικός λαός και όχι ο ίδιος». Περίπου το ίδιο του είχε πει πριν από καιρό και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επίσης επιδίωκε τη γνωριμία μαζί του για παρόμοιους λόγους. Πάντως, αν ο ελληνικός λαός δώσει αυτοδυναμία σε έναν από τους δύο, δεν θα τον χρειαστούν. Αλλά αν ο λαός δεν τους δώσει τη δύναμη και την εντολή να κυβερνήσουν με αυτοδυναμία, είναι εκείνοι που θα ζητήσουν τη συνεργασία του.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να στριμώξει το ΠΑΣΟΚ εχθές, μίλησε για συμπόρευσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των παρακολουθήσεων, προσθέτοντας ότι «γι' αυτό και ευλόγως πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται ήδη μήπως, ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, τους προκύψει τελικά Τσίπρας», προκαλώντας την ενόχληση του Νίκου Ανδρουλάκη που του απάντησε σε υψηλούς τόνους ότι «είχε το θράσος να δίνει και συμβουλές στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ» ενώ «με όσα αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα δεν είναι σε θέση να συμβουλεύει τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας».

Τα περί συμπόρευσης πάντως μπορεί να ενοχλούν τον Ανδρουλάκη, αλλά ο Τσίπρας τα ακούει πολύ ευχάριστα, άλλωστε και ο ίδιος εχθές στη Βουλή επιχείρησε να αφήσει αυτή την εντύπωση. Η αλήθεια όμως είναι ότι καμία συμπόρευση δεν έχει συμφωνηθεί, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφεύγει εξίσου τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν μερικά στελέχη που θα έβλεπαν θετικά τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ (ορισμένοι διατηρούν και σχέσεις με την ηγεσία του), όπως υπάρχουν και μερικοί που προτιμούν τη ΝΔ. Η πλειοψηφία όμως συντάσσεται με τη γραμμή Ανδρουλάκη «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» και πιστεύει ότι και οι δύο αυτό που θέλουν είναι να λεηλατήσουν τις ψήφους τους. 

Χαρακτηριστική ήταν και η ομιλία του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική και στους δύο. Αρχικά, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε: «Κύριε Μητσοτάκη καλέσατε –όπως είπατε– τον κ. Ανδρουλάκη για να γνωριστείτε. Αφού βέβαια πρώτα τον παρακολουθούσατε. Προφανώς όμως δεν σας βοήθησε η παρακολούθηση κι έτσι δεν αντιληφθήκατε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει σε συναλλαγές, δεν εκβιάζεται και δεν είναι βολικός εταίρος κανενός. Ούτε για εσάς, αλλά ούτε για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να παριστάνει τον τιμητή και τον προστάτη, μετά τα όσα σημειώθηκαν επί διακυβέρνησής του».

Οι παρακολουθήσεις διαμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις Facebook Twitter
Κατρίνης: «Κύριε Μητσοτάκη καλέσατε -όπως είπατε- τον κ. Ανδρουλάκη για να γνωριστείτε. Αφού βέβαια πρώτα τον παρακολουθούσατε. Προφανώς όμως δεν σας βοήθησε η παρακολούθηση κι έτσι δεν αντιληφθήκατε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει σε συναλλαγές, δεν εκβιάζεται και δεν είναι βολικός εταίρος κανενός. Ούτε για εσάς, αλλά ούτε για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να παριστάνει τον τιμητή και τον προστάτη, μετά τα όσα σημειώθηκαν επί διακυβέρνησής του». Φωτό: Eurokinissi

Να πέσουν οι τόνοι

Στην προσπάθειά του να αμβλύνει την κριτική που δέχεται η κυβέρνησή του, ο πρωθυπουργός ζήτησε κοινή στάση και να πέσουν οι τόνοι, καθώς το θέμα είναι στη δικαιοσύνη και στην ευθύνη της Βουλής. Ζήτησε επίσης από τα στελέχη της αντιπολίτευσης να μην ξεχνάνε ότι οι γείτονες παραμένουν απρόβλεπτοι και ότι «ο πόλεμος, η τεράστια κρίση στην ενέργεια και η διεθνής ακρίβεια προοιωνίζουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα» την ώρα που «στον Έβρο μεθοδεύεται ένα νέο κύμα εισβολής, αυτήν τη φορά με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο».  

Αναφέρθηκε και στο πρόσφατο περιστατικό του Έβρου με τους 38 πρόσφυγες από τη Συρία που εμφανίζονταν για πολλές μέρες εγκλωβισμένοι σε αμμονησίδα του ποταμού. «Όλα πια είναι απολύτως σαφή με βάση τις περιγραφές των ιδίων», είπε ο πρωθυπουργός. «Η Τουρκία έσπρωξε μία ομάδα 38 μεταναστών σε σημείο του εθνικού της χώρου, όπου οι δυνάμεις μας δεν μπορούσαν προφανώς ούτε να ερευνήσουν, ούτε να επέμβουν», ανέφερε, «τους εγκατέλειψαν στον δρόμο τους, αφού τους μετακινούσαν μπρος πίσω από τις νησίδες αυτές στην τουρκική επικράτεια. Μόλις εκείνοι μπήκαν στην ελληνική επικράτεια, βρήκαν αμέσως προστασία. Είναι λοιπόν απαράδεκτη οποιαδήποτε άλλη κουβέντα και είναι ακόμα πιο απαράδεκτο ελληνικά στόματα να αναμασούν τουρκικά επιχειρήματα. Διαβάστε μόνο τα λόγια σας, τα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έγιναν τίτλοι στον τουρκικό Τύπο». 

Κίνδυνος αστάθειας

Για συμφέροντα «τα οποία επιθυμούν αδύναμες κυβερνήσεις, γιατί θεωρούν ότι έτσι αυξάνουν τη δυνατότητα επιρροής τους» μίλησε ο πρωθυπουργός και για δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδος που «ποτέ δεν άντεξαν τον δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας». 

Απέκλεισε τις εκλογές υποστηρίζοντας ότι σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας θα ήταν αρνητικό για τη χώρα να μπει σε μια δίμηνη ή τρίμηνη περιπέτεια, με «μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, παράλυτη, με υπουργούς που δεν γνωρίζουν τα χαρτοφυλάκια, να πρέπει να παίρνουν αποφάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα αναλάβει το κόστος να οδηγήσει τη χώρα σε σταθερό λιμάνι. «Θα τον περάσουμε μαζί αυτό τον δύσκολο χειμώνα» είπε, δηλώνοντας ότι δεν θα εκχωρήσει την ευθύνη που του ανέθεσε ο ελληνικός λαός. «Στο τέλος της τετραετίας θα έρθουμε να αναμετρηθούμε. Και ο κυρίαρχος, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιος επιθυμεί να τον κυβερνήσει την επόμενη τετραετία».

Ο Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταργήσει τη διάταξη για τη μη ενημέρωση από την ΑΔΑΕ και τον χαρακτήρισε «υπόλογο για βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα», ζητώντας του να απαντήσει αν ο Ανδρουλάκης είναι πράκτορας, κατάσκοπος ξένων δυνάμεων και επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε απαντήσεις και για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αλλά ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στην περίπτωσή του. Χρησιμοποιώντας πολύ υψηλούς τόνους, ο Τσίπρας είπε ότι θα δώσει αυτός τις απαντήσεις, υποστηρίζοντας ότι ήταν ο πρωθυπουργός εκείνος που έδωσε την εντολή να ακούν τον Ανδρουλάκη «γιατί μέσα στην αλαζονεία του, δεν του φτάνει να είναι αρχηγός του πρώτου κόμματος, ήθελε να ελέγξει και τις εξελίξεις στο τρίτο, ώστε να διασφαλίσει τις πολιτικές εξελίξεις, εν όψει του νέου εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής που απαιτεί συνεργασίες».

Κλείνοντας την ομιλία του, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί για να «μη βυθίζει άλλο την πολιτική ζωή σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας» και εκείνος του απάντησε ότι, εάν πιστεύει ότι δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής και της κοινοβουλευτικής του ομάδας, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. «Τώρα, σηκωθείτε στο βήμα, καταθέστε πρόταση δυσπιστίας και ελάτε όλοι μαζί να μετρηθούμε. Αν δεν το κάνετε, είστε και πάλι ένας θρασύδειλος πολιτικός ο οποίος επιμένει να ρητορεύει μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων» του απάντησε, ανεβάζοντας κι εκείνος τους τόνους.

Διαφωνίες

Μία από τις διαφωνίες που εκφράστηκαν ήταν αν πρέπει ή όχι να εξαιρούνται βουλευτές ή άλλες κατηγορίες πολιτών από παρακολουθήσεις. «Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να πει επί της αρχής και με βεβαιότητα ότι ένα πολιτικό πρόσωπο ή ένας δημοσιογράφος ή ένας επιχειρηματίας ή ένας διπλωμάτης ή ένας στρατιωτικός επί της αρχής δεν μπορεί να λειτουργεί επιζήμια της εθνικής ασφάλειας. Κατεξοχήν τα ρήγματα στην εθνική ασφάλεια από τέτοιους ανθρώπους προέρχονται», είπε ο πρωθυπουργός. «Οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν οποιονδήποτε κρίνουν, αρκεί να υπάρχει συγκεκριμένη τεκμηρίωση. Και, ναι, εδώ θα συμφωνήσουμε, πιστεύω, για τις περιπτώσεις των πολιτικών προσώπων θα πρέπει να υπάρχει ένα πολύ πιο αυστηρό φίλτρο τεκμηρίωσης, το οποίο να δικαιολογεί μια τέτοια παρακολούθηση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα αν μπορεί να διαβεβαιώσει το ελληνικό κοινοβούλιο ότι δεν άκουγε κανέναν πολιτικό, δημοσιογράφο, ή επιχειρηματία. «Εάν το διαβεβαιώσετε και το κάνατε θα έχετε παρανομήσει, διότι κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ποιον "ακούει" η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», του είπε, αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός είναι αποδέκτης πληροφοριών οι οποίες είναι διαβαθμισμένες. «Να πείτε ανοιχτά αν γνωρίζατε ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Εγώ δεν γνωρίζω. Και δεν θα έπρεπε να το γνωρίζω», ισχυρίστηκε.

Όπως παραδέχονταν οι περισσότεροι χθες αποχωρώντας από τη Βουλή, κανένας δεν έφυγε σοφότερος, αλλά όλοι έχουν πλέον μια καλύτερη εικόνα για το πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα αν στις επόμενες εκλογές δεν υπάρχει αυτοδυναμία. Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν διαβάσει καλά και τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ανδρέα Λοβέρδο όταν αυτοί διεκδικούσαν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Αυτόν που δεν μπορούσαν να διαβάσουν ήταν το «αουτσάιντερ» που κέρδισε και τώρα τους χαλάει τα σενάρια με την εκ των προτέρων και κατηγορηματική άρνησή του.  

Η κυβέρνηση έχει να βγάλει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και σίγουρα δεν επιθυμούσε τα επιπλέον προβλήματα με τις υποκλοπές που της προέκυψαν, από τους δικούς της ωστόσο χειρισμούς.  

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SOS για Σίφνο, Σέριφο, Φολέγανδρο: στα 7 πιο απειλούμενα μνημεία και τόπους της Ευρώπης

Ρεπορτάζ / SOS για Σίφνο, Σέριφο, Φολέγανδρο: Στα 7 πιο απειλούμενα μνημεία και τόπους της Ευρώπης

Τρία νησιά των Κυκλάδων, η Σίφνος, η Σέριφος και η Φολέγανδρος, συγκαταλέγονται στη λίστα των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Τι είναι αυτός ο κατάλογος, πώς επιλέχθηκαν τα τρία νησιά, ποιες είναι οι δράσεις που θα γίνουν στη συνέχεια.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Να γίνει ή να μη γίνει το καζίνο στο Μαρούσι; Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς απαντούν

Ντίνα Καράτζιου / Να γίνει ή να μη γίνει το καζίνο στο Μαρούσι;

Η σχεδιαζόμενη μεταφορά του καζίνου από το Μον Παρνές της Πάρνηθας στο Μαρούσι έχει μια πολυκύμαντη διαδρομή με ξεχωριστό κοινωνικό, πολιτικό, δικαστικό, περιβαλλοντικό, πολεοδομικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γράμμα ενός μαρξιστή κρατούμενου στις ρωσικές φυλακές

Οπτική Γωνία / Γράμμα ενός μαρξιστή κρατούμενου στις ρωσικές φυλακές

«Συνέθεσα σταδιακά ένα είδος εγκυκλοπαίδειας ανθρώπινων τύπων και ιστοριών ζωής, με βάση την οποία θα μπορούσα, κάποια στιγμή, να γράψω ένα αρκετά καλό βιβλίο». Ο Ρώσος κοινωνιολόγος και ακτιβιστής Μπόρις Καγκαρλίτσκι έστειλε από το κελί του μια επιστολή στο αμερικανικό αριστερό περιοδικό Jacobin, περιγράφοντας τις συνθήκες κράτησης από φυλακή σε φυλακή.
THE LIFO TEAM
Η αβάσταχτη κοινοτοπία του ελληνικού «συντηρητισμού»

Λοξή Ματιά / Η αβάσταχτη κοινοτοπία του ελληνικού «συντηρητισμού»

Βλέπουμε ότι η πορεία προς τις ευρωεκλογές δεν επιτρέπει άλλους διαλόγους. Όσοι συζητούν πολιτικά είναι μειοψηφικοί ή εκτός κύριου ρεύματος, ενώ οι πολλοί στέκουν αδιάφορα στο πλάι, περιμένοντας το χάζι της μάχης των αρχηγών στο TikTok.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
«Πάντα μπορεί να οξυνθεί η κρίση, ειδικά από δύο ακροδεξιές κυβερνήσεις όπως του Ιράν και του Ισραήλ»

Διεθνή / «Πάντα μπορεί να οξυνθεί η κρίση, ειδικά από δύο ακροδεξιές κυβερνήσεις όπως του Ιράν και του Ισραήλ»

Μια διεξοδική συζήτηση για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις πολλές της προεκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή και διεθνώς με τον 38χρονο Ιρανό δημοσιογράφο, ακτιβιστή και πολιτικό πρόσφυγα Σιαβάς Σαχαμπί, ο οποίος ζει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που δεν λάμπουν στην Ευρωβουλή

Βασιλική Σιούτη / Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που δεν λάμπουν στην Ευρωβουλή

Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που έχασαν το φως τους στην Ευρωβουλή και τα παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα. Υπάρχει ωστόσο ακόμα χρόνος για ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, που θα διαχωρίσει την ήρα από το σιτάρι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Το Κοσσυφοπέδιο, η Ντόρα, η Ευρώπη και οι αντιδράσεις

Βασιλική Σιούτη / Το Κοσσυφοπέδιο, η Ντόρα, η Ευρώπη και οι αντιδράσεις

Τι σημαίνει η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κοσσυφοπέδιο; Τι εισηγήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, γιατί την επαίνεσε ο Αλέξης Τσίπρας και ποιες αντιδράσεις υπάρχουν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο διευθυντής των «Financial Times» στη LiFO: «Οι επιστροφές είναι δύσκολες στην πολιτική, ιδίως για τους πρώην πρωθυπουργούς»

Οπτική Γωνία / Ο διευθυντής των «Financial Times» στη LiFO: «Οι επιστροφές είναι δύσκολες στην πολιτική, ιδίως για τους πρώην πρωθυπουργούς»

Ο Πίτερ Σπίγκελ, επικεφαλής των «Financial Times» στις ΗΠΑ και ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους στον κόσμο, μιλά για την τραγωδία στα Τέμπη και τον Κ. Μητσοτάκη, σχολιάζει το rebranding του Τσίπρα, την εκλογή Κασσελάκη αλλά και τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ