Τι αγοράζεις πλέον με 50 ευρώ στα σουπερμάρκετ;

Τι αγοράζεις πλέον με 50 ευρώ στα σουπερμάρκετ; Facebook Twitter
Οι καταναλωτές αναρωτιούνται, πού θα οδηγήσει αυτό το κύμα της ακρίβειας, καθώς κάθε επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ είναι μια δοκιμασία για τα πορτοφόλια τους. Φωτ.: Unsplash
0

ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ στα νοικοκυριά η ακρίβεια σε βασικά αγαθά, παρόλο που με βάση τα επίσημα στοιχεία ο πληθωρισμός μειώνεται

Οι καταναλωτές αναρωτιούνται πού θα οδηγήσει αυτό το κύμα της ακρίβειας, καθώς κάθε επίσκεψη σε σουπερμάρκετ είναι μια δοκιμασία για τα πορτοφόλια τους με αποτέλεσμα, όπως λένε χαρακτηριστικά, «να εξαφανίζεται το 50ευρο για μια τσάντα πράγματα», ενώ οσονούπω έρχονται και οι γιορτές.

Υπενθυμίζεται πως το φετινό «καλάθι των Χριστουγέννων» θα ισχύει από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου μέχρι τις 3 Ιανουαρίου του 2024. 

Η πρόεδρος της «Ένωσης Καταναλωτών - Η Ποιότητα Της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ), Παναγιώτα Καλαποθαράκου, μίλησε στη LIFO και ανέφερε πως αυτό που καταγράφει καθημερινά η ΕΚΠΟΙΖΩ από την επαφή με τους καταναλωτές είναι οι μεγάλες και συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα. «Μεσοσταθμικά αγγίζουν σήμερα διψήφιο νούμερο, ενώ ο γενικός πληθωρισμός μειώνεται και είναι υποπολλαπλάσιος», τόνζει η Παναγιώτα Καλαποθαράκου.

Τονίζει δε πως η ακρίβεια είναι ένα πολυπαραγοντικό και σύνθετο φαινόμενο και η αντιμετώπισή της απαιτεί μόνιμα θεσμικά εργαλεία.

Πού οφείλεται η ακρίβεια 

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ αυτό οφείλεται «στις εγγενείς αδυναμίες και στρεβλώσεις στις αγορές τροφίμων, στην έλλειψη ανταγωνισμού και στους ανεπαρκείς ελέγχους, ώστε να παταχθεί η αισχροκέρδεια, αλλά και στις αθέμιτες και παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές και στην αθέμιτη κερδοφορία των επιχειρήσεων».

«Δεν είναι δυνατόν στη χώρα μας να πληρώνουμε πολύ πιο ακριβά τα ίδια προϊόντα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες, τη ίδια στιγμή που η αγοραστική μας δύναμη είναι υποπολλαπλάσια των ευρωπαϊκών χωρών», τονίζει.

Ωστόσο, για να απαντήσουμε στο αρχικό ερώτημα –τι αγοράζει κανείς σήμερα στα σουπερμάρκετ, έχοντας να διαθέσει ένα 50άρικο–, ας ρίξουμε μια ματιά στα ψώνια μίας ημέρας: 

- Απορρυπαντικό πλυντηρίου >>> 12,50

- Κρεμμύδια ξερά (εγχώρια) >>> 55 λεπτά 

- Χαρτικά >>> 1,90

- Ψωμί για σάντουιτς >>> 1.05

- Ρόκα >>> 1,15

- Ζαμπόν 6 φέτες >>> 4,22

- 1 Κοτόπουλο >>> 4,40

- Γάλα εβαπορέ μερίδες >>> 1,18

- Σπανάκι 100 γρ. >>> 1,15

- Φέτα συσκευασμένη >>> 6,56

- Νερό (6άδα) >>> 1,80

- Αρτοσκεύασμα >>> 84 λ.

- Αρτοσκεύασμα >>> 1,10 

- Ξηροί καρποί >>> 3,85

- Ξυραφάκια >>> 4,07

- 1 Μαρούλι >>> 1,24

Σύνολο: 46,49 €  

Από την παραπάνω λίστα, σημειωτέον, απουσιάζει το κρέας ή οποιοδήποτε άλλο «ακριβό» τρόφιμο, το βούτυρο, το φρέσκο γάλα ή κάποιος κωδικός από τα ζυμαρικά, όπως επίσης και ελαιόλαδο ή άλλος τύπου μαγειρικού ελαίου.

Πόσο βοηθούν τα μέτρα στο θέμα της ακρίβειας  

Ενώ, λοιπόν, η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει, η κυβέρνηση επιχειρεί με σειρά μέτρων να μετριάσει το πρόβλημα.

Σύμφωνα πάντως με την πρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ, τα μέτρα αυτά «έχει αποδειχθεί ότι περιορισμένα έχουν αποδώσει».

«Τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τόσο στη συγκράτηση όσο και στην αναχαίτιση του κύματος της ακρίβειας (καλάθι νοικοκυριού, διάφορα pass, μόνιμη μείωση τιμών τουλάχιστον 5%) έχουν αποδώσει περιορισμένα και δυστυχώς η ακρίβεια καλά κρατεί, και μάλιστα σε βασικά προϊόντα διατροφής», τονίζει.

Όπως σημειώνει, ναι μεν έχουν ξεκινήσει να επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα σε επιχειρήσεις εθνικές αλλά και πολυεθνικές σε πλήθος προϊόντων για αθέμιτη κερδοφορία, ωστόσο «είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα κέρδη που αποκομίζουν». 

Η κ. Καλαποθαράκου θέτει επίσης και το θέμα του κατά πόσο εισπράττονται τα πρόστιμα αυτά. «Και δεύτερον πρέπει να δημοσιοποιούνται οι λίστες αυτών των προϊόντων (όχι μόνο οι επωνυμίες των επιχειρήσεων), ώστε οι καταναλωτές να τιμωρούμε με τη συμπεριφορά μας τις επιχειρήσεις που αισχροκερδούν και οι συλλογικοί φορείς της κοινωνίας –Ενώσεις Καταναλωτών– με συλλογικές δράσεις να επιβάλουμε τον σεβασμό των δικαιωμάτων μας και οικονομικών μας συμφερόντων».

Τι θα γίνει τις γιορτές και τον χειμώνα με το κύμα ακρίβειας; 

Με την εορταστική περίοδο να βρίσκεται πλέον προ των πυλών, οι προβλέψεις της προέδρου της ΕΚΠΟΙΖΩ δεν είναι ενθαρρυντικές. 

«Οι προβλέψεις για την επερχόμενη εορταστική αγορά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι δυσοίωνες. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, διότι δεν έχουμε δει αποκλιμάκωση, ιδίως στα τρόφιμα, αντίθετα συνεχείς ανατιμήσεις», αναφέρει η ίδια. 

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την κ. Καλαποθαράκου, εν μέσω χειμώνα όπου οι ανάγκες των νοικοκυριών θα είναι αυξημένες σε θέρμανση, «φοβούμαστε ότι θα συνεχιστεί η ασφυκτική και αδιέξοδη κατάσταση που βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία της χώρας μας. Από την άλλη να σημειώσουμε ότι οι πολύ περιορισμένες αυξήσεις μισθών και συντάξεων έχουν εξανεμιστεί πριν καν δοθούν από τις συνεχείς και ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις».

«Τέλος θεωρούμε ότι η ακρίβεια είναι ένα πολυπαραγοντικό και σύνθετο φαινόμενο και η αντιμετώπισή της απαιτεί μόνιμα θεσμικά εργαλεία. Είναι συνεπώς επιβεβλημένο να δημιουργηθούν μόνιμοι θεσμοί που θα βοηθούν και θα στηρίζουν τα συμφέροντα των καταναλωτών. Είναι θέμα πολιτικών επιλόγων της κυβέρνησης, ώστε ο καταναλωτής να τεθεί στο επίκεντρο και να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού, αλλά και την ενδυνάμωση του καταναλωτή, διότι μόνο τότε θα επέλθει ισορροπία στην αγορά προς όφελος καταναλωτών και επιχειρήσεων», καταλήγει.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Βασιλική Σιούτη / Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Η εμφάνιση του «Φραπέ» στη Βουλή, η αλαζονεία και η έλλειψη φόβου απέναντι σε θεσμούς που θα έπρεπε να τον ελέγχουν αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός άτυπου συστήματος ισχύος που θεωρεί ότι μπορεί να μη λογοδοτεί πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Οπτική Γωνία / «Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Ο έγκριτος διευθυντής της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, αποδομεί τα στερεότυπα που συντηρούν την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μιλά για την ευθύνη των ΜΜΕ και των πολιτικών και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι οι δύο λαοί είναι έτοιμοι για ένα νέο μοντέλο κοινών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Σε πλειοδοτική δημοπρασία αποφάσισε να βγάλει ο δήμος Αθηναίων το Αναπαυτήριο Πικιώνη, εγκρίνοντας μέσω του δημοτικού συμβουλίου την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη. Μάλιστα, στο έγγραφο της ημερήσιας διάταξης με το οποίο εισήχθη το θέμα προς συζήτηση το Αναπαυτήριο εμφανίζεται με τον χαρακτηρισμό «τουριστικό περίπτερο».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή. Η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οπτική Γωνία / Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή, η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οι ατυχείς δηλώσεις, οι δημόσιες εκρήξεις και οι άστοχες τοποθετήσεις. Την ώρα που Αντετοκούνμπο, Μανόλο και Τεντόγλου δείχνουν το πρότυπο, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μοιάζει να παλεύει όχι με τους αντιπάλους του αλλά με το βάρος της ίδιας του της λάμψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Οπτική Γωνία / Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στις αμερικανικές προτάσεις, την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της Ουκρανίας. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Οπτική Γωνία / Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Ο Μπέος έχει τον λαό του. Όχι μόνο στον Βόλο. Είναι ο ίδιος κόσμος που γελάει με emoticon κάτω από τις «λουλούδες» και τα «πουστρόνια». Ο ίδιος λαός που βλέπει τον Μπέο ως μια λιγάκι άξεστη πλην ίσως αναγκαία απάντηση στον woke κίνδυνο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Οπτική Γωνία / Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Από το Qatargate και τους δεσμούς με το περιβάλλον Τραμπ μέχρι τις δωρεές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, το sporstwashing και τις υποθέσεις στην Ελλάδα, το Κατάρ χτίζει ένα αόρατο δίκτυο επιρροής που εκτείνεται από την Ουάσιγκτον έως τις Βρυξέλλες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Οδήγηση / Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Η αντιμετώπιση της επικίνδυνης οδήγησης στους ελληνικούς δρόμους θα ενισχυθεί με ελέγχους μέσω drugwipe test. Ποιες ναρκωτικές ουσίες θα ανιχνεύουν και πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι έλεγχοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Βασιλική Σιούτη / Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Σύννεφα πάνω από τις Βρυξέλλες: H σύλληψη της Φεντερίκα Μογκερίνι, το σκάνδαλο του Qatargate, οι γεωπολιτικές αναταράξεις σε Ε.Ε. και Ελλάδα αλλά και πώς ο Κάθετος Διάδρομος μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό παιχνίδι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Ακροβατώντας / Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Μια μεγάλη έρευνα αποτυπώνει αυτή την αρνητική πραγματικότητα. Tο 17,5% των ερωτηθέντων δείχνει προτίμηση «σε ορισμένες περιπτώσεις» στη δικτατορία, ενώ το 28,4% του γενικού πληθυσμού αναγνωρίζει «καλές πλευρές στη δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967»!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Οπτική Γωνία / Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαβουνέλη, μιλά στη LiFO για την πιθανότητα ευρύτερης σύρραξης μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας, την κλιμάκωση υβριδικών επιθέσεων και τη χρήση drones που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, ενώ εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την επιτυχία των συνομιλιών σχετικά με την «επόμενη μέρα» της Ουκρανίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι για την Ελλάδα και το ευρώ.

Έρευνα / Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι

Το ηθικo-πολιτικό ζήτημα γύρω από την υπόθεση Έπσταϊν, το ενδιαφέρον για το οικονομικό δράμα που ζούσε η Ελλάδα το 2015 και ο «αριστερός φίλος» για τον οποίο έλεγε ότι έστειλε το ιδιωτικό του αεροπλάνο στην Αθήνα για να τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ