«Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να σοβαρευτεί, πρέπει να ξανασκεφτεί τη συλλογική λειτουργία»

Βάσω Κιντή: «Ένα κόμμα που προήλθε από την αριστερά με τις συλλογικές ηγεσίες εξελίχθηκε σε μια καρικατούρα αρχηγικού κόμματος» Facebook Twitter
Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να σοβαρευτεί, πρέπει να ξανασκεφτεί τη συλλογική λειτουργία και τη συλλογική ηγεσία όχι με υποτακτικούς του αρχηγού αλλά με πρόσωπα που έχουν δικό τους ανεξάρτητο πολιτικό βάρος και στίγμα.
0


— Ποιο ήταν το βασικό πολιτικό συμπέρασμα αυτής της διπλής εκλογικής αναμέτρησης;
Οι διπλές εκλογές του 2023 ήταν οι λιγότερο πολωμένες στη Mεταπολίτευση. Αυτό δείχνει ότι η κοινωνία δεν ενδιαφερόταν για διαμάχες αλλά για να πάει η χώρα μπροστά και να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων. Όλη την προηγούμενη τετραετία είδε να ξεδιπλώνεται ένας δρόμος που, με όλα τα εμπόδια, τις λοξοδρομήσεις και τα στραβά του επέβαλε μια προωθητική σταθερότητα. Και, εφόσον απουσίαζε κάθε άλλη πρόταση, το εκλογικό σώμα επέλεξε να τον προκρίνει για να την οδηγήσει στο μέλλον. Το βασικό μήνυμα των εκλογών είναι: θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας την τοξικότητα, την καθήλωση, την παραπλάνηση, το ανεύθυνο ρίσκο.

— Ποιοι λόγοι ευνόησαν, κατά τη γνώμη σας, την άνοδο κομμάτων του περιθωρίου; Διακρίνεται μια μετατόπιση της κοινωνίας προς τα δεξιά;
Όχι, δεν διακρίνω τέτοια μετατόπιση. Τα κόμματα αυτά, και βάζω μέσα και τα τέσσερα μικρότερα, είναι «κόμματα του περιθωρίου», αναλώσιμα, μίας χρήσης, προσωπικά μαγαζιά με άγνωστο πολιτικό προσωπικό που το μαζεύουν κάτω από μια ταμπέλα. Δεν έχουν διανοουμένους αλλά ευνοούμενους, δεν έχουν πολιτικά πρόσωπα αλλά τσιράκια των φανερών και κρυφών αρχηγίσκων. Δεν έχουν πολιτικό πρόγραμμα. Εκφράζουν την ωμή ή συγκαλυμμένη βαρβατίλα της βίας και της προπέτειας· την καθήλωση σε προνεωτερικούς και αρχαϊκούς φόβους και άμυνες, με γέροντες, πνευματικούς, παραμυθίες και ξόρκια. Πάντα υπάρχουν στις κοινωνίες τέτοιες δυνάμεις και στη χώρα μας ήταν στο παρελθόν ισχυρότερες. Δεν ξεχνάμε τους μπράβους της Χρυσής Αυγής στη Βουλή με θηριώδη ποσοστά, τις δολοφονίες που διεπράχθησαν υπό τη σκεπή της. Δεν ξεχνάμε ότι οι ΑΝ.ΕΛ. βρέθηκαν μάλιστα και στην κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο αρχηγός τους ξεμάτιαζε ή ευλογούσε ως υπουργός Άμυνας πολεμικά αεροσκάφη, υποκλινόταν στο ηρωικό κλέος της αρχαιότητας πάνω σε μοκέτες και τελάρα στην άμμο και στο αδιέξοδο μιας ακτογραμμής, περιστοιχιζόμενος από χλαμύδες, ή όταν χυδαιολογούσε στη Βουλή υπό τα χειροκροτήματα των συμμάχων του.

Οι διπλές εκλογές του 2023 ήταν οι λιγότερο πολωμένες στη Mεταπολίτευση. Αυτό δείχνει ότι η κοινωνία δεν ενδιαφερόταν για διαμάχες αλλά για να πάει η χώρα μπροστά και να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων.

Όσοι στηρίζουν τέτοια κόμματα αισθάνονται οι απόκληροι της κοινωνίας, βρίσκονται σε απόσταση από την κίνηση προς τα εμπρός. Όσο όμως η κοινωνία θα αναπτύσσεται και θα προοδεύει, τόσο περισσότεροι θα εντάσσονται και θα συντονίζουν το βήμα τους με τους πολλούς σε όλα τα επίπεδα. Είναι ευθύνη όλων μας, και πρωτίστως της νέας κυβέρνησης, να επιδιωχθεί αυτό.

portrait
Βάσω Κιντή, καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι λόγοι που ευνόησαν την επανεμφάνιση αυτών των κομματιδίων στον δημόσιο χώρο είναι πολλοί, από τις διπλές εκλογές (λόγω της υστερόβουλης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ απλής αναλογικής) που αφαίρεσαν το επίδικο της διακυβέρνησης στις δεύτερες κάλπες έως τη μετατόπιση της ΝΔ προς το κέντρο. Κυρίως όμως οφείλεται στο ότι ένα συστημικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο κατέστησε θεμιτό έναν χυδαίο, βίαιο λόγο πολιτικής αντιπαράθεσης και προέβαλε μια μηδενιστική ρητορική απόλυτης καταστροφολογίας, αλλά και στο ότι δεν δίστασε να αναδείξει οπορτουνιστικά έναν ακροδεξιό, συνωμοσιολογικό, ανορθολογικό, αντιεμβολιαστικό λόγο και να ζητήσει από αυτόν τον χώρο, εμμέσως αλλά σαφώς σε διάφορες περιστάσεις, στήριξη. Όταν το περιθώριο βαφτίζεται και γίνεται mainstream, τότε μεγεθύνεται.

— Πού οφείλεται η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί αυτό το κόμμα να έχει μέλλον με ή χωρίς τον Τσίπρα στην ηγεσία;
Ένα κόμμα που προήλθε από την αριστερά με τις συλλογικές, εν πολλοίς, ηγεσίες εξελίχθηκε σε μια καρικατούρα αρχηγικού κόμματος, με τον αρχηγό να περιθωριοποιεί και να εξολοθρεύει σταδιακά τους ανταγωνιστές του, να αναγορεύεται στην ηγεσία με ποσοστά της τάξης του 99,5%, να επιβάλλει τη σιωπή στα μέλη του για να μην ακουστεί κριτική και να εκβιάζει την επικράτηση της γνώμης του με επανειλημμένες ψηφοφορίες, χωρίς να λείπουν φαινόμενα παρακμιακά (π.χ. διακοπές σε γιοτ με πούρα μετά από τραγωδία).

Ένα τέτοιο κόμμα δεν είναι παρά ένα «τσούρμο» (χαρακτηρισμός από τον Γ. Βαρουφάκη) για γιουρούσι στην εξουσία, δεν είναι κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να σοβαρευτεί, πρέπει να ξανασκεφτεί τη συλλογική λειτουργία και τη συλλογική ηγεσία όχι με υποτακτικούς του αρχηγού αλλά με πρόσωπα που έχουν δικό τους ανεξάρτητο πολιτικό βάρος και στίγμα. Και πρέπει να ασχοληθεί ασφαλώς με τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων, προτείνοντας πρακτικές λύσεις. Αυτό έλειψε: η έγνοια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, για την υγεία, την ακρίβεια και την ασφάλεια. Όχι στα μεγάλα λόγια, στην πράξη. Τα προβλήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με χιλιοφθαρμένα και παρωχημένα συνθήματα αλλά με προτάσεις που απαιτούν σκληρή μελέτη και δουλειά. Αυτό έλειψε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

— Και τι σηματοδοτεί αυτή η τεράστια διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα; Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η επόμενη μέρα;
Η τεράστια διαφορά δίνει τη δυνατότητα στη ΝΔ να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα χωρίς τους δισταγμούς του πολιτικού κόστους. Ελπίζω να κατάλαβε ότι η κοινωνία είναι πιο μπροστά από το πολιτικό σύστημα. Ζητάει να γίνει η χώρα σαν αυτές που θεωρεί πρότυπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αφουγκραστούν αυτά τα μηνύματα αν θέλουν να ανασυγκροτηθούν και να βοηθήσουν τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι επείγει η απαγκίστρωση από την καθήλωση. Θα ξέρουμε σύντομα πώς θα κινηθούν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Βασιλική Σιούτη / Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Η εμφάνιση του «Φραπέ» στη Βουλή, η αλαζονεία και η έλλειψη φόβου απέναντι σε θεσμούς που θα έπρεπε να τον ελέγχουν αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός άτυπου συστήματος ισχύος που θεωρεί ότι μπορεί να μη λογοδοτεί πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Οπτική Γωνία / «Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Ο έγκριτος διευθυντής της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, αποδομεί τα στερεότυπα που συντηρούν την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μιλά για την ευθύνη των ΜΜΕ και των πολιτικών και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι οι δύο λαοί είναι έτοιμοι για ένα νέο μοντέλο κοινών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Σε πλειοδοτική δημοπρασία αποφάσισε να βγάλει ο δήμος Αθηναίων το Αναπαυτήριο Πικιώνη, εγκρίνοντας μέσω του δημοτικού συμβουλίου την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη. Μάλιστα, στο έγγραφο της ημερήσιας διάταξης με το οποίο εισήχθη το θέμα προς συζήτηση το Αναπαυτήριο εμφανίζεται με τον χαρακτηρισμό «τουριστικό περίπτερο».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή. Η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οπτική Γωνία / Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή, η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οι ατυχείς δηλώσεις, οι δημόσιες εκρήξεις και οι άστοχες τοποθετήσεις. Την ώρα που Αντετοκούνμπο, Μανόλο και Τεντόγλου δείχνουν το πρότυπο, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μοιάζει να παλεύει όχι με τους αντιπάλους του αλλά με το βάρος της ίδιας του της λάμψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Οπτική Γωνία / Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στις αμερικανικές προτάσεις, την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της Ουκρανίας. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Οπτική Γωνία / Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Ο Μπέος έχει τον λαό του. Όχι μόνο στον Βόλο. Είναι ο ίδιος κόσμος που γελάει με emoticon κάτω από τις «λουλούδες» και τα «πουστρόνια». Ο ίδιος λαός που βλέπει τον Μπέο ως μια λιγάκι άξεστη πλην ίσως αναγκαία απάντηση στον woke κίνδυνο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Οπτική Γωνία / Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Από το Qatargate και τους δεσμούς με το περιβάλλον Τραμπ μέχρι τις δωρεές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, το sporstwashing και τις υποθέσεις στην Ελλάδα, το Κατάρ χτίζει ένα αόρατο δίκτυο επιρροής που εκτείνεται από την Ουάσιγκτον έως τις Βρυξέλλες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Οδήγηση / Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Η αντιμετώπιση της επικίνδυνης οδήγησης στους ελληνικούς δρόμους θα ενισχυθεί με ελέγχους μέσω drugwipe test. Ποιες ναρκωτικές ουσίες θα ανιχνεύουν και πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι έλεγχοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Βασιλική Σιούτη / Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Σύννεφα πάνω από τις Βρυξέλλες: H σύλληψη της Φεντερίκα Μογκερίνι, το σκάνδαλο του Qatargate, οι γεωπολιτικές αναταράξεις σε Ε.Ε. και Ελλάδα αλλά και πώς ο Κάθετος Διάδρομος μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό παιχνίδι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Ακροβατώντας / Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Μια μεγάλη έρευνα αποτυπώνει αυτή την αρνητική πραγματικότητα. Tο 17,5% των ερωτηθέντων δείχνει προτίμηση «σε ορισμένες περιπτώσεις» στη δικτατορία, ενώ το 28,4% του γενικού πληθυσμού αναγνωρίζει «καλές πλευρές στη δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967»!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Οπτική Γωνία / Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαβουνέλη, μιλά στη LiFO για την πιθανότητα ευρύτερης σύρραξης μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας, την κλιμάκωση υβριδικών επιθέσεων και τη χρήση drones που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, ενώ εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την επιτυχία των συνομιλιών σχετικά με την «επόμενη μέρα» της Ουκρανίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι για την Ελλάδα και το ευρώ.

Έρευνα / Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι

Το ηθικo-πολιτικό ζήτημα γύρω από την υπόθεση Έπσταϊν, το ενδιαφέρον για το οικονομικό δράμα που ζούσε η Ελλάδα το 2015 και ο «αριστερός φίλος» για τον οποίο έλεγε ότι έστειλε το ιδιωτικό του αεροπλάνο στην Αθήνα για να τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ