Το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ 

Το τελευταίο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ  Facebook Twitter
Παύλος Πολάκης, Απόστολος Γκλέτσος, Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Φαραντούρης διεκδικούν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi
0

ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ να κρατήσει η ηγετική ομάδα του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτό που συνέβη στο Γκάζι δεν είχε καμία σχέση με συνέδριο δημοκρατικού κόμματος. Περισσότερο με παρωδία συνεδρίου έμοιαζε. Ο μόνος λόγος για τον οποίο έγινε ήταν για να αποβάλουν από το κόμμα τους και επισήμως τον Στέφανο Κασσελάκη. Ήταν, άλλωστε, αποφασισμένοι από καιρό, και ήταν γνωστό. Θα υλοποιούσαν το σχέδιό τους με κάθε τρόπο και κάθε τίμημα, προκειμένου να «διορθώσουν το λάθος» που οι ίδιοι έκαναν όταν πριν από έναν χρόνο τον υποδέχονταν στην Κουμουνδούρου μετά βαΐων και κλάδων ως μεσσία, παραδίδοντάς του τα κλειδιά.

Το συνέδριο-παρωδία είχε πορτιέρηδες, μπράβους, συνέδρους που έμπαιναν κρυφά από την πίσω πόρτα και άλλους σε απομονωμένες αίθουσες ή κλειδωμένους έξω που δεν τους άφηναν να μπουν, απόλυτη αδιαφάνεια, καταγγελίες για μαγειρέματα, λιποθυμίες και ακραίες καταστάσεις που δεν έχουν ξανασυμβεί. 

Από τις καταστάσεις του συνεδρίου εξαφανίστηκαν εκλεγμένοι σύνεδροι, ακόμα και ολόκληρες οργανώσεις, ενώ εμφανίστηκαν μη εκλεγμένοι και όταν η πλευρά Κασσελάκη δήλωσε ότι καταθέτει 1.934 υπογραφές συνέδρων που ζητούν να είναι υποψήφιος, η ηγετική ομάδα απέρριψε το αίτημα. Ισχυρίστηκαν ότι οι σύνεδροι είναι πάνω από 4.000, ενώ στην αίθουσα ήταν κάπου 500, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι οποίοι εξέλεξαν διά βοής πρόεδρο του συνεδρίου τον δικηγόρο και στενό συνεργάτη του Νίκου Παππά, Γιάννη Μαντζουράνη

Κατά τ’ άλλα, απαλλαγμένοι από τον Στέφανο Κασσελακη, τον οποίο είχαν αφήσει απέξω μαζί με άλλους που διαμαρτύρονταν, ενέκριναν όλες τις άλλες υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ως κατάλληλες και σοβαρές. 

Τα επόμενα επεισόδια του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να γραφτούν στα δικαστήρια, καθώς και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη·η Κουμουνδούρου για τις offshore του Κασσελάκη και ο Στέφανος Κασσελάκης για τις συκοφαντίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η υποψηφιότητα που στηρίζει η «φρουρά του Τσίπρα» είναι αυτή του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος, λογικά, τώρα που φεύγουν οι άλλοι, θα εκλεγεί. Με τον Παύλο Πολάκη υπάρχει μια προσωρινή (λυκο)συμμαχία, καθώς διακεκριμένα στελέχη της «φρουράς» ήταν εκείνα που, όχι πολύ καιρό πριν, απαιτούσαν από τον Στέφανο Κασσελάκη να τον διαγράψει πλήρως. Σίγουρα δεν τον αγάπησαν ξαφνικά τώρα, αλλά τους ήταν χρήσιμος για να διώξουν τον Κασσελάκη και αναμένεται να «λογαριαστούνε» μετά. 

Ο Νίκος Φαραντούρης είναι κι αυτός ένας όψιμος «συριζαίος» όπως και ο Στέφανος Κασσελάκης, με τον οποίο έχουν αρκετές ομοιότητες. Πρόκειται για άλλη μια μεταγραφή του Τσίπρα, από αυτούς που έφερνε στον ΣΥΡΙΖΑ ως καλά βιογραφικά για να συμβάλουν στην αλλαγή της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος. Ο Ν. Φαραντούρης έχει πράγματι μεγάλη επαγγελματική εμπειρία, έχει υπηρετήσει σε υπουργούς επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας στο παρελθόν, είναι πολύ φιλόδοξος και οι συνεργάτες του Τσίπρα τον θεωρούσαν πολύ επικοινωνιακό. 

Ο Απόστολος Γκλέτσος, παρότι ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με πρόσφατες δηλώσεις του, οι οποίες θεωρήθηκαν ρατσιστικές, καθώς συνέδεσε μετανάστες με βιασμούς και εγκληματικότητα (αλλά και στο παρελθόν είχε κάποια εμπλοκή με ποινική υπόθεση που είχε απασχολήσει και τα ΜΜΕ), θεωρήθηκε κατάλληλος υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίστηκε, όπως και οι άλλοι τρεις. 

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκε στο συνέδριο του κόμματός του, παρότι δηλώνει πως «είναι εδώ». Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως ήταν στο μπάσκετ με τα παιδιά του, παρακολουθώντας από μακριά τις διαδικασίες. 

Δύο ήταν οι πρωταγωνιστές που σφράγισαν με την παρουσία τους το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ένας ήταν ο πρόεδρός του, ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο οποίος κατηγορήθηκε από τους διαμαρτυρόμενους μέχρι και για «ύφος στρατοδίκη», επειδή φώναζε στο μικρόφωνο «η τάξη θα διασφαλιστεί», ενώ πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκαν τώρα τον ρόλο του στο παλιό σκάνδαλο Κοσκωτά. Η ηγετική ομάδα, όμως, θεωρεί ότι ο κ. Μαντζουράνης τα πήγε περίφημα και ότι κανένας άλλος δεν θα τα κατάφερνε καλύτερα σε τόσο δύσκολη συγκυρία. 

Το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ  Facebook Twitter
Η υποψηφιότητα που στηρίζει η «φρουρά του Τσίπρα» είναι αυτή του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος, λογικά, τώρα που φεύγουν οι άλλοι, θα εκλεγεί.

Το άλλο πρόσωπο είναι η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, στρατηγός εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας, από τα πολύ έμπιστα πρόσωπα του Αλέξη Τσίπρα. Η κυρία Τσιριγώτη, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην πλευρά του Κασσελάκη, είχε αναλάβει το πιο δύσκολο έργο, αυτό του συντονισμού, ώστε να περνάνε μέσα στον χώρο μόνο οι εγκεκριμένοι σύνεδροι και να μείνουν έξω οι εκατοντάδες διαμαρτυρόμενοι, έργο που έφερε εις πέρας με επιτυχία. Η ίδια όμως, με ανάρτησή της στο Facebook, χαρακτήρισε τις σχετικές πληροφορίες ψευδείς και συκοφαντικές.

Το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ  Facebook Twitter

Τα επόμενα επεισόδια του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να γραφτούν στα δικαστήρια, καθώς και δύο πλευρές δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη· η Κουμουνδούρου για τις offshore του Κασσελάκη και ο Στέφανος Κασσελάκης για τις συκοφαντίες του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, τα γνώριζαν όλα για τον Στέφανο Κασσελάκη, από την πρώτη στιγμή, τουλάχιστον αυτοί που τον έφεραν. Γνώριζαν για τις επιχειρήσεις του, τις οποίες άλλωστε δεν έκρυβε αλλά μάλλον επιδείκνυε. Ο Μανώλης Καπνισάκης, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του Παύλου Πολάκη, και οι δύο μαζί είχαν αναλάβει την τεκμηρίωση σκανδάλων της Νέας Δημοκρατίας, ήταν δικηγόρος της οικογένειάς του και γνώριζε κάθε λεπτομέρεια. Επιπλέον, τα περισσότερα είχαν γραφτεί πριν από καιρό στον Τύπο και ήταν γνωστά. Τότε όμως δεν τους ενοχλούσαν, αντιθέτως δικαιολογούσαν όλα όσα τώρα καταγγέλλουν. Σκελετοί στις ντουλάπες υπάρχουν πολλοί για πολλούς, αλλά ανασύρονται κατά περίπτωση και αυτό είναι το σημείο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σήμερα. Η «φρουρά του Τσίπρα» έχει δηλώσει ότι η κόκκινη γραμμή ήταν οι αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη στα μαύρα ταμεία και το γεγονός ότι μίλησε δημόσια γι' αυτά. 

Τώρα, όσοι έχουν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν σε λίγες μέρες τον νέο πρόεδρό τους, ο οποίος, όπως είπε πρόσφατα το παλιό στέλεχος του κόμματος, Νίκος Σκορίνης, είναι εκείνος που θα αναλάβει «να κηδέψει τον νεκρό».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Εύα Ιλούζ, η Γάζα και μια εκδοτική επιλογή

Οπτική Γωνία / Η Εύα Ιλούζ, η Γάζα και μια εκδοτική επιλογή

Σκέψεις πάνω στην απόφαση του Oposito, ενός μικρού εκδοτικού οίκου που έχει δώσει ενδιαφέροντα δείγματα ανήσυχης κοινωνικής και πολιτισμικής σκέψης, για την «αποδέσμευσή» του σε σχέση με το βιβλίο της κοινωνιολόγου Eύα Ιλούζ «Ψυχρή τρυφερότητα. Η άνοδος του συναισθηματικού καπιταλισμού».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ακροβατώντας / Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ένα εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι διατεθειμένο να δώσει «συγχωροχάρτι» για ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, αρκεί οι εμπλεκόμενοι να τηρήσουν ακροδεξιά και ρατσιστική στάση στο μεταναστευτικό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πέντε ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών και ένα ινστιτούτο. Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Ρεπορτάζ / Τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών: Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Τυπικά, σκοπός τους είναι η διατήρηση των αρχείων και η προβολή του έργου πρώην πρωθυπουργών. Στην πράξη, όμως, λειτουργούν και ως think tanks και πολιτικά εργαλεία επιρροής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ