Τα Rafale και η χιονοστιβάδα

Τα Rafale και η χιονοστιβάδα Facebook Twitter
Δεν ήταν μια καλή εβδομάδα αυτή που πέρασε και η κυβέρνηση, αναζητώντας εναγωνίως κάποια καλή είδηση για να προβάλει, επένδυσε στην επικοινωνιακή καταιγίδα γύρω από την παραλαβή των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία. Εικονογράφηση: Ατελιέ LiFO
0



ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ούτε στη συγκράτηση των ανατιμήσεων έχει να παρουσιάσει καλά αποτελέσματα η κυβέρνηση αυτές τις μέρες, ενώ περνάει κάτω από τον πήχη, που η ίδια έχει βάλει, και στα θέματα που ήταν στην προεκλογική της ατζέντα, όπως το μεταναστευτικό και η ασφάλεια, για τα οποία αντιμετωπίζει τη δυσαρέσκεια των δικών της ψηφοφόρων.

Δεν ήταν μια καλή εβδομάδα αυτή που πέρασε και η κυβέρνηση, αναζητώντας εναγωνίως κάποια καλή είδηση για να προβάλει, επένδυσε στην επικοινωνιακή καταιγίδα γύρω από την παραλαβή των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.  

Το πρόβλημα των ανατιμήσεων είναι εντονότερο στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες, καθώς εδώ οι ανατιμήσεις είχαν ξεκινήσει ήδη σιωπηλά από τα προηγούμενα χρόνια. Η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων στην Ελλάδα προκαλεί έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία καταγράφεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις, ενώ βρίσκεται στην κορυφή των προβλημάτων που απασχολούν τους Έλληνες.

Η επικοινωνία των Rafale

Στην προσπάθειά της να τραβήξει την προσοχή από τις τεράστιες απώλειες της πανδημίας, τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις, την κατάσταση στα πανεπιστήμια, τις αντιδράσεις για το μεταναστευτικό και το φιάσκο με τον EastMed, η κυβέρνηση επιχείρησε να προβάλει την ενίσχυση της εθνικής άμυνας με τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, καθώς από τις μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως είναι μια επιλογή που στηρίζει η ευρεία πλειοψηφία των Ελλήνων.

Επιπλέον, στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι η ανάδειξη αυτών των θεμάτων εκθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως τονίζουν διαρκώς τα στελέχη της, αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ των αμυντικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, κάτι που εθιμικά έκανε πάντα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. 

Η προβολή της αγοράς των Rafale, όμως, δεν έγινε μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με σποτ που ανάρτησε στα σόσιαλ μίντια, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που την κατήγγειλε για κομματική εκμετάλλευση. Το επιχείρημα ήταν ότι αυτά τα αεροσκάφη αγοράστηκαν με τα χρήματα του ελληνικού λαού και όχι του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

mitsotakis rafale Facebook Twitter
Η προβολή της αγοράς των Rafale δεν έγινε μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με σποτ που ανάρτησε στα σόσιαλ μίντια, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που την κατήγγειλε για κομματική εκμετάλλευση. Φωτ.: Eurokinissi

Μακάβριος ο απολογισμός της πανδημίας τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς

Στο θέμα της πανδημίας, που είναι το σοβαρότερο, δυστυχώς η Ελλάδα παρουσιάζει καθημερινά τεράστιο αριθμό απωλειών, κατά πολύ μεγαλύτερο από όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών με παρόμοιο πληθυσμό και περισσότερα κρούσματα, σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στη χώρα και πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες. Είναι ενδεικτικό ότι χώρες όπως η Ολλανδία και η Αυστρία έχουν μονοψήφιο αριθμό θανάτων, όταν η Ελλάδα έχει τριψήφιο.

Αλλά και σε μη ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Ισραήλ, με παρόμοιο πληθυσμό και 65.259 κρούσματα την περασμένη Δευτέρα, σημειώθηκαν είκοσι δύο θάνατοι, ενώ στην Ελλάδα, με 23.340 κρούσματα, οι θάνατοι ήταν εκατόν έξι. Η θητεία του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη έχει ήδη έναν πολύ θλιβερό απολογισμό όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας και λογικά σύντομα θα πρέπει να δώσει απαντήσεις.

Ο καθηγητής Τσιόδρας, με την έρευνά του, προσπάθησε να προειδοποιήσει εγκαίρως και επιστημονικά για τις αδυναμίες του συστήματος υγείας, τεκμηριώνοντας ότι όταν οι διασωληνωμένοι στη χώρα μας ξεπεράσουν τους 400, τότε υπάρχει κίνδυνος να χάνονται ασθενείς που, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσαν να ζήσουν.

Η κυβέρνηση όμως, που ενοχλήθηκε με τη δημοσιοποίηση της μελέτης-προειδοποίησης, έχει επιλέξει να ακούει πιο αισιόδοξες φωνές. Πλην όμως η αισιοδοξία αυτή δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά γεγονότα, όπως φανερώνει ο μεγάλος αριθμός των θανάτων καθημερινά. 

Ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις

Την ήδη επιβαρυμένη από την πανδημία κατάσταση επιδεινώνει η αποτυχία συγκράτησης των τιμών από τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις, οι οποίες συρρικνώνουν δραματικά το εισόδημα των πολιτών. Σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για τον περασμένο μήνα, η απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό έφτασε το 10,4% και συνεχίζεται.

Το πρόβλημα των ανατιμήσεων είναι εντονότερο στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες, καθώς εδώ οι ανατιμήσεις είχαν ξεκινήσει ήδη σιωπηλά από τα προηγούμενα χρόνια. Η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων στην Ελλάδα προκαλεί έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία καταγράφεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις, ενώ βρίσκεται στην κορυφή των προβλημάτων που απασχολούν τους Έλληνες.

Η αγοραστική δυνατότητα, άλλωστε, ήταν πάντα ένα από τα βασικότερα κριτήρια που επηρέαζαν την ψήφο των πολιτών διαχρονικά και στο επιτελείο της κυβέρνησης το γνωρίζουν καλά. Ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, ωστόσο, όχι μόνο δεν έχει να επιδείξει κάποια αποτελεσματική ενέργεια για τη συγκράτηση των τιμών, αλλά, με όσα λέει, συχνά προκαλεί επιπλέον επικοινωνιακή ζημιά στην κυβέρνησή του. 

panepistimio Facebook Twitter
O υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε την έναρξη της εκπαίδευσης των 400 ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν τις λεγόμενες «Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων». Οι ομάδες αυτές θα πιάσουν δουλειά σε τέσσερις μήνες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η οποία καταγγέλλεται από την αριστερά για αστυνομοκρατία και από τη δεξιά ακριβώς για το αντίθετο. Φωτ.: Eurokinissi

Απογοητευμένοι ψηφοφόροι

Δεν έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, αλλά στον Έβρο συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα η διαμαρτυρία για την επέκταση της δομής προσφύγων και μεταναστών και του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης. Οι κάτοικοι εκεί ζητούν να σταματήσουν οι εργασίες κατασκευής της νέας δομής, ενώ στις διαδηλώσεις της Τρίτης απαιτούσαν να μιλήσουν με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, η οποία έστειλε αστυνομικές δυνάμεις για να τις αντιμετωπίσουν.

Το Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζει ότι πρόκειται για μια περιοχή με λίγους κατοίκους, οπότε, όσο έντονες και αν είναι οι διαμαρτυρίες, ακόμα και αν υπάρχει πολιτικό κόστος (κάτι πολύ πιθανό), δεν θα είναι τέτοιο που να μπορεί να επηρεάσει είτε δημοσκοπήσεις είτε εκλογικά αποτελέσματα, καθώς τα μεγέθη είναι μικρά.

Αυτό ισχύει, αλλά η κυβέρνηση παραβλέπει την ευρύτερη επιρροή που έχουν τα θέματα αυτά στους δεξιούς ψηφοφόρους της, καθώς εμφανίζεται ασυνεπής με όσα η ίδια τους είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Πριν από τις διαμαρτυρίες στον Έβρο, είχαν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες διαδηλώσεις και στα νησιά του Αιγαίου, όπου η κυβέρνηση επεκτείνει επίσης τις δομές και γίνεται αποδέκτης έντονων αντιδράσεων.

Εκτός από το μεταναστευτικό, το θέμα της ασφάλειας είναι άλλο ένα ζήτημα για το οποίο υπάρχει απογοήτευση στις τάξεις των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Μετά την κατάληψη του Οικονομικού Πανεπιστημίου την περασμένη εβδομάδα και κάποιες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν με συνθήματα γραμμένα στην πρόσοψη του πανεπιστημίου και τη δήλωση του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου ότι «Δεν είναι δουλειά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνομίας να κρίνει και να αξιολογήσει τις διαδικασίες των φοιτητών», ο ίδιος ο υπουργός δέχτηκε έντονες επιθέσεις στα σόσιαλ μίντια, προερχόμενες από τον δεξιό χώρο.

Επιθέσεις όμως δέχτηκε και από τα αριστερά, όταν ανακοίνωσε την έναρξη της εκπαίδευσης των 400 ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν τις λεγόμενες «Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων». Οι ομάδες αυτές θα πιάσουν δουλειά σε τέσσερις μήνες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η οποία καταγγέλλεται από την αριστερά για αστυνομοκρατία και από τη δεξιά ακριβώς για το αντίθετο. 

Μέσα σε αυτό το βαρύ για την κυβέρνηση κλίμα, που δεν προλαβαίνει να μπαλώνει τρύπες, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία όμως, η χώρα αντιμετωπίζει και την αναβάθμιση των απειλών της Τουρκίας. Τελευταία, μάλιστα, έχει καταφέρει να σπάσει τον (σχετικό) απομονωτισμό, στον οποίο είχε βρεθεί το προηγούμενο διάστημα, με τις ΗΠΑ να της κάνουν δώρα για να την εξευμενίσουν, όπως θεωρήθηκε από πολλούς αναλυτές η απόσυρση της υποστήριξης του αγωγού EastMed.

Βεβαίως υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το πρότζεκτ αυτό είχε από την αρχή προβλήματα βιωσιμότητας, ωστόσο ο τρόπος που έγινε το άδειασμα κάτι λέει (πέρα από την αποτυχία της πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και μια δεκαετία στο θέμα αυτό). Ωστόσο οι φήμες που κυκλοφόρησαν για πάγωμα στις ΗΠΑ της εκδίκασης της υπόθεσης της τουρκικής τράπεζας HalkBank ως άλλο ένα δώρο προς τον Ερντογάν διαψεύστηκαν ως αβάσιμες, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μυστήριο ως προς την έκβαση που θα έχει. 

Το καλόπιασμα της Τουρκίας από τη Δύση, πάντως, καθόλου δεν μαλακώνει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, αντιθέτως αυτές τις μέρες ο τουρκικός (ελεγχόμενος) Τύπος τα έβαλε και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατηγορώντας τη ότι ανεβάζει την ένταση όταν δηλώνει πως η Ελλάδα «δεν θα κάνει βήμα πίσω μπροστά στις απαράδεκτες αξιώσεις και στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τις προηγούμενες μέρες είχε αναφερθεί στην έξαρση της τουρκικής ρητορικής, «η οποία έχει περάσει πλέον σε ένα άλλο επίπεδο, ευθείας αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδος επί των νησιών του ανατολικού Αιγαίου». Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους μήπως η έξαρση αυτή δεν παραμείνει ρητορική, άλλωστε η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά προωθείται κανονικά πλέον από την Τουρκία που δεν σταματά να διευρύνει την ατζέντα των διεκδικήσεών της, αμφισβητώντας το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες. 

Η χρονιά δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για την κυβέρνηση, η οποία έχει ξοδέψει το πολιτικό της κεφάλαιο από πιο επιτυχημένους χειρισμούς προηγούμενων ετών. Εδώ και αρκετό καιρό νέα προβλήματα προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα, χωρίς να επιλύονται τα παλιά, και αν αυτό συνεχιστεί, δεν αποκλείεται σε λίγο να μοιάζουν με χιονοστιβάδα. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

alimos

Ρεπορτάζ / ΣτΕ: Ξεκινά η μεγάλη μάχη για τα ύψη των κτιρίων

Δήμοι, πολίτες και οργανώσεις θα βρεθούν απέναντι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σε κατασκευαστικές εταιρείες και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Η επικείμενη κρίση του ΣτΕ θα είναι καθοριστική για το παρόν και το μέλλον του αστικού περιβάλλοντος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
δουκας ανδρουλακης

Οπτική Γωνία / Οι προκλήσεις και τα αδύναμα σημεία των δύο υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ

Τα αδύναμα σημεία των δύο υποψηφίων που πέρασαν στον δεύτερο γύρο είναι αρκετά. Θα καταφέρουν να αλλάξουν και να διορθώσουν ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και να μη χάσουν άλλη μια ευκαιρία;  
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οι γεωμέτρες και η πολιτική σύγκρουση

Οπτική Γωνία / Οι γεωμέτρες και η πολιτική σύγκρουση

Για έναν κόσμο –πολίτες με ποικίλη προέλευση– αυτό που μετράει πια είναι μια κάποια πολιτική κομψότητα και ευπρέπεια ή παραμετρικά μέτρα βελτίωσης της καθημερινότητας· κυρίως όμως η αποφυγή των «περιπετειών».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά βίας στους νέους;

Οπτική Γωνία / Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά βίας στους νέους;

Πώς φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για βιασμό 5χρονου από συνομηλίκους του; Τι κάνει ο γονιός όταν το παιδί του αντιληφθεί ότι είναι ο θύτης, όχι το θύμα; Πόσο επηρεάζει το διαδίκτυο και το online gaming την ανάπτυξη των εφήβων; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Οπτική Γωνία / «Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης, μιλά για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία με αφορμή την έκδοση της έρευνας που συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ