Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι Facebook Twitter
Κούρδοι των Αμυντικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF) στο Καμισλί / φωτ.: ΕΡΑ
0

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να συμφιλιώσουν αντίπαλες ομάδες Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία εν μέσω της διαφαινόμενης απειλής μιας μεγάλης κλιμάκωσης από την Τουρκία εναντίον της αυτόνομης διοίκησης υπό την ηγεσία των Κούρδων και του στρατιωτικού της σκέλους, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ξεκίνησαν εκ νέου με την άφιξη στην περιοχή του υπευθύνου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ. 

Στο πλαίσιο της αποστολής του για συμφιλίωση των Κούρδων εν μέσω απειλών για τουρκική εισβολή, ο Μπολτζ, ο οποίος βρίσκεται στη βορειοανατολική Συρία για περίπου μία εβδομάδα, μεσολαβεί μεταξύ του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το οποίο μοιράζεται την εξουσία στην τοπική κυβέρνηση, γνωστή ως Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (DAANES) και του Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου, μια ομάδα ομπρέλα για 17 κουρδικά κόμματα της συριακής αντιπολίτευσης και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.  

Με την κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ σε μια επίθεση υπό την ηγεσία της σουνιτικής ομάδας Hayat Tahrir al Sham (ΧΤΣ) και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία συμμάχων της, η ανάγκη για τους Κούρδους της Συρίας να σφυρηλατήσουν ένα κοινό μέτωπο καθώς διαμορφώνεται ο νέος αστερισμός των δυνάμεων, καθίσταται πιο επείγουσα από ποτέ.

Συρία: Τι περιλαμβάνει η προσπάθεια συμφιλίωσης των Κούρδων

Στόχος των Κούρδων είναι να ολοκληρώσουν μια προηγούμενη προσπάθεια με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ να φέρουν κοντά τις πλευρές που κατέρρευσαν εν μέσω αμοιβαίων κατηγοριών και τουρκικών πιέσεων.  

Η ιδέα είναι οι πλευρές να στείλουν μια κοινή αντιπροσωπεία στη Δαμασκό για να συναντηθούν με τους νέους κυρίους της Συρίας. Ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί απτή πρόοδος μέχρι στιγμής, ανέφεραν οι πηγές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το PYD δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί θετικά σε αρκετούς όρους που έχουν τεθεί από το KNC για να προχωρήσει, σημείωσε μία από τις πηγές.  

Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι Facebook Twitter
Κούρδοι των Αμυντικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF) μαζί με στρατιώτες των ΗΠΑ / φωτ.: ΕΡΑ

Στις συνομιλίες συμμετέχει και η Γαλλία. Γάλλοι και Αμερικανοί διπλωμάτες αναμένεται να συναντηθούν με αξιωματούχους του KNC στο Καμισλί το Σάββατο για να μεταδώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο σκέψης του PYD, ανέφεραν οι πηγές.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP), στο Ιράκ, το οποίο ηγείται της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο, πρόσθεσαν οι πηγές. Το KDP ελέγχει στρατηγικά τμήματα των συνόρων του Ιράκ με την ελεγχόμενη από τους Κούρδους Συρία και ασκεί σημαντική επιρροή στο KNC. 

Το κύριο αίτημα του KNC αντικατοπτρίζει τις εκκλήσεις της Τουρκίας προς το DAANES και τους SDF να εκκαθαρίσουν όλα τα μη Συριακά στοιχεία, ιδίως εκείνα που έχουν γνωστούς δεσμούς με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), και να αποκηρύξουν δημόσια όλους τους δεσμούς του με το τελευταίο. Ως εκ τούτου, η προσπάθεια συμφιλίωσης θεωρείται από τους επικριτές της ως Δούρειος Ίππος της Τουρκίας για να πραγματοποιήσει τον στόχο της να εκδιώξει το PKK από τη Συρία με την υποστήριξη των ΗΠΑ.  

Το PKK, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, διεξάγει ένοπλη εκστρατεία κατά του τουρκικού στρατού από το 1984 για την αυτοδιοίκηση των Κούρδων. Πολλοί Κούρδοι πιστεύουν ότι η ομάδα, αν και μέσω αιματηρών τακτικών, ανάγκασε το τουρκικό κράτος να αναγνωρίσει επισήμως την ύπαρξή τους ως ξεχωριστή εθνοτική ομάδα με πραγματικές απαιτήσεις και επιρροή. 

Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι Facebook Twitter
Κούρδοι των Αμυντικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF) μαζί με στρατιώτες των ΗΠΑ / φωτ.: ΕΡΑ

Συρία: Οι διακηρυχθείσες επιδιώξεις της Τουρκίας

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε σε συνέντευξη στις 12 Δεκεμβρίου ότι ο «στρατηγικός στόχος» της Άγκυρας ήταν «να εξαλείψει» τη συριακή πτέρυγα του PKK, γνωστή ως YPG. Το YPG είναι το βασικό συστατικό των SDF, που είναι ο κορυφαίος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 900 δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους για την καταπολέμηση του ISIS και την προστασία των Κούρδων.  

Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι Facebook Twitter
Εκπαίδευση των Αμυντικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF) στη Χασάκα της βόρειας Συρίας / φωτ.: ΕΡΑ

Η Τουρκία και η ομάδα σουνιτικών φατριών, πρώην τζιχαντιστών, εξτρεμιστών Ουιγούρων και λοιπών μαχητών που ονομάζεται Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA) έχουν καβαλήσει το άρμα της αναταραχής, που επικρατεί στη Συρία για να πιέσουν για μια νέα επίθεση κατά του YPG και επικεντρώνουν τα πυρά τους στην περιοχή του φράγματος Τισρίν και στο Κομπάνι, μια πόλη κοντά στα τουρκικά σύνορα που έγινε σύμβολο της κουρδικής αντίστασης όταν άντεξε μια πολύμηνη πολιορκία από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) το 2014, ηγετικό στέλεχος του οποίου τότε ήταν ο νυν επικεφαλής της Hayat Tahrir al Sham, Αμπού Μοχαμάντ αλ Τζολάνι, ο οποίος πέταξε τα στρατιωτικά, έβαλε κοστούμι, αποκήρυξε τον τζιχαντισμό σαν ένα «νεανικό καπρίτσιο» και πλέον κυκλοφορεί με το πραγματικό του όνομα Μοχάμεντ αλ Σαράα. Ο εκπρόσωπος των SDF Φαρχάντ Σαμί ανέφερε «σημαντικές συγκεντρώσεις στρατευμάτων» από την Τουρκία και τις παρατάξεις του SNA ανατολικά και δυτικά της πόλης. Δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι μια μεγάλη τουρκική επίθεση θα υπονόμευε σοβαρά τις κοινές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των Κούρδων κατά του ISIS, το οποίο ανασυγκροτείται στην έρημο της Συρίας.

Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι Facebook Twitter
Εκπαίδευση των Αμυντικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF) στη Χασάκα της βόρειας Συρίας / φωτ.: ΕΡΑ

Μια πρόταση που επινοήθηκε σε συνεργασία με το Πεντάγωνο για την κήρυξη του Κομπάνι και των περιχώρων του σε αποστρατικοποιημένη ζώνη κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα από τον αρχηγό των SDF, Μαζλούμ Κομπάνι. Η Άγκυρα έχει δείξει μηδενικό ενδιαφέρον για την ιδέα, η οποία θα περιλαμβάνει την επανατοποθέτηση των δυνάμεων των SDF υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ και την εγκαθίδρυση αμερικανικής παρουσίας. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε στις 15 Δεκεμβρίου ότι η εξάρθρωση των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία ήταν το «πρωταρχικό ζήτημα» της Άγκυρας.

«Το έχουμε εκφράσει αυτό στους Αμερικανούς φίλους μας», είπε. «Περιμένουμε να επαναξιολογήσουν τη θέση τους». 

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με μια κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και του SNA στην πόλη Μανμπίτζ, η οποία σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε παραταθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. «Ως Τουρκία, αποκλείεται να έχουμε συνομιλίες με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ανώνυμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας. Η πόλη αραβικής πλειοψηφίας ήταν υπό τον έλεγχο των SDF προτού οι δυνάμεις του SNA υποστηριζόμενες από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταλάβουν τη Μανμπίτζ μετά την κατάρριψη του στρατηγικού άξονα Ταλ Ριφάτ στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς η Hayat Tahrir al Sham κατέλαβε το Χαλέπι.

Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι Facebook Twitter
Εκπαίδευση των Αμυντικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF) στη Χασάκα της βόρειας Συρίας / φωτ.: ΕΡΑ

Η Τουρκία θέλει το Πεντάγωνο να διακόψει τη σχέση του με τους Κούρδους της Συρίας και να συνεργαστεί με τον δικό της στρατό. Η Ουάσιγκτον έχει αγνοήσει εδώ και καιρό τέτοιες εκκλήσεις, κυρίως επειδή οι σουνιτικές φατρίες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα είναι βουτηγμένες στην εγκληματικότητα και τις παραβιάσεις δικαιωμάτων του ντόπιου κουρδικού, ασσυριακού και χριστιανικού πληθυσμού στο έδαφος της βόρειας Συρίας που βρίσκεται υπό τον τουρκικό έλεγχο. 

Οι γερουσιαστές Κρις βαν Χόλεν και Λίντσεϊ Γκράχαμ απειλούν με κυρώσεις κατά της Τουρκίας εάν η Τουρκία δεν σταματήσει την επίθεση του SNA κατά των Κούρδων. Περιλαμβάνουν κυρώσεις κατά ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, το αυξανόμενο αίσθημα μεταξύ των Κούρδων της Συρίας είναι ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Οπτική Γωνία / Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη βρέθηκε στην Αθήνα για μια σειρά εκδηλώσεων όπου κατήγγειλε την ισραηλινή πολιτική ως συστηματική καταπίεση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε ουσιαστική δράση, δηλώνοντας πως «δεν μπορεί να εξισώσει τον καταπιεστή με τον καταπιεσμένο».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Οπτική Γωνία / Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Η αισθητή πτώση των ποσοστών εμβολιασμού στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος επανεμφάνισης ξεχασμένων ασθενειών. Ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Οπτική Γωνία / Ένα «αριστερό Ποτάμι»; Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος και ο καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς, Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναλύουν τη στόχευση, το timing και τις προοπτικές του εγχειρήματος επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού στην κεντρική πολιτική σκηνή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Λυκαβηττός: Το σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη που καταρρέει

Ρεπορτάζ / Λυκαβηττός: To σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη καταρρέει

Η δύσκολη διαχείριση της καθημερινότητας, τα συνεχή ατυχήματα και οι βανδαλισμοί στο εμβληματικό σχολείο του Πικιώνη στον Λυκαβηττό συνθέτουν μια ασφυκτική πραγματικότητα, ενώ η τύχη της αποκατάστασης του κτιρίου παραμένει μετέωρη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Ιλεκτρίσιτυ / Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Η υποτίμηση των Άλλων, ο αποκλεισμός τους από τη σφαίρα του ανθρώπινου και του «πενθίσιμου» επιτρέπει στον κόσμο είτε να αγνοεί τη βία κατά των προσφύγων είτε να τη θεωρεί αποδεκτή στο πλαίσιο του «εθνικού συμφέροντος».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Ας κάνουμε επιτέλους κάτι για τις μπουλντόζες που σκότωσαν την κόρη μου

Οπτική Γωνία / «Ας κάνουμε κάτι για τις μπουλντόζες που σκότωσαν την κόρη μου»

Η Σίντι Κόρι, μητέρα της Ρέιτσελ Κόρι που σκοτώθηκε στη Γάζα από μια μπουλντόζα αμερικανικής κατασκευής, προσπαθώντας να προστατεύσει ένα παλαιστινιακό σπίτι, ζητά να σταματήσει η εξαγωγή τέτοιων μηχανημάτων στο Ισραήλ.
THE LIFO TEAM
Τα πτυχία ή για τα παθήματα της αριστείας

Οπτική Γωνία / Τα πτυχία ή για τα παθήματα της αριστείας

Η υπόθεση Μακάριου Λαζαρίδη διαψεύδει την κλασική εκσυγχρονιστική αφήγηση της κυβέρνησης περί ικανότητας και αξίας, κι αυτό τής κάνει ζημιά, εφόσον ρίχνει τόσο βάρος στη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών» και στα διάφορα προσοντολόγια.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
«Επεκτάσεις οικισμών και σχεδίων πόλεων μέσα σε περιοχές Natura»

Περιβάλλον / «Επεκτάσεις οικισμών και σχεδίων πόλεων μέσα σε περιοχές Natura»

Η σύντομη δημόσια διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρώθηκε, προκαλώντας έντονο κύμα αμφισβήτησης. Ποιες είναι οι επίμαχες διατάξεις του;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ανοιξιάτικη εξάντληση

Ιλεκτρίσιτυ / Ανοιξιάτικη εξάντληση

H επιστροφή των νέων στην ελληνική παράδοση –χωριά, πανηγύρια, ρεμπέτικα, ο «αγνός» κόσμος του παππού και της γιαγιάς–, πέρα από δίψα για αυθεντικότητα, μπορεί να διαβαστεί και ως προσπάθεια υποχώρησης σε κάτι πιο αργό.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«Η απόλυτη δικαίωση θα ήταν να γυρίσω σπίτι και να δω ζωντανή τη μητέρα μου»

Θοδωρής Ελευθεριάδης / «Η απόλυτη δικαίωση θα ήταν να γυρίσω σπίτι και να δω ζωντανή τη μητέρα μου»

Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, συγγενής θύματος του δυστυχήματος των Τεμπών, μάρτυρας κατηγορίας και από τις πιο σοβαρές φωνές σε αυτή την υπόθεση, μιλά για τον προσωπικό του αγώνα, το αποτύπωμα της τραγωδίας και τις μέχρι στιγμής δικαστικές εξελίξεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ