Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση εγκρίθηκε, οι διαφωνίες παραμένουν

Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση εγκρίθηκε, οι διαφωνίες παραμένουν Facebook Twitter
Το νέο σύμφωνο λίγα πράγματα θα αλλάξει και ακόμα λιγότερα θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
0

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, μετά τη συμφωνία του 2016 με την Τουρκία, η οποία δεν αποδείχθηκε και τόσο αποτελεσματική, όλοι στην ΕΕ έλεγαν πως πρέπει να γίνει κάτι με το μεταναστευτικό, αλλά δεν εννοούσαν όλοι το ίδιο. Και αυτό ήταν και παραμένει το βασικό πρόβλημα.

Για κάποιες πολιτικές ομάδες η προτεραιότητα ήταν η μείωση των αφίξεων και για άλλες ήταν η διευκόλυνση τους. Κάποιες πολιτικές ομάδες θέλουν κλειστά σύνορα και άλλες τα θέλουν ανοιχτά. Οι κεντροευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν σταθερά το βάρος της υποδοχής να το σηκώνουν οι χώρες του νότου και εκείνες να συμβάλλουν εθελοντικά και επικουρικά. Οι χώρες του νότου θέλουν να μοιράζονται το βάρος όλα τα κράτη-μέλη εξίσου. 

Τα θέματα αυτά τα συζητούσαν για περισσότερα από 7 χρόνια και δεν μπορούσαν να βρουν μία καλή ή έστω συμβιβαστική λύση. Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που εγκρίθηκε εχθές έχει ελάχιστες αλλαγές από το σχέδιο του συμφώνου που πριν από δύο-τρία χρόνια όλοι έβρισκαν ότι έχει προβλήματα. Τι άλλαξε τώρα και συναίνεσαν χωρίς να έχουν γίνει ουσιαστικές αλλαγές; Η επιρροή της ακροδεξιάς που αυξήθηκε και καλπάζει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ με βασικό θέμα στην ατζέντα της την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Κεντροδεξιοί, σοσιαλιστές και φιλελεύθεροι τρόμαξαν με τη δυναμική των ακροδεξιών κομμάτων, τα οποία τροφοδοτεί και η ρητορική για το μεταναστευτικό. Οπότε θεώρησαν ότι επείγει να το αντιμετωπίσουν επισπεύδοντας το «στοιχειωμένο» σύμφωνο και κλείνοντάς το άρον-άρον, προκειμένου να ψηφιστεί πριν από τις ευρωεκλογές για να έχουν ένα «όπλο».

Κι εκεί υπήρχαν διαφωνίες όμως, όπως σε κάθε φάση του και σε κάθε λεπτομέρεια. Οι κεντροδεξιοί ζητούσαν αυστηροποίηση του συμφώνου για να αφοπλίσουν την ακροδεξιά, οι αριστεροί έλεγαν ότι δεν θα υιοθετήσουν την ατζέντα των συντηρητικών και των ακροδεξιών για να τους αντιμετωπίσουν.

Αυτό που από την αρχή υποτίθεται ότι θα άλλαζε το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση ήταν ότι θα έκανε υποχρεωτική την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και το μοίρασμα των βαρών.

Το νέο σύμφωνο λίγα πράγματα θα αλλάξει και ακόμα λιγότερα θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Οι διαφωνίες παραμένουν, αλλά λόγω προεκλογικής περιόδου οι περισσότεροι θα τις κρύψουν και θα παρουσιάσουν το νέο σύμφωνο ως επιτυχία – κι ας μην το πιστεύει κανείς.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τις οποίες προσπάθησε να τους ικανοποιήσεις όλους. «Όχι σε μία Ευρώπη-φρούριο, αλλά σε ένα καλά φυλασσόμενο σπίτι με πιο ασφαλή εξωτερικά σύνορα και πιο σαφείς κανόνες για το ποιος δικαιούται να εισέλθει. Ένα σπίτι που θα παρέχει καταφύγιο σε όσους διαφεύγουν από τη δίωξη, τον πόλεμο και τη βία, όπου οι αιτήσεις ασύλου θα διεκπεραιώνονται με τον δέοντα τρόπο και δίκαια». Τα περισσότερα από όσα ακούστηκαν εχθές έχουν ειπωθεί ξανά αμέτρητες φορές και θα ακουστούν πάλι. 

Εκείνοι που επιμένουν στις διαφωνίες τους είναι οι ακροδεξιοί, που δεν βρίσκουν καθόλου αυστηρό το νέο σύμφωνο και οι αριστεροί που το βρίσκουν πολύ αυστηρό. 

Αυτό που από την αρχή υποτίθεται ότι θα άλλαζε το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση ήταν ότι θα έκανε υποχρεωτική την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και το μοίρασμα των βαρών. Η «υποχρεωτικότητα» όμως αφήνει περιθώρια επιλογής στα κράτη-μέλη, αν δεν θέλουν να δεχθούν μετανάστες και πρόσφυγες από τις χώρες πρώτης υποδοχής, να συνεισφέρουν απλώς οικονομικά. Το πρόβλημα δηλαδή χωρών όπως η Ελλάδα δεν θα λυθεί, διότι όλες οι άλλες χώρες θα παίρνουν όσους θέλουν και όποιους θέλουν από τους αιτούντες άσυλο. 

Οι Γερμανοί πριν από μερικά χρόνια ήθελαν να πάρουν μόνο κορίτσια κάτω από 14 ετών. Επίσης ζητούσαν από την ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει γενναία τα επιδόματα σε όσους δίνει άσυλο για να μη φεύγουν από την Ελλάδα για να πάνε στη Γερμανία επειδή έχει καλύτερα επιδόματα. Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε δεκτό. Το πρώτο δεν μπορούσε να γίνει δεκτό εκ των πραγμάτων γιατί ασυνόδευτα κορίτσια κάτω των 14 ετών μεταξύ των αιτούντων άσυλο σχεδόν δεν υπάρχουν, αλλά έτσι κι αλλιώς ήταν ένα απαράδεκτο αίτημα. 

Πρωτεργάτες του νέου συμφώνου θεωρούνται ο Μαργαρίτης Σχοινάς, που χαρακτήρισε «ιστορική» τη διαδικασία, και η αρμόδια επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον, που παρομοίασε την ψηφοφορία με αγώνα ποδοσφαίρου, ζητώντας από τους ευρωβουλευτές «να σκοράρουν υπέρ της Ευρώπης». Και οι δύο παρουσίασαν το σύμφωνο ως κρίσιμο για τις ευρωεκλογές. Αυτό που δεν είπαν καθαρά είναι πως δεν ήθελαν να φανεί ότι έμειναν άπραγοι πέντε χρόνια, οπότε την τελευταία στιγμή «πακετάρανε» ό,τι είχαν για να δείξουν ότι αντιμετωπίζουν το μεταναστευτικό ζήτημα και να μην ενισχυθούν οι ευρωσκεπτικιστές και οι ακροδεξιοί που είναι κατά της ΕΕ.  

Όλοι γνωρίζουν, κι αυτοί που δεν το λένε, ότι το νέο σύμφωνο δεν είναι επαρκές, αλλά έπρεπε να ψηφιστεί για πολιτικούς λόγους. Τα κράτη-μέλη της κεντρικής Ευρώπης είναι περισσότερο ικανοποιημένα, καθώς το βάρος παραμένει στις χώρες του νότου. Η Ουγγαρία μπορεί να γκρινιάζει για λόγους τακτικής, αλλά κανένας δεν την αναγκάζει να πάρει πρόσφυγες και μετανάστες από την Ελλάδα και την Ιταλία, όπως την απειλούσαν ότι θα την υποχρέωναν.

Η κ. Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ, παρουσίασε το νέο σύμφωνο σαν νίκη όσων θέλουν κλειστά σύνορα έναντι όσων τα θέλουν ανοιχτά, αλλά δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Ευρωβουλευτές της Αριστεράς και Πράσινοι επισήμαναν ότι το νέο σύμφωνο δεν αντιμετωπίζει τους κινδύνους που υπάρχουν στη μεταφορά των μεταναστών και τους πνιγμούς στη Μεσόγειο (οι οποίοι ξεπέρασαν τους 2.500 το 2023, σύμφωνα με κάποια στοιχεία), ενώ οι ακροδεξιοί διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν θέτει ως κεντρικό το θέμα των επιστροφών.  

Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, δεν διεξάγεται πολιτικός διάλογος για το ζήτημα αυτό και οι πολίτες σχεδόν δεν γνωρίζουν τις θέσεις πολλών κομμάτων για το μεταναστευτικό, όπως και των υποψήφιων ευρωβουλευτών τους. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ