Staycation με αβοκάντο (μέρος δεύτερο)

Πο(ρ)νογραφία Facebook Twitter
«Φύγε Γιόχαν, κρατάω νεροπίστολο!»...Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΡΕΣΟΥ
 παρατηρούσα τους άδειους δρόμους, τις κενές θέσεις πάρκινγκ και τα αδέσποτα γατιά να κοιμούνται ήσυχα πάνω σε χαρτόκουτα.Ο Γιόχαν είχε ξεκαβαλήσει το ηλεκτρικό πατίνι του και περπατώντας σχεδόν δίπλα μου προσπαθούσε να μου κάνει μια πρόχειρη ανάκριση από αυτές που δέχομαι συχνά από τουρίστες αποικιοκρατικών χωρών.

«Pu megaloses?»

«Posa plironeis rent?»

«Are you a trans?»

Ο ήλιος μας χτυπούσε κατακεφαλα και ο ιδρώτας έσταζε στην πλάτη μου.Το ανεμιστήρακι μου είχε αρχίσει να υπολειτουργεί και η φράντζα κολλούσε στο μέτωπο μου. 

Από τα μπαλκόνια ακούγονταν ψίθυροι.

«Ποιος ξέρει τι τους κάνει και την αφήνουν να κυκλοφορεί ελεύθερη τέτοια μέρα»

«Προδότρα!»

Εγώ συνηθισμένη ως λόκαλ στις φωτιές και τους καπνούς στο κέντρο της Αθήνας, σταμάτησα και κάθισα στο κεφαλόσκαλο μιας πολυκατοικίας. Πριν προλάβω να στρίψω ένα τσιγάρο περνάει από μπροστά μας η μουστακαλού συνάδελφος του Γιόχαν με γκάζια στο πατίνι.

Δεν τους αδικώ, δεν είχαν περάσει παρά μόνο δύο Σάββατα από το τελευταίο μήνυμα από το 122 και την Υπηρεσία Τουριστικής Προστασίας που απαγόρευε την είσοδο σε μπαρ,κλαμπ,καφέ και σουβλατζίδικα των Εξαρχείων, λόγω μεγάλης τουριστικής προσέλευσης.

Ο Γιόχαν συνέχιζε τις ερωτήσεις.

«Ti lene?»

«Τίποτα, πάμε να πάρω τα αβοκάντο να τελειώνουμε»

Στρίβοντας στη Χαριλάου Τρικούπη τρακάραμε με τα τουριστικά πλήθη. Τζίντζερ μαλλιά, αρχαιοελληνικές τιάρες περιπτέρου, birkenstock σανδάλια, βεντάλιες και καρότσια λαϊκής φορτωμένα με προϊόντα –από ψάρια μέχρι καρύδες. 

Χαμογελαστοί, ηλιοκαμένοι, ερωτευμένοι με την Αθήνα και ξένοιαστοι για το οτιδήποτε άλλο συμβαίνει στη χώρα του φωτός.

«Stop!» πρόσταξε ο Γιόχαν και με το χέρι του μου έδειξε ένα ντουμάνι καπνού στον ορίζοντα.

Εγώ συνηθισμένη ως λόκαλ στις φωτιές και τους καπνούς στο κέντρο της Αθήνας, σταμάτησα και κάθισα στο κεφαλόσκαλο μιας πολυκατοικίας. Πριν προλάβω να στρίψω ένα τσιγάρο περνάει από μπροστά μας η μουστακαλού συνάδελφος του Γιόχαν με γκάζια στο πατίνι.

«Fotia sto Lycabetus!!!»

Οι τουρίστες με το καρότσι στο ένα χέρι και με το κινητό στο άλλο προσπαθούσαν να απαθανατίσουν τη στιγμή.

«Is that near to Acropolis?»

«Can I tag you on instagram?»

Στο κινητό μου σκάει μήνυμα από το 112.

«Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αστική πυρκαγιά πλησίον των περιοχών Εξάρχεια–Κολωνάκι–Νεάπολη–Ομόνοια–Ευαγγελισμός–Γκύζη. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών»

Τα μπαλκόνια γέμισαν με κόσμο, πλαστικά λάστιχα ποτίσματος άρχισαν να σκάνε στο πεζοδρόμιο, τα γατιά ξυπνούσαν και έτρεχαν να κρυφτούν κάτω από τα αυτοκίνητα.

Είχα ξεχάσει πια για ποιον λόγο βγήκα από το σπίτι, είχα ξεχάσει γιατί ήταν τόσο σημαντικό να φτιάξω πρωινό με αβοκάντο στον Τεφατζή, είχα ξεχάσει ότι βρίσκομαι στο κέντρο της Αθήνας. 

Άλλωστε, το κέντρο της Αθήνας είναι μέσα μου όπου και να βρίσκομαι.

Ακούγοντας όλα αυτά τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά και τα σπαστά ελληνικά γύρω μου μού έλειπε ο βαλκανικός πανικός.

Αποζητούσα τις φωνές των γειτόνων από τα μπαλκόνια, την υστερία, τα μπινελικια και ας έβριζαν και μένα μέσα σε όλα.

Ας με κατηγορήσουν και για τις πυρκαγιές, έτσι κι αλλιώς εμάς βγάλανε πρώτες από τα σπίτια για να τα κάνουν Αirbnb, εμάς πρώτα μας έριξαν τους μισθούς, και εμάς πάντα ακόμα μας ζητάνε κάτι παραπάνω για να αποδείξουμε ότι παρά το ότι είμαστε κουήρ και τρανς θα είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας.

Λήξη συναγερμού. Ο καπνός ερχόταν από γνωστό στέκι της Τσακάλωφ όπου ένας Γάλλος διανοούμενος έστηνε χορτοφαγικό μπάρμπεκιου.

Ο Γιόχαν με παρότρυνε να σηκωθώ.

«Pami?»

Στρίβοντας στην Καλλιδρομίου η κίνηση της λαϊκής φαινόταν πεσμένη.

Ο Γιόχαν με ρωτούσε για τα κτίρια και για την ιστορία τους, λες και είχα καμία υποχρέωση να του κάνω και την ξεναγό.

Πριν το καταλάβω τον βλέπω να κρατάει ένα δίχτυ με αβοκάντο. Άπλωσα το χέρι μου και τα έβαλα μέσα στην τσάντα. 

«Pami volta?», μου λέει και μου κλείνει το μάτι. Προφανώς και δεν είχε ξεχάσει ότι κάτι του χρωστούσα για τη μεγάλη χάρη που μου έκανε.

«Πάμε», του λέω και αρχίζω να περπατάω πρώτη στην Καλλιδρομίου με σκοπό να φτάσουμε μέχρι Σπύρου Τρικούπη και να επιστρέψουμε.

Αλλά εκεί στη διασταύρωση με την Ιουστινιανού κάτι μίλησε μέσα μου.

«Θέλεις να σου πω μια ιστορία για το τι συνέβη κάποτε εδώ;»

«Ja! Deepthroat!» απάντησε και με πλησιασε.

Ανάμεσα στη Στέλλα και τη Στρέλλα, ανάμεσα στην ελευθερία και τον περιορισμό, ανάμεσα στον Γιόχαν και τον Τεφατζή άνοιξα την τσάντα έβγαλα το νεροπίστολο μου και είπα:

«Φύγε Γιόχαν, κρατάω νεροπίστολο!». 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ