Πού πάνε οι «Μονίκ» όταν δραπετεύουν;

Πού πάνε οι «Μονίκ» όταν δραπετεύουν; Facebook Twitter
Διατηρώ το δικαίωμα της αντίστασης σε μια εκδοχή της ιστορίας της πόλης και της καύλας, σε αυτό το fade out στις ταυτότητες, στις κοινότητες. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΚΑΛΗ ισορροπία πάνω σε πλατφόρμες και μπότες με δεκάποντο τακούνι αναγκαστικά. Μπορώ να σαλτάρω πάνω από λακκούβες οπτικών ινών, να πηδήξω τα λασπόνερα, να στριμωχτώ ανάμεσα σε δύο παρκαρισμένα αυτοκίνητα χωρίς να σκιστούν οι over the knee κάλτσες μου, να ανεβοκατέβω σκάλες και σίγουρα μπορώ να κάνω ένα refill στο λιπ γκλος μου όρθια μέσα στο 035 «Ταύρος - Πετράλωνα - Ά. Κυψέλη».

Έφτασα στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας για την παράσταση «Η Μονίκ δραπετεύει»¹ ενώ λίγες μέρες πριν είχα αρχίσει να διαβάζω το ομώνυμο βιβλίο του Εντουάρ Λουί² στο οποίο βασίζεται η παράσταση. Η οθόνη στο μετρό Μοναστηράκι γράφει 13 λεπτά, οπότε προλαβαίνω να καπνίσω ένα τσιγάρο και να διαβάσω και μια δυο σελίδες στα όρθια.

Παρίσι καλεί Αθήνα εδώ και τώρα! H Μονίκ πρέπει να δραπετεύσει και να σωθεί από τον αλκοολικό, βίαιο σύζυγό της και ο γιος της ο Εντουάρ είναι παραπάνω από πρόθυμος να χρησιμοποιήσει όλες τις πολυμήχανες μεθόδους και όλα τα προνόμια που διαθέτει για να τη βοηθήσει. Πόσο υπέροχη ιστορία! Πόσο υπέροχη δραπέτευση! Όσο τη διάβαζα, χαιρόμουν και θυμόμουν τις «Μονίκ» που γνωρίζω προσωπικά, τις φίλες μου, τις γειτόνισσές μου, τα συγγενικά μου πρόσωπα. Πόσο υπέροχο θα ήταν να έχουν έναν γιο σαν αυτόν. Μια κόρη σαν αυτόν. Μια φιλενάδα σαν αυτόν.

Πριν και μετά τις πορείες, τις συναυλίες, τα θέατρα και τα πάρτι συναναστρέφομαι «Μονίκ» που δεν έχουν καταφέρει να δραπετεύσουν και θέλω να ξέρω τι απέγινε κάθε «Μονίκ», ακόμα κι αν κατάφερε να δραπετεύσει.

Τρέχοντας φτάνω στο θέατρο. Εκεί, στην αγαπημένη σκηνή με τις τέσσερις κολόνες, ο Δ. Φουρλής υποδύεται μια απροσδόκητα ερωτεύσιμη εκδοχή του Εντουάρ: ένας κακοποιημένος κουίρ γιος μιλάει με το σώμα ενός ενήλικα πετυχημένου vanilla dom που οργανώνει και πληρώνει με μαεστρία τη δραπέτευση της κακοποιημένης αλλά και κακοποιητικής προς αυτόν μητέρας του (Θ. Μπαζάκα) από τον σύζυγό της.

Μέσα σε ένα φαστφουντάδικο, μητέρα και γιος θα εξομολογηθούν ιστορίες ανείπωτης βίας που τους ενώνουν ακόμα. Η Μονίκ σχεδόν θα τον καταραστεί. Θα τον καταστήσει αιώνιο φορέα της βίας που υπέστη ως παιδί. Οι μέρες ανάμεσα στην Παγκόσμια Ημέρα Τρανς Μνήμης και την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι πάντα φορτισμένες· αναρωτιέμαι πόση οργή, πόσο πένθος, πόση φροντίδα μπορούν να χωρέσουν σε μια πορεία, σε μια σελίδα ή σε μια παράσταση.

Η Μονίκ δραπετεύει και φυτεύει λουλούδια στον κήπο της. Λήξη συναγερμού. Πορεύομαι στην Ημέρα Τρανς Μνήμης του αυτοοργανωμένου Pride, κουβεντιάζω με φιλενάδες για το πώς και πόσο άλλαξε η Αθήνα, γκρινιάζω για τον «θόρυβο» της γερμανικής γλώσσας που ακούω παντού γύρω μου. Όπως και για τον «θόρυβο» των σις φωνών σε μια πορεία τρανς μνήμης. Αναρωτιέμαι τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες «Μονίκ», τις σις και τις τρανς, αυτές που δεν έχουν σε ποιον να τηλεφωνήσουν, που δεν πρόλαβαν να τηλεφωνήσουν, που τηλεφώνησαν και γνώρισαν τη ματαίωση. Αυτές που δεν επέζησαν για να δουν την ιστορία τους σε βιβλίο, σε ταινία, σε παράσταση.

Στρέφομαι στο ίνμποξ μου. «Από πότε έχεις να κάνεις σεξ;», ρωτάει ο Μήτσος. Δεν μπορώ να δραπετεύσω από το σεξ, σκέφτομαι, ενώ δραπετεύω και συνεχίζω τρέχοντας τη νύχτα μου για να φτάσω στο αποχαιρετιστήριο live του Mazoha στο Gagarin. Εκεί ο ερωτισμός ρέει άφθονος, δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα, οι στίχοι του και η κιθάρα του τα λένε όλα, από το «Αρρενωτίποτα»³, τις «Φρίκες», το «Λούτρινο» και τα «Κανονικά παιδιά»4 με τον Eddie Dark, που είπε και το «Πλαστικό»5 –αν και διατηρώ αμφιβολίες για το αν έχει φάει πλαστικό–, μέχρι τα «Γάμησέ με» και «Ρίγη».

Μετά το live στέλνω στον Μήτσο: «Μέχρι πού φτάνει η αγάπη σου για μένα;». Μπορεί να μη διαθέτω απαντήσεις αλλά διαθέτω ερωτήσεις, αυτοπροσδιορίζομαι ως ανεπιτήδευτη και ανεξέλεγκτη και διατηρώ το δικαίωμα της αντίστασης σε μια εκδοχή της ιστορίας της πόλης και της καύλας, σε αυτό το fade out στις ταυτότητες, στις κοινότητες, αντιστέκομαι σε αυτό το συμπεριληπτικό «είμαστε όλα μαζί». Γιατί πριν και μετά τις πορείες, τις συναυλίες, τα θέατρα και τα πάρτι συναναστρέφομαι «Μονίκ» που δεν έχουν καταφέρει να δραπετεύσουν και θέλω να ξέρω τι απέγινε κάθε «Μονίκ», ακόμα κι αν κατάφερε να δραπετεύσει.


[1]. Σκηνοθεσία - Διασκευή: Γ. Σουλεϊμάν
[2]. Εκδόσεις Αντίποδες, μτφρ. Σ. Ζουμπουλάκη

[3]. Στίχοι - Μουσική: Mazoha

[4]. Μουσική: Γ. Καρράς, Στίχοι: Γ. Αγγελάκας

[5]. Στίχοι - Μουσική: Eddie Dark

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οπτική Γωνία / Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οι απαγορεύσεις και τα ηλικιακά όρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλονται ως μέτρο προστασίας της ψυχικής υγείας των νέων. Μπορούν, όμως, να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σύνθετο ζήτημα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Ρεπορτάζ / Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Από σύμβολα της γειτονιάς σε μικρά μίνι μάρκετ της νέας εποχής, τα περίπτερα αλλάζουν πρόσωπο και λιγοστεύουν. Πώς ξεκίνησαν, πόσο δημόσιο χώρο μπορούν νόμιμα να καταλαμβάνουν και τι προβλέπει πλέον το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Οπτική Γωνία / Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Είναι αστείος ο ισχυρισμός οποιουδήποτε εμφανίζεται στα αρχεία του Έπσταϊν ότι δεν γνώριζε ποιος ήταν. Ανθρώπινο είναι, βέβαια, να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά αυτό δεν κάνει λιγότερο αξιολύπητη την επιπέδου νηπιαγωγείου επικαλούμενη άγνοια.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΠΟΙΗΣΗ / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Λοξή Ματιά / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Η μετριοπάθεια απέναντι σε όσα λέγονται και συμβαίνουν, και χτίζουν τη φασιστική συμπεριφορά, δεν αρκεί, ούτε το να στεκόμαστε στην ηθική. Πρέπει να καταλάβουμε τι κινεί όσους την  υιοθετούν.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Η συνάντηση στην Αγκυρα και η Ευρωπαϊκή στρατηγική 

Οπτική Γωνία / Η συνάντηση στην Άγκυρα και η ευρωπαϊκή στρατηγική 

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι τουρκικές παραβιάσεις και οι NAVTEX επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει νέα στρατηγική προσέγγιση με την Άγκυρα για λόγους ασφάλειας και άμυνας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Δημήτρης Χούλης: «Η Ελλάδα σίγουρα θα καταδικαστεί στο ΕΔΔΑ για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορούμενου ως διακινητή»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Χούλης: «Δεν είμαι μέλος καμιάς ΜΚΟ»

Ο δικηγόρος του οικονομικού μετανάστη ο οποίος κατηγορείται ως διακινητής και οδηγός της λέμβου που συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στο ναυάγιο στη Χίο μιλάει για την υπόθεση με αφορμή τη στοχοποίησή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί ο Καραγάτσης πουλάει ακόμη τόσο πολύ;

ΒΙΒΛΙΑ / Γιατί ο Καραγάτσης πουλάει ακόμη τόσο πολύ;

Η εκδοτική έκρηξη των βιβλίων του Μ. Καραγάτση, μετά και την επιτυχία της «Μεγάλης Χίμαιρας» στην ΕΡΤ, επαναφέρει ένα βασικό ερώτημα: γιατί συνεχίζει να μας γοητεύει; Ο κριτικός λογοτεχνίας Δημοσθένης Κούρτοβικ και ο συγγραφέας Φοίβος Οικονομίδης απαντούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει ακόμη χαριτωμένα τα αστεία με τους χοντρούς

Οπτική Γωνία / Ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει ακόμη χαριτωμένα τα αστεία με τους χοντρούς

Σε ένα ακόμη κρεσέντο ευκολίας, ο «εθνικός μας διασκεδαστής» βάφτισε τη σαχλαμάρα «σάτιρα» και εξέφρασε απροκάλυπτα τη χονδροφοβία του, ανασύροντας νοοτροπίες άλλων εποχών, τότε που όλα βαφτίζονταν αθώο πείραγμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Αν το διαβάζετε αυτό, σημαίνει ότι έχω πεθάνει»: Η διαθήκη ενός δημοσιογράφου στους αναγνώστες του

Οπτική Γωνία / «Αν το διαβάζετε αυτό, σημαίνει ότι έχω πεθάνει»

Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κάρλος Χερνάντεζ ντε Μιγκέλ. Στο τελευταίο του κείμενο, που δημοσιεύτηκε μετά θάνατον, μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία, η ζωή και η δημοκρατία δεν είναι ποτέ δεδομένες.
THE LIFO TEAM
Καταγράφοντας τα θύματα στο Ιράν

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Καταγράφοντας τα θύματα στο Ιράν

Η πλειοδοσία των θυμάτων από τη βίαιη καταστολή στο Ιράν εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, ιδίως τη δημιουργία εξτρεμιστικής ατμόσφαιρας προκειμένου να διευκολυνθεί η στρατιωτική επέμβαση.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Άστεγοι της Αθήνας: Ποιοι είναι και ποιος νοιάζεται;

Ρεπορτάζ / Άστεγοι της Αθήνας: Ποιοι είναι και ποιος νοιάζεται;

Το προφίλ των αστέγων αλλάζει διαρκώς, καθώς το κόστος ζωής και στέγασης συνεχώς αυξάνεται. Αρκούν οι δομές και οι πολιτικές για την αστεγία που αναπτύχθηκαν στην Αθήνα; Πώς λειτουργεί στην πράξη η στήριξή τους; Μιλήσαμε με αστέγους και μας περιέγραψαν τον καθημερινό τους αγώνα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ναυάγιο Χίου: «Κακιά στιγμή» ή εγκληματική αστοχία;

Οπτική Γωνία / Ναυάγιο Χίου: Η απάθειά μας απέναντι στους 15 νεκρούς

«Κακιά στιγμή» ή εγκληματική αστοχία; Ένα ακόμα πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες, με το Λιμενικό να είναι ξανά υπόλογο και με τα αντανακλαστικά μεγάλου μέρους της κοινωνίας ξανά σε «ύπνωση».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η κυβέρνηση φέρνει τώρα το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Βασιλική Σιούτη / Γιατί η κυβέρνηση φέρνει τώρα το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός βάζει όλο το πολιτικό σύστημα σε δημόσια συζήτηση, από την οποία το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά πολιτικά και επικοινωνιακά οφέλη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ