«Μαζί σου Ανδρέα για μια Ελλάδα νέα»: 40 χρόνια από την Αλλαγή

«Μαζί σου Ανδρέα για μια Ελλάδα νέα»: 40 χρόνια από την Αλλαγή Facebook Twitter
Τα '80s έμελλε να ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και τίποτα δεν θα ήταν πλέον το ίδιο. 
0

ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ συμπληρώνονται τη Δευτέρα από τον ιστορικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1981, που εξελίχθηκαν σε κορυφαίο ορόσημο της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας. Το «Ραντεβού με την Ιστορία» που είχε ευαγγελιστεί ο ηγέτης του γινόταν πραγματικότητα, καθώς το κίνημα ολοκλήρωνε θριαμβευτικά και σε κοινή θέα τα στάδια της αλματώδους εξέλιξής του: κόμμα εξουσίας, ιδέα, δόγμα, κυρίαρχη τάση, σύστημα, καθεστώς. 

Στον αντίποδα, η ήπια σχετικά με το προδικτατορικό της παρελθόν, αλλά ακόμα σκιώδης κατά τόπους, βαμπιρική στους τρόπους και το ύφος, και πάντως εμφανώς αραχνιασμένη και γηριατρική δεξιά (παρά τις προοπτικές εξωστρέφειας και κοσμοπολιτισμού που άνοιγε η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ) έμοιαζε να χρειάζεται, αν όχι την οριστική της απόσυρση στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας», όπως αφοριστικά είχε προτείνει ο Ανδρέας Παπανδρέου, σίγουρα όμως ένα κάποιο ριζικό ρετουσάρισμα. 

«Θέλουμε πρωθυπουργό να μπορεί να πει το ρο» φώναζαν οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ στις πιο ανάλαφρές στιγμές των δικών τους συγκεντρώσεων που κατά κανόνα δονούνταν από συνθήματα όπως «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και «Εδώ και τώρα αλλαγή».

Αντ’ αυτού επέλεξε τον Ευάγγελο Αβέρωφ, αυθεντικό εκπρόσωπο μιας ορεισίβιας εθνικοφροσύνης και άκαμπτο θεματοφύλακα των πιο vintage δεξιών παραδόσεων. Το γεγονός ότι το φρεσκάρισμα της «μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης» επετεύχθη τελικά υπό την ηγεσία και την επιμέλεια του κατεξοχήν αυτόχθονος πολιτικού βαμπίρ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αποτελεί μια ακόμη ειρωνεία της ιστορίας, που δεν χαμπαριάζει από ραντεβού και χρονοντούλαπα.  

«Μαζί σου Ανδρέα για μια Ελλάδα νέα»: 40 χρόνια από την Αλλαγή Facebook Twitter

Ήταν προφανές πως είχε ξεμείνει από ρεπερτόριο κι από συνθήματα το κοινό της ΝΔ, εμμένοντας σε ψυχροπολεμικές ρητορικές («ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ είσαστε το ίδιο μπλoκ») και ρίχνοντας το επίπεδο της αντιπαράθεσης σε απαράδεκτα για «αστικό» κόμμα επίπεδα («Αυτός, αυτός, αυτός είναι αρχηγός και όχι ο μεθύστακας ο Αμερικανός») που εκτός των άλλων πρόδιδαν έλλειψη πίστης και απελπισία.

«Δεν θέλω ου» έλεγε στο κοινό των προεκλογικών συγκεντρώσεων της ΝΔ ο Γεώργιος Ράλλης, επιχειρώντας μάταια να επιβάλλει ένα κλίμα αστικού πολιτισμού, ως γνήσιος ευπατρίδης με στερεοτυπικά ιδιοσυγκρασιακή εκφορά λόγου.  

«Θέλουμε πρωθυπουργό να μπορεί να πει το ρο» φώναζαν οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ στις πιο ανάλαφρές στιγμές των δικών τους συγκεντρώσεων που κατά κανόνα δονούνταν από συνθήματα όπως «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και «Εδώ και τώρα αλλαγή». «O λαός αποφάσισε» είχε δηλώσει μετά τη συντριβή ο απελθών πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει μάλλον δυσοίωνα, επιτρέποντας στον εαυτό του μια ιδέα τραγικού ήρωα που σπέρνει πίσω του την μοιρολατρία πριν χαθεί για πάντα στο σούρουπο: «Μακάγι να μη μετανιώσει για τη σημερινή επιλογή του». 

Το ήξερε όμως και ο ίδιος από πριν, όπως θα σημείωνε αργότερα στα απομνημονεύματά του, ότι το παιχνίδι ήταν χαμένο πολύ καιρό πριν από τις εκλογές. Και ποιος πραγματικά μπορούσε να τον αδικήσει και να τον ψέξει για τη βαριά ήττα, από την στιγμή που το πλήρωμα του χρόνου είχε φτάσει (και μάλιστα αργοπορημένο) και από τη στιγμή που αντίπαλός του ήταν ο «Ανδρέας», ο μοναδικός πολιτικός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που εχθροί και φίλοι τον αποκαλούσαν με το μικρό του όνομα, προνόμιο που μόνο τα μεγάλα λαϊκά ινδάλματα απολαμβάνουν;

Τα '80s έμελλε να ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και τίποτα δεν θα ήταν πλέον το ίδιο. 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι βιβλία, όχι πλαστικά σε θάλασσες κι ακτές 

Daily / Όχι βιβλία, όχι πλαστικά σε θάλασσες κι ακτές 

Πώς μπορεί κανείς να συγκεντρώνεται στο μικρό κάδρο ενός ανοιχτού βιβλίου, όταν υπάρχει το μεγάλο κάδρο –ο ουρανός, η θάλασσα, τα βράχια, το πολύτιμο τοπίο, οι άνθρωποι στα καλύτερά τους– που μπορείς να το χαρείς μόνο για ένα δραματικά περιορισμένο διάστημα;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έλεος, όχι άλλη Μεταπολίτευση, μισός αιώνας φτάνει 

Daily / Έλεος, όχι άλλη Μεταπολίτευση, μισός αιώνας φτάνει 

Ο φετιχισμός όμως και ο ψυχαναγκασμός με τον όρο καλά κρατούν. Σα να υπάρχει μια συλλογική άρνηση να κλείσει ένα κεφάλαιο που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα αφηγηματικά του όρια και μοιάζει αυτές τις μέρες με περιφερόμενο μαυσωλείο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πίσω από το χαμόγελό μας, ξέρω ότι μέσα μας κοιμάται ακόμα o φόβος»

Daily / «Πίσω από το χαμόγελό μας ξέρω ότι μέσα μας κοιμάται ακόμα o φόβος»

Το «Bye Bye Tiberias», ένα ονειρικό γενεαλογικό οδοιπορικό στην Παλαιστίνη με κεντρική φιγούρα τη γνωστή Παλαιστίνια ηθοποιό Χιάμ Αμπάς, διάσημη εσχάτως από τον ρόλο της στο «Succession», είναι ένα από τα πιο μελαγχολικά, συγκινητικά αλλά και λυτρωτικά, εν τέλει, ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν πρόσφατα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Θάλασσα αγαπημένη, θάλασσα φαρμακερή

Daily / Θάλασσα αγαπημένη, θάλασσα φαρμακερή

Όταν βρεθεί κανείς σε μια οποιαδήποτε σχεδόν ήσυχη παραλία κατά το σούρουπο, τα ξεχνάει όλα, όχι επειδή γίνονται καπνός οι ευαισθησίες του, αλλά γιατί αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη όπου μπορεί να το κάνει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Να είσαι καλά Σελίν Ντιόν, και μας συγχωρείς 

Daily / Να είσαι καλά, Σελίν Ντιόν, και μας συγχωρείς 

Πέρα από τις συνταρακτικές σκηνές που δείχνουν τη «Φωνή» να υποκύπτει στη νευρολογική της πάθηση, το ντοκιμαντέρ «I Am: Celine Dion» μας υπενθυμίζει ότι η απόσταση ανάμεσα στο cool και το «ξενέρωτο» είναι πολύ σχετική.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Στην Ύδρα, μετά τη φωτιά 

Δημήτρης Πολιτάκης / Στην Ύδρα, μετά τη φωτιά 

«Η Ύδρα είναι μια φραγκοσυκιά γεμάτη πυρετό, όνειρα κι αγκάθια», έλεγε ο Σαχτούρης. Τώρα είναι γεμάτη κι από θηριώδη γιοτ, που μοιάζουν με πολεμικό στόλο της ίδιας σκιώδους υπερδύναμης, κι ας έχουν διαφορετικές σημαίες.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Υπήρξε ποτέ πιο αναπάντεχος, πιο ιδιαίτερος και πιο αγαπητός σταρ από τον Ντόναλντ Σάδερλαντ;

Απώλειες / Υπήρξε ποτέ πιο αναπάντεχος, πιο ιδιαίτερος και πιο αγαπητός σταρ από τον Ντόναλντ Σάδερλαντ;

Ό,τι κι αν έπαιζε ο Καναδός ηθοποιός, που πέθανε χθες στα 88 του, φιλτραριζόταν μέσα από κάτι βαθιά δικό του, σαν να απολαμβάνει ένα ιδιωτικό αστείο ή σαν να κρύβει επιτυχώς την υποψία ή τη βεβαιότητά του ότι κάτι έχει πάει πολύ στραβά (στον κόσμο).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ