Ποιος μπορεί να είναι o επόμενος πόλεμος στην Ευρώπη;

Ένας χρόνος από τον εισβολή στην Ουκρανία-Ποιος μπορεί να είναι o επόμενος πόλεμος στην Ευρώπη; Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μια έκθεση της αμερικανικής ομάδας εμπειρογνωμόνων Crisis Group αναλύει ποιες θεωρούνται οι νέες –ή όχι και τόσο νέες συγκρούσεις που πρέπει να εξεταστούν για το 2023.

Πέραν του γνωστού πεδίου Ουκρανίας-Ρωσίας, όπου η σύρραξη βρίσκεται σε εξέλιξη, εξετάζονται πιθανότητες «εκρήξεων» και στο μέτωπο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, αλλά και στα Βαλκάνια.

Σε όλα αυτά αναλύεται ο ρόλος του Ιράν.

Πιθανή νέα αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες βρίσκονται αντιμέτωπες για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Τώρα, ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν το ενδεχόμενο για ένα νέο βίαιο επεισόδιο σε αυτή την περιοχή. Και ανησυχούν ότι, αν και πιο σύντομος από τους προηγούμενους, ο πόλεμος θα είναι εξίσου καταστροφικός με τους προηγούμενους, ειδικά επειδή το Αζερμπαϊτζάν είναι η χώρα που έχει ενισχυθεί περισσότερο από την τελευταία κατάπαυση του πυρός το 2020. Στο Αζερμπαϊτζάν έχουν αυξήσει την οπλική τους ισχύ και με την υποστήριξη της Τουρκίας.

Σε αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί πως ακριβώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, το ενδιαφέρον για το αέριο του Αζερμπαϊτζάν έχει αυξηθεί από την Ευρώπη, ενισχύοντας τη θέση του στην περιοχή. Θα μπορούσε μια πιθανή σύγκρουση να επηρεάσει τις ενεργειακές ροές και συμφωνίες; Έχει περιθώριο η Ευρώπη να έρθει αντιμέτωπη με τις επιπλοκές της εμπλοκής του βασικού της πλέον προμηθευτή αερίου σε μια πολεμική σύρραξη;

Το Ερεβάν, από την πλευρά του, έχοντας επίγνωση της κατωτερότητάς του σε επίπεδο δυναμικής αυτήν τη στιγμή, ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέας σύγκρουσης με το Μπακού. Και αυτός είναι ο λόγος που αναζήτησε νέες εναλλακτικές στην αγορά όπλων για να ενισχύσει τον στρατό του.

Εδώ «μπαίνει στο κόλπο» μια χώρα που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτή την τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη, το Ιράν. Η Αρμενία είχε δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής παραγωγής που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας με ιδιαίτερα καλή απόδοση.

Η Κίνα βρίσκεται επίσης στην ατζέντα των Αρμενίων, αν και λιγότερο από την Τεχεράνη. Η μουσουλμανική χώρα θα ενδιαφερόταν επίσης να προσεγγίσει την Αρμενία για να συνεχίσει να αποκτά επιρροή στην Ευρώπη, κάτι που σκοπεύει να κάνει σε διάφορα μέτωπα, με τη Σερβία να εμφανίζεται επίσης ως ένας από τους πιθανούς «συμμάχους» του καθεστώτος του Αγιατολάχ.

azerbaijan Facebook Twitter
Φωτ.: Azerbaijani Presidency/Anadolu Agency via Getty Images/Ideal Image

Ένταση στα Βαλκάνια

Η Σερβία είναι μια από τις χώρες που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία στα Βαλκάνια. Η προσέγγισή της με την Κίνα και το Ιράν δεν πέρασε απαρατήρητη από τους περιφερειακούς γείτονές της, οι οποίοι, με την Κροατία να πρωτοστατεί, απάντησαν με ενίσχυση των εξοπλισμών τους με το βλέμμα σε μια πιθανή απειλή από το Βελιγράδι.

Η ένταση μεταξύ Σέρβων, Κοσοβάρων και ακόμη και Βόσνιων έχει δημιουργήσει ένα σενάριο στο οποίο δεν μπορούν να αποκλειστούν νέα επεισόδια βίας, όπως αυτά που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο όταν η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου προσπάθησε να αποκτήσει τον έλεγχο μιας βόρειας περιοχής που κατοικείται από Σέρβους, γεγονότα που οδήγησαν σε βίαιες διαμαρτυρίες.

Και είναι γεγονός ότι, τον ίδιο μήνα, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάντερ Βούισιτς έθεσε τον στρατό του σε κατάσταση «μέγιστης επιφυλακής». Μετά από αυτή την απόφαση, έστειλε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Η Σερβία θα αντιμετώπιζε εμπόδια στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οικονομική και πολιτική απομόνωση, εάν απέρριπτε ένα νέο δυτικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο.

Αλλά ενώ η «Γηραιά Ήπειρος» παρακολουθεί με ανησυχία, το Ιράν διεισδύει περαιτέρω. Όσο πιο ασταθής γίνεται η κατάσταση στην περιοχή, τόσο μεγαλύτερη επιρροή μπορεί να αποκτήσει η Τεχεράνη. Και έτσι έχει αρχίσει να δρα όσον αφορά τη Σερβία, η οποία, όπως και η Αρμενία, σκοπεύει να αποκτήσει τα ιρανικά drones, παρά το γεγονός ότι το Βελιγράδι έχει το δικό του πρόγραμμα για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ωστόσο, οι επιδόσεις που επιδεικνύονται στην Ουκρανία, καθώς και το χαμηλό κόστος αυτών των drones, κάνουν τους Σέρβους να σκέφτονται την αγορά.

Η χώρα με επικεφαλής τον Βούτσιτς δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να έρθει πιο κοντά με τους Ιρανούς, ούτε είχε πρόβλημα όταν αποφάσισε να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Κίνα ή τη Ρωσία. Το 2021 η Σερβία αγόρασε πολλά ρωσικά αεροσκάφη Mikoyan MiG-29, ελικόπτερα Mi-35 και Mi-17, άρματα μάχης T-72MS και αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir-S1 από τη Μόσχα, πέραν της σφράγισης συμφωνίας με το Πεκίνο για την αγορά οπλισμένων drones και αντιαεροπορικών πυραύλων. Ως εκ τούτου, η αγορά όπλων από το Ιράν θα ήταν μόνο ένα ακόμη βήμα στην περισσότερο από αποδεδειγμένη ρήξη τους με τις δυτικές χώρες.

Η ιρανική επιρροή ως απάντηση στην τουρκική υποστήριξη

Στην Τεχεράνη ελπίζουν να ενισχύσουν τη θέση τους στην Ευρώπη μέσω των προαναφερθεισών προσεγγίσεων με το Ερεβάν και το Βελιγράδι. Αλλά το πλεονέκτημα που σκοπεύει να αποκτήσει το Ιράν θα μπορούσε να έχει διπλή αξία αφού η Τουρκία εμπλέκεται στη σύγκρουση ως προμηθευτής όπλων στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Άγκυρα είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι Αζέροι έχουν στρατό ανώτερο από τον αρμένικο. Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την πρόθεση του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιρροή στον Καύκασο προμηθεύοντας το Μπακού με όπλα και εμφανιζόμενη ως σκέλος βοήθειας προς την Ατλαντική Συμμαχία.

Οι προθέσεις του Ιράν και της Τουρκίας συνδυάζονται με το κλίμα έντασης που πλημμυρίζει τα Βαλκάνια και θα μπορούσαν να συνθέσουν ένα πραγματικά πολύπλοκο πλαίσιο στο οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες είναι αυτές που έχουν τα περισσότερα να χάσουν. Οι προβλέψεις των ειδικών δεν είναι ιδιαίτερα ρόδινες και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης, είτε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είτε στα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Τα Βαλκάνια και ο Καύκασος είναι για μια ακόμη φορά κοντά στο να πέσουν στην άβυσσο του πολέμου και χώρες όπως το Ιράν και η Τουρκία «τρίβουν τα χέρια» τους.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ