Παγιδευμένoι στο Predator 

0

ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι το θέμα των υποκλοπών θα συνοδεύει την κυβέρνηση μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της, αφού επέλεξε να μην δώσει απαντήσεις και να το αφήσει ανοιχτό, παρότι η πρόθεσή της ήταν να το κλείσει. Και ακόμα χειρότερα, με τους χειρισμούς και τις δηλώσεις της προσθέτει περισσότερα προβλήματα, χωρίς να λύνει κανένα. 

Το Μέγαρο Μαξίμου αρνείται οποιαδήποτε σχέση μεταξύ Predator και παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, παρότι και στις δύο περιπτώσεις, που αποδεδειγμένα πλέον παρακολουθούσε η ΕΥΠ, επιχειρήθηκε η παγίδευσή τους και με  το Predator. Η κυβέρνηση ως τώρα επιμένει να το αποδίδει σε σύμπτωση και αρνείται να το ερευνήσει. 

Επιπλέον, η κυβέρνηση αντί να ρίξει τους τόνους αφού αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθεί πολιτικό της αντίπαλο, προκαλεί το θύμα των υποκλοπών, είτε μεταθέτοντας του την ευθύνη, είτε εμπαίζοντας τον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποδοκίμασε καν τον διευθυντή του γραφείου τύπου της Ν.Δ, ο οποίος άφησε υποννοούμενα περί ευαίσθητων δεδομένων του (άρα παράνομων) που μπορεί να έχουν καταγραφεί και τον προκάλεσε αν έχει το θάρρος να τα δημοσιοποιήσει- μια πρόκληση που πολλοί σχολίασαν ότι έμοιαζε με διατύπωση εκβιασμού. 

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργοί υποστήριξαν ότι είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης αυτός που αρνείται να ενημερωθεί, ενώ η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να τον ενημερώσει. Αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το αντέκρουσε καταγγέλοντας ότι η ενημέρωση που του πρότειναν ήταν άτυπη και εξωθεσμική. Ο Γ. Γεραπετρίτης, στον οποίο ανατέθηκε από τον πρωθυπουργό αυτή η αποστολή, δεν έχει καμία αρμοδιότητα, αλλά ούτε και την εμπιστοσύνη του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς λίγες μέρες πριν, ενώπιον της Επιστροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην Βουλή ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση δεν τον παρακολουθούσε. 

Η υπόθεση των υποκλοπών δεν περιορίζεται εντός των συνόρων, καθώς λαμβάνει διαστάσεις και εκτός αυτών, πλήττοντας την εικόνα της χώρας και τραβώντας το αρνητικό ενδιαφέρον διεθνών ΜΜΕ. Το κλίμα αυτό είναι θέμα χρόνου να προκαλέσει και πολιτική αβεβαιότητα (ήδη θεωρείται απίθανο πλέον ο Ανδρουλάκης να βοηθήσει τον Μητσοτάκη να ξαναγίνει πρωθυπουργός)

Παγιδευμένη στο Predator  Facebook Twitter
Η φιλελεύθερη Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in t’Veld που ηγείται των ερευνών για τα παράνομα λογισμικά, παρατήρησε ότι η ελληνική κυβέρνηση αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα.

Για αυτό και ζήτησε να διαβιβαστεί αμέσως το σύνολο του φακέλου του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και «να ενημερωθούν με τον πιο επίσημο τρόπο» η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα «για τους λόγους της παράνομης και αντισυνταγματικής παρακολούθησής του από την ΕΥΠ». 

Ως εμπαιγμός όμως εκλαμβάνεται και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, μετά την έγκριση του Ανδρουλάκη για να δημοσιοποιηθούν όλα, ότι τα στοιχεία του φακέλου της παρακολούθησης του «μπορεί να έχουν καταστραφεί». «Όταν μία νόμιμη επισύνδεση ολοκληρώνεται και δεν καταλήγει σε τίποτα που να ακουμπά στον λόγο για τον οποίο έγινε, τερματίζεται εκεί και καταστρέφεται το οποιοδήποτε αρχείο» είπε ο Γιάννης Οικονόμου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο φάκελος με τα στοιχεία από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη μπορεί να έχει καταστραφεί. 

Και τελικά δεν εξήγησε. Έχουν καταστραφεί ή δεν έχουν; Για ποιον λόγο έκανε την δήλωση αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; «Αυτό το ξαφνικά “καταστράφηκαν οι φάκελοι σας” θυμίζει άλλες εποχές» ανέφερε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας πως «με τέτοιες δηλώσεις απογοητεύουν και τους κεντρώους και τους φιλελεύθερους και κάθε δημοκρατικό πολίτη». 

Από τα υπονοούμενα για προσωπικά δεδομένα, μέχρι τον εμπαιγμό ότι φταίει που δεν πάει να ενημερωθεί και την πρόκληση των στοιχείων που μπορεί να καταστράφηκαν, οι χειρισμοί της κυβέρνησης πάνε καθημερινά από το κακό στο χειρότερο. 

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του χρέωσε στους παραιτηθέντες ότι υποτίμησαν την πολιτική διάσταση του θέματος, ενώ ο ίδιος εξακολουθεί να την υποεκτιμά καθημερινά. 

Η αντιπολίτευση δεν σκοπεύει να ρίξει τους τόνους. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας, που αισθάνεται παραγκωνισμένος, καθώς τις τελευταίες μέρες είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης εκείνος που πρωταγωνιστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι αυτός, ζήτησε την σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής, όπου δεν μπορεί να παραβρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καθώς είναι ευρωβουλευτής και όχι βουλευτής του εθνικού κοινοβουλίου. 

Ο Ανδρουλάκης δεν θα σταματήσει, αν δεν διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, «μέχρι να καθαρίσει και η παραμικρή σκιά» όπως αναφέρουν συνεργάτες του. 

Στην Ευρωβουλή η έρευνα μόλις ξεκίνησε και η ελληνική κυβέρνηση θα μπει στο μικροσκόπιο, καθώς θα περιληφθεί στον κατάλογο των χωρών που θα ερευνηθούν για χρήση του Predator. Η φιλελεύθερη Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in t’Veld που ηγείται των ερευνών για τα παράνομα λογισμικά, παρατήρησε ότι η ελληνική κυβέρνηση αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα, καθώς ασχολείται με τις "επίσημες" υποκλοπές της ΕΥΠ, αλλά όχι με τη μόλυνση του τηλεφώνου ενός ευρωβουλευτή με το Predator και αναρωτήθηκε γιατί δεν δόθηκε προτεραιότητα στη διερεύνηση του θέματος. Η ευρωβουλευτής υποστήριξε επίσης ότι οι έρευνες θα πρέπει να περιλαμβάνουν έλεγχο των τηλεφώνων όλων των πολιτικών και των αξιωματούχων της χώρας, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα της κατασκοπευτικής δραστηριότητας. 

Η υπόθεση των υποκλοπών δεν περιορίζεται εντός των συνόρων, καθώς λαμβάνει διαστάσεις και εκτός αυτών, πλήττοντας την εικόνα της χώρας και τραβώντας το αρνητικό ενδιαφέρον διεθνών ΜΜΕ. Το κλίμα αυτό είναι θέμα χρόνου να προκαλέσει και πολιτική αβεβαιότητα (ήδη θεωρείται απίθανο πλέον ο Ανδρουλάκης να βοηθήσει τον Μητσοτάκη να ξαναγίνει πρωθυπουργός) και σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές να αυξήσει το ρίσκο της χώρας και να επηρεάσει και την οικονομία. 

Τα παράνομα λογισμικά τύπου Predator, που κοστίζουν μερικά εκατομμύρια, δεν τα προμηθεύεται κανείς για να παρακολουθήσει ένα-δυο στόχους, αλλά χιλιάδες. Κανένας λοιπόν δεν γνωρίζει (πλην των ελαχίστων που εμπλέκονται) πόσοι άλλοι παρακολουθούνται στην Ελλάδα και αν κάποιοι βρουν τρόπο να ελέγξουν τα κινητά τους (στην Ελλάδα δεν είναι δυνατό αυτό για την ώρα) πόσα από αυτά θα βρεθούν μολυσμένα. Άρα ενδέχεται να υπάρξουν νέες αποκαλύψεις από πολλές πλευρές το επόμενο διάστημα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Οπτική Γωνία / Αμπντελά Ταϊά: «Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Ο Μαροκινός συγγραφέας και σκηνοθέτης, κάτοικος Γαλλίας πλέον και γνωστός στην Ελλάδα από το υπέροχο μυθιστόρημα «Η ζωή με το δικό σου φως», μιλά με θαυμασμό για την εξέγερση της νεολαίας που συνταράσσει την πατρίδα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Συνέντευξη / Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Μετά από μισό αιώνα στο «Βήμα», ο Νίκος Χασαπόπουλος μιλά για πρώτη φορά για την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του, τις στιγμές που έζησε δίπλα σε Λαμπράκη, Ψυχάρη και πρωθυπουργούς, αλλά και για το μεγάλο λάθος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Οπτική Γωνία / Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Έχουμε ένα καινούργιο συναίσθημα, όχι το κλασικό της εποχής των φασισμών, δηλαδή τον φόβο μη βρεθεί κανείς στη θέση των κατώτερων, όσων έμειναν πίσω ή «από κάτω». Πλέον βλέπει κανείς μένος για τα θύματα που μιλάνε.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μποτιλιαρισμένοι στην Αθήνα: Δαπανούμε έναν μισθό στον δρόμο κάθε έτος

Οπτική Γωνία / Κάθε χρόνο χάνουμε 110 ώρες από τη ζωή μας κολλημένοι στο τιμόνι

Πώς μπορεί να μειωθεί άμεσα το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πρωτεύουσας; Γιατί η λεωφόρος Κηφισού δεν θα αδειάσει ποτέ; Ο συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Βασιλική Σιούτη / Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Οι εκ των υστέρων αποκαλύψεις για τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν κατέδειξαν τις πραγματικές ισορροπίες στο πεδίο των διεθνών σχέσεων: καμία πλευρά δεν κερδίζει άνευ ανταλλαγμάτων και οι διεθνείς σχέσεις δεν καθορίζονται από προσωπικές συμπάθειες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Βασιλική Σιούτη / Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα Τέμπη και με την ακρίβεια, που προκαλεί κοινωνική δυσφορία, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Ακροβατώντας / Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Αξιολογώντας ως πιο σημαντικό ένα τροχαίο από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου, τα κυρίαρχα μέσα αναδεικνύουν το ασήμαντο χάριν τηλεθέασης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες που θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας από τα σημαντικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Joe Coughlin: «Η τρίτη ηλικία δεν είναι κρουαζιέρες ή πατερίτσες»

Οπτική Γωνία / Joe Coughlin: «Γηρατειά δεν είναι μόνο κρουαζιέρες, πατερίτσες και να είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»

Ο φιλέλληνας καθηγητής εξετάζει τις όψεις της μακροζωίας, πιστεύει πως στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το lifestyle και μιλάει με τρόπο ασυνήθιστο για το γήρας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Οπτική Γωνία / Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Ο δημιουργός του Greekonomics μιλά στη LiFO για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα για κάποιες «άβολες αλήθειες» που επισήμανε αναφορικά με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικών, οικονομικών «καρτέλ» και ΜΜΕ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Οπτική Γωνία / Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Από την Ουκρανία και την κρίση στη Γαλλία μέχρι τις αποφάσεις Τραμπ, η Ευρώπη περνάει κρίση ταυτότητας. Πώς επηρεάζεται η χώρα μας; Μιλά στη LiFO ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ