«Ούτε ψάχνομαι ούτε μου λείπει κάτι», πέρα από την πλάκα 

«Ούτε ψάχνομαι ούτε μου λείπει κάτι»: πέρα από την πλάκα  Facebook Twitter
Επειδή θα υπάρξουν κορόνες τύπου «έλα, ποινικοποιήσατε και το φλερτ πια, δεν θα τολμάμε να σας πλησιάσουμε», ας πούμε (ξανά) ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν με τη συναίνεση.
0

ΟΣΟΙ/ΕΣ ΩΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ κάποτε σε κάποιο τηλεφωνικό κέντρο πωλήσεων (για κατσαρόλες, προϊόντα περιποίησης, ορθοπεδικές παντόφλες και άλλα απολύτως χρήσιμα) γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το πρώτο πράγμα που μας δόθηκε με το που πατήσαμε το πόδι μας στην (όποια) εταιρεία ήταν ένα κείμενο: το σενάριο της πώλησης. 

Αυτό ξεκινούσε πότε με γλυκερή ευγένεια και πότε επιθετικά. Με το που σήκωνε ο άλλος (ή συνήθως η «άλλη», γιατί ο στόχος ήταν οι γυναίκες πελάτισσες) το τηλέφωνο, εσύ όφειλες να τον αρπάξεις από τα μούτρα. Έπρεπε να μάθεις το κείμενο απ’ έξω, να το προσαρμόσεις στο στυλ της επιθετικής πώλησης και να πείσεις τον πελάτη (βασικά, την πελάτισσα) να αγοράσει, να σου ανοίξει το σπίτι της να δειγματίσεις και να κλείσεις (επιτέλους) πώληση. 

Φυσικά, κανείς μη γεννημένος πωλητής δεν στεριώνει για πολύ σ’ αυτές τις δουλειές – που πολύ συχνά σε πληρώνουν κυρίως με ποσοστό επί των πωλήσεων... Λίγοι αντέχουν τις βρισιές των αγουροξυπνημένων πελατών (και πελατισσών) που καθόλου δεν το ‘χουν σκοπό να αγοράσουν κατσαρόλες - κινητά - κρέμες ματιών και να μιλάνε με έναν άγνωστο (και μάλιστα φουντωμένο για πώληση).

Μόνο σεβασμός για όσους κάνουν αυτήν τη δουλειά που θέλει πίστη στο προϊόν, αφοσίωση στο στοχόγραμμα και γερό στομάχι για τα «όχι» που θα ακούσεις μέσα σε μια μέρα. 

Στο διαδίκτυο του «ψόφου», του «καρκίνου» και του αυθόρμητου και απρογραμμάτιστου και a capella υβρεολογίου, οφείλει να ομολογήσει κανείς ότι πρώτη φορά ήρθε στο φως τόσο στρωτό, τόσο σεταρισμένο σενάριο μαζικού καλέσματος.

Ωστόσο, το κείμενο, το εταιρικό σενάριο πώλησης, με όλες τις εναλλακτικές διακλαδώσεις του («τι θα πεις αν σου πει δεν θέλει», «πώς θα επιμείνεις», κ.λπ.) κάποτε πιάνει. «Βάλε και λίγη σάλτσα», μπορεί να σου πει ο προϊστάμενος, «κλάψου και λίγο αν χρειαστεί», «πες ότι είσαι φοιτήτρια και θα σε διώξουν αν δεν κάνεις πωλήσεις σήμερα», «μην τον/την αφήσεις να σου κλείσει το τηλέφωνο, χωρίς να αποσπάσεις ένα “ναι”». 

Για να είμαι ειλικρινής αυτό μου θύμισε η πρόζα του «κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι δεν ψάχνομαι». Αν η ερώτηση του νεαρού εαυτού μου ήταν «τι απογίνονται τα κείμενα για κατσαρόλες, όταν δεν τις αγοράζει κανείς πια από το τηλεφωνικό ψηστήρι», η απάντηση θα βρισκόταν στο σενάριο του τύπου που άπλωνε δίχτυα σε όλα τα social media πιστεύοντας ότι θα ψαρέψει γυναίκες. 

Βέβαια, το να πουλάς κατσαρόλες βάσει εταιρικού σεναρίου είναι μία καθ’ όλα έντιμη δουλειά που το σενάριο της δεν χωλαίνει. Εν αντιθέσει με το σενάριο του συγκεκριμένου που έμπαζε νερά στο τέλος, εκεί ακριβώς που η πώληση πρέπει να δείξει το καλό της πρόσωπο και την υπεροχή της: στην απόρριψη. Και ευτυχώς, δηλαδή. 

Και τώρα αφήνουμε τις κατσαρόλες και την οργανωμένη πρόζα και πάμε στο viral των ημερών που δεν είναι καθόλου αστείο και ας αντιμετωπίστηκε ως τέτοιο και ας έγινε ακόμα και αντικείμενο για λίγο (αβασάνιστο η αλήθεια είναι) realtime marketing. Κι αν μπήκαν στον πειρασμό να «παίξουν» μαζί του ακόμα και γνωστές επιχειρήσεις, καταλαβαίνεις τι έγινε σε επίπεδο παρέας και χρηστών στα social media. 

Στο TikTok ακόμη τον κοροϊδεύουν με duos, κάποιοι influencers τρολάρουν με τα χάλια του, κάποια sites καταγράφουν τον όλο διασυρμό με διάθεση χοντρής πλάκας. Κάποιοι στο Twitter βρήκαν φρικτή τη διακωμώδησή του και τα έβαλαν ακόμα και τα με τα κορίτσια που τον ξεμπρόστιασαν. Ο άνθρωπος «ανθρώπινα» έψαχνε για παρέα και οι γυναίκες στις οποίες «φορτωνόταν» μέσω των social media τον περιφρονούσαν, οι άκαρδες. Ok, αναμενόμενα όλα αυτά. Όμως, λέμε τη μισή ιστορία εδώ, και αυτή η ιστορία δεν είναι απλώς cringe. Είναι creepy. Όσο κι ο τόνος της φωνής ενός αγνώστου που τη μία μιλάει σαν μπέμπης σε φωνητικό μήνυμα στο inbox μίας κοπέλας και την άλλη στιγμή τη βρίζει χυδαία, επειδή τόλμησε να βάλει φρένο στα απανωτά μηνύματα. 

Και για να δούμε την κατάσταση πέρα από την πλάκα:

— Κατ’ αρχάς, ο πλέον γνωστός και μην εξαιρετέος «Σταύρος» δεν δέχεται «όχι» για απάντηση στο πλαίσιο μίας διαδικτυακής συνομιλίας, οπότε δεν είναι να φαντάζεται κανείς πώς αντιδρά σε μία ενδεχόμενη απόρριψη ή άρνηση σε real life επαφές. 

— Κατά δεύτερον, στο πλαίσιο των ατέλειωτων μηνυμάτων προς άγνωστες του γυναίκες, με χειριστικό τρόπο στοχοποιεί μία συγκεκριμένη –ως πρώην του– μιλώντας για τις σειρές που πρωταγωνιστούσε και τις θεατρικές της δουλειές. Ήδη κάποια ηλεκτρονικά Μέσα, θεωρώντας υποχρέωσή τους να αποτελειώσουν την επιχείρηση διαπόμπευσής της, παρουσιάζουν φωτογραφίες της, αγνοώντας τις συνέπειες στη ζωή της σήμερα. Επίσης, θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζαμε αν κάποιο από αυτά τα Μέσα που δημοσίευσαν φωτογραφίες της μπήκαν στον κόπο να την αναζητήσουν και να τη ρωτήσουν αν όντως είχε σχέση με αυτόν τον άνθρωπο.

— Κατά τρίτον, εννοείται ότι δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι –την ώρα του viral και της γενικότερης «πλάκας»– για το ηλικιακό target group του. Αν ο κανονιοβολισμός των μηνυμάτων απευθυνόταν και σε ανήλικες, δεν είναι για να γελάμε ακριβώς.

Η περίπτωση δεν είναι ούτε αστεία, ούτε αθώα και σίγουρα δεν πρόκειται για διαδικτυακό «φλερτ» – η χειριστικότητα, το massive της αποστολής και η επιμονή στο αρχικό κείμενο με ελάχιστες παραλλαγές –και με συνέπεια «πωλητή»– δίνει τον τόνο στην όποια πρόθεση. 

Και για να αφήσουμε τα δικά μας και να πεταχτούμε λιγάκι στο εξωτερικό, πριν από λίγους μήνες στην Ιταλία ξεκίνησε –και με πολιτική υποστήριξη– μία πρωτοβουλία με το hashtag #EioTiPubblico (σ.σ. Tu Mi Offendi? E io ti pubblico – σε ελεύθερη μετάφραση: Με ενοχλείς; Με προσβάλλεις; Και εγώ σε δημοσιεύω, φέρνω στο φως τα μηνύματά σου).

Την ιδέα και εν συνεχεία το κίνημα τα άφησε παρακαταθήκη στις Ιταλίδες η πρώην πρόεδρος της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι. Τι έλεγε αυτή η ιδέα; Ότι όταν μία γυναίκα λαμβάνει ένα χυδαίο, σεξιστικό ή παρενοχλητικό μήνυμα το επόμενο που θα μπορούσε να κάνει θα ήταν να δημοσιεύσει ό,τι έλαβε (είτε επρόκειτο για σχόλιο παρενόχλησης ή ρητορικής μίσους είτε για υβριστικό σχόλιο, και πάει λέγοντας).

Πρακτικά, αυτό ζούμε –χωρίς οργανωμένη πρωτοβουλία– εδώ και λίγες ημέρες στα ελληνικά social media, απλώς η τάση να αστειευόμαστε με όλα «θόλωσε» τα νερά και λίγο συζητάμε για άλλα (αντί άλλων). 

Και είναι αλήθεια ότι στο διαδίκτυο του «ψόφου», του «καρκίνου» και του αυθόρμητου και απρογραμμάτιστου και a capella υβρεολογίου, οφείλει να ομολογήσει κανείς ότι πρώτη φορά ήρθε στο φως τόσο στρωτό, τόσο σεταρισμένο σενάριο μαζικού καλέσματος.

Και, τέλος, επειδή θα υπάρξουν κορόνες τύπου «έλα, ποινικοποιήσατε και το φλερτ πια, δεν θα τολμάμε να σας πλησιάσουμε», ας πούμε (ξανά) ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν με τη συναίνεση. Ότι αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον ή ακόμα χειρότερα, αν υπάρχει άρνηση ή απόρριψη της όποιας προσφοράς, σταματάει η όποια κουβέντα, το όποιο σενάριο, το όποιο μάρκετινγκ. Ανθρώπινα, πάντα, ε; 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το twitter δεν σε προστατεύει πλέον από τα τρόλ

Tech & Science / Το Twitter δεν σε προστατεύει πλέον από τα τρολ

Μεγάλο ρεπορτάζ του BBC αποκαλύπτει όλα όσα άλλαξαν από τη μέρα που ο Ίλον Μασκ ανέλαβε την ηγεσία της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης: η ρητορική μίσους, οι επιθέσεις σε επιζήσασες βιασμού, οι παιδοβιαστές και η φίμωση των ελεύθερων δημοσιογραφικών φωνών.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
«Προσέξτε αυτό το κάθαρμα»: Όταν η παρενόχληση στο γυμναστήριο γίνεται trend στο Tik Tok

Υγεία & Σώμα / «Προσέξτε αυτό το κάθαρμα»: Όταν η παρενόχληση στο γυμναστήριο γίνεται trend στο Tik Tok

Το hashtag «gym weirdos» συγκεντρώνει τις εμπειρίες γυναικών με όσα τους συμβαίνουν την ώρα της προπόνησης, ενώ ένα ιστορικό βιβλίο εξετάζει τις ρίζες της παρανόησης που επιτρέπει στους άνδρες να βλέπουν ως προσωπικό δώρο για τα... μάτια τους γυναίκες που γυμνάζονται.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: ανήλικη βία αγέλης- πως θα αντιμετωπιστεί;

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Ανήλικη βία αγέλης – πώς θα αντιμετωπιστεί;

Ο Βασίλης Βαμβακάς, αν. καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει αναλάβει να εκπονήσει το «Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και της Παραβατικότητας των Ανηλίκων» μιλά στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ενεργειακές Κοινότητες: είναι ο μίτος στο λαβύρινθο της ενεργειακής κρίσης;

Ρεπορτάζ / Ενεργειακές Κοινότητες: Πώς γίνεσαι αυτοπαραγωγός και καταναλωτής φθηνής και πράσινης ενέργειας;

Τρία από τα ιδρυτικά μέλη του Υπερίωνα, της πρώτης ενεργειακής κοινότητας λαϊκής βάσης που δημιουργήθηκε στην Αθήνα, φωτίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι πολίτες να βγουν από τον λαβύρινθο της ενεργειακής κρίσης.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το χαμένο στοίχημα των βιβλιοθηκών στη χώρα μας

Οπτική Γωνία / Δημόσιες βιβλιοθήκες: Ζωντανοί οργανισμοί ή χαμένο στοίχημα;

Στο συλλογικό φαντασιακό οι βιβλιοθήκες έχουν παραμείνει στον 19ο αιώνα, με βλοσυρούς βιβλιοθηκονόμους, συρταριέρες με χειρόγραφα δελτία καταλογογράφησης και αποκλειστικά υπηρεσίες δανεισμού. Και υπάρχει λόγος γι' αυτό.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Δεν φοβόμαστε, δεν ντρεπόμαστε, δεν θα επηρεαστεί η ασφάλεια του EuroΡride»

Οπτική Γωνία / «Δεν φοβόμαστε, δεν ντρεπόμαστε, δεν θα επηρεαστεί η ασφάλεια του EuroΡride»

Η βία, οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες για τη διεξαγωγή των φετινών εκδηλώσεων του EuroPride. Μιλούν στη LiFO ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το ομοφοβικό αίσχος της Αριστοτέλους και ο φόβος που δείχνει επιτέλους να αλλάζει πλευρά

Οπτική Γωνία / Το ομοφοβικό αίσχος της Αριστοτέλους και ο μονόδρομος για την ελευθερία

Τίποτα δεν πρέπει να μένει αναπάντητο – το μίσος δεν αντιπαλεύεται με μίσος, ας γίνει όμως κοινή συνείδηση ότι ο δρόμος για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό και την ισότητα είναι μονόδρομος και είναι αδιαπραγμάτευτος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το καρναβάλι, ο όχλος, η Θεσσαλονίκη

Ν. Σεβαστάκης / Το καρναβάλι, ο όχλος, η Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες άνθρωποι, νέοι και μεγαλύτεροι, πιστεύουν πως τους ανήκει η πόλη και πως θα ορίζουν αιωνίως τα δημοφιλή πρότυπα. Αν δεν συναντήσουν εμπόδια, θα συγκροτήσουν κάποια στιγμή ένα μέτωπο κανονικής ασφυξίας για όλους τους υπόλοιπους.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το Dune, η Μέση Ανατολή και οι Εξεγερμένοι

Ιλεκτρίσιτυ / Το Dune, η Μέση Ανατολή και οι Εξεγερμένοι

Οι αναφορές του Dune στους αντιαποικιοκρατικούς αγώνες μουσουλμανικών πληθυσμών είναι τόσο έντονες που οι Άραβες φίλοι του Χέρμπερτ πίστευαν πως δεν επρόκειτο καθόλου «για έργο επιστημονικής φαντασίας».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Ο τυχαίος θάνατος ενός δημοσιογράφου…

Οπτική Γωνία / Ο τυχαίος θάνατος ενός δημοσιογράφου

Η ιστορία, που φυσικά χάθηκε ανάμεσα σε μεγάλα γεγονότα, είναι διδακτική, όχι μόνο για τους δημοσιογράφους που με προχειρότητα μεταδίδουν μια είδηση χωρίς να ελέγξουν πρώτα την αλήθεια της. Είναι διδακτική και για την ίδια την κοινωνία, η οποία τελικά είναι ο αποδέκτης της πληροφόρησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Η Εκκλησία, σε ρόλο «πορτιέρη», επιβάλλει face control στους ναούς

Οπτική Γωνία / Η Εκκλησία, σε ρόλο «πορτιέρη», επιβάλλει face control στους ναούς

Οι εποχές έχουν αλλάξει, οι ανόητοι αφορισμοί είναι ξεπερασμένοι και το ποίμνιο δεν περιμένει από την Ιερά Σύνοδο και τους μητροπολίτες να πολιτεύονται ως γραφικοί κομματάρχες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ