Οι κυβερνητικές προτεραιότητες του 2024

Οι κυβερνητικές προτεραιότητες του 2024 Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος. Είναι όμως η πρώτη φορά που εκδηλώνεται τέτοιας έκτασης διαφωνία εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
0


ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΗ,
 εάν δεν ασχοληθεί το Μέγαρο Μαξίμου και ειδικά ο πρωθυπουργός, κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται. Προχωρά μόνο ό,τι προωθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οι υπουργοί μοιάζουν από διεκπεραιωτές, στην καλύτερη περίπτωση, έως διακοσμητικοί, στις περισσότερες περιπτώσεις. Φέρουν το αξίωμα, έχουν τα προνόμια, αλλά ούτε πρωτοβουλίες παίρνουν ούτε τα προβλήματα αντιμετωπίζουν, μέχρι την στιγμή που θα αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά αυτό συμβαίνει διότι είναι δική του επιλογή ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης και η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. 

Αυτό γίνεται και με το Νο1 πρόβλημα, την ακρίβεια. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκρέκας δεν έχει να επιδείξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και ο πρωθυπουργός συγκάλεσε άλλη μία σύσκεψη στην αρχή της εβδομάδας για μέτρα κατά της ακρίβειας, στην οποία μίλησε για την αξιοποίηση «διαρκώς νέων εργαλείων πολιτικής μέχρι να καταλάβουν όλοι, ειδικά οι πολυεθνικές εταιρείες, ότι η Ελλάδα δεν είναι “μπανανία” και ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός».

Είναι προφανές, όμως, ότι πολλοί δεν το έχουν καταλάβει αυτό, όπως φάνηκε και από το βρεφικό γάλα που πωλείται πολύ ακριβότερα απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά οι εξαγγελίες κατά της ακρίβειας μένουν στα λόγια, καθώς στο θέμα αυτό ούτε ο πρωθυπουργός έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να δώσει λύσεις, παρά τη συχνή ανακοίνωση μέτρων, τα οποία αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και αδύναμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αυξήθηκε κι άλλο τον Δεκέμβριο (3,7%), πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, και αυτό συνιστά κυβερνητική αποτυχία. Πριν από τις τελευταίες εξαγγελίες είχε κάνει καμπάνια το υπουργείο Ανάπτυξης για την πτώση των τιμών σε προϊόντα κατά τουλάχιστον 5% και πιο πριν το περίφημο πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους, που δεν λειτούργησε υπέρ του καταναλωτή.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει να εξαγγέλλει παρόμοιας αποτελεσματικότητας μέτρα μαζί με δηλώσεις για το τέλος της ανοχής και περισσότερους ελέγχους. Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, πάντως, επιβλήθηκαν 1.865 πρόστιμα ύψους 13,416 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά είναι αμφίβολο αν κάποιο μεγάλο ποσό μπήκε ποτέ στα ταμεία. 

Θα παραιτηθεί ο υπουργός Επικρατείας μόλις έρθουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις ή θα κάνει στροφή και θα τις ψηφίσει, μετά τις διευκρινίσεις του πρωθυπουργού και την αφαίρεση της παρένθετης μητρότητας; 

Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο για το 2024 ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, σημαντικές μεταρρυθμίσεις «με πρώτο σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα», αλλά στην υγεία και στην ασφάλεια δεν υπάρχει καμία βελτίωση ως τώρα. Ούτε κάποια μεταρρύθμιση έχει συντελεστεί ούτε οι πολίτες βλέπουν πρόοδο και αυτό καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και στη διαβούλευση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», «με βάση το οποίο όλη η επικράτεια θα αποκτήσει σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια» και που θα χρηματοδοτηθεί με 400 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το χαρακτήρισε, μάλιστα, σημαντική μεταρρύθμιση, με πολύ έντονο αναπτυξιακό πρόσημο και «οριστικό άνοιγμα στη νομιμότητα που πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία». Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση ένοιγε παράθυρο στην εκτός σχεδίου δόμηση, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων αυθαιρέτων.

Ωστόσο, το θέμα που έχει αναστατώσει περισσότερο την πολιτική ζωή στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς και έχει προκαλέσει ζωηρή συζήτηση είναι η πρόθεση του πρωθυπουργού να προωθήσει τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Θεωρείται αυτονόητο ότι η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας θα στηρίξει τη νομοθετική πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά καθημερινά εκδηλώνονται νέες διαφοροποιήσεις.

Στην αρχή ήταν μόνο ο Αντώνης Σαμαράς, μετά προστέθηκαν ο Μάκης Βορίδης, ο Θάνος Πλεύρης και αυτή την εβδομάδα εξέφρασε την αντίθεσή της και η Άννα Καραμανλή. Για την ώρα δεν είναι γνωστός ο αριθμός των διαφωνούντων, αλλά οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν αναθέσει σε συγκεκριμένα πρόσωπα να συζητήσουν με ολους τους αμφίθυμους βουλευτές προκειμένου να πειστούν. Για να περάσει ο νόμος από τη Βουλή θα χρειαστεί η απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων και αυτό κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, διότι όποιος διαφωνεί, μπορεί να απέχει, αντί να καταψήφισει, χωρίς να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός, είπε ότι «η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση ώστε να εκφράσουν τη διαφωνία τους χωρίς να προκαλέσουν πρόβλημα».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν  θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους  βουλευτές και θα τους αφήσει να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ενδεχομένως να ισχύσει το ίδιο και για τους υπουργούς, παρότι θεωρείται ότι οφείλουν να στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. 

Τα φώτα θα στραφούν κυρίως στον Μάκη Βορίδη, τον μόνο υπουργό που ως τώρα εξέφρασε κατηγορηματικά την αντίθεσή του. Θα παραιτηθεί ο υπουργός Επικρατείας μόλις έρθουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, θα απέχει ή θα κάνει στροφή και θα τις ψηφίσει, μετά τις διευκρινίσεις του πρωθυπουργού και την αφαίρεση της παρένθετης μητρότητας;

Ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος. Είναι όμως η πρώτη φορά που εκδηλώνεται τέτοιας έκτασης διαφωνία εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, όπου μέχρι τώρα δεν ακουγόταν τίποτα για κανένα θέμα και επικρατούσε πρωτοφανής ηρεμία, χωρίς καμία εκδήλωση εσωτερικής αντιπολίτευσης. Η συνέχεια αναμένεται να έχει πολιτικό ενδιαφέρον. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO




 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από το Ιράν

Οπτική Γωνία / Ο Τραμπ έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από το Ιράν

Εδώ και χρόνια αξιωματούχοι μιλούσαν για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε η αποσταθεροποίηση του Ιράν, και η δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος τώρα τους επαληθεύει.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Όταν έκλεισα τα social media, φοβήθηκα ότι θα γίνω αόρατη»

Οπτική Γωνία / «Όταν έκλεισα τα social media, φοβήθηκα ότι θα γίνω αόρατη»

Η Μαρία Πετροπούλου πίστευε ότι θα χάσει τους φίλους της. Έναν χρόνο αργότερα, μιλά για λιγότερο άγχος και πιο ουσιαστικές σχέσεις. Ειδικοί ψυχικής υγείας εξηγούν γιατί όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν την αποσύνδεση, επανεξετάζοντας τον ρόλο των social media στη ζωή τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούμε να αντισταθούμε στον ολοκληρωτικό πόλεμο;

Οπτική Γωνία / Μπορούμε να αντισταθούμε στον ολοκληρωτικό πόλεμο;

Οι πολεμικές επιχειρήσεις σε Ουκρανία και Ιράν και ο τρόπος που διεξάγονται παρασύρουν εμπλεκόμενους και μη σε μια λογική που βλέπει παντού γκρίζες ζώνες, κάνοντας την προστασία των αμάχων όλο και πιο δύσκολη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ
Η δηλητηριώδης πολιτική του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Η δηλητηριώδης πολιτική του Τραμπ

Σε έναν κόσμο στον οποίο βασιλεύει η προπαγάνδα του Αμερικανού Προέδρου και του Ίλον Μασκ, η έννοια της ενσυναίσθησης υπονομεύεται πια συστηματικά, δίνοντας τη θέση της στην απανθρωποποίηση και τη μισαλλοδοξία.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
H ριζοσπαστική καλοσύνη της Τζέιν Φόντα

Οπτική Γωνία / H ριζοσπαστική καλοσύνη της Τζέιν Φόντα

Δύο λέξεις που χρησιμοποίησε η ακτιβίστρια ηθοποιός, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, και συνοψίζουν την αντίσταση στη μυθοποίηση του κακού, σε όσους αντλούν απόλαυση καταναλώνοντας φασιστικές ιδέες και αισθήματα.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μαντρί στον 16ο όροφο: Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει ο νόμος

Ρεπορτάζ / Μαντρί στην Αθήνα: Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει ο νόμος

Ένα αυτοσχέδιο αγρόκτημα σε ταράτσα πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τα όρια της αστικής γεωργίας. Πόσο εφικτή είναι η αυτάρκεια μέσα στην πόλη και πού σταματά, όταν τίθενται ζητήματα υγείας, νομιμότητας και ευζωίας των ζώων;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η κρίση με το Ιράν απειλεί ενέργεια, τρόφιμα και τιμές;

Οπτική Γωνία / Πώς η κρίση με το Ιράν απειλεί ενέργεια, τρόφιμα και τιμές;

Είναι ρεαλιστικό ένα διπλωματικό φρένο αυτήν τη στιγμή ή η κλιμάκωση θεωρείται πιθανή; Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Φράνκοπαν: «Ποιος νοιάζεται για την Ευρώπη;»

Οπτική Γωνία / Πίτερ Φράνκοπαν: «Ποιος νοιάζεται για την Ευρώπη;»

Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της εποχής μας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας, μιλά για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και εξηγεί γιατί επιβιώνουν ακόμη οι θεοκρατίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Oι επιθέσεις σε παλαιστινιακές κοινότητες της Δυτικής Όχθης, χριστιανικές και μη, προκαλούν τις αντιδράσεις, ακόμα και την κατακραυγή επιφανών Ισραηλινών, ωστόσο οποιαδήποτε προσπάθεια μένει χωρίς αποτέλεσμα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η γεωλογική αποθήκη CO2 του Πρίνου και μια κοινωνία που βράζει

Ρεπορτάζ / «Πρίνος CO2»: Αναγκαία πράσινη επένδυση ή έργο υψηλού ρίσκου;

Το έργο αποθήκευσης άνθρακα προωθείται ως κρίσιμη υποδομή για την κλιματική μετάβαση, με τη στήριξη της πολιτείας και της Ε.Ε. Γιατί προκαλεί, όμως, αντιδράσεις και επιστημονικές επιφυλάξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ