Οι γαλλικές εκλογές θα βυθίσουν την Ευρώπη σε υπαρξιακή κρίση;

Οι γαλλικές εκλογές θα βυθίσουν την Ευρώπη σε υπαρξιακή κρίση; Facebook Twitter
Η ακροδεξιά της Λεπέν, η ενωμένη αριστερά και οι κεντρώοι του Μακρόν δεν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία και ο Πρόεδρος Μακρόν ορίζει μια κυβέρνηση που δεν θα μπορέσει να κάνει πολλά πράγματα. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

— Ποιο είναι το διακύβευμα του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών;
Την περασμένη Κυριακή άνοιξε ένα καινούργιο κεφάλαιο στη νεότερη πολιτική ιστορία της Γαλλίας και ολόκληρης της Ευρώπης, προκαλώντας αβεβαιότητα και ανησυχία στην ευρύτερη ευρωατλαντική κοινότητα. Το διακύβευμα του δεύτερου και αποφασιστικού γύρου των βουλευτικών εκλογών κρίνεται στο πώς θα εξελιχθούν οι εκλογές στις λεγόμενες «τριγωνικές» περιφέρειες, δηλαδή εκεί όπου θα διεκδικήσουν την έδρα εκπρόσωποι και των τριών μεγάλων παρατάξεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Le Monde», o Μακρόν, μιλώντας στους υπουργούς της κυβέρνησής του, τους υπενθύμισε ότι εκείνος που διεκδικεί την εξουσία δεν είναι ο Μελανσόν αλλά η Λεπέν και ότι «χωρίς τις ψήφους της αριστεράς το 2017 και το 2022 δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα». Αν λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι συμφωνίες του δημοκρατικού χώρου για τις «τριγωνικές» περιφέρειες την Κυριακή, θα περιοριστούν οι προοπτικές εξουσίας για την ακροδεξιά της Λεπέν.

Δεν μπορεί να μείνει κανείς αδιάφορος όταν στη χώρα που αποτελεί ιστορικά μαζί με τη Γερμανία τον κινητήριο άξονα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου βγαίνει πρώτο ένα κόμμα που θεωρεί την Ενωμένη Ευρώπη πρόβλημα και όχι λύση.

— Ποια εξήγηση δίνετε για την τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς;
Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών ακολούθησαν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρόμοιο μοτίβο με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα στην Ευρώπη μετά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015, όταν όλο και περισσότερα ακροδεξιά κόμματα άρχισαν να αυξάνουν διαρκώς τη δημοτικότητά τους. Οι εκλογικές τους επιτυχίες στις ευρωεκλογές θα τους δώσουν μεγαλύτερη ώθηση για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Κι αυτό το είδαμε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, με το ποσοστό της ακροδεξιάς (αν και μικρότερο από αυτό που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις) να προκαλεί τρόμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του ιστορικού και κομβικού ρόλου της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία.

Σωτήρης Ντάλης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Σωτήρης Ντάλης, 
αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

— Τι ξημερώνει για την Ευρώπη μετά τη νίκη του κόμματος της Λεπέν; Οι εκλογές θα βυθίσουν όχι μόνο τη Γαλλία αλλά συνολικά και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε υπαρξιακή κρίση;
Δεν μπορεί να μείνει κανείς αδιάφορος όταν στη χώρα που αποτελεί ιστορικά μαζί με τη Γερμανία τον κινητήριο άξονα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου βγαίνει πρώτο ένα κόμμα που θεωρεί την Ενωμένη Ευρώπη πρόβλημα και όχι λύση. Μάλιστα, την ώρα που η Γαλλία μοιάζει να βυθίζεται σε πολιτική και κυβερνητική κρίση, ο έτερος ισχυρός πόλος της Ένωσης, η Γερμανία, και ο κυβερνητικός συνασπισμός ειδικότερα δεν πάνε καλά. Οι πολιτικές εξελίξεις δεν βοηθούν την ενοποιητική διαδικασία και οι Βρυξέλλες πρέπει να διαχειριστούν άλλη μία κρίση.

— Τι θα συμβεί αν κανένα κόμμα δεν κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία;`
Το σενάριο αυτό μοιάζει πιθανό. Η ακροδεξιά της Λεπέν, η ενωμένη αριστερά και οι κεντρώοι του Μακρόν δεν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία και ο Πρόεδρος Μακρόν ορίζει μια κυβέρνηση που δεν θα μπορέσει να κάνει πολλά πράγματα. Την εικόνα αυτή την περιγράφει εύστοχα ο Ζακ Αταλί: «Στοχεύαμε να κάνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν στις 26 Ιουλίου μια γιορτή όπως ήταν οι Ολυμπιακοί στο Παρίσι του 1924 και κινδυνεύουμε να ζήσουμε κάτι σαν τους Αγώνες του Βερολίνου του 1936».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ